Clienții, obligați să plătească ceea ce nu există

Surprizele din factura de gaze naturale

Compania germană E.ON, unul dintre cei mai importanți furnizori de gaze naturale din România, cere clienților să plătească un tarif care nu este prevăzut în legea gazelor, și anume „abonament gaze naturale“. „Consumatorii casnici sunt asaltați de furnizorii de gaze să achiziționeze gaze de pe piața liberă la prețuri avantajoase, dar în ofertă li se strecoară obligația acestora de a plăti un abonament la gaze. În oferta înaintată clienților nu se detaliază această noțiune, ca și cum ar fi o obligație legală pe care consumatorul este obligat să o plătească. Dar legislația în vigoare nu stabilește o astfel de obligație!“, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Situația nu este singulară la E.ON, mai mulți consumatori prezenți la întâlnirile Caravanei prețului corect la gaze, care au loc în toată țara, au atras atenția că și alți furnizori au introdus acest „abonament“ în factură. Potrivit lui Chisăliță, liberalizarea pieței gazelor naturale, care a adus beneficii în multe ţări din lume, a demonstrat necesitatea de a asigura sprijin social pentru consumatorii cu venituri scăzute, dar a demonstrat şi necesitatea identificării unor mecanisme de subvenţionare și a mijloacelor de reducere a nivelului consumului de gaze, indirect de reducere a costurilor cu gazele pentru consumatori. Iar una dintre soluțiile cele mai bune în acest sens este introducerea, prin modificarea legii, a abonamentului la gaze naturale. „Această abordare poate conduce la reducerea sărăciei energetice, la diminuarea dependenţei energetice a României faţă de alte surse externe, la evitarea risipei mari de gaze în instalaţii cu randamente de utilizare scăzute, cu efecte benefice la nivel micro şi macroeconomic, precum şi la protejarea mediului înconjurător prin reducerea cantităţii de noxe degajate în atmosferă“, mai spune Chisăliță. În momentul în care legea va admite un tarif binomial la consumatorul final – care poartă în literatura de specialitate denumirea de abonament –, tarifele reglementate de transport și distribuție vor trebui diminuate, deoarece o parte din acele cheltuieli se vor regăsi în costul abonamentului. „Cu alte cuvinte, nu se poate să se mențină tarifele de transport și distribuție existente și să se mai adauge un tarif suplimentar – cu denumirea de abonament. În lipsa oricăror explicații din ofertă, acest abonament reprezintă un adaos comercial mascat al furnizorului, care încarcă în mod anormal factura de gaze naturale la clientul casnic“, a mai declarat Chisăliță.

Cum arată factura cu „abonament“

În oferta E.ON se arată că prețul de furnizare este fix şi garantat pentru 12 luni, facturile sunt detaliate, fără costuri percepute în avans și există acces gratuit, de pe telefon, tabletă sau PC la contul personal E.ON Myline – istoric facturi şi plăţi, transmitere index contor, factură electronică, actualizare convenţie de consum. Prețul de furnizare gaze naturale este 0,094 lei/kWh (94 lei/MWh), abonamentul la  gaze naturale – 0,2 lei/zi/loc de consum, tariful reglementat de transport – 0,00945 lei/kWh (9,45 lei/MWh), iar tariful reglementat de distribuţie este în funcţie de aria de distribuţie şi de categoria de consum. Preţul de furnizare include şi serviciul de înmagazinare subterană. Tarifele reglementate de transport şi de distribuţie ale gazelor naturale sunt stabilite prin ordine şi decizii ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi pot fi modificate pe parcursul derulării contractului. Abonamentul zilnic este fix pentru 12 luni și asigură un preț de furnizare gaze naturale garantat, indiferent de fluctuațiile prețului gazelor naturale pe piața eligibilă. Preţurile nu conţin TVA şi acciză, se spune în oferta E.ON.

Cele mai mici tarife

Din luna aprilie a anului trecut, piaţa gazelor pentru consumatorii casnici a fost liberalizată pe segmentul preţurilor de achiziţie. Astfel, orice furnizor de gaze are posibilitatea de a-şi achiziţiona marfa la cel mai bun tarif pe care îl poate găsi în piaţă și consumatorii casnici au devenit, dintr-o dată, foarte tentanți pentru zeci de companii care furnizează gaze naturale. Plecarea de la un furnizor la altul poate aduce o reducere de până la 10% a tarifului, conform datelor centralizate de Comparatorul de Tarife pus la dispoziție de ANRE. Cele mai mici tarife în București vin de la Energy Gas Provider, ENGIE și Tehnologica Radion, companie care este cunoscută mai ales în domeniul construcțiilor civile. Francezii de la ENGIE domină la tarife tot sudul țării. În nord, bătălia pe tarifele cele mai scăzute se dă între E.ON, Tehnologica Radion şi WIEE.

Piața liberă, mai ieftină

În urmă cu o lună, ANRE a majorat preţul reglementat al gazelor pentru populaţie, recunoscând furnizorilor un preţ mai mare de achiziţie a preţurilor din piaţă. Însă în piață furnizorii au în ofertele prețuri mai mici decât cele recunoscute de ANRE. Comparând prețul mediu al gazelor naturale pe județ cu prețurile reglementate pe județe, se desprinde faptul că în marea majoritate a județelor prețurile pentru consumatorii care au achiziționat gaze din piața liberă este aproape  în toate județele, inferior prețului reglementat (preț care are ca scop protejarea consumatorilor prin menținerea unui preț scăzut). Consumatorii noncasnici, cei care au achiziționat gaze de la Bursa Română de Mărfuri, nu pot să achiziționeze gaze la prețuri reglementate, dar au un comportament de consum similar cu consumatorii casnici, ceea ce ne permite să facem o comparaţie între cele două categorii. Astfel, piața liberă este mai ieftină cu 12-14% decât cea reglementată în Alba, cu 16-19% în Bacău, cu 10-15% în Botoșani, cu 2% în București, cu 8% în Buzău, cu 3-10% în Călărași, cu 11-13% în Caransebeș, cu 9-10% în Cluj, cu 14-15% în Harghita, cu 10-12% în Hunedoara, cu 3-9% în Iași, cu 4% în Ilfov, cu 38% în Maramureș, cu 5-11% în Neamț, cu 7% în Ploiești, cu 12-13% în Sălaj, cu 10-22% în Satu Mare, cu 9-11% în Suceava, cu 5-12% în Timișoara, cu 3-4% în Tulcea și cu 2% în Vaslui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4555 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Este clar o inselatorie, am vazut asta in alte tari, dar si la noi la telefoane. Daca nu consumi nimic, platesti la greu, nici nu prea mai conteaza nivelul consumului, ca platesti pentru retea, inchiriere contor, inchiriere linie de distributie, abonament pentru reparatii peste care sa edauga mot TVA-ul. Si platesti de te rupi chiar daca nu consumi nimic, daca ai casa incuiata. iar daca nu platesti, incep pricesele, executarile, etc. Te stranguleaza banditii corporatisti mana in maa cu guvernele si poititicenii de nu ai loc sa mai traiesti, trebuie sa le dai lor tot!

  2. Concluzia piața liberă afirmativ mai ieftină, efectiv mai scumpă. Nou trebuie să fie în țara asta cine mai crede că cu introducerea TVA (vezi promovarea cu moșu cu cocoșu și zâna care deschidea ușa binefacerilor) o dată introdusa sănătatea, învățământul asistență socială vor înflori, ca UE va trimite miliardele de euro în România de de nu vei ști unde să te angajezi din zecile de oferte ce le ai, că reducerea TVA va ieftini mâncarea, că liberalizarea pieței va ieftini energia electrică sau gazele naturale, sau ofertele cu zeci de Giga internet, minute nelimitate, telefoane gratis, ca de “vinerea neagră” lucrurile sunt mai ieftine și câte alte mișelii ne cântâ sirenele “economiei de tarabă” pentru a deveni captivi la plată pe un an sau doi. Încheie contractul liniștit “avocatul poporului” și “protecția consumatorului” au grijă de tine să nu mori până trece durata contractului.

  3. Dacă rolul ANRE este “stabilirea unui preț care să protejeze consumatorul prin menținerea unui preț scăzu” și piața poate vinde cu până la 38 % mai ieftin decât prețul reglementat înseamnă că cei de la ANRE trebuie dați afară și să li se impute salarariile retroactiv pe ultimii 10 ani! Ceva lipsește din ecuație încât permite pe aceeași “ofertă reglementată” soluții cu valori diferite pentru fiecare județ. Sau ceva pute, dar nu a mercaptan!

  4. În primul rănd ca nu plătim produsul ce se transportă și consumă materializat pe contorul din poartă în metrii cubi, ci energie adică kWh care este dependentă de calitatea gazului, calitate tradusă printr-un număr ce definește puterea calorică a gazului. Această calitate nu este monitorizată de cineva, să zicem Protecția consumatorului, și de când a apărut această reglementare indiferent de unde a venit gazul și cât aer a avut în el numărul cu care s-a făcut înmulțirea a avut aceeași valoare adică maximă. Și în continuatre să vedeți cât este de mare mișelia,: 1 kWh costâ 0.094 lei, transportul lui 0,00945 lei adică energie plus transport 0,1034. Și la aceasta se noul (new) abonament la gaze naturale de 0,2 lei pe zi respectiv 73 lei pe an (15,4€). La 1.300 000 “clienți” dacă devin “abonați” dintr-un condei 20. 000 000 euro plus numai dintr-un artificiu contractual. Crucitor de patriotic este este și ce ce ne tălmăcește “energia inteligentă” prin vocea domnului Chisăluță: ieftinindu-se gazul prin scumpire cu 0,2 lei pe zi la abonament, scade consumul adică vezi indicația tov. N. Ceaușescu “mai puneți o haină pe voi” in vastele apartamente ce le dețineți la bloc și mâncați ciorba pe jumătate încălzită, în felul acesta participând cu toții cu arsuri la stomac și zgribuliți “la reducerea sărăcia energetice (?) a dependeți energetice a României de gazele din import la diminuarea noxelor, și a încălzirii globale”. Dar mai ales vor rămâne gaze naturale la îndemâna minunaților distribuitori germani spre a fi exportate în Austria unde nu au ajuns binefacerile “energiei inteligente” .

  5. Au crezut romanii ca dupa 89 o sa dea buzna in tara sa le faca viata rai mariile corporatii?Astia au venit sa isi umple sacii cat mai mult.Si cand nu o sa mai aiba balta peste o sa plece asa cum au venit.

  6. E-on a înlocuit toate contoarele de gaz metan ale consumatorilor. Noile contoare, făcute în România, după tiparul cerut de E-on, înregistrează dublu, chiar triplu, comparativ cu contoarele anterioare. Te fură. Noi am avut un contor nou, german, de calitate excelentă. Ni l-au înlocuit cu unul românesc care fură pe față. Faci un dus de 5 minute, te uiți pe urmă la contor și vezi că ai consumat, cică, o jumătate de metru cub de gaz în 5 minute !!! Personalul de la E-on recunoaște, în șoaptă, că nemții comit o infracțiune cu aceste contoare hoațe, dar motivează că se pierde mult gaz în conductele magistrale, că sunt români care fură gaz din conducte și atunci pagubele trebuie plătite, in corpore, de toți românii. Guvernul? Ca de obicei imbecil. Nu aude, nu vede.

  7. Inaite pretul unui metru cub,nu avea atatea componente,era un pret mai aproape de realitate.Acum prin complicitatea tuturor factorilor de decizie ,se infrupta mai multe firme :una citeste contorul,una factureaza,una verifica instalatia,una construieste retele,una sau mai multe distribuie gazul ,una sau mai multe importa gazul,una stabileste pretul[ANRE].Ale cui or fi aceste firme?In asta consta capitalismul si democratia,din bogatiile tarii si pe spinarea poporului sa se imbogateasca corporatiile straine si ,,baieti destepti,,?De ce? Pentru ca le merge .

  8. Factura s-a transformat într-o făcătură.

    Mai e puţin, mai e un pic, până la marele declic. [E-On -> E-Off]
    Mai e o clipă, sau un ceas, din tot ce-a fost şi-a mai rămas…

  9. culmea, toti ati comentat ca si cand nu ar exista picior de procuror in zona asta balcanica… carevasazica, intai le-au asigurat plata gazului, electricii, apei si aerului prin salariile babane… cum naiba sa mai „simta” procurorii ceva? Dar aia e buni cand ii iau la puricat pe „altii” care au una-doua capre… Romane, uita-te in oglinda, nu peste gard…

  10. Dumitru Chisăliță recunoaste ca-i un idiot platit de furnizorii de gaze… in acest articol…Traducerea vorbelor …de dragul comunismului ( nu mai ducem bani in alta parte ) oamenii ar trebui sa plateasca mai mult pe factura ca sa nu-si mai permita gazele si astfel vor face economii la gaze ( nu mai cumparam de la altii si nu mai ardem / poluam )…rezultand astfel imbogatirea natiunii… Idiotul asta nu stie ca gazul=caldura iar un consum mai mic = mai putina caldura…copii si parinti inghetati in casele lor „bogate” din Romania. Pentru ce sunt banii domnule Dumitru Chisăliță? Nu sunt facuti ca sa cumparam ceva cu ei? …caldura in casa, masini mai bune, case mai mari si frumoase, haine mai frumoase, electronice mai performante etc…asta inseamna bogatie idiotule!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.