Suspendare drastică pentru dopaj: TAS n-a crezut „contaminarea accidentală”

Tânăra patinatoare rusă Kamila Valieva, al cărei test pozitiv pentru o substanţă interzisă a declanşat un uriaş scandal în timpul Jocurilor Olimpice 2022 de la Beijing, a fost condamnată la patru ani de suspendare începând cu 25 decembrie 2021, a anunţat luni Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), informează AFP.

Kamila Valieva, în vârstă acum de 17 ani, pe care agenţia rusă antidoping decisese iniţial să nu o sancţioneze pe motiv că nu a comis „nicio greşeală sau neglijenţă”, este descalificată retroactiv pentru toată această perioadă, a adăugat TAS.

Valieva a fost testată pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă, cu ocazia unui control efectuat în decembrie 2021, în timpul campionatelor naţionale ale Rusiei, dar rezultatul a fost făcut cunoscut doar pe 8 februarie, la o zi după ce adolescenta a ajutat echipa Rusiei să cucerească aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În apărarea sa, Valieva a spus că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări accidentale, în condiţiile în care bunicul ei, care o ducea în fiecare zi la antrenamente, urma la momentul respectiv un tratament cu trimetazidină, substanţă depistată într-o concentraţie mică în eşantioanele patinatoarei.

Valieva avea 15 ani în 2022 şi, ţinând cont de vârsta sa, ar fi trebuit să beneficieze de confidenţialitate totală, conform regulilor Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA). Însă faptul că rezultatul pozitiv a fost dezvăluit chiar în timpul Jocurilor Olimpice şi după victoria sa în concursul pe echipe, în care a reuşit prima săritură cvadruplă din istoria JO, a dat acestui caz o amploare deosebită.

În timpul Jocurilor de la Beijing, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să nu atribuie medalii pentru concursul de patinaj artistic pe echipe până când cazul Valieva nu va fi rezolvat.

TAS, la finalul unei audieri cu porţile închise, care a început în septembrie anul trecut şi s-a reluat în noiembrie, a estimat luni că Valieva „nu a fost în măsură să stabilească”, cu dovezi suficient de convingătoare, că nu s-a dopat „intenţionat”.

Afacerea, care nu s-a încheiat încă, a stârnit un scandal în timpul JO de la Beijing deoarece a trecut mult timp între prelevarea de probe de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA) pe 25 decembrie 2021 şi analiza efectuată de către laboratorul de la Stockholm aprobat de AMA/WADA.

Valieva mai are posibilitatea de a se adresa Tribunalului Federal Elveţian în termen de 30 de zile, doar pentru motive juridice limitate.

În primul rând, TAS nu a decis consecinţele descalificării sale retroactive, în condiţiile în care Valieva a avut timp să câştige aurul olimpic în proba pe echipe cu ruşii înainte ca testul ei pozitiv să fie dezvăluit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. Zilele trecute v-am scris ca nu exista in sport dopaj prin contaminare accidentala. Astea-s povesti pentru infantili. Puteti sa ma injurati cat vreti, Halepa a ajuns o rusine pentru Romania. Se pare ca o meritati !

  2. E condamnata pentru ca e rusoaica… Campioana americana Simone Biles e bine mersi, la fel si „tenismanul” Serena Wiliams… ele „are voie” pentru ca agentia antidoping e politizata…

  3. Pentru jucătoarea de tenis Dayana Yamsremskaya judecătorii au putut crede ca s-a contaminat involuntar fiinca e ucrainianca. Dacă ar fi fost si Simona ucrainianca azi juca tenis. Încă o dovada ca acest organism e unul politic a cărui menire e trecerea în rezerva a sportivilor care nu corespund ideologic curentului corectitudinii politice.
    PS. In ultima perioada nu am auzit sportiv minoritar, fie el și lgbtiqi condamnat pentru dopaj. Ăștia au liber la orice. Bravo lor și Bideului cu capac din plastic neregenerabil care ii susține cu mainile sale de Popay Marinarul și mintea de gasca cu dizabilități în actul de closca progresist- colectivista.

  4. ce frumoasa fata ! Iata de ce rusii ,in marea lor majoritate sunt crestini si oameni normali !

  5. Mizeria care i-au făcut-o și lui Andrea Răducanu. Occidentul e performant numai cu ce jefuiește și blochează concurența. Ai lor sunt toți curați ca lacrima și performează cu suc de grante, de sfeclă, de țelină, unt de arahide, iar pentru recuperare și durere fac acupunctură comprese cu ceai de mușețel, foi de varză, prișniț cu mujdei. Păcat

  6. Oricum, nu se discuta, Kamila ruseasca e de un milion de ori mai frumoasa decit Kamila engleza, chiar daca aceasta din urma are coroana pe cap …

  7. Pai si Zelenski tot „accidental” s-a contaminat … Ultima oara cind a fost in vizita in Mexic, la cerseala, a trecut pe linga un cimp de maci in floare din Sinaloa si, cum batea vintul, …

  8. Nu știu dacă e sau nu vinovată, dar fata e SUPERBĂ ! 🎯

  9. Deci, vă este clar că Halep va primi mai mult de 4 ani?
    TAS îi va majora pedeapsa!

  10. ‘…cu ocazia unui control efectuat în decembrie 2021…’ În ciuda statutului „urgent”, în ciuda tuturor recomandărilor CIO de a efectua toate cercetările înainte de începerea Jocurilor Olimpice, în ciuda tuturor regulamentelor și legilor, laboratorul de la Stockholm a luat decizia în toiul Jocurilor. Imediat după competiția pe echipe. Tocmai când Rusia a luat „aur”, Statele Unite au rămas cu „argint”.

    Dacă CIO și WADA ar fi fost interesate de adevăr, cu siguranță ar fi efectuat o investigație în acești doi ani. Accident? Testul antidoping al principalului star rus de la Jocurile Olimpice din 2022 a fost abandonat pentru a se transforma într-o bombă în cel mai crucial moment – acesta este un accident?

    Echipa SUA cere să i se dea „aurul” turneului olimpic pe echipe. Pierdut din toate punctele de vedere în 2022.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.