”Gălăgia” comasării alegerilor sau fiecare cu ce-l doare

Comasarea alegerilor de anul acesta îi preocupă pe politicieni, nu însă și pe alegători, interesați de cu totul alte probleme.

Și dacă PSD ar sta mai  bine în oricare dintre variante,  PNL ar fi perdantul dacă nu poate ”forța” o comasare. În ce condiții ar accepta însă PSD-ul comasarea și de ce?

Cristian Seidler vorbește chiar despre fricile PNL-ului într-o intervenție la B1TV.

Eventuala comasare a alegerilor are legătură doar cu fricile electorale ale PNL și nimic altceva, a declarat deputatul USR Cristian Seidler, la  B1 TV.

„Din păcate, observăm o preocupare pentru subiecte care sunt total diferite de cele de interes pentru români. Această comasare are legătură doar cu fricile electorale ale PNL și nimic altceva din ce ceea îi preocupă pe oameni.

Pe de altă parte, vedem (…) cum vechea clasă politică, reprezentată de data asta de PSD, încearcă să pună de fapt, mai mult sau mai puțin subtil, trebuie să ne votați pe noi, deși suntem nasoi, pentru că alternativa este acest extremism pe care adevărul este că tot noi l-am crescut la sân tocmai ca să vă putem speria cu el”, a declarat  Seidler.

„Cam asta e realitatea politică a zilelor noastre, dar realitatea de pe stradă este cea pe care ați pus-o în deschidere în acel sondaj – două treimi dintre români sunt nemulțumiți de direcția în care merge România, și asta se datorează celor care au guvernat în ultimii 30 de ani.

E foarte clar despre cine vorbim aici, că nu e niciun dubiu că PSD, majoritar, și PNL, pe alocuri, au guvernat în acești ultimi 30 de ani”, a adăugat deputatul USR.

Surse politice din PSD și PNL recunosc  că în  propriile sondaje stau mai prost decât în cele oficiale. 28%  PSD-ul, un scor la egalitate cu AUR, în ”cea mai bună variantă”.

În acest context se discută scenariul comasării localelor cu europarlamentarele.

„Votul politic salvează PNL și scaunul lui Nicole Ciucă și crește procentele PSD și limitează posibilitatea contestării lui Marcel Ciolacu în intern de către greii partidului”, explică sursele politice pentru Hotnews.ro.

De asemenea, o prezență mare la vot prin mobilizarea electoratului PSD și PNL limitează ascensiunea partidelor conduse de George Simion și Diana Șoșoacă, mai arată sursa citată.

Dar mai există și temerea că, odată încheiate alegerile locale, aleșii locali având  securizate mandatele își vor pierde interesul pentru mobilizarea electoratului la următoarele tururi de scrutin parlamentarele și prezidențialele.

Update

Ciucă: Vom discuta în partid şi în coaliţie; în acest moment nu există o decizie

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că problema comasării alegerilor va fi discutată în partid şi în coaliţie, iar decizia va fi luată astfel încât „să fie bine pentru cetăţenii României şi pentru democraţie”.

„În primul rând, este o decizie pe care o vom discuta în partid şi în coaliţie.

Nu vom lua niciodată decizii decât asumate, nu pe surse, iar decizia va fi în aşa fel încât să fie bine pentru cetăţenii României şi pentru democraţie”, a afirmat Ciucă, la sediul PNL, întrebat dacă este nevoie de comasarea alegerilor în acest an.

El a precizat că în şedinţa coaliţiei se va discuta despre iniţiativele legislative pentru noua sesiune parlamentară şi problemele guvernamentale, adăugând că vor fi analizate, „dacă este timp”, şi „celelalte chestiuni care nu sunt atât de presante”.

Întrebat în legătură cu varianta comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, Ciucă a spus: „Tot ceea ce vom decide va fi cât se poate de asumat şi public. În acest moment, nu există o decizie luată”.

„Partidul se va reuni în Birou Politic Naţional săptămâna aceasta, miercuri, ne vom întâlni cu grupurile parlamentare, vom analiza şi dezbate în partid”, a adăugat liderul PNL.

Despre îngrijorările la nivel european privind creşterea extremismului şi opţiunea de a comasa alegerile europarlamentare şi pe cele locale în vederea creşterii prezenţei la vot şi a scăderii şanselor partidelor extremiste

„Este o problemă care trebuie analizată la nivelul nostru, al tuturor liderilor politici, pentru că într-adevăr acest flagel al extremismului şi al suveranismului trebuie să fie analizat şi combătut, pentru că am văzut inclusiv în Germania reacţia societăţii civile faţă de creşterea extremismului. (…)

Într-o societate democratică cu cât prezenţa la vot este mai mare cu atât validarea voinţei poporului este mai clară. De aceea, cred că este important, aşa cum am subliniat anterior, să facem în aşa fel încât deciziile pe care le luăm să fie în beneficiul democraţiei şi în beneficiul cetăţenilor. (…) După ce analizăm toate aceste ipoteze în partid şi în coaliţie vom comunica decizia”, a transmis Ciucă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. Nu mă interesează pe cine avantajează sau nu comasarea. Știu însă că eu n-am de gând să-mi ocup cinci duminici cu votul. Să comaseze parlamentarele cu prezidențiale. Înainte așa votam.

  2. Scuze pentru limbaj, este cât se poate de real și potrivit in aceasta ‘pereoada’, „Parlamentul și guvernul e un butoi cu excremente care putrezesc in timp ce borhaie aacru parfumul infect de infracționalitate și minciuni „, „un butoi cu smoală care se înfierbântă spontan și la fel se stinge în eșecuri împreună cu cei din televiziuni” care sunt cu complici total la înfierbântare și racire.

  3. La Suceava au protestat 300 de auristi adusi din tara cu autocarele. Despre ce 28% de vot AUR vorbiti, ati baut apa dupa caine ?. Nici cei din R.Moldova si nici altii din diaspora nu pot vota AUR la alegerile Parlamentare romane, au alte liste cu alti candidati (!) si nici la locale. Alegerile europene nu intereseaza decat pe flamanzi, 7 muste la 700 de parlamentari, efect zero, multe plimbari si pensii speciale platite de romani, iar presedentia o conditioneaza altcineva. Asa ca, de unde scoate cineva o temere a cuiva, guvernul il face PSD (dat salarii si pensii la 7,5 milioane de alegatori, aproape 50% din electorat), iar PNL poate fi pe locul 4, cu UDMR. Niminea face guvern cu un partid extremist-legionar care are probleme de a obtine 8% sa intre in Parlament, ca l-au luat in spate (paravan) si pe Ilan. Nici soferii si nici agricultorii n-au vrut sa se amestece cu legionarii lui SMTion si cu zeppelinul Shosho, ati avut probele saptamana trecuta. Auguri … !

  4. Merita ăștia vreun vot? Vrei să muncești numai pentru a le plăti ăstora lefurile lor și ale neamurilor lor, biletele de avion bruxelles-bucuresti, sumele forfetare pentru care nu sunt obligati sa aduca justificare, tonele de benzina consumate fara sens, soferii, limuzinele de lux, casele luxoase in care se cazeaza in timp ce sunt in functii, pensiile speciale la 42 de ani, caldura in care se lafaie gratis in timp ce noi platim mii de lei pe curent, intretinere bloc, etc? Nu vezi ca scopul lor nu este dezvoltarea tarii ci pauperizarea continua a cetateanului obisnuit, cocoșarea acestuia cu impozite, taxe, preturi imense incat sa il transforme in vegetala fara gandire, in iobag legat de glie asa cum au fost stramosii lor.

  5. E cautat Ciolacu:
    – de bugetari,
    – de FMI,
    – de transportatori,
    – de fermieri,
    – de recuperatorii de la vanzarea de arme,
    – de gagica-sa ca vrea atentii pentru serviciile ei.
    – de ilici pentru funeralii de stat
    – de firea pentru un tort mai mare ca Herastraul

    Chiar si crocodilul din pielea caruia are croiti pantofii a inceput a latra.

    Ciolace, nici sa-mi vinzi functia ce ti-ai dorit si n-as vrea-o. 🤕

  6. Figurantii astia liberali vor comasare dintr-un singur motiv: sa obtina cat mai multe voturi nemeritate prin smecherie.Ei bine, le spun raspicat: NU sunt de acord cu comasarea niciunei alegeri! E clar panaramelor?

  7. Penelueu care e in groapa pe.buna dreptate incearca disperați să obțină un scor peste 15, pe cine einyereseaza

  8. sunt ignorate detaliile , cine sunt candidatii selectati de partide sa candideze la europarlamentare, si mai ales CV-ul lor, ce-i recomanda sa fie alesi sau realesi

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.