Suspiciuni de implicare AI în programul Casa Verde

Asociaţia Prosumatorilor propune ca dosarele validate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) în cadrul viitoarelor sesiuni Casa Verde Fotovoltaic să fie „extrase” aleatoriu, printr-un program computerizat elaborat şi securizat, posibil de către STS, pe baza numărului de dosar.

Reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE) precizează vineri, într-un comunicat, că au făcut această propunere deoarece există suspiciuni de implicare AI şi a unor programe speciale pentru înscrierea rapidă în programul Casa Verde 2024.

„Înscrierile în Programul Casa Verde 2024 pentru zona Bucureşti – Ilfov au coborât stacheta de timp la un nivel extrem de îngrijorător, iar numeroase persoane sunt revoltate de această situaţie. În ultimele două săptămâni, paginile de social media ale prosumatorilor au fost inundate de oferte de „ajutor” contra cost, pornind de la câteva sute de lei şi ajungând la peste o mie de lei, prin introducere directă sau folosind extensii de browser – programe dedicate pentru înscrierea super rapidă. Inventivitatea românilor, mai ales a celor care au văzut o oportunitate de a câştiga bani din această înscriere, s-a făcut simţită în special în cea mai bogată zonă a României, care are şi cei mai mulţi prosumatori”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, Bucureşti – Ilfov a coborât bariera de timp la un minut pentru 3.800 de dosare.

„Faptul că înscrierea se face într-un minut nu pare exagerat, mai ales că zona are mulţi oameni „literaţi” în calculatoare. Interesant este că, din informaţiile noastre, o persoană care s-a validat în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat. Termenul de 40 de secunde este unul de invidiat şi ridică întrebarea logică: cum şi câte dosare s-au validat sub 30 de secunde, de exemplu?”, se mai precizează în comunicat.

Astfel, reprezentanţii APCE consideră „viciat” procesul de înregistrare.

În urma discuţiilor cu persoane specializate în domeniu, există suspiciuni privind „robotizarea” înscrierii prin diverse metode, unele implicând chiar Inteligenţa Artificială.

Pentru a demonstra acest lucru, Asociaţia Prosumatorilor din România a cerut oficial către AFM să informeze câte dosare s-au înregistrat sub limita de 30 de secunde de la deschiderea sesiunii.

„Considerăm că limita de 30 de secunde este sub capacităţile umane de a înscrie informaţiile cerute pe platformă. Dacă astfel de dosare există, cu siguranţă există suspiciuni mari de implicare al unor programe speciale de înscriere rapidă în aplicaţie”, se mai spune în comunicat.

Prin urmare, reprezentanţii APCE propun soluţii pentru viitoarele sesiuni Casa Verde Fotovoltaic.

„Având în vedere implicarea unor „mercenari” din zona IT-ului în procesul de înscriere, cu implicaţii posibil grave legate de transmiterea datelor personale, programul actual a devenit un fel de „loterie” în care unii îşi cumpără şansele de a câştiga lozul câştigător”, se menţionează în comunicat.

Astfel, APCE propune ca viitoarele programe să fie cu adevărat o loterie.

Asociaţia Prosumatorilor propune ca toţi doritorii să depună documentele cerute de programul AFM pe zonele respective, iar dosarele validate să fie „extrase” aleatoriu, printr-un program computerizat elaborat şi securizat, posibil de către STS, pe baza numărului de dosar.

„În acest fel, vom da şanse egale tuturor celor care se înscriu şi eliminăm inechitatea ca doar persoanele literate în calculatoare să poată accesa aceste fonduri. Această propunere a APCE a fost transmisă şi către AFM spre a fi luată în considerare pe viitor”, se mai spune în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Chestia e că ai la orizont energia ieftină, nepoluantă și infinită, care in doi trei ani va fi accesibilă tuturor.. Deci, China, dar și america finalizează centralele pe fuziune nucleară,.care vor produce infint și fără costuri semnificative.. La ce să te mai complici cu din astea ??

  2. Cica sa digitalizezi tot…banii, sanatatea, politia, tot.
    Abia atunci frauda va deveni gigantica, ce neoprit!

  3. Ceea ce nu pricep tembelii moderni este ca orice operatie electronica se poate falsifica.
    Mai sigure erau bonurile pe care ti le scriau cu mana, alta data la magazin, cand cumparai cate ceva……[Rumburak]

  4. „Asociația Prosumatorilor” în sine este o hoție, fiindcă cei care au panouri pe casă nu varsă în sistemul energetic național nici măcar 1mWh, ci li se plătește/compensează de stat o energie pe care POTENȚIAL ar genera-o. Ca să legi surse de tensiune alternativă între ele este foarte complicat (trebuie să se sincronizeze fazele, să corespundă forma de undă,tensiunea etc) și nu merge cu chipamente casnice. E o gigantică escrocherie marca UE prin care statele plătesc ceva ce nu primesc.

  5. A da banii in avans pe 15 ani de energie este demn de capul gol ca balerinele. Continuati, si luati-va automobile full electrice !

  6. Doresti fotovoltaice? Un simplu CNP inscris in program (confirmare SMS pe tel avand cod acces validare NU email) , verificat apoi de =institutii abilitate= la conditii si iata!!! Fara frauda (asa se cheama)… Rumanistan si supusii(la prostii) … Nota:Marim eficienta energetica a programului acolo unde sunt putini SAU deloc prosumatori (ca tot producem maxim 380v).Asta e conditie OBLIGATORIE altfel programul este o Risipa de bani si tehnologie!!! Indiferent la AI…

  7. Nu e nicio inteligență artificială, sunt interlopii din interior, cu acces la formulare și formate. Le-au completat cu dedicație și le-au programat să intre în sistem la publicarea aplicației.
    Din moment ce extragerea nu a fost anulată și nu se face nicio anchetă, e clar că a fost un tun de partid, cu încrengături la toate nivelurile.
    Asta a fost guvernarea PSD-PNL-USR, o sugativă de miliarde din banii fraierilor. Nu se pot abține de la jaf nesimțit nici măcar în campanie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.