Tabloul economiei: Deficit mai mare, datorie externă în creștere

bani-moneda-romania-inflatie

Deficitul de cont curent s-a adâncit și datoria externă a României a crescut, conform datelor prezentate de Banca Națională a României. Aceste două informații sunt veștile rele, pentru că arată slăbiciunile economiei, constatate încă de dinaintea pandemiei. Pentru că în țară producția nu poate să țină pasul cu cererea, se apelează la mărfuri din afară și din această cauză tot mai multă valută se scurge în afară. Potrivit BNR, în perioada ianuarie – aprilie 2021, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4.710 milioane euro, comparativ cu 2.274 milioane euro în perioada ianuarie – aprilie 2020. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 966 milioane euro, balanța veniturilor secundare și cea a serviciilor au înregistrat excedente mai mici cu 295 milioane euro, respectiv cu 108 milioane euro, iar balanța veniturilor primare și-a transformat excedentul în deficit. Dublarea deficitului are o explicație: când a apărut pademia, consumul a coborât brusc și prin urmare și afluența de valută peste graniță pentru că nu s-a mai cumparat ca până atunci. Acum, sitația a revenit la normal, lună de lună deficitul de cont curent, indicator care arată slăbiciunea economiei, se adâncește.

Cealaltă veste rea se referă la creșterea datoriei externe a României cu 1.048 milioane euro, în perioada ianuarie – aprilie 2021. Datoria externă pe termen lung a însumat 92.334 milioane euro la 30 aprilie 2021 (72,7 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,5 la sută față de 31 decembrie 2020. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 aprilie 2021 nivelul de 34.641 milioane euro (27,3 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 4,7 la sută față de 31 decembrie 2020.

Există și o veste bună și anume revenirea la firesc a investițiilor străine. Potrivit BNR, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2.332 milioane euro (comparativ cu -43 milioane euro în perioada ianuarie – aprilie 2020), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 2 199 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 133 milioane euro. Minusul de anul trecut se explică prin apariția pandemiei.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Degeaba investesc străinii in Romania daca nu plătesc nimic la statul român. Majoritatea privatilor nu plătesc sau fentează statul. Statul nu-i in stare sa adune tva-ul și se împrumută sa plătească la bugetarii de lux zeci de mii de euro lunar. Huuo jigodiilor liberale!

  2. Asa o fi daaaaaarrrrrr ………
    ECONOMIA DUDUIE, TOTI PARAMETRII ECONOMICI CRESC AMETITOR!
    AM DEVENIT TIGRUL EUROPEI DE EST.

  3. „…Deficit mai mare, datorie externă în creștere” Nici nu merita scris un articol pentru asta. Nu economia e importantă la ora asta. Țara are alte priorități, chestii cu adevărat importante cum ar fi educația sexuală îm școli, referendum pentru coafura lui Nicușor Dan, formatul aprobării pentru sacrificarea urșilor agresivi, ce anume se mai poate face cadou pentru stimularea vaccinării, etc. Asta cu deficitul și cu datoria externă sunt mizilicuri.

  4. ” Deficit mai mare, datorie externa in crestere”… DAR… există și o veste bună și anume revenirea la firesc a investițiilor străine.”
    Nici Moldova, nici Tara Romaneasca, nici Transilvania, nici intreaga Romanie, nu (mai) este a urmasilor nostri si nici a urmasilor urmasilor nostri, ci a „INVESTITORILOR STRAINI” in vecii vecilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.