G7 – soluție globală sau problemă globală

Turneul lui Joe Biden in Europa a fost prilejuit de trei summituri – G7, SUA-UE și NATO -, iar toate sunt concentrate pe ascensiunea Chinei, inclusiv summitul Alianței, așteptându-se solicitări din partea SUA ca europenii să trimită nave de luptă acolo unde se concentrează atenția Americii în acest moment, in Indo-Pacific.

Summitul G7 s-a încheiat, iar poziția vizavi de China a atras cel mai mult atenția și a fost și cel mai dezbătut subiect, cu încercări de armonizare a unor poziții deloc congruente ale SUA, Marii Britanii, Germaniei, Franței, Italiei, Canadei, Japoniei.

Declarația G7, publicată duminică, a criticat China  pentru încălcarea drepturilor omului în provincia Xinjiang (taberele de reeducare pentru populația uigură de religie musulmană, munca forțată la care sunt supuși uigurii), a cerut menținerea unui nivel ridicat de autonomie pentru Hong Kong și a solicitat o investigație amănunțită privind originea coronavirusului care a provocat pandemia.

La summitul G7 s-a discutat si despre o alternativă la proiectul chinez de infrastructură a Noului Drum al Mătăsii. Un oficial a guvernului SUA a declarat că ”nu va fi vorba despre a alege între noi și China”, ci despre „o alternativă pozitivă care să reflecte valorile noastre, standardele noastre și modul nostru de a face afaceri”. Oficialul respectiv, citat de Business Insider, a mai spus că președintele Biden și aliații internaționali au pus la cale un plan pentru a ”aduna sute de miliarde de dolari pentru investiții în infrastructură pentru țări cu venituri medii și mici”.

China a denunțat declarația comună a liderilor G7. Ambasada Chinei la Londra s-a opus afirmațiilor G7 despre Xinjiang, Hong Kong și Taiwan, despre care a spus că distorsionează realitatea și arată ”intențiile criminale ale câtorva state precum SUA”. Beijingul a mai arătat că lumea are nevoie acum de unitate și cooperare între toate țările, nu de politică de putere de „clică”, care să semene discordie. ”Nimeni nu trebuie să intervină în afacerile interne ale Chinei, nici reputația Chinei nu trebuie pătată și interesele ei nu trebuie violate. Ne vom apăra suveranitatea națională, securitatea și dezvoltarea intereselor și vom riposta ferm la toate nedreptățile și abuzurile îndreptate împotriva Chinei”.

Ambasada Chinei la Beijing a mai declarat că investigația privind originea coronavirusului nu trebuie politizată.

 

China are parte de bunele și relele statutului de nou venit la masa celor mari. În urmă cu 20 de ani, investițiile străine directe ale Chinei erau de doar 28 de miliarde de dolari. În 2019, investițiile străine directe ale Chinei erau de 2.000 de miliarde de dolari. Atunci, China era întrecută doar de SUA, cu 7.700 de miliarde de dolari, și de Olanda, cu 2.500 de miliarde de dolari. Depășise Marea Britanie, Japonia și Germania, țări care și-au construit investițiile directe în alte state în decursul a mai mult de un secol. Lunga perioada în care lumea a fost dominată economic de puterile occidentale a produs o mulțime de dovezi despre aviditatea lor, despre nesocotirea drepturilor omului, a valorilor democratice pe care le susțineau public. Spre deosebire, scurta istorie a Chinei ca mare putere economică nu a dus la acumularea unui rechizitoriu, iar Beijingul invoca prezumția de nevinovăție.

Cea mai veche acuză adusa de Vest Noului Drum al Mătăsii (până la recenta marotă legată de uigurii din Xinjiang) este faptul că proiectul nu ar fi decât o „capcană a datoriilor” întinsă de Beijing și de Banca Asiatică pentru Investiții în Infrastructură (mai toate statele vest-europene sunt membre ale acestei instituții). Însă ce se poate spune despre Statele Unite, despre FMI și Banca Mondială și investițiile în țările în curs de dezvoltare? Oare sunt străine ele de ”capcana datoriilor”? ”Meseria mea (de asasin economic, n.n.) avea două obiective principale. Primul era să justific uriaşele împrumuturi internaţionale care direcţionau banii înapoi către MAIN sau alte companii din SUA (cum ar fi Bechtel, Halliburton, Stone&Webster şi Brown&Root) prin proiecte gigantice de inginerie tehnologică şi construcţii. În al doilea rând, trebuia să lucrez pentru a falimenta ţările care obţineau împrumuturile (bineînţeles, după ce ar fi achitat sumele pentru MAIN şi alţi contractori din SUA), astfel încât să cadă pentru totdeauna în plasa creditorilor şi să devină ţinte uşoare, în cazul în care era nevoie de anumite favoruri, printre care baze militare, voturi în ONU sau accesul la ţiţei sau alte resurse naturale”, scrie John Perkins, fost consultant contractat de Banca Mondiala, FMI, ONU, Departamentul Trezoreriei, în volumul „Confesiunile unui asasin economic”. ”…în 2003, Statele Unite au invadat Irakul, pentru a doua oară în puţin mai mult de un deceniu. Asasinii economici eşuaseră. Şacalii eşuaseră. Aşa că tineri şi tinere erau trimişi să ucidă şi să moară în nisipurile deşertului”, mai scrie Perkins.

Statele Unite cred însă acum că împânzirea țărilor din Indochina și a Pakistanului cu proiecte de infrastructură finanțate de China înseamnă imperialism mascat. Cât despre experiența europeană, Washingtonul atrage atenția la containerele chineze care vin pline în Europa, dar pleacă goale înapoi în Est. Nu este un comerț cu adevărat echitabil.

Cu totul stau însă lucrurile pentru Germania, țara care s-a aflat în spatele recentului Acord de Investiții UE-China, semnat la finalul anului trecut, dar a cărui ratificare este blocată în prezent, pe fondul disputelor legate de drepturile omului și al sancțiunilor reciproce. Spre deosebire de SUA și Marea Britanie, Germania nu a renunțat la baza ei industriala și nu a luat-o pe calea financiarizării economiei (este de notat că țările G7 dețin 70% din bogăția lumii, însă doar 30% din producție!). Germania vrea să-și extindă și forța de producție, și forta comercială, în timp ce China vrea să facă comerț cu restul lumii. Este un aspect unde Berlinul este mult mai aproape de poziția Beijingului decât de cea a SUA. Lucrurile sunt complicate și în privința Italiei, care este prima țară membră G7 care face parte din marele proiect al Noului Drum al Mătăsii, însă, pentru moment, guvernul tehnocrat condus de Mario Draghi este garantul blocării investițiilor chineze strategice.

Cât despre apelul liderilor G7 făcut în iunie 2021 pentru o investigație privind originea coronavirusului într-un laborator din Wuhan, nu putem vorbi decât despre o mare manipulare și politizare. De ce acest lucru nu s-a întâmplat în urmă cu un an, atunci când dovezile erau aceleași? Doar pentru că ele erau prezentate public de publicații mai puțin cunoscute decât portavocile statului profund american? Indiferent de rezultatul ei, dacă această investigație ar fi fost lansată în urmă cu un an, ea ar fi constituit un atu pentru campania prezidențiala a lui Donald Trump, președintele SUA care a susținut această teorie.

Având în vedere acuzațiile de mai sus la adresa Chinei lansate de liderii G7, precum și recenta taxă globala minimă pentru corporații asupra căreia G7 a căzut de acord (dar care va fi suspusă discuțiilor și în cadrul G20, cu participarea Chinei), putem spune că summitul din Marea Britanie a fost o încercarea a hegemonului de a-și alinia aliații pentru apărarea ordinii mondiale, numită acum ”ordinea internațională bazată pe reguli”, împotriva unui stat care dorește să devină noul hegemon. Istoria arată că șansele nu sunt de partea Statelor Unite: Imperiul Britanic nu a a reușit să împiedice ascensiunea Statelor Unite, iar ascensiunea Germaniei și a Japoniei a fost oprită doar cu prețul a doua războaie mondiale și al prăbușirii Imperiului Britanic.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

17 Comentarii

  1. Clima s-a racit.Acum ninge vara.
    Este cea mai rece vara din ultima mie de ani. Vine era glaciara.
    Si astia vorbesc de incalzire …daca beau wisiky si wotka.

  2. Daca Romania isi va trimite cele doua supefregate cumparate de la fier vechi de Bombonel si seku, botezate la misto,in mod sigur China va capitula dupa ce toti marinarii vor muri de ras

  3. „G7 – soluție globală sau problemă globală. Ceea ce tre’sa se-ntample, oricum se va-ntampla ; cum bine zicea candva //Murphi// … cu ale lui legi !

  4. Macron a pus problema unirii Irlandei cu Irlanda de nord.
    Incepe racirea globala europeana.

  5. drepturile omului din pacate doar cind e vorba joc politic al tradatorilor americani vinduti israelului….drepturi pt victimele a 3000 de americani asasinati de istarel si cia in 11 sept 2001 si mascat de asaisul terorism islamic care a fost demascat in 24 iulie 2019 cind dept de pompieri din nyc a declarat ca au dovezi ca israelul si cia au plasat exploziv in turnurile gemene si n7 7 din wtc inaintea asaszisului atac terorist din 11 sept 2001…occidentalii sint cei mai perfizi criminali din spatele terorismului mondial mascat de promovarea unor idealuri nobile ca …libertate si drepturile omului …doar pt scopurile lor…

  6. Conform limbajului nonverbal al celor care conduc tarile G7 e clar ca s-au adunat doar sa fie vazuti.
    Dupa Pandemie si Criza aferenta SUA nu poate obtine de la parteneri decit stringeri de mina .
    Asa ca , cei care au mizat pe SUA vor iesi pe minus .

  7. taberele de reeducare pentru populația uigură de religie musulmană, munca forțată la care sunt supuși uigurii cu milioanele- o minciuna americana CIA care a scos la inaintare un fost pastor evanghelic german (?)Adrian Zenz dovedit spion

  8. Biden a schimbat tactica.De la jigniri adresate lui Putin vine acum la intalnire cu acesta pe 16iunie cu poza de grup a clubului G7 pentru a impresiona.Nu si-a gasit fraierul.Putin nu e ce a fost Eltan.Copiii de mingi din clubul G7 incearca sa fie pe placul lui Biden sustinand teme expirate.S-au plictisit si copiii de modul in care americanii apara drepturile omului pe alte teritorii decat ale statului lor.Urechile lor nobile nu au auzit de legea pe care comediantul Ucrainei vrea sa o propuna-excluderea minoritatilor de la drepturi politice.I-o fi tras curentul Atlanticului.Interesant este cat de repede s-a exportat politica progresista .G7 fixeaza regulamentul de functionare a lumii de parca ar fi singuri pe planeta.Criza democratiei duce la disparitia democratiei.Surogatul de democratie este servit publicului larg cu numele de licoare binecuvantata.

  9. „Meseria mea (de asasin economic, n.n.) avea două obiective principale. Primul era să justific uriaşele împrumuturi internaţionale care direcţionau banii înapoi către MAIN sau alte companii din SUA (cum ar fi Bechtel…”!
    Așteptăm și sosirea jefuitorilor de la „Halliburton”, „Stone&Webster” şi „Brown&Root”. Că de „Bechtel” ni s-a acrit, că e singură, sărăcuța, și nu face față situației…
    Si asteptam si celelalte „beneficii” ale apartenentei la N.A.T.O. si U.E.: „În al doilea rând, trebuia să lucrez pentru a falimenta ţările care obţineau împrumuturile (bineînţeles, după ce ar fi achitat sumele pentru MAIN şi alţi contractori din SUA), astfel încât să cadă pentru totdeauna în plasa creditorilor şi să devină ţinte uşoare, în cazul în care era nevoie de anumite favoruri, printre care baze militare, voturi în ONU sau accesul la ţiţei sau alte resurse naturale”, scrie John Perkins, fost consultant contractat de Banca Mondiala, FMI, ONU, Departamentul Trezoreriei”…
    Împrumuturile făcute de Șică și de Cîțu (cîte zeci de miliarde de ioroi?) în vacanțele prin lege zise „de Urgență” și „de Alertă” sunt primul pas… P.N.R.R.-ul făcut și re-făcut și re-făcut și re-făcut și re-făcut e al doilea pas. Pas-cu-pas! …acum dupe metoda PeNaLă cîțuiască oltenească.

  10. E NENOROCIRE GLOBALA fara solutii reale in favoarea cetatenilor din orice tara, majoritatea mentinuti in saracie si sclavie! Nu mai folositi cuvinte blande la asemenea esecuri globale!

  11. He,.mda, S-au adunat să nu fie imprăştiaţi.. Să-şi plîngă impotenţele unu pe umărul celuilalt.. De altfel evident nimic nu se intîmplă,.Nici o schimbare mondială de technologie.., Nici o grije faţă de incălzirea globală, sau curăţirea oceanelor,. NIMIC,.. Doar vorbe şi temeri, ba de rus, ba de chinez, Amăgiri reciproce şi laşităţi de speriat proştii.

  12. China produce si construieste avansand fantastic. In timp ce ei dezvolta autostrazi vestul se prosteste cu pistele de biciclete. Autostrazile si strazile din America arata ca starzile din Bucuresti in anii 90 adica peticite si pline de gropi. China a demonstrat in timpul pandemiei ca este f organizata si nu se tine de prostii gen: „dar vai, nu port masca ca ma gadila si vreu la terasa sunt afectat psihologic!” Este evident viitoarea mare putere. Daca economia Chinei s-ar fi blocat datorita unui management prost am fi avut lipsa o gramada de produse. Ar trbui G7 sa le multumeasca de o mie de ori.

  13. Ia vedeti oameni buni ce pretinde Biden la G7: „Summitul din Marea Britanie a fost o încercare a hegemonului de a-și alinia aliații pentru apărarea ”ordinii internaționale bazate pe reguli” împotriva unui stat care dorește să devină noul hegemon […]” Urmaresc si eu ca spectator toate evenimentele politice din lume, dar nistre declaratii mai ticaloase, mai nerusinate si mai mincinoase decat cele ale SUA, nu am vazut nici macar in perioada URSS. Care ordine internationala bazata pe reguli? Pe care reguli, pe fraude electorale, pe cenzura feroce a media si retelelor de socializare, pe jaful aliatilor SUA? astea sunt regulile pe care trebuie tarile sa se bazeze in continuare? Nu, multumim, nu mai servim, ne ajunge. Sa mai incercam si altceva. SUA este o tara autosuficienta, faca bors la ei in tara ca nu ne intereseaza, dar pe noi sa ne lase cu minciunile si programele lor de asasinat economi. Daca le place crima sa se sinucida. La fel ca si Rusia, SUA va desconsidera, va jefui si va trisa mereu statele mai mici. Aceste state nu pot gasi sprijin in lacomia patologica a magnatilor americani. De aceea ele trebuie sa caute un alt pol de putere pe care sa se poata bizui.

  14. @MYSEBI
    A dorit fierbinte madame Biden sa faca shopping la Londra pe banii statului si a reusit. Asta este unicul rezultat. Alte rezultate, zero, nici macar conferinta de presa pentru ca papagalii astia care zice-se ca ar conduce America sunt doar niste rebuturi umane din punct de vedere intelectual si uman. E suficient sa urmaresti ce spun sau cum se feresc sa vorbeasca in public si te lamuresti pe loc. Pe ei ii preocupa doar apartenenta la deviatiile sexuale.

  15. RE: „Ambasada Chinei la Beijing a mai declarat că…..” Sint prost! Adica la capitala tzarii China, Beijing, exista o ambasada a tzarii .. China .. itself!!! Ambasada Romaniei la … Bucuresti! O fi pe linga „Cireshica”!

  16. Ba Ursache unde vezi ba incalzire ca la Harghita a dat inghetzu vara si la calorifere nici atat. Circula doar apa rece pe teava. Ce incalzire sa discute ca Soarele face ce vrea el.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.