Blocurile din Bucureşti, în sfârşit! Anunţul făcut de Nicuşor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că Primăria pe care o conduce începe evaluarea preliminară a imobilelor din punctul de vedere al riscului seismic, peste 8.000 de clădiri urmând să intre în acest program, în scopul stabilirii ordinii expertizării şi ulterior consolidării lor.

„Începem azi evaluarea preliminară din punctul de vedere al riscului seismic a imobilelor din Bucureşti, în lege ea se numeşte evaluare vizuală rapidă. Este un concept nou pe care l-a introdus legea în 2022 şi a fost detaliat de o hotărâre de Guvern în 2023. Asta înseamnă că vrem să luăm toate clădirile din Bucureşti care au o anumită înălţime şi o anumită vechime şi să facem foarte repede o evaluare preliminară, astfel încât să ştim unde să ducem banii pentru expertiza propriu-zisă şi pentru consolidarea propriu-zisă, să avem un plan de acţiune pe mai mulţi ani de acum încolo. Vorbim în Bucureşti de 8.000 de clădiri. Asta nu înseamnă că toate au risc seismic, asta înseamnă că, în conformitate cu legea, trebuie să le evaluăm preliminar şi în funcţie de ele, să vedem la care vom face expertiza propriu-zisă”, a spus Nicuşor Dan, miercuri, la o conferinţă de presă.

El a adăugat că programul de evaluare preliminară va începe cu 200 de clădiri din zona istorică.

„Azi începem pentru 200 de clădiri din zona istorică, este un proiect pilot şi în funcţie de el o să vedem care sunt dificultăţile care sunt pe parcurs, să continuăm cu restul imobilelor din Bucureşti (…). Sunt trei etape, una este această evaluare preliminară, după care este expertizarea şi după aceea este consolidarea propriu-zisă. Gradele de risc seismic ne dau expertiza şi noi, prin evaluarea preliminară, vedem numai care este ordinea în care facem expertiza”, a menţionat Dan.

Răzvan Munteanu, director executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, a spus că finanţarea este asigurată din bugetul local, pentru acest proiect – pilot urmând să fie alocată suma de 150.000 de lei plus TVA.

„Odată ce vom implementa proiectul pilot şi vom trage învăţămintele tehnice necesare, vom scala acest proiect – pilot şi îl vom extinde la nivelul Bucureştiului prin încheierea unui acord cadru, astfel încât până în 2025 să putem încheia responsabilităţile legale pe care le avem”, a punctat Munteanu.

Potrivit acestuia, activitatea de evaluare rapidă a imobilelor se va desfăşura în două etape, una de teren şi una de birou, acolo unde se validează datele culese din teren.

„Avem obligaţia legală ca până în anul 2025 să evaluăm vizual rapid imobilele din Bucureşti, care trebuie să respecte anumite criterii de eligibilitate. Este un proces complex, dar necesar din două motive. Primul motiv este legat de nevoia de a identifica toate aceste imobile din oraş, pentru că astăzi nu ştim exact care este fondul construit în oraşul nostru, şi al doilea obiectiv este acela de a avea un scor pentru toate clădirile pe care le evaluăm, din nevoia de a prioritiza imobilele în nişte programe de consolidare (…). Activitatea se desfăşoară în două etape. O activitate în teren de culegere a datelor şi a doua activitate se desfăşoară în birou, cu validarea datelor colectate din teren. Odată ce sunt colectate aceste date, este completată fişa de evaluare vizuală rapidă, fişa urmând a fi încărcată în platforma Ministerului Dezvoltării. Suntem mai mulţi actori implicaţi în acest proces – Ministerul Dezvoltării, în calitate de promotor al metodologiei de evaluare vizuală rapidă şi de elaborator al platformei electronice, în care încărcăm fişele de evaluare vizuală rapidă, apoi suntem noi, Primăria, în calitate de autoritate coordonatoare, apoi avem externalizată această activitate către un operator economic ce are rolul de manager de program, care vine şi ne pune la dispoziţie supervizorul tehnic, precum şi inspectorii tehnici care culeg datele din teren”, a explicat Munteanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Blocurile sînt mai șubrezite de rotoprcutoare, de la 1990 încoace, decît de cutremure. Iar asta peste tot în țară.
    Era voie doar cu ciocanul și dornul dacă vreun perete era de găurit, nicidecum de dărîmat.

  2. Fix ca (!) comasații, îngrășarea porcului în ajun de Crăciun. Nicușor, cum am mai spus, a oprit demența construirii oriunde, oricând și în orice condiții. De data asta, însă, are o bilă neagră. Hărnicia nu se arată la final de mandat.

  3. Frumoasa initiativa chiar daca ea vine dupa 67 de ani de la cutremur.Nici-un primar nu sa gindit sa faca nimic pt.siguranta oamenilor care locuiesc in aceste cladiri.Ia durut pe toti undeva de bucuresteni.Poate nu ar fi rau sa se verifice apartamentele blocurilor care au fost modificate de propietari,prin darimarea unor pereti pt. ca sa isi largeasca ei anumite spatii, pt. ca si astea pot fi un pericol la un eventual cutremur.

  4. Frumos articol! Despre un primar de isprava! Cum sa nu il puna in fruntea primariei baietii nostri cu tabletele lor noi? Nu inteleg de ce coti, nu ne spune, ca si hotniuz ca nicusorul are deja 37,5% voturi din partea bucurestenilor, fata de 30% voturi pentru placintar!Acum ca au auzit ca a inceput sa se ocupe, in fine, si de blocuri,in ultima lui luna de mandat, salta in sondaje sigur, peste 50%, iar placintarul coboara si ii ia locul de 26%

  5. Alt mincinos jalnic care vorbește la viitor! Dar în mandatul actual, de ce nu a continuat expertizarea și consolidarea? A fost turist la malul marii, pe munte, a dormit in foi de fală și mândrie, a făcut exerciții de-a v-ați ascunselea?

  6. Păi bre.. Aste nu e doar cazul de bucurești.. E valabil in mai toate localitățile unde ”investitorul imobiliar” a distrus mai tot ce era civilizat,..evident cu concursul primarului. Unde era un parc, o zonă verde, un spațiu intre clădiri sau o parcare, automat a venit careva patriot și a construit o măgărie de fentat alții cornuți. Imensa lor majoritate sunt construite pe repede inainte, din materiale cele mai proaste și ieftine, cu racordări ad-hoc și cu siguranță cu acte in neregulă..Cine va răspunde pentru toate aceste imbecilități ?? Pe cine vei pune la zid in caz de ceva ??

  7. Multă lume și-a dărâmat pereții să-și mărească livingul. Vom vedea la cutremur.

  8. Iecstraordinar ce mare știre și ce lung text, asta e îngrășarea mucușorului în ajun de Paști. Votez contra mămicii și tăticului șobolanilor, votez contra usr.

  9. A. ASTA trebua facuta IMEDIAT dupa Cutrenmurul din 1977. SE PARE ca NU a vrut Ceausescu …
    DACA ASA a fost, asta a fost O Prima NeBUNIE a lui, NU stiu daca ORIGINALA sau InSuflata Ocult, SubLiminal …
    DAR, DE CE Damacratii de DUPA 1989 NU au:

    – DARAMAT Toate Beshnitzele LUXOASE pe Din Afara SI pe Dinauntru, dar PUTREDE din Start, facute de Minunatii BOIERI intre Razboaie, ca erau facute doar pentui Phoutings’ „Ilegale” in Sens Juridic … :):):)
    Si CONSTRUIT cu Grija de OM, altele, CelPuitn LaFel de SOLIDE preCUM Cele Construite de „Comunisti”, mai ales celde Tip Calea Mosilor SI SI mai ales Cele de Tip Palatul Parlmentului – Piata „MUNCII”, cele mai solide … (Hurmuzaki)
    DE CE?
    D’Aia ca TOTI de DUPA 1989 au fost din Start Oamenii DREACuu’ sau au devenit imPlacabil, indiferent CE au fost sau au crezut ca sunt,
    FORMATI intru NeOAMENI de catre Sistemul BINOMial Infernal:

    Captalism DezLantuit la LIBER
    Damacracy Cracita si RasCracita in Stil PORNO Politic, Social, Economic, Cultural, Identitat, Juridic …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.