Premisa pentru 1.000 de MW „verzi” în Vestul țării

Odatã cu trecerea la 400 kV a întregului Ax Banat, de la Porțile de Fier la Arad – lucrare Transelectrica, în zona de sud-vest a țãrii vor putea fi instalate capacitãți de producție a energiei electrice din surse regenerabile de circa 1.000 MW, reprezentând în jur de 15 % din totalul producției la nivelul țãrii, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o vizită la fața locului. În prezent, Transelectrica deruleazã lucrãri importante pe tronsonul de linie nou construitã între Porțile de Fier și Reșița, etapã esențialã pentru realizarea proiectului de trecere la 400 kV a întregului Ax Banat, care va închide și Inelul de 400 kV al României.
Ministrul Energiei Virgil Popescu alãturi de prefectul județului Mehedinți, Cristinel Pavel, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Cãtãlin Nițu, și de Corneliu – Bogdan Marcu, membru al Directoratului, au vizitat astãzi, 14 iunie, lucrãrile derulate pentru obiectivul LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița. La aceastã datã, stadiul de realizare a acestei investiții a Transelectrica este de aproximativ 60%. În cadrul vizitei de lucru, la care a participat și președintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a fost inclusã și Stația Electricã de Transformare 400/220/110 kV Porțile de Fier, principala cale de evacuare a energiei electrice produse în Hidrocentrala Porțile de Fier.
„Este o lucrare foarte importantã pentru dezvoltarea sistemului de transport a energiei electrice, pentru închiderea inelului din zona de sud – vest a Romaniei. O asemenea investiție este importantã pentru cã în urma finalizãrii acesteia vom putea instala capacitãți de producție a energiei electrice din surse regenerabile de circa 1.000 MW. Se face un nou pas în procesul țãrii noastre de a utiliza cât mai multã energie verde”, a declarat ministrul Energiei.
„La sfârșitul anului trecut, Transelectrica și-a propus un plan de dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport (RET) pentru urmãtorii 10 ani cu o valoare estimatã de circa 5 miliarde de lei. Una dintre direcțiile centrale de dezvoltare este creșterea capacitãții de integrare a energiei regenerabile, în condiții de siguranțã, și astfel atingerea țintelor naționale asumate la nivel european. În aceastã strategie, finalizarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița are un rol esențial, atât pentru securitatea energeticã a țãrii, cât și pentru economia localã”, a declarat Cãtãlin Nițu, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.
Parte a proiectului de închidere a Inelului de 400 kV al României în zona de vest, Linia Electricã Aerianã 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița face parte dintre obiectivele incluse pe lista proiectelor de interes comun la nivelul Comisiei Europene. Finalizarea și operaționalizarea acestui tronson va contribui semnificativ atât la integrarea energiei din surse regenerabile (pânã la 500 MW), la creșterea capacitãții de interconexiune cu țãrile vecine cu circa 300 MW, cât și la racordarea de consumatori noi care pot însuma o putere de circa 500 MW.
Linia Electricã Aerianã 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița este o investiție cu o valoare de peste 122 de milioane de lei, alcãtuitã din douã tronsoane: o construcție nouã cu 259 de stâlpi (tronsonul Porțile de Fier – Anina) și modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reșița). Lungimea totalã a liniei va fi de 117 kilometri. Aceastã investiție va avea un rol foarte important în atragerea de investiții în zona Banat, contribuind astfel la dezvoltarea zonei și la generarea de locuri de muncã.
Lucrãrile de construcție a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița sunt executate de Asocierea ELECTROMONTAJ S.A. BUCURESTI – ROMELECTRO S.A.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Se leagă moriştile şi sticlele de Porțile de Fier pt a pune o parte din curentul făcut de hidrocentrală pe seama părelnicilor energii verzi.

  2. Frumos , cu transportul energiei , da’ cu productia de energie cum ramane ? Cand se va trece la regularizarea tuturor raurilor din Romania , pentru valorificarea potentialului lor energetic , pentru scoaterea unor mari suprafete agricole de sub spectrul inundatiilor , pentru asigurarea apei pentru irigatii cat si a apei , necesare ,pentru localitatile riverane ? Fiind vorba de energie „verde” , nu ma indoiesc ca UE ,va finanta un asemenea proiect , care este si de interes european ! Numai ca este greu , pentru noi , n-avem tehnologie , n-avem specialisti si pana la urma ce ne trebuie asa bataie de cap ?(sic!). S-o lasam mai …tango ! Vivat !

  3. Una din fațadele celor ce dărîmă barajele din State este asociația non-profit, siiigur că da!, American River cu sediul la Washinghton, înființată la 1973. Directorul de acuma este un ciudat, Tom Kiernan ce înainte a fost director la American Wind Energy Association. Este calificat, are MBA, adică frecție.

  4. pai voi faceti energie ”verde”,dar lasati sa intre in tara toate gunoaiele lumii si noi ,suntem condamnati sa inhalam fumul toxic din arderea acestora?va scarpinati cu mana dreapta ,la urechea stanga…

  5. Ne facem ca ,,lucram,,la energia verde.Ne facem ca oprim 1 vapor,doua de tiruri cu gunoaie,dar restul care trec zilnic prin toate punctele de intrare in tara,pe alea nu le contabilizam.Toate aceste milioane de tone ,se ard sau cele lichide se deverseaza cu vidanjele in canalizarile oraselor ,substante care sunt volatile ,toxice si pe care le inhalam chiar in locuinte.Mai lasati-o cu propaganda energiei verde ,cand nimeni nu i-a nici o masura pentru defrisarea padurilor,cand romanii baga in centrale si in termocentrale,nu gaze,nu lemne[sunt prea scumpe],nu carbune ca nu se mai gaseste,baga pacurina,ulei uzat de masina,cauciucuri ,plastice Combustibil din produse petroliere reziduale si tot felul de gunoaie.Benzenul toluenul creste de 4 ori cat este normal,de PM 2,5 ,PM 10 nici nu mai vorbim Nu urmareste nimeni de fapt unde se duc deseurile contaminate care intra in tara[fabrici de ciment]si restul nu cumva in termocentrale,nu cumva cu acordul politicienilor,nu cumva cu acordul institutiilor la nivel inalt.?Cand aveam industrie,aveam carbune,aveam lemne,aveam gaze ieftine,nu era poluarea si smogul care este din anul 2016 pana acum.Aparate de monitorizare de stat ,numai pentru praf si co2 ,ori sunt inchise ,ori decalibrate,din aceasta cauza suntem tara cu verde,cu aerul curat[vezi calitate aer]

  6. Pentru a avea sistem energetic viabil trebuie ca să ai producători care sa mențină frecventa în instalatii,adică pentru prosti sa producă continuu energie pentru sistem. În acest moment eolienele și panourile solare sunt o frecție întrucât ele produc în marea majoritate atunci când nu ai nevoie,ba mai mult ii pui pe cei din termocentrale sa iti subvenționeze prețul prin certificate verzi.Asta este principalul motiv pentru care noi importam cantități din ce în ce mai mari de energie la preturi mari și exportam rar cantități mici la preturi mici.Folosirea gazului in producerea energiei electrice este cea mai proasta folosire a gazului și duce la micșorarea cantitatii de gaze pentru industrie și pentru casnic astfel încât iar am început sa importam masiv.SOLUTIA – UNUL SAU DOUA HOLDINGURI HIDRO TERMO PENTRU ECHILIBRAREA PRETURILOR SI INVESTITII IN ATOMO ELECTRICE PENTRU PRELUAREA DE LA TERMO.PANA LA NOI TEHNOLOGII NU EXISTA ALTE SOLUTII.VRAJALA CU EOLIENE SI PANOURI ESTE DOAR UN PALEATIV PENTRU MOMENT FARA UN PREA MARE EFECT IN SISTEM.ESTE UN FEL DE A NE FURA CACIULA CU NISTE FRECTII SI SLOGANE FRUMOASE.DACA SUNT ASA DE VIABILE DECE NU SE INTRETIN SINGURE SI AU NEVOIE DE CERTIFICATE VERZI? NU ESTE CAPITALISM?NU FIECARE ARE ATAT CAT PRODUCE?CE ESTE CU SUBVENTIA ASTA MADCATA TOCMAI DE LA CONCURENTA? VRAJALA CU ENERGIE VERDE PENTRU MOMENT ESTE PENTRU PROSTI.EUROPA?CINE SE INCLINA IN FATA EI SUNT DOAR HOTII SI DERBEDEII.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.