Țările europene unde preţurile NU au explodat

Portugalia este una dintre ţările membre ale Uniunii Europene cu cele mai scăzute rate ale inflaţiei, scrie Euractiv.

Ministrul de finanţe al ţării, Joao Leao, a subliniat că această situaţie se datorează faptului că guvernul ţării a luat măsuri din timp pentru sta­bi­lizarea preţurilor din sectorul elec­tri­cităţii, spre deosebire de ceea ce s-a în­tâmplat în alte ţări. Acesta a mai subliniat că avansul inflaţiei va fi doar unul temporar.

„Portugalia rămâne una din ţările cu cele mai scăzute rate ale inflaţiei“, în linie cu estimările guvernului, a arătat oficialul portughez, adăugând că aceasta va începe să scadă de anul viitor.

În zona euro, inflaţia a crescut pentru a patra lună consecutiv în octombrie, depăşind pragul de 4%.

Potrivit biroului de statistică european, din rândul celor 27 de state membre, cele mai scăzute rate au fost înregistrate în octombrie în Malta (1,4%), Portugalia (1,8%), Finlanda şi Grecia (2,8%).

Portugalia a fost una din cele şase ţări UE care au lansat imediat măsuri de suport în criza energiei după ce Comisia Europeană a îndemnat ţările membre ale blocului să acţioneze în sensul stăvilirii creşterii preţurilor. Printre cele şase ţări s-a numărat şi Grecia.

La inflaţie contribuie şi deficitul comercial. Creşterea acestuia cauzat de importuri mai mari poate duce la un nivel mai ridicat al inflaţiei din cauza impactului inflaţiei im­portate asupra ni­velurilor preţurilor locale.

În Portugalia, deficitul se situează la 7,19% din PIB, comparativ cu 8,57% în cazul României. Rata anuală a inflaţiei s-a apropiat în România de 8% deja în octombrie, cât prognozau unii analişti pentru final de 2021, marcând un maxim al ultimului deceniu. BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru final de 2021 de la 5,6% la 7,5%, mizând pe impactul com­pensărilor/plafonărilor/subvenţiilor în domeniul energetic.

Nu doar preţul gazelor, electricităţii sau combustibililor a crescut în octombrie 2021 faţă de octombrie 2020. Inflaţia puternică a lovit în produsele de bază.

În cazul Greciei, deficitul este de 10,87% din PIB, dar inflaţia este încă redusă în pofida scumpirii energiei. CE aminteşte că acest lucru se datorează faptului că cererea a fost slabă în prima jumătate a anului. Turismul, atunci afectat de pandemie, are o contribuţie semnificativă la consum.

Însă analiştii Piraeus Bank arată că aceasta de-abia acum urmează să înceapă să crească, putând să revină anul viitor la nivelurile din 2010, notează Kathimerini. Aceştia estimează că inflaţia va urca la 3,8% în Grecia în 2022, în timp ce în zona euro va atinge în medie în jur de 2%. Diferenţa derivă din faptul că preţurile la nivel de bloc au început să crească mai devreme, ceea ce va duce la o temperare mai rapidă a acestora acolo.

Comisia Europeană anticipează că inflaţia va rămâne doar uşor pozitivă în 2021, pe fondul cererii modeste din prima jumătate a anului. Inflaţia este aşteptată să atingă un vârf în 2022, de 1,0% pe fondul întăririi cererii pentru servicii. Odată ce efectele creşterii preţurilor energiei se vor diminua, inflaţia este aşteptată să scadă la 0,4% în 2023, mai notează Business Magazin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Hai bre ciumete, fii solemn. Poți minți orice despre Portugalia, doar e departe.. Insă vezi aici, peste gard, de ce a realizat Ungaria,. Cei de la care ai furat mai toate, dar n-ai apucat la mai bine..Deci in Ungaria prețul energiei n-a fost ”liberalizat” la jaf, prețul benzinei și a motorinei a fost plafonat la un preț corect..Ungaria a mărit pensiile și mai toate alocațiile statale,. A dat pensia a treisprezecelea, substanțială. A redus prețurile consulului casnice cu 11 %, deocamdată. Nu are grețuri și temeri pentru lipsa de curent sau gaz, are sistemul energetic stabil și ca preț, una din motivele pentru care investitorii străini se inghesuie la ei, nu așa după cum tzâțâie de exemplu austriacul din vecin, de român ce să mai povestim, mare și prost… Deci ai de unde lua exemplu bun române fudul și patriot.. De ce nu treci la furat ceva lecții, de exemplu și despre politica externă ?

  2. Ca Catzu nu se stie cu inflatia o simtim cu totii , sau poate nu vrea sau poate nu poate , cert este ca atunci cand masurile sunt antipopulare politicienii prost decembristi sunt printre primi care actioneaza , dar cqnd masurile sunt anti multinationale atunci gasesc scuze diverse si penibile tragand de timp cat pot. Daca tara printr-o actiune arbitara luata de o instanta de arbitraj de pe pa NY , London sau alte capitale imperialiste , trebuiau sa plateasca despagibiri la Popoviciu, fratii Micula Poka , Rosia Montana Gold Corporeisen sau alte institutii de lupta economica antiromanesti in maxim o saptamana totul era rezolvat , luind credit cu dobanda maxima de pe piata si platind comisioane la katu-bogdan-ov , doar pentru a fii in gratii si graficele antiromanismului.

  3. Te mogyor #Marele Urs meny o zoniad piciobo si nu mai pune tu „stampile”poporului roman.Mai bine ne-ai detalia cu ce se ocupa ocult organizatia revansarda UDMR aici pe pamintul nostru stramosesc!Ce sa caute o organizatie,ziceti voi,culturala ,in guvernarea Romaniei?Ca nu este partid politic!Noi,romanii,nu am furat „mai toate”de la voi ungurii:dimpotriva voi ne-ati/ne furati pe noi majoritarii.Acelasi lucru e valabil si pt.repr.celorlalte minoritati si nu au ce cauta,in grup distinct,la guvernare si nici in Parlamentul Romaniei.Cultural se pot desfasura si atit;minoritatile pot face politica si in partidele romanesti ca nu-i opreste nimeni.Asa este normal si constitutional!Erted boratom?

  4. @nae din dealul felecului,
    Gura ti adevar graeste !! …….si ce daca?
    Iti spun toate minoritatile

  5. Romania este doar cu numele in UE si cu dragii nostri parlamentari. In rest, bandustan si bananier!. Cu 20-30 de ani in urma asa-ziselor surate din UE, ne amagim ca suntem in marea familie!. Bors si varza calita!. Cu politicieni de ra.at e greu sa modernizezi o tara. Nu trebuie insa sa te uiti peste gard la Ungaria ca te apuca lehamitea. Ne mai raman Stefan, Mihai sau Ion Voda cel Cumplit, dar nu tin deloc de foame. Nici de frig!!.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.