Teatru politic

Ponta susține că Dragnea are un pact personal cu Sistemul, care i-ar fi promis liniște în instanțe. Ce ar fi promis Dragnea în schimb? Menținerea actualului sistem judiciar sau doar menajarea șefei DNA?

ÎCCJ a decis, iată, să reia de la zero judecarea dosarelor lui Dragnea și Tăriceanu. Să fie acesta un argument pentru teza lui Ponta? Vom ști numai dacă vom afla că martorii, audiați din nou, își vor schimba depozițiile care îi acuzau pe cei doi lideri.

Cel mai ciudat este însă faptul că PSD-ul l-a lăsat pe Tudorel Toader să facă propuneri de reformă a sistemului judiciar fără să-l considere obligat să preia idei ale partidului. PSD și-a anulat în felul acesta o legitimitate câștigată în alegeri.

Să fi fost acest gest unul înțelept? Nu. A fost doar unul ipocrit, câtă vreme, la urmă, propunerile lui Toader vor intra în dezbatere parlamentară (pur politică). Dar ipocrizia era necesară într-un climat social ca al nostru, care a fost învățat (prin experiență) că, de jos în sus, partidele ar face propuneri aiuritoare. Acolo, sus, în Parlament – se poate spera – vor exista condiții de negociere rezonabilă Sistem-partide. Ar fi normală o asemenea negociere? Într-o conjunctură normală, n-ar fi normal. Dar noi ne aflăm cu Justiția în plină tranziție către ceva ce la alții se cheamă, pe bună dreptate, independența justiției. Noi am evoluat de la comunism către o dictatură a corupției politice, iar apoi, de la dictatura partidelor (acela a fost statul mafiot) către o dictatură a procurorilor (acela a fost deep state). Acum, încercăm un punct de echilibru. Cum să-l găsești, dacă nu pui la masa rotundă a negocierilor și statul mafiot, și deep state?
Dezbaterea publică are rolul de a acoperi aceste negocieri secrete (care nu mai sunt atât de secrete de când procurorii s-au întâlnit și au dat un comunicat public, potrivit căruia vor să fie și ei factor de legiferare), ceea ce nu este constituțional. Dar nici republica lor nu a fost deloc constituțională (chiar dacă, o vreme, a fost secretă de-a binelea).

Ce se întâmplă, acum, în fapt, este că reprezentanții a două forme de dictatură (cu conținut judiciar, în esență) au a-și regla conturile, în așa fel încât notele de plată ce vor rezulta din negocieri să fie asumabile de către ­ambele părți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.