Teiul, planta-vedetă a lunii

remedii, teiul, medicina naturista

O cană cu ceai aromat de tei poate calma stările de agitație, de tuse, de nervozitate și cele de oboseală. Și pe cât de ușor sunt de preparat remediile din această plantă, pe atât de multe beneficii aduc sănătății. De asemenea, teiul este cunoscut și ca un puternic sedativ natural. 

Planta uscată se poate păstra în săculețe de pânză. Infuzia, decoctul și tinctura de tei sunt recunoscute pentru efectele lor antiinflamatoare, emoliente și cicatrizante.

Leac în caz de migrene

Datorită efectelor calmante ale plantei, decoctul de tei ne poate ajuta în cazul migrenelor și durerilor din crizele biliare asociate cu starea de vomă. Se poate prefera dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă rece. Se fierbe acest amestec timp de 20-30 de minute, se filtrează și se bea câte 2-3 căni de decoct pe zi, îndulcită cu miere, timp de o săptămână.

Există și capsule care conțin tei și care pot fi procurate din magazinele  naturiste. Se pot lua trei capsule pe zi, după mesele principale, până la dispariția simptomelor.

Efectul sedativ al infuziei

Oboseala și insomniile ar putea fi îndepărtate cu ajutorul ceaiului de tei, înainte de a apela la somnifere. O infuzie din flori de tei se poate preparar din 20 g de plantă la un litru de apă clocotită. Se bea o cană de ceai după masa de seară și una chiar înainte de culcare.

Se poate încerca și tinctura de flori de tei, care poate se găsește în magazinele naturiste, din care se ia o linguriță diluată în 100 ml de apă, înainte de culcare.

De ajutor și în caz de hipertensiune

Creșterea tensiunii arteriale, palpitațiile și durerile toracice sunt simptome des întâlnite pe perioada verii, mai ales la persoanele cardiace. Pentru a preveni și trata toate aceste neplăceri sunt de ajutor remediile cu tei. Tinctura se poate cumpăra din magazinele naturiste ori se poate prepara. Se umple jumătate de borcan cu pulbere de flori de tei, apoi se adaugă alcool de 40 de grade. Se amestecă bine ingredientele și se lasă la macerat 8 zile. Se strecoară tinctura și se păstrează în borcane mici, închise ermetic. Se iau câte 2-3 ml de tinctură de tei  pe zi, diluată în jumătate de pahar de apă. Se urmează cura timp de 6 săptămâni.

Tot împotriva hipertensiunii arteriale se poate folosi maceratul la rece care se prepară astfel: se pun la macerta într-un litru de apă două linguri cu tei. Se lasă opt ore, se filtrează și se bea de-a lungul unei zile. De la magazinele naturiste se poate cumpărat un macerat glicerinat  din flori de tei din care se iau de trei ori pe zi câte 30 de picături.

Alte beneficii

Gargara din flori de tei calmează și face să dispară imflamațiile amigdalelor. În general influențează în bine diferite afecțiuni ale gurii. Pentru gargară se recomandă o infuzie preparatăp din aproximativ 20 g (4 linguri) flori la 200 ml apă, la care se adaugă 5 g (1/2 linguriță) bicarbonat de sodiu.

Florile de tei sunt indicate sub formă de comprese în cazul cearcănelor. Se țin pe ochi timp de 10-15 minute.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.