Terheș a demisionat din PNȚCD. Încotro?

Cristian Terheș a demisionat din PNȚCD,  partid despre care spune că este blocat în prezent de litigii izvorâte din orgolii personale.  Decizia de a părăsi PNȚCD reprezintă „pasul necesar pentru a continua lupta pentru drepturile fundamentale și naționale”, spune europarlamentarul.

Terheș a fost anunțat  pe lista AUR la alegerile europarlamentare din 2024 și va ocupa primul loc pe lista acestei formațiuni politice. Politicianul este urmat de avocatul Gheorghe Piperea și alte personalități publice recent înscrise în partid.

”Subsemnatul Cristian Terheș, membru PNȚCD, în baza art. 16 alin. (2) din Legea 14/2003 și a art. 19 alin. (4) din Statutul PNȚCD îmi depun prin prezenta demisia din PNȚCD, cu efect imediat, din data de 30.11.2023.

Provin dintr-o familie care a fost persecutată pentru motive politice ca urmare a afinității și apartenenței la Partidul Național Țărănesc, fiind crescut de mic în spiritul datoriei față de națiune și luptei pentru drepturi.

În această familie am învățat istoria care nu se învață, din păcate, la școală și am cunoscut rolul pe care liderii Partidului Național Român din Transilvania l-au avut pentru apărarea drepturilor naţionale şi individuale ale românilor ardeleni și făurirea Marii Uniri, precum și rolul pe care liderii Partidului Țărănesc din vechiul Regat l-au avut în împroprietărirea țăranilor.

Chiar dacă a fost scos în afara legii de comuniști, PNȚ a continuat să trăiască în mintea și sufletul fiecărui român liber, fiind primul partid politic înregistrat după căderea comunismului.

După 2004 am fost unul dintr-un grup foarte restrâns de naționali-țărăniști, unii din SUA, alții din România, care s-au opus în justiție schimbării numelui PNȚCD în PPCD, lucru ce se poate regăsi în Registrul Partidelor Politice. Ca urmare a acestei acțiuni s-a reușit salvarea cel puțin a numelui partidului.

Candidatura la europarlamentare în 2019 am acceptat-o tocmai cu gândul că vom putea readuce partidul și valorile naționale în politica românească, pentru a apăra România de tăvălugul neomarxist-globalist.

În 2020 la alegerile locale în Sălaj PNȚCD a candidat pe siglă proprie. A fost meritul și sacrificiul fiecăruia dintre voi că în doar 6 săptămâni, pornind de la 2 oameni, am reușit să avem candidați în majoritatea localităților și să obținem 9 consilieri locali.

Am cerut de atunci la nivel central să deschidem partidul și să începem crearea de organizații peste tot în țară, însă nu s-a dorit acest lucru.

În 2022 am aflat cu toții că partidul este efectiv jefuit și delapidat cu sute de mii de lei anual, sub privirile pasive ale organelor statului. Am fost desemnat personal de către CNC-ul din 06.05.2022 să exercit acțiunea în răspundere (cf. art. 220 Cod Civil) contra celor responsabili de aceste prejudicii aduse partidului, însă mult lăudata justiție română nu motivează de 6 luni hotărârea de suspendare a acțiunii în răspundere față de cei care au prăduit și jefuit partidul, ca să o pot contesta. Indiferent de cât va dura, deoarece procesele pe care le-am început vor merge până la capăt, PNȚCD-ul va trebui eliberat de cei care-l țin captiv pentru a fi redat României.

Până când aceste litigii se vor finaliza, PNȚCD-ul, datorită orgoliilor unor persoane care au decis să ia partidul pe nume propriu și pentru beneficiul propriu (sprijiniți și de unii dovediți că au făcut poliție politică în perioada comunistă), este blocat în a putea oferi soluția națională („patriotismul luminat”, după cum spunea Maniu) de care societatea românească are nevoie în acest moment de cumpănă fără precedent.

Mulți români îmi scriu că vor să se implice, însă nu-i pot angrena într-un proiect politic unde nu există transparență și responsabilitate financiară, și de la care an de an AEP-ul confiscă zeci sau sute de mii de lei ca urmare a unor chirii ilicite, și dă zeci de mii de lei amenzi pentru nerespectarea legii privind finanțarea partidelor politice, prejudicii imense pentru care nimeni nu vrea să răspundă.

Decizia mea de a părăsi PNȚCD în contextul actual reprezintă pasul necesar pentru a continua lupta pentru drepturile fundamentale și naționale alături de oameni care vor să se implice consecvent într-un proiect politic care să reflecte cu adevărat datoria față de națiune și determinarea în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor românilor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

11 Comentarii

 1. Cine a pus presedinte la PNT un fost membru CC al UTC din Romania, pupincurist al lui ceausescu in Viata Studenteasca, dovedit cu acte ca turnator la securitatea ceausista ?

 2. hai sa ne bagam in seama deoarece am fost persecutat politic…cind inca nu ne nascusem…
  nu pe asta iti construiesti personalitatea…tziganisme romanesti…la miloaga si la manipulare psihologica
  construiesti doar pe masura faptelor tale…

 3. Si eu sunt Terhes ! El merita sustinere, pentru ca ne-a sustinut real peste tot. Nu ca altii !

 4. Serios? Și, unde te câți, bădie? Posibil sa mai primești un mandat cu finalizare la 49 ani dar, obligatoriu, sa te reprofilezi, destinul îți cere! Știm că te joci bine cu cuvintele și le folosesti când și unde trebuie dar, lasă vrăjeală, fii sincer cu tine, cu compatrioții tai și nu te menține în troaca ordinară cu de toate! Oricum, și tu că toți bugetarii de lux din politica, nu ați învățat, nu vreți să conștientizați lecțiile de viață din propria țară din națiune, toți vă vreți mari și tari, mari ați ajuns dar țări veți fi doar pe lumea cealaltă, inca mai ai timp sa înveți, până la vreo 70 bete. Ești popa de oricare ar fi religia, învață omule ce înseamnă reperele românești, reperele vieții din și în România! Afara vezi multe dar nu ai nimic de învățat pentru că, toate sunt spontane și nu exista timp suficient și nici răbdarea sa înveți să fii OM!

 5. troli prostocratiei spumega pe toate canalele media ,turbeaza sa ascunda adevarul, chiar cu pretul distrugerii viitorului tarii si a copiilor lor;sclavi ai incompetentei sunt ca un cancer care moare odata cu gazda;treziti-va pana n-o sa va ‘sculati morti’ ,vorba unei prostocrate in viata

 6. Romanul adevarat ! Sa inteleg ca un roman adevarat trebuie sa fie prost ca tine? De asta va fug valorile din tara,nu vor asociere cu voi „romanii” verzi si astupati la minte.

 7. OMUL trebuie judecat dupa faptele nu dupa vorbele lui, fie ele deseori goale !
  … daca cine are motive sa arunce cu piatra-n TERHES s-o faca-nainte de europaralamentare ! ARGUMENTAT !
  😐

 8. @ facocerul
  La capitolul argumente, progresitii care posteaza pe aici, prezinta „un choi”.
  NEMA, PUTIRINTA !

 9. Fraierii de mai sus nu pricep nimic dar se grabesc sa comenteze. Pe nepot l-a bagat peste tot securitatea si tot securitatea l-a scos dupa indeplinirea misiunii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.