Testează, izolează, testează şi mai mult…

Avem în titlul acestui articol cheia succesului în strategia anti-COVID 19. De ce nu a folosit România această metodă?

Testările masive nu pot fi decât voluntare. La noi, voluntarii refuză să ceară testarea de teama internării forţate în caz că testul îi găseşte asimptomatici. Ai zice că anume am avut internări nevoluntare ale celor fără simptome ca să NU ajungem la testări masive. Care ar fi dat un număr mai mare de asimptomatici, ceea ce ar fi dus la colmatarea spitalelor.

Un cerc virtuos? Să gândim şi invers. Nu am fi internat asimptomatici. Am fi avut testări masive. Spitalele n-ar fi internat decât cazuri severe. Rezultatul? N-ar fi fost mai multe astfel de cazuri decât am avut deja. Spitalele n-ar fi fost suprasolicitate.

Cuuuuum? Cum aţi auzit (citit). Fără politica internării forţate a asimptomaticilor, n-am fi avut supraîncărcarea spitalelor.

Adică? Matematica deductivă de mai sus nu e speculativă. Avem a înţelege un singur înţeles: la noi, a fost forţată, de fapt, supraîncărcarea spitalelor.

De ce acest fapt greu de înţeles pentru raţiune? Nu vei găsi decât o explicaţie. La noi, a fost ţintit un efect de panică mai mare decât ar fi fost fără supraîncărcarea spitalelor. Scopul: oprirea unor activităţi economice, care oprire, după liniştirea lucrurilor, ar fi putut conduce la preluarea unor firme din domeniile ale căror activităţi au fost falimentate? Păcănelele? Nu. Hotelurile? Cam da. Restaurantele? Cam da. Pe scurt: infrastructura turismului.

S-a întâmplat? Nu. Tocmai de aceea am amânat redeschiderea HoReCa şi ne ocupăm chiar acum să producem un nou val de panică.

Eşti nebun! – vor zice unii. Poate. Dar alt scenariu raţional nu văd. Multe ţări (aproape toate) au redeschis restaurantele la primul val de relaxare a restricţiilor. Noi nu, deşi ne-am tot lăudat că am stăpânit mai bine ca alţii epidemia.

Adică? Adică noi am vrut să arătăm că vrem să o stăpânim mai bine şi în vreme de relaxare. De ce nu o mai stăpânim acum aşa de bine? Chiar din pricina relaxării, zicem. Înapoi la restricţii! Aha! Încă o vreme cu HoReCa inactivă şi falimentele vor fi coapte.

Totul e logic până aici (în scenariu). Dar logica nu e totul. Poate că doar o sumă de întâmplări fără prea multă logică au condus la aceste aparenţe logice. Poate. Să creadă asta cine vrea.

Faptul că alţii, care au avut situaţii mai grele decât noi, au redeschis restaurantele la primul lor val de relaxări s-a bazat pe ceva. Pe testările masive. Şi pe izolările ce au rezultat din testări. Noi am luptat contra testărilor masive de parcă ele aduceau virusul. Oare de ce? Nu cumva ca să putem controla coacerea unor falimente?

Cum am luptat contra testărilor masive? Speriindu-i pe asimptomatici cu internarea forţată. Am reuşit să umplem spitalele cu ei. Voluntarii testărilor au dispărut.

Totul s-a învârtit în jurul unei singure chestiuni: asimptomaticii. Şi încă se mai învârte. Ministrul sănătăţii a anunţat deja că restaurantele vor rămâne închise şi că nu mai vede un orizont clar pentru redeschiderea lor.

Dar dacă nici măcar raţiunile unor interese nu se află în spatele acestui balans în care ieri eram fruntaşi, azi suntem codaşi, atunci nu ne mai rămâne decât să constatăm fanatismul cu care doctorul Arafat s-a luptat pentru ideea lui (neconstituţională) fără să atragă atenţia autorităţilor noastre că peste tot testările masive au fost soluţia de succes.

Că e ceva în neregulă, e ilustrat însă mult mai bine de faptul că doctorul Arafat a ales să polemizeze cu cel mai neimportant grup de adversari ai săi: cei care susţin că acest coronavirus n-ar exista. Acest grup nu a fost în stare să vadă că Arafat a pus Executivul să ia decizii pe care numai Judecătorescul are dreptul de a le lua.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Testarile ar fi scos la iveala adevarul. Cine vrea adevarul? Ciuma galbena? Nu. Ea vrea sa ne tina inchisi, economia falimentata, sa poata fi cumparata pe nimic de stapanii ei, ai ciumei galbene. Asta este scenariul. Daca mai stam mult ca mamaligile o sa ne intrebam cum de mai existam.

  2. Scopul economic enunțat de dumneavoastră poate fi, dar nu e declarat. Haideți să vedem scopul politic, declarat de însuși Președintele României, desființarea PSD.
    Care credeți că mai este opțiunea de vot a electoratului petru o formațiune politică ce are o așa zisă conducere, și aceea interimară. Blocarea prin stare de urgență, dar mai ales prin stare de alertă a Congresului, adăugată la fărâmițarea internă din interior, este rețeta ideală pentru dezintegrare.
    Cât despre sectorul HoReCa, cele prea multe stele (comparabile ca număr cu cele de pe epoleții proprietarilor), precum și mâncarea cu salmonele și alte cele, tot la faliment ar fi dus. Cu tot colacul de salvare numit vouchere de vacanță.

  3. Ca sa faci testari masive, trebuie sa ai si aparate si teste. In plus, testele astea sunt destul de costisitoare, iar daca faci un test,care iese negativ, nu inseamna ca nu poti lua maine virusul. Apoi, romanake e inclinat sa nu respecte reguli,mai ales ca cca 70% dintre romanake cred in toate bazaconiile conspirationiste de pe net, una mai idioata decat alta. Se adauga prostiile si incompetenta autoritatilor, care in loc sa dea exemple de buna practica, fac prin oamenii lor contrariul a ceea ce aclama zi de zi. Curand vom depasi mia de infectati si vom atinge 50 de decese pe zi, iar Europa, lumea intreaga, ne va inchide granitele in nas. Ca sa lasi asimptomaticii acasa, trebuie sa ai garantia ca asta e izolat total de membrii familiei, daca nu sunt si ei infectati. Dar cum sa faci asta intr-un apartament de 2 camere sau o garsoniera, in care toti folosesc o bucatarie si o baie in comun? Cei din familie, vor intra in contact cu infectatul, se vor duce apoi in magazine, in comunitate si vor imprastia virusul. Guvernul ar trebui sa inchida urgent statiunile si sa carantineze judetele focar gen Arges, Dambovita, Prahova, Brasov etc. Altfel, virusul se va raspandi si la alegeri, tot pedelistii vor trage ponoasele, chiar daca acum ezita tocmai de frica pierderii alegerilor.

  4. Părerolog: un om cu păreri, dar fără opinii(definiţie aforistică de George Geafir din „Solilocuri, aforisme” 2015)

    „Da și whisky-ul e bun. Ce părere aveți? Despre whisky? Aaa! Am o părere… dar lupt împotriva ei!(Dem Radulescu)

    „cate capete,tot atatea pareri”(Horatiu-Satire)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.