Testul Babeş-Papanicolau, gratuit în Bucureşti

Cu ocazia zilei mondiale a sănătăţii, Centrul Medical de Excelenţă Renaşterea, le invită pe femei să facă gratuit, în Bucureşti, Testul Babeş-Papanicolau. Perioada campaniei: 8-12 aprilie 2013. Programări la telefonul 031 437 99 00.

Ce este Testul Babes Papanicolau? 

In timpul unui test Papanicolau, celulele sunt razuite sau periate de la nivelul colului si preparate pe o lamela care va fi examinata microscopic. Scopul testului Papanicolau este detectarea modificarilor care pot indica un cancer de col. 

Indicatii

Specialistii recomanda efectuarea anuala a unui test Papanicolau si unui examen pelvin in cazul tuturor femeilor care sunt active sexual sau au fost active sexual pana de curand, sau au ajuns la varsta de 18 ani. Daca o femeie a avut trei sau mai multe examene negative in ani consecutivi, testul Papanicolau poate fi facut mai rar, la indicatia medicului care o urmareste, dupa revizuirea factorilor de risc. Societatea oncologilor ginecologi recomanda efectuarea de teste Papanicolau anual pentru toate femeile, indiferent de ce s-a gasit la examinarile anterioare. 

Eficienta

Testul Papanicolau este foarte precis in detectarea cancerului de col uterin. El este mult mai putin precis in detectarea cancerului de corp uterin (endometru), a trompelor uterine sau a ovarelor. In cazurile in care aceste tipuri de cancer sunt descoperite cu ajutorul unui test Papanicolau, se explica prin faptul ca celulele canceroase au traversat trompele uterine si au ajuns in cavitatea uterina, apoi in colul uterin si in secretia vaginala.

Ce este cancerul de col uterin?

Colul uterin este partea terminala a uterului. Cancerul de col uterin presupune cresterea necontrolata a celulelor care formeaza colul uterin. Atunci cand sunt depistate precoce prin efectuarea cu regularitate a testelor Babes-Papanicolau, majoritatea semnelor initiale ale cancerului de col uterin raspund bine la tratament, iar progresia catre cancerul de col uterin poate fi astfel prevenita.

Ce cauzeaza cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin nu este ereditar. Este cauzat de un visrus numit papiloma virus uman sau HPV (Human Papilloma Virus). Virusul poate fi transmis in cursul actului sexual, iar uneori chiar in cazul contactului cutanat intim la nivelul regiunii genitale. Asadar, fiecare femeie active sexual risca sa se infecteze.

Finanţarea pentru acest centru, în valoare de două milioane de euro, a fost asigurată prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE), cu Islanda, Liechtenstein şi Norvegia ca state donatoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.