Tiberiu Urdăreanu, denunțător în dosarul lui Ludovic Orban

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a dat declaraţii în calitate de martor denunţător, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în două procese, cel în care Ludovic Orban este judecat pentru trafic de influenţă şi în dosarul fostului ministru Constantin Niţă, transmite MEDIAFAX.

Tiberiu Urdăreanu este cel care l-a înregistrat pe Ludovic Orban în timp ce acesta din urmă i-ar fi cerut bani pentru a plăti aparţii televizate înainte de campania pentru alegerile locale, Orban fiind la acel moment propunerea PNL pentru Primăria Capitalei. Liberalul a fost înregistrat când îi cerea 50.000 de euro, bani care urmau să ajungă la doi patroni de televiziune, Sorin Oancea, directorul B1 Tv, şi Cozmin Guşă, acţionarul postului Realitatea Tv.

„Spre sfârşitul întâlnirii, domnul Orban, cel puţin aşa am perceput, mi-a solicitat sprijin financiar pentru campania pe care el urma să o înceapă. N-am înţeles foarte exact ce doreşte, de altfel nu s-a referit la ceva exact, rămânând ulterior, în două-trei săptămâni, să precizeze în ce ar consta acest sprijin. Tot ce am înţeles la acel moment a fost că acel sprijin i-ar fi de folos în relaţia cu media. După care am continuat cu câteva discuţii referitoare la situaţia din primărie, urmând să ne vedem într-un interval de două-trei săptămâni în care să precizeze ce anume aş putea face pentru el. L-am înregistrat cu un reportofon pe care l-am purtat asupra mea”, a spus omul de afaceri în sala de judecată.

Urdăreanu a precizat că l-a înregistrat pe Orban ca „o măsură de precauţie”, pe motiv că avea şi el probleme penale. Următoarea întâlnire, la care s-ar fi precizat suma de bani, ar fi fost la finalul lunii martie.

MEDIAFAX scrie că omul de afaceri a dat o altă declaraţie, în aceeaşi calitate, însă într-un alt dosar, în care este judecat Constantin Niţă. A povestit că îl cunoaşte pe fostul ministru din 2011, în anul 2013 fiind cel care i-a intermediat o întâlnire, în biroul său, cu fostul primar de la Iaşi, Gheorghe Nichita, pentru discuţii despre modernizarea sistemului de management trafic în Iaşi. A povestit că Nichita ar fi cerut 10% din valoarea respectivului contract, încheiat ulterior, iar Constantin Niţă un procent de 5% din valoarea contractului, pentru că l-ar fi recomandat fostulului primar. Ar fi urmat întâlniri cu apropiaţi ai celor doi pentru că Urdăreanu nu a fost de acord cu procentul cerut.

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu este judecat, din decembrie 2015, la Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care este acuzat şi primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, pentru fapte de corupţie privind un contract de management al traficului în Iaşi, în valoare de aproape 70 de milioane de lei, atribuit asocierii UTI – SC Information Business Consulting SRL în schimbul a 10 la sută din valoarea contractului.

După ce a fost pus sub acuzare de către procurorii DNA, Tiberiu Urdăreanu a colaborat cu anchetatorii, în speranţa că va primi o pedeapsă mai mică. Aşa ar fi ajuns Urdăreanu să îl denunţe pe Ludovic Orban, iar pentru a avea dovada acuzaţiilor la adresa deputatului liberal, atunci candidat al PNL la Primăria Capitalei, l-ar fi înregistrat când acesta spunea că ar avea nevoie de 50.000 de euro pentru campania sa electorală, bani care să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, precizau surse judiciare, în 20 aprilie, conform News.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.