Inteligenţa artificială învaţă cum să ne sperie, cu ajutorul MIT

Cercetătorii Laboratorului Multimedia de la universitatea MIT (Massachusetts Institute of Technology) au lansat, cu ocazia Halloween, un site în care vizitatorii pot ajuta o inteligenţă artificială să înţeleagă ce înseamnă frica. Mai exact, vizitatorii site-ului pot alege sau genera imagini cu feţe sau cu monumente arhicunoscute din traseele turistice, pe care computerele le transformă în variante „bântuite” prin algoritmi specifici.

Manuel Cebrian, cercetător principal din cadrul proiectului, a declarat că iniţiativa vine în contextul în care cultura populară americană atenţionează în privinţa evoluţiei inteligenţei artificiale.

„Am considerat adecvată ideea de a explora felul în care [computerele -n.r.] pot genera conţinut înfricoşător,” a declarat Cebrian pentru Boston Globe.

Tehnologia este o aplicaţie a algoritmului „Deep Learning”, pionierat de Google, prin care computerele citesc şi înţeleg imaginile, în funcţie de elementele componente. De exemplu, un calculator nu ştie ce este un copac, astfel încât trebuie să îl înveţi, oferindu-i cât mai multe imagini de resort. În momentul în care îi ceri, printr-un mecanism de tipul celor folosite de MIT, să imagineze un copac construit din imagini cu nori, rezultatele sunt cel puţin interesante. Cercetătorii au aplicat astfel de filtre unor imagini normale, folosind elemente înfricoşătoare.

Adresa site-ului este http://nightmare.mit.edu/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.