Tigrul de platan nu afectează sănătatea

Înțepăturile tigrului de platan, o insectă care s-a dezvoltat din cauza căldurii şi a plantării de platani, nu au efecte negative asupra sănătății omului, susțin medicii. Primăria Capitalei a desfășurat o campanie de stropire împotriva dăunătorilor, însă din cauza ploilor acestea nu au avut efect.

„Bucureștiul se confruntă cu aceste insecte micuțe denumite tigri de platan. Fac parte din familia ploșnițelor, au dimensiuni de la 3 la 5 mm. (…) Nu s-au constatat îmbolnăviri ale omului în urma înțepăturilor tigrilor de platan. Nu e o situație similară cu cele a căpușelor sau țânțarilor. (…) La om produc o mușcătură care se manifestă printr-o mică pată roșie, însoțită de mâncărime, iar uneori durere sau bubițe. Senzația de mâncărime poate dura câteva zile și poate fi foarte intensă, în special la copii”, a spus, pentru Mediafax, dermatologul Mihaela Leventer.

De asemenea, medicul mai precizează că senzația de mâncărime apărută în urma înțepăturii acestei insecte poate fi ameliorată folosind o compresă. „Dacă senzația de mâncărime este puternică, se poate aplica o compresă rece sau o mixtură mentolată. Sunt și produse medicale de tip cremă sau antiinflamatoare, care pot fi aplicate pe zona respectivă și reduc senzația de mâncărime. Pacienții alergici pot avea manifestări mai vizibile, mai intense. În această situație, se administrează tratamente antialergice și tratamente local, dacă este cazul”, a mai adăugat medicul.

Insectele au devenit supărătoare pentru bucureşteni, mai ales pentru că numărul lor a crescut foarte mult în ultima perioadă. „Au fost aduși mulți platani în ultimul timp, iar odată cu ei au venit și dăunătorii. Până acum 4-5 ani în București nu existau acești dăunători. Anul acesta, fiind un an cu ploi multe și temperaturi medii, au venit foarte mulți. Nu este periculoasă, oamenii se sperie mai mult când o simt pe mână, nu ciupeşte, este o insectă care se hrăneşte exclusiv cu seva platanului”, a declarat pentru Mediafax, Tudorel Popa, şeful Serviciului de Protecţie a Plantelor din cadrul Primăriei Capitalei.

Încă de la începutul verii, Primăria Municipiului Bucureşti a realizat mai multe campanii de stropire, pentru eradicarea acestor dăunători, însă din cauza ploilor acestea nu au avut efect. „S-au făcut tratamente cât s-a putut. De vreo două săptămâni nu prea mai facem că a plouat, iar pe timpul ploii tratamentul nu are efect. De luni, am început din nou. Asupra copacilor au efecte negative. Se hrănesc cu seva de pe frunze. Se înmulțesc în special în zona parcurilor. În urma tratamentelor aplicate, ei își caută loc de retragere și de aceea pleacă spre locuri luminoase, cum ar fi casele”, a adăugat Tudorel Popa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Asta este tâmpenia că ne trebuie ce au alții, palmieri, platani, tei olandezi, etc…Sigur în clasa opta am declinat la latină “Platanus alta “, dar acum se mai face latină în școlile din România. În Sibiu s-au plantat anii trecuți tei aduși din Olanda și s-au uscat cam toți. Acum
    cei de la mediu au primit 4 milioane euro să prevină încâlzirea globală din județ! Drept care au dat 35% (1,4 milioane) din sumă să renoveze sediul cu grațioase grădini suspendate pe acoperiș, panouri fotovoltaice și pompe de căldură la o clădire din mijlocul orașului. Și bine bineînțeles 30 ( treizeci) de pomi să umbrească stațiile de autobus. Probabil tot din generoasa Olanda care se opune primirii în noastre în spațiul Schengen fiindcă nu aceptăm trocul Portul Constanța pe tei ce se usucă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.