Ținte în stocarea energiei

România are în plan dezvoltarea unor capacități de stocare a energiei de până la 2.400 MW, în orizontul 2030, potrivit Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice pus în dezbatere publică.

Jumătate din această capacitate ar urma să vină de la hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești, un proiect foarte vechi al României, repus pe tapet în multiple rânduri, dar niciodată început. Aceasta este una dintre cele mai mari probleme ale României, pentru că nu avem deloc capacități de stocare care să armonieze perioadele cu exces de producție cu cele cu deficit de producție din Sistemul Energetic Național. Acesta este și motivul prețurilor mari ale electricității pe seară, când aportul de energiei ieftină din zi (eolian și solar) scade semnificativ, lăsând țara noastră cu energiile mai scumpe și cu importul. Dacă ar exista capacități de stocare, atunci energia ieftină de peste zi ar putea fi scoasă în sistem seara, cu efect calmant asupra prețurilor.
„Obiectivul este de a avea o capacitate totală instalată de stocare a energiei electrice în baterii de 1.200 MW sau 2.400 MWh până în 2030. Instalarea capacităților de stocare prin baterii și construirea, până în 2030, de centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP) cu o capacitate totală de aproximativ 800 MW vor spori semnificativ flexibilitatea sistemului energetic, așa cum indică analiza prezentată în Figura 36. Se estimează că, până în 2035, capacitatea de stocare în baterii instalată va ajunge la 2.000 MW și în 2045 la 4.500 MW, răspunzând astfel nevoii de integrare în SEN a noilor capacități de producție de energie din SRE (în special, solare și eoliene).
Flexibilitatea sporită a SEN va permite și realizarea unei producții mai eficiente de hidrogen, potrivit oficialilor guvernamentali.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1161 Articole
Author

10 Comentarii

  1. stocare a energiei electrice în baterii ?
    -poate nishte incarcatoare reversibile de smarfoane..POWERBANK,
    cand suna alerta prezidentiala de system energetic in pericol
    bagi automat smarfonu in prize…

  2. La ce este nevoie de stocare electrica la o hidro cu stocare cinetica ? Ursula v-a pierdut mintile, nu se schimba nicio clima, ciclurile naturii sunt mult mai lungi in timp decat aveti voi termometre. Cheltuiti bani si energie inutil pe niste lucruri pe care le veti arunca la gunoi. ECOLOGIE din prostie !

  3. Amândoua au randamente mici iar a doua e scumpă și ține puțin.Cum odăi, tot la nuclear ajungi.Restul sunt pentru consumatori casnici la scăderea cheltuielilor și spoială.În rest, n-are rost.

  4. Unde mai pui că și panourile, și bateriile sunt orice numai ecologice nu.Sa reciclezi un panou, costă cât jumătate din valoarea lui.Cadmiu, vanadiu, plumb și alte alea, otrăvuri cât încape, și energointensive pe deasupra.Dac-o pui pe poluare, îți furi singur căciula.Mai degrabă acumulatori termici sau săruri topite.Scad nevoia de aer condiționat și căldură și se economisește,implicit, energie electrică.Nu-ți trebuie decât rezervoare de apa sau acetat de sodiu, staniol și aerogel,

  5. Și pe ăstea poți să le îngropi și să plantezi pomi deasupra.Și țin, alea cu apă, suta de ani.Mai avem și zone termale dar,pentru că ursuleasca și oihrropa nu zice nimic, ne e rușine să le exploatăm.

  6. Și, apropo de rezervoare termice, și granitul e bun, ba încă excelent.Îl folosesc cei cu sere.Care știu.

  7. Și-au tras un șut în cur cu energia dar nu vor s-o recunoască.La fel că vulpea care zice că strugurii sunt acri, de-aia nu-i vrea, nu că nu ajunge la ei.Apropo, pe termen lung, bateriile Edison sunt cele mai bune.Ieftine, nu neapărat poluante, duc 60-70 de ani, randament bunicel pe termen scurt.Litiul e o nenorocire.Scump , periculos, perisabil.

  8. Nelu, zis-ai lucru deștept.Numai să mai avem ce redeschide.Preventiv, UE dă liber la demolarea lor în beneficiul pulifricilor de partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.