Toamna s-a întors cu teatru de la Sulina

La începutul lunii septembrie, la Sulina, proiectul Teatrul și școlile dunărene a reunit reprezentanți din mai multe centre universitare și instituții de cercetare: Academia de Teatru și Film „Athanor“ – Passau (Germania), National Academy for Theatre and Film Arts – Sofia (Bulgaria), Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice Chișinău (Republica Moldova), Universitatea Babeș Bolyai Cluj – Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Universitatea de Arte George Enescu – Facultatea de Teatru (Iași), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ București și Centrul CINETic (Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative) București. Acestui grup i s-a adăugat un invitat prestigios, Beatrice Picon-Vallin, reputat cercetător la Centrul Național de Cercetare Științifică (CNRS) din Paris, profesor universitar și conducător de doctorat în domeniul teatrului. „Scopul principal al întâlnirii a fost acela de a realiza un schimb de idei și de experiență între școli de tradiții și structuri diferite din domeniul teatru și film, precum și identificarea unor posibilități de colaborare și cooperare viitoare între centrele universitare prezente la Sulina, în vederea internaționalizării învățământului universitar de specialitate“, anunță UNATC. Nicolae Mandea, rectorul UNATC „I.L. Caragiale“, a anunțat că „universitățile de teatru și film sunt într-o etapă de dezvoltare prin definirea misiunii de cercetare și redefinirea misiunii pedagogice, într-un context marcat de revoluția digitală.“

Profesorul și regizorul David Esrig (Academia de Teatru și Film „Athanor“) a prezentat metoda sa de lucru cu actorul, într-o serie de ateliere articulate în jurul a două teme – dramaturgia textului și dramaturgia mișcării – aplicate pe scene din piesa „Ulciorul sfărâmat“ a lui Heinrich von Kleist. Numit de către profesorul Esrig cel mai modern dintre clasicii germani, Kleist pune în această piesă probleme morale fundamentale care au devenit acut prezente în societatea contemporană.

Profesorul David Esrig a vorbit și despre posibilitățile deschise de noile tehnologii în direcția interdisciplinarității teatru-film, atrăgând atenția că utilizarea noilor tehnici de realitate virtuală în spectacolul de teatru doar pentru noutatea lor, de către artiști care nu cunosc în profunzime legile construcției spectacolului, poate avea efecte negative asupra calității actului artistic, arată un text trimis presei.

CINETic București – Centrul de cercetare avansată UNATC a făcut o serie de prezentări și demonstrații practice despre: tehnologii de filmare 3D, realitate virtuală, software motion capture. În cadrul acestor demonstrații, directorul CINETic, regizorul Alexandru Berceanu, a vorbit despre conceptul de teatru imersiv și a prezentat proiectul CINETic realizat în colaborare cu Academia Athanor prin care scene extra-text din piesa „Ulciorul sfărâmat“ sunt realizate în mediul virtual, cu scopul de a fi inserate în spectacol. Întâlnirile au inclus proiecții de filme pe faleză și ateliere de teatru destinate copiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.