Toate ca toate, dar nu ne-a prea ieșit mălaiul!

România va consemna în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007 şi până în prezent, seceta pedologică diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Acesta a adăugat că producţia obţinută va asigura consumul intern, existând şi o disponibilitate pentru export, fără a preciza deocamdată cantitatea totală de porumb boabe obţinută în 2022.

„La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, dar până la această dată producţia medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obţineau între 5 şi 6 tone la hectar. Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producţia obţinută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern şi o disponibilitate pentru export”, a precizat Daea.

Ministrul Agriculturii a susţinut că va anunţa cantitatea exactă obţinută de fermieri în 2022, „când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp”, însă a subliniat că este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea României în Uniunea Europeană.

„Producţia totală nu o dau, am spus-o foarte clar, decât atunci când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp, în aşa fel încât să putem informa corect. Când se va termina recoltatul, atunci voi anunţa cantitatea exactă pe care au obţinut-o fermierii şi pe care o poate anunţa România atât în datele statistice europene, cât şi pentru informarea corectă a opiniei publice din ţară. Vă pot spune în procente: este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenţi. Vom vedea cum stăm şi la nivel european la sfârşitul recoltării porumbului. În orice caz, este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea în Uniunea Europeană (UE), deci din 2007. Fenomenul de secetă nu s-a manifestat numai la nivelul României, acesta a pus amprenta, din nefericire, pe producţiile multor ţări europene. Toate statele europene se confruntă cu greutăţi generate de secetă. Iată, schimbările climatice sunt o realitate, motiv pentru care căutăm şi soluţii în direcţia aceasta pentru a susţine fermierii români”, a transmis Petre Daea.

În ceea ce priveşte producţia totală de seminţe de floarea-soarelui, Daea a subliniat că a fost obţinută o cantitate de peste două milioane de tone, dublu faţă de necesarul de consum al României.

„La floarea soarelui am obţinut peste două milioane de tone ceea ce înseamnă dublu faţă de necesarul de consum al României. Este cam 70% din producţia normală care se poate obţine în condiţiile României”, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. O vorbă românească înțeleaptă spune că dacă plouă în mai avem mălai. Dar nu avem nicio vorbă înțeleaptă care să ne spună că trebuie și să semănăm porumb.
    Bine că ne-a ieșit producția de floarea soarelui. Va dudui industria de cornete și bomboane agricole.

  2. Mancăm cormorani de la fermele piscicole „Daea si asociatii”
    Mare circar, dar merită Ordinul Muncii pentru realizările la floarea soarelui,tovarasi

  3. Oricum fermierii au ieșit pe plus cu ajutoarele APIA și ajutoarele pentru seceta! Oricum mâncăm din import!

  4. Stai sa vezi ce o sa fie la anul, cand o sa produca si mai putin ca nu o sa aiba fertilizatori, sau o sa fie scumpi… plus ceva secata… plus motorina scumpa… ierbicide/pesticide daca nu da faliment BASF-u’ in Germanica. Si inca nu au venit astia de la UE sa ne impuna reducerea uzului de fertilizatori ca in Olanda.

  5. Bucuria Franței care a avut grijă să nu o mai depășim la recolta de porumb. Vizavi de floarea soarelui nu mai are curajul nici un investitor român aă facă o fabrică de ulei că imediat îl bagâ ma închisoare DNA și-i confiscă averea. La fel le îngrășăminte! Mai confiscați averile procurorilor DNA și vor fi bani să refacem fabrici pentru industria alimentară și uzine pentru chimie.

  6. Nicio recolta nu este a Romaniei. Marii producatori exporta totul ! Romania importa de la Ukraina, poate.

  7. …. CARE PRODUCȚIE ???!!! TRECEM PE FOTOSINTEZĂ-NE VOPSIM ÎN VERDE ȘI CU PICIOARELE-N PĂMÂNT! SOARELE VA STRĂLUCI/APA-N VASE S-A SUI/VÂNTUL NE VA RĂCORI/PLANTE PERENE VOM FI / ȘI PE UE VOM IUBI//!!!

  8. HAHAHA… cautati stire sa vedeti ca deja au inceput si in Germania sa interzica fermierilor fertilizarea terenurilor agricole, in North-Rhine Westphalia. Ca si in Olanda trebuie redusa cantitatea de nitrat, pe o planeta cu cat era? 75% din atmosfera nitrat… astia au planificat foamete la nivel mondial, pandemie, recesiune si probabil razboi ca sa-i indeplineasca visele lui Schawb, de 500 milioane, maxim 1 miliard populatie

  9. Ciolacu trebuie sa explice romanilor de ce nu l-a vrut pe Daea de la bun inceput in guvernul PSD desi dupa giurumelele liberale care au avut o activitate deplorabila prezenta acestuia in fruntea agriculturii era prima urgenta a PSD. Chiar atat de meschin si iresponsabil poate fi Ciolacu incat din rautate personala sa produca rau romanilor???

  10. Unde sunt sistemele de irigatii de pe vremea lui Ceausescu ? In loc sa le modernizam si sa le dezvoltam , noi le-am distrus ! De ce ? Erau comuniste ! Bine, bine , si apa de irigatii? Era tot comunista ! Hi,hi,hi! Nu a fost nimeni tras la raspundere , asa ca acum o luam de la capat !Vai de mama noastra !

  11. De ce apar promotii la ulei, isi dau seama ca nu vor putea tine mult de pret daca vor vanzare, mai ales ca pt unii ”intra” in tigaie ”uleiul” de porc dupa Craciun…Desi amenintau sindicalistii din industria carnii cu preturi astronomice, ”intra” supermarketul cu productia de carne din Ungaria sau Polonia sub pretul la care ne-au obisnuit, adica nu mai merge spre 30 lei/kg coboara sub 20 lei/kg. Cu puiul e mai greu, dupa ce este plin de hormoni si altele mai e si la pret de delicatese…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.