Tocmai s-a dat a șasea cea mai mare amendă din istoria României

Consiliul Concurenței a sancționat nouă companii active pe piața comercializării de mașini, utilaje și echipamente specializate agricole din România cu amenzi în valoare totală de 126.981.967 lei (aproximativ 26,5 milioane euro). Este cea de-a șasea cea mai mare amendă dată de autoritatea de concurență în istoria ei și a României.

În urma investigației, declanșate în 2017, autoritatea de concurență a constatat că cele nouă companii au fixat prețurile de vânzare pentru produsele marca „Claas” și, respectiv, „Amazone”, în perioada 2014-2018. Astfel, în contextul înființării, la nivelul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a unei baze de date cu prețuri de referință pentru finanțarea din fonduri europene a proiectelor în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, companiile au stabilit împreună prețurile, astfel încât să nu se concureze.

Companiile sancționate sunt: Class Global Sales GmbH, cu 65.644.483,62 lei (13,73 milioane de euro); Amazon-Werke H. Dreyer GmbH&Co.KG, cu 28.746.093,91 lei (6,01 milioane de euro), Class Regional Center South East Europe SRL, cu 20.563.470,06 lei (4,3 milioane euro), Serv Class SRL, cu 4.163.368,81 lei (871.125 euro), Agrocomerț Holding SA, cu 2.767.834,18 lei (579.129 euro); Proinvest SRL, cu 2.667.877,03 lei (558.215 euro), Proagroservice SRL, cu 1.264.093,99 lei (264.493 euro); Ursa Mare Comprod, cu 850.699,17 lei (177.996 euro), Tehnoland SRL, cu 314.046,62 lei (65.710 euro).

Companiile Agrocomert Holding SA și Ursa Mare Comprod SRL au recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor.

Investigația a fost declanșată pe baza informațiilor primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență. În scopul înțelegerii depline a contextului economic și juridic în care companiile investigate și-au desfășurat activitatea, autoritatea de concurență a colaborat cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Platforma avertizorilor de concurență, disponibilă pe pagina web a autorității de concurență -www.consiliulconcurenței.ro, este un instrument prin intermediul căruia cetățenii pot semnala anonim o posibilă încălcare a Legii concurenței.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală.

Cele mai mari amenzi date vreodată de Concurență sunt: 891.729.966 lei, pentru șase companii petroliere, OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Lukoil, Romania, Rompetrol Downstream, Mol Romania Petroleum Products, ENI Romania, pentru pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale privind eliminarea de pe piata a unui sortiment de benzina Eco Premium (anul 2011); 246.739.195 lei pentru nouă – nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA); 165.643.604 milioane de lei pentru Hidroelectrica SA şi 10 parteneri contractuali ai acesteia, în principal comercianţi de energie, pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică; 154.029.538 lei pentru 25 companii de pe piaţa comercializării produselor alimentare pentru întelegeri pentru fixarea preţurilor între retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorii acestora, în perioada 2005-2009; 147.975.967 pentru Orange Romania pentru abuz de pozitie dominanta (anul 2011) în sensul că a restricţionat accesul la reţea al companiei NetMaster (2011).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Intrebarili inutile care se pune este: produce aceste infirme vrun utilaj agricol sau este doar samsari si daca da sau nu, cate sute de muncitori are? Daca nu produce, atunci amenda e micutza.

  2. Ne-am liniștit, Consiliul Concurenței loialiste dovedește că se spetește să ne apere de speculanții, adică de unii care s-au înțeles să fixeze prețurile ca să nu se concureze. Dacă faci in tur al pompelor de benzină constați că prețurile sunt aceleași deși proprietarii sunt deosebiți. Atunci cm cele nouă firme fiind toate derivate din divizia SRI pentru Agricultură adică cu același proprietar să nu se înțeleagă intre ei?

  3. Ne fura toti ca la drumul mare si se da cite o amenda! As vrea sa vad si un control la marile retail-uri! Acolo este jaf, concurenta neloiala, obstructionarea produselor autohtone, smecherii cu TVA, etc!

  4. Ne fura toti, ca la drumul mare si se da cite o amenda! As vrea sa vad si un control la marile retail-uri! Acolo este jaf, concurenta neloiala, obstructionarea produselor autohtone, smecherii cu TVA, etc!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.