Total, condamnată în dosarul ”Petrol contra hrană”

Grupul petrolier francez Total, acuzat că a deturnat programul umanitar al ONU în Irakul lui Saddam Hussein între 1996 si 2003, a fost condamnat în Franța la plata unei amenzi de 750.000 de euro, după ce în 2013, după un prim proces, compania a fost achitată.

La aproape 17 ani de la săvârșirea faptelor, afacerea de corupție din jurul programului ”Petrol contra hrană”, a dus la un verdict. Total a fost condamnată, în apel, la plata a 750.000 de euro în cazul deturnării de fonduri sub paravanul acestui program al ONU. Este chiar suma solicitată de procurori.

Avocatul Total declară că are în vedere în acest moment să conteste verdictul.

În primă instanță, 12 din 13 inculpați au fost achitati. Verdictul de vineri îi obligă însă pe cei 12, printre care și compania elvețiană Vitol, la plata unor amenzi. Companiile implicate în acest caz au fost deja condamnate în SUA la plata a 17,5 milioane de dolari.

Programul ”Petrol contra hrană” a fost inițiat de ONU în 1996 și a durat până in 2003. El permitea Bagdadului să vândă o parte din petrolul extras în schimbul achiziționării de alimente și alte produse de primă necesitate, pe fondul embargoului impus după primul război din Golf. Regimul Saddam Hussein a deturmat o parte din fonduri, circa 220 de milioane de dolari, între 2000 și 2002.

Ancheta a demonstrat că Total a obținut 37 de contracte pentru a vinde petrolul irakian pe piețe secundare exact în această perioada. Grupul petrolier este suspectat că a vărsat, prin intermediari, sume mari de bani în conturile din străinătate deschise de o serie de funcționari irakieni. Grupul este acuzat de corupție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.