Transildania: Republica Neofanariotă România – studiu de caz

Nu reprezinta o noutate pentru aproape nimeni: Romania are un sistem politic si administrativ corupt pana in maduva oaselor. Coruptie care are repercursiuni mult mai grave decat cea a spetei penale de dare si luare de mita, ea inseamna in acelasi timp perpetuarea ineficientei economice, promovarii personalului pe alte criterii decat cele de competenta. Un cancer aprofundat de centralizarea din Romania, care permite cea mai suprema forma de coruptie: numirea de la centru a tuturor directorilor de institutii, si alocarea de fonduri de la centru pe criterii politice, in lipsa unei autonomii financiare locale si regionale.

Neofanariotismul practicat in anul 2011 in Romania este ilustrat de o dezvaluire: o lista cu donatorii (directori de institutii, scoli, chiar di gradinite!) PDL din judetul Satu-Mare. Chiar daca faptul ca aceste functii erau scoase la vanzare era unul general cunoscut, amploarea sa este cel mai bine evidentiata cu o lista judeteana, care cuprinde toate institutiile publice din judet, directorii lor, pana la gradinite si scoli din mediul rural.

Oare in ce stat din Uniunea Europeana mai exista un asemenea sistem otoman, fanariot, de patronaj centralizat politic, in care pana si directoarele de gradinite din provincie sunt alese pe criterii politice si in functie de donatiile la partidul de guvernamant? Eu cred ca nici macar in Turcia…

Republica Neofanariota Romania – studiu de caz

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.