Rusia, cu ochii la Transnistria. ”E esențial ca Ucraina să rămână stăpână la Odesa și Gurile Dunării”

Ștefan Popescu, analist de politică externă, a comentat situația din Transnistria, la B1 TV. 

Analistul s-a arătat de părere că o eventuală alipire a regiunii separatiste la Federația Rusă ar avea efecte „dezastruoase pentru parcursul european și euroatlantic al Republicii Moldova”.

Întrebat care ar fi efectele alipirii, analistul a explicat

„Efectele ar fi dezastruoase pentru parcursul european și euroatlantic al Republicii Moldova. Din fericire, nu suntem încă acolo și cred că aceste semnale venite din Transnistria au legătură și cu preluarea inițiativei de către forțele ruse pe imensul front, lung de 1.000 de kilometri, din Ucraina.

Unul din scenariile pe care ei și le doresc este crearea unui coridor terestru între zonele de ocupație rusă din Ucraina și Transnistria. Atunci nu ar mai fi nevoie nici de o anexare, pentru că de facto ar exista un control al acestui teritoriu de către Federația Rusă”.

„Pe de altă parte, aceste semnale au legătură și cu iritarea autorităților autoproclamate de la Tiraspol pentru acest parcurs european și euroatlantic tot mai accentuat al Chișinăului și, bineînțeles, caută modalități de a face presiune asupra Chișinăului, asupra Maiei Sandu, de a face un pas înapoi, de a nu mai continua cu atâta determinare în relația cu statele Uniunii Europene și ale Organizației Tratatului Nord-Atlantic”, a adăugat Ștefan Popescu.

Care ar trebui să fie răspunsul Republicii Moldova 

„Este foarte dificil. Republica Moldova este o țară mică, o țară cu resurse limitate, ea are nevoie de asistența occidentală, de asistența noastră, și iată de ce este foarte importantă asistența reală și robustă pentru Ucraina astfel încât aceasta să rămână stăpână la Odesa și la Gurile Dunării”.

Este absolut esențial pentru Moldova, dar și pentru Organizația Tratatului Nord-Atlantic și România să se împiedice un asemenea scenariu negru, dacă îmi permiteți acest cuvânt, în care Rusia ar putea să înainteze spre vest și să nege Ucrainei orice acces la Marea Neagră, căpătând astfel frontieră terestră directă cu Republica Moldova”, a subliniat Ștefan Popescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

58 de Comentarii

 1. Asta spune nato dar pe Putin l-au intrebat? Pacea se va face dupa dictarea acestuia. Oricum Moldova trebuie sa se rupa de Transnistria desi la o adica vor face aia referendum ca vor cu Moldova si nu cu Ucraina. Ucrainienii le vor interzice limba rusa. Interesant este ca mai toti tinerii rusi din Moldova stiu acum si romaneste. Rusoaica aia Irina Kovalski canta in romaneste mai placut ca multe romance de la noi.

 2. Bună!
  Eu văd soluția in revenirea Basarabiei la patria mamă.
  La Chișinău domină lumba rusa , rusofono, rusofili si trădători!
  Ei sunt tare mândri că sunt moldoveni si vorbesc de rau pe români, denigreaza limba română si România.
  Unica solutie corecta si sănătoasă este UNIREA!
  Maia Grigorievna este impotriva unirii! De ce să ajutăm aceasta non entitate numita r. Moldova?

 3. Oprește, bade vaporul/ opreste-l ca ma scufund/ căci simt cum picioarele mi se inmoaie/ și apa-mi ajunge la fund.
  Din ciclul: sa vorbim despre ploile torențiale în Himalaia și despre șerpii veninoși de pe Everest.

 4. O grămadă de inși s-au trezit peste noapte că sunt analiști de tot felul, militari,politici,economici etc,nu mai putem respira de acești analiști, nici,cred, Stefan Gheorghiu nu fabrica atâți activiști câți apar acum pe piață.

 5. WOW !
  MAXIMUL Analist Politic Ștefan Popescu l-a pus pe gânduri pe Putin !
  O fi RumBurKak ? ghițanul din Marmita ?
  Sau Enelul Popou ? măR🤣g…

 6. Interesul poarta fesul.Ii doare undeva pe europeni si americani de Transnitria si Moldova.Ei sant interesati sa aiba control asupra ucrainei,sa aiba acces la mare sa-si poata vinde cerealele,materia prima pe care o jefuiesc.Cine nu este de acord cu ei este dusmanul lor.

 7. Eu creed ca rusii vor sa faca jonctiunea cu transnistria prin partea de sud, inclusiv zona Odessa. Partea de Ucraina de la gurile dunarii va ramane izolata, sa stabileasca altii ce vor face cu ea. Uitati-va pe harta!!

 8. Pentru a impiedica Rusia sa ajunga la gurile Dunarii, este necesar ca ucraina sa inapoieze regiunile romanesti ocupoate si de tinute abuziv, catre stapanul legal.

 9. Dacă vrea Putin, unește Republica Moldova și Transnistria cu Federația Rusă.

 10. Transnistria ar fi cuiul lui Pepelea/Putin inspre Europa de Est. Rusia a fost foarte consecventa in a-si construi astfel de cuie peste tot in jurul vastului sau imperiu. Kaliningrad si Transnistria lasata pana acum in conservare sunt cele mai periculoase cuie, sau mai curand piroane catre Europa de Est, la fel cum a fost Donbassul in Sudul Ucrainei.
  Toate aceste ,,cuie” implntate in zonele de granita au scopul de a justifica viitoarele invazii rusesti.

 11. Cum propaganda cu atacare Poloniei, României, Moldovei și a celor trei județe L.L.E. a fâsâit ce și-au zis propagndistii: hai să băgăm cu Transnistria poate prinde la fraieri, ei știind precis că nu are cum să prindă o astfel de tâmpenie! Și nu așa oricum ci în maxim o săptămână, cum băteau câmpii radutudorii și gâzii de la a3cienen

 12. Daca apartinea Moldovei, Maia Sorosista trebuia sa se mentina neutra chiar usor prietenoasa cu rusii. Dar cum stapanii ei sunt peste ocean si nu au niciun scrupul au pus-o sa latre la rusi. Asta nu ramane fara urmari evident rusii or sa ia si Odesa si or sa faca jonctiune cu Transnistria. Gura bate fundul zice o zicala din batrani. Latratul prostesc cand nu ai armata si nici aliante solide se plateste. Cand Romania era independenta adica in timpul celor doua razboaie mondiale ori statea neutra si nu latra aiurea or intra in razboi. Latratul este pentru potai proaste.

 13. Moldova nu are oameni de stat care să profite de momentul istoric în care se află…
  O soluție este să agreeze cu Putin sprijinul pentru ca Moldova să primească Basarabia în schimbul renunțării la Transnistria – un teritoriu care nu a fost și nu va fi niciodată moldovenesc – după ce Rusia eliberează și încorporează Odesa; o Moldovă viabilă economic (cu ieșire la mare, cu acces la Deltă, cu acord comercial cu Rusia, eventual un stat BRICS – adică acces la o piață de miliarde, aflată într-o expansiune rapidă) va deveni în câțiva ani suficient de atractivă pentru moldovenii din România ca să se discute despre reîntregirea neamului și teritoriului moldovenesc în cadrul statului național moldav (poate o federație împreună cu Ardealul, care să facă legătura între Europa și Asia).

 14. băăăă, voi vă dați seama???? Ștefan Popescu, analist de politică externă, a spus chestia asta !!!! nu altul ci analistul de politică externă, Ștefan Popescu!!! Moldova, România și NATO: ar trebui să ”împiedice Rusia să înainteze spre vest”!!!! E tare băăăă, nu am stat până la capăt, dar a dat și soluțiile????

 15. „Ucraina … stapina la Gurile Dunarii” ??!!?? Ba idiotule, tu stii cui apartin („ca este mai multe”) Gurile Dunarii ? Sfantu Gheorghe, Sulina si (chiar daca „jumatate” la acesti nenorociti de vecini ucraineni, cu tot cu porcaria lor de Bistroie) Chilia, apartin Romaniei ! Ai grija, tradarea se face fie si cu vorba, si acum citeva zile un porc tradator rus a platit, in Spania !

 16. Imi aminteste de bancul cu cele doua colege de munca, care discutau : „Ai auzit, draga, ca Popescu de la Contabilitate pleaca definitiv in America ?” … „Care Popescu, fata ? Ala fost Goldstein sau ala fost Silberman ?” …

 17. Cand Rusia va ajunge la gurile Dunarii, chinezi vor fi deja ocupat Siberia…vise taica vise..

 18. Mai e vreunul care sa nu foloseasca cuvantul „robust”, scos pe piata de americani, atunci cand apare in media? Papagali. Cat priveste analiza, a se vedea declaratia lui Medvedev, cainele rau al Moscovei, care a spus ca Odesa e oras rusesc si rusii asteapta cam de mult sa-l ia inapoi. Asa incat „scenariul negru” e plan de lupta la Kremlin. Nu, pagadi!

 19. MOLDOVA (Principatul Moldovei/Țara ROMÂNA a Moldovei (1346–1815) si ROMÂNIA MARE/(1818-1944) … INCLUDEAU si TARAMUL Basarabiei !
  Despre taramul transnistrean …
  În 1587, domnitorul Petru Șchiopul a trimis în pașalâcul otoman Edisanului (în care se includea și partea central-sudică a Transnistriei), peste 15.000 de salahori și 3.000 de care pentru ridicarea cetății Oceacului, situată la extremitatea nordică a estuarului Niprului (în a cărui bifurcație se varsă Bugul). Mulți dintre acești lucrători au rămas în Edisan (viitoarea Transnistria). Mihai Viteazul cerea, în tratativele purtate cu regele Sigismund al III-lea al Poloniei, în martie 1600 la Brașov, să i se recunoască stăpânirea asupra „Oceacului de peste Nistru”.
  În secolul al XVII-lea, la 1681, o parte din Transnistria a intrat în stăpânirea domnului Moldovei, Gheorghe Duca. Târgurile de aici au fost atunci organizate ca și orașele moldovenești, fiind conduse de șoltuzi și pârgari. Stăpânirea domnilor Moldovei, dovedită de condicile de socoteli și biruri ale acestora, a durat până în 1713.

 20. Fane al lu’ Popescu, analist de pipi si fecale … plimba ba ursu’ rus de aici, ca rugineste lantu’ !

 21. Toate necazurile vin de la NATO…Intrarea Romaniei in NATO a facut – o inamic si dusman al Rusiei, NATO e construit pentru distrugerea Rusiei….Ar sta Occidentul cu mainile i san daca Rusia si – ar planta Baze militate prin Austria? Sigur ca nu…Atunci, ce mama dracu vor rumunii si basarabenii? Vor sa aduca Truoe Americane pe teritoriul lor iar Rusii sa stea cu mainile in san? …Propaganda, cele 100 de posturi TV din Romania au inebunit romanii cu minciunile lor care nu fac decat sa duca la Razboi… Fix la fel era Romania la 1940, toata presa romana impingea la Alianta cu Hitler pentru invadarea URSS….Cica sa le luam Basarabia, idiotii dracu au declarat Razbou nu doar URSS ci si Angliei si Statelor Unite sle Americii….Gurile Dunarii au fost de 200 si ale Rusiei si asa vor fi si in viitor…In fond Romania are Dobrogea cadou de la Rusia…De la 1500 Basarabia, Bugeacul erau la Otomani…Romanii din Basarabia au putut vorbi romaneste 200 de ani sub Tarism si sub Comunism. Austriecii vorbesc germana dar nu sunt Germania.

 22. dpmdv e esential ca FR sa ajunga la Dunare… sa vezi cum dispar toti vitejii din rromania si moldova… si din poohlonia. aia in neonazistele baltice deja viseaza sa construiasca linii Maginot in speranta ca o sa-i salveze.

 23. De unde apar economiștii și analiștii Ștefan Popescu de politică externă ca ciupercile după ploaia NATO pe ziarele vorbite, văzute și scrise din România? Vă mai amintiți baladele lui Al. Andrieș?
  “Mî, î, î, î, Ce oraș frumos fabrici și uzine.
  Mî, î, î, î la mine-n cartier fabrici și uzine
  Mî, î, î, î la ea în cartie fabrici și uzina.”
  Etc. Î, Î. Sau
  “ Astăzi iar, / La Telejurnal / Am vazut cașcaval.”
  E mult mai bine acum.
  “Ce oraș frumos molozuri și ruine.
  Mî, î, î, î la mine-n cartier MALL lângă ruine.
  Mî, î, î, î, La ea în cartier Kaufland, Carrefour și ruine.
  Alaltăieri seară pe TV de știri am văzut analiști politici de externe.
  Ieri seară pe TV de știri am văzut analiști economici.
  Astă seară pe TV de știri am văzut analiști politici de interne.
  “Am luptat şi am progresat: ieri obscuritate, azi lumină! Ieri bigotismul, azi liber-pansismul! Ieri întristarea, azi veselia!… Iată avantajele progresului! Iată binefacerile unui sistem constituţional!“

 24. @ in nemernicia ta, ca un caine turbat: si CINE sau CE a FOST Romania?? In opinia mea, o „marca ” la gurile Dunarii, pt a aduce „internationalii” aici, ca stapani de facto.Gurile Dunarii, au fost, sanki in admin romaneasca, pt a nu fi turci sau rusi.Vezi cimitirul din Sulina; Europolis ul lui Jean Bart.Ucranii de azi sunt….amerikhani..Sub Hohenzollerni si sub stalinisti au fost tot ei, scotienii roscati..Cuza; Antonescu, Ceausescu ,( Dragnea Simion oleaca Ponta si Antonescu cel nou) care s au opus sau au vrut sa fie de capul lor au platit mai mult , totul, sau mai putin.Sau vor plati.Sau s-au orientat..Ca asa e in istorie daca nu ai oo ca sarbii, maghiarii, vietnamezii, cubanezii si , ultimii pe lista, cu voia dvs., RUȘII!

 25. Corect , tu ai mare nevoie de asistență medicală d-aia mergi la sanatoriu la BE 1 . Bă , ODESSA NU-ȚI AJUNGE ? ” basarabia e ucraina ” NU-ȚI AJUNGE? Brațele Chilia și Bâstroe nu-ți ajung ? Vrei toate ”gurile ? Nu-ți ajunge a ta , a lingâilor de la LATRINE , LABE1 , GINGII TV , TVRL , gUWERNER , SPEȘăL-ii… Vorba doicii domniței Ralu ( Draga Olteanu ) , când se pupa tot ca acum papucul fanariotului și sultanului : ” CE TE-NDEȘI BĂ , AȘA ? ( stay izzy , mai ” răsfirați , leat”)

 26. Iata cum se va rezolva si „problema transnistreana” si vor disparea trupele lui Putina de acolo daca Transnistria se declara teritoriu rusnac,cu toate ca acolo rusnacii sunt minoritari fatza de numarul romanilor si ucrainienilor,iar Macelarul Putina anexeaza pe hartie,ca altfel nu are cum si nici de referendum d’ala cu pushca nu are curaj,cel putzin la fel ca si in Herson si Zaporoje,unde si acolo rusnacii sunt minoritari.In cazul respectiv,Zelensky si ucrainienii,care sunt in razboi cu rusnacii invadatori,atunci ar avea tot dreptul sa considere Transnistria o amenintzare si teritoriu inamic si sa il invadeze in secunda doi,chiar daca teoretic teritoriul respectiv tine de statul vecin.Si apoi ucrainienii sunt cu armata pregatita de multa vreme pentru un eventual atac dinspre Transnistria,iar cei 2.500 de soldati rusnaci si alti cativa voluntari putinisti de pe acolo nu au cum sa faca fatza ucrainienilor prea multa vreme.Si tot la conflict se va ajunge cu Trasnistria care se va izola singura de tot si definitiv cu granitzele inchise de jur-immprejur de ucrainienii,cu care atunci vor fi in razboi,dar izolati si de basarabenii cu care se va desfintza automat tratatul de circulatie de pana acum al miilor de transnistreni care lucreaza in Occident si care ies si intra acum prin Basarabia. Asa ca Zelensky abia ii asteapta la cotitura pe rusnacii din Transnistria ca sa faca rost de la ei de arme si de munitie.

 27. Niciun „anal”-ist nu spune cu voce tare adevarul: Rep.Moldova/basarabia A FOST CIOPARTITA de Ucraina si de Rusia, iar teritoriile ciopartite au fost incluse in statul terorist Ucraina !!!
  Ucraina traieste un moment istoric in care poate retroceda vecinilor tot ce a furat impreuna cu Rusia, pentru a dovedi ca are buna credinta, si apoi poate construi PACEA !!!… Dar NU ARE BUNA-CREDINTA si dovedeste ca este la fel ca la inceputurile sale: un stat TERORIST !!!
  Slava Z !

 28. „stăpână la Gurile Dunării”

  alea e ale noastre din secolu’ paishpe bre. ni le-or luat cu tăt cu țeara di gios – estul moldovii bîi baietulie bîi – imperialii rusi dupa ciomageala lor cu turcii de la ’78 -unde am facut si noi figuratie cu nadragii rupti in spate de ne-am umflat in penes curcanul si-om gatat cu miile aracan di suflitlu nostru, șî’ ne-or dat dobrogia di miazî’noapti la schimb luatî’ di la eialietul rumeliei sangeacul silistriei bîi baietulie bîi ai ș’amar d’istoria noastrî shia di tati zilili

 29. P-ale ungurilor cănd le numărași ? Când îi călărea habsburgu și franțuzu sau când se pupa cu polacu? Sau acum cu muscalu (ei ) și cu anglo-sexonu ( ele) , sau după ce fac rocada mare pe Ring , ei la Vest , iele la Est ?

 30. Bey @ democrat & proputinist,iubitor de Putina si de rusnaci,vorbesti cica chestii din istorie,dar nu ai intzeles nimic daca nu cunosti niste fapte din istoria cat de cat recenta a rusnacilor.Teritoriile luate de Moskova de la romani si polonezi au fost date Ucrainei de catre rusnacii muscali cu casele si tarlalele altor oameni straini pentru ei care au fost exterminati si deportati in SIBERIIA RUSNACILOR,pentru ca nu avea cine sa ii apere,asta ca ucrainienii sa nu mai fie suparati pe rusnacii muscali si sa uite ca dupa ce au invadat in 1921 bolsevicii rusnaci noul stat Ucraina,care se elberase de Imperiul rusnac in timpul rivulutiunii bolsevice din 1917 si cand bolsevicii rusnaci muscali au ciopartzit in 1924 niste regiuni din estul Ucrainei si din jurul Marii Azov ca sa aibe ei rusnacii iesire directta la Marea Neagra printre care regiuni Rostovul si toata Crimeea care asta apartinea si pana atunci de Ucraina si unde rusnacii erau raritatzi,majoritari fiind acolo tatari si ucrainieni pe care apoi i-a imprastiat Stalin si a umplut zona cu mujici rusnaci.Apoi Hrusciov a inapoiat Crimeea Ucrainei pentru ca Crimeea oricum depinde si va depinde mereu de teritoriul Ucrainei si de aia Putina vre nu numai Crimeea,dar si toata Ucraina.Asa ca poate ucrainienii ti-ar da teritoriile inapoi daca si rusnacii le-ar da lor teritoriile lor inapoi.Asa ca fa o cerere la taticul vostru din suflet,Macelarul Putina,si zi ca il iubesti si mai mult daca aproba si el transferul si iti rezulta si tie o mosie sau macar ceva loc de liniste si verdeatza pe undeva prin teritorii ce atunci le va ceda si Ucraina.

 31. Anti-Romanul Stefan Popescu crede ca e esentzial ca nazishtii pushi de CIA la Kiev sa ramana stapani pe Romanii din Bucovina, Bugeac shi Maramuresul de nord pe care ii persecuta shi ucid deja. UNIREA Romaniei cu Basarabia, Bucovina, Bugeacul, Maramureshul de nord shi Insula Sherpilor este singura solutzie nu sclavia impusa de „stapanii” nazishti de la Kiev. Oamenii aia din Transnistria au shi ei dreptul de a nu fi arshi de vii cum au fost Rushii din Odesa shi daca Maia Sandu nu ii poate apara de nazishtii pushi de CIA la Kiev ei nu pot decat sa se uneasca cu Rusia pentru a supra-vietzui.

 32. DUPA ce
  NATO a invins RUSSIA in URKANIA
  mai trebuie ca NATO prin fortele unite si cu submarile romanesti (si F35) sa invinga si
  TRANSNISTRIA !
  (aidoma ca la kiew)

  si noi valahii … „OAMENI SUNTEM!”

  Tuturor celor care nu vad ca NATO a invins RUSSIA in Urkania …sa fie atenti cum , acum NATO mai intariti vor invinge
  … TRANSNISTRIA !

  De ce spun asta ? Pentru ca TRANSNISTRIA e un teritoriu mic fata de vastul teritoriu urkan
  daca NATO a invins pe teritoriul mare urkan
  pe teritoriul transnistrial nici trebuie sa se mai prezinte militar … de frica rusii vor fugi in ANTARCTICA !

  Traiasca cel 2% pentru NATO(=USA?) l amai mare … USA merita 5% ! PUP !

  Succese !
  (stiu ca suna ironic insa eu chiar laud NATO pentru ce-a realizat ! RECESIUNE si deindustrializarea GERMANIEI va tine doar 50 de ani … asa ca era de luat in calcule si fara vrerea poporului nemtzesc , vorba fainei BAERBOCK …ce-mi pasa mie de nemtii care m-au ales democratic …. NATO sa castige-n URKANIA pen’ca MULTINATIONALELE sar cu monetarul nu poporenii si muncitorimea ramasa c a pe vremea lui MARX la teutoni !

  PS: Traiasca si infloreasca si … DOLLARUl ca MONEDA „stabil” – „trezoriera” a lumii
  USA tara emitenta a DOLLAR-ului nu are datorii care sa apase pe DOLLAR!

  Nu credeti PROPGANDA RUSA …nemtii nu vor fi mai mult de cel mult 50 de ani in RECESIUNE ( se stie de la RECESIUNEA yankeu provocata la japonezi 🙂 asta !)

  PUP !

 33. 50 de ani RECESIUNE (aidoma celei japonese!) ECONOMICA (in UE)
  la teutoni e … nimic !

  E un FLEAC ! I-au ciuruit ❤️❤️❤️❤️❤️
  Insanatosire grabnica …in BRICS
  a DOLLARULUI !

  🙂

 34. Privind realist situatia, cel mai bine pentru Romania ar fi ca Rusia sa cucereasca orasul rusesc Odessa, sa ocupe intreg litoralul Marii Negre si sa ajunga la gurile Dunarii. Romania a mai fost vecina sute de ani cu Rusia la gurile Dunarii in vremuri cand Tarile Romane aveau o pozitie militara si economica redusa, putand fi oricand cucerite. Atunci se bucurau de protectia Imperiului Otoman, dar astazi se bucura de protectia Imperiului American. E mai bine ca Romania sa se invecineze cu un dusman al Americii, adica Rusia, decat cu o sluga ticaloasa a Americii adica Ucraina. America ar apara sigur Romania de Rusia, dar tot in mod sigur nu ar apara Romania de pretentiile agresive ale slugii sale, Ucraina. Asa ca spre binele Romaniei, aceasta constructie artificiala numita Ucraina ar fi mai bine sa dispara ca stat.

 35. Solutzia e simpla:guvernul de la Chisinau trebuie sa le ceara animalelor de la Tiraspol sa predea imediat arsenalul de la Cobasna catre armata moldoveana si sa ii expulzeze pe soldatii rusi din Transnistria in Rusia lor iubita. In caz ca acestia nu se conformeaza, sa ceara ajutorul armatei ucrainiene, care sa atace si sa debaraseze regiunea in schimbul armamentului si prizonierilor numai buni de schimbat contra ucrainieni prizonieri!
  Cum am mai spus, acea armata rusa plasata acolo trebuia sa atace de fapt Moldova, in timpul unui exercitiu militar la granitza de vest a Ucrainei conduse de tradatorul Ianukovici, si sa o invadeze sub clasica acuzatie de persecutare a minoritatzii ruse. Dar Euromaidanul a dat peste cap iluziile Marelui Ratat, care trebuia oricum sa atace anchetele Procuraturii Rusiei la adresa sa, si l-au fortzat sa ocupe Crimeea si sudul Ucrainei si sa atace Ucraina mai apoi fara a avea o armata pregatita!
  Si jonctiunea cu Armata a XIV-a este vitala pentru armata rusa, caci odata realizata, ucrainienii nu mai pot recupera sudul si iesirea la mare! De aceea nu e o greseala: HITLERDOI VREA SA AJUNGA IN TRANSNISTRIA! Si aceasta trebuie recuperata urgent de la agentzii rusi implantatzi acolo!

 36. @General Store
  Va dau dreptate in totalitate. Foarte multi romani, inspaimantati de agresivitatea si cruzime ucrainenilor, prefera o ofensiva victorioasa a Rusiei pe intreg litoralul Marii Negre, in ciuda declaratiilor ticaloase ale liderilor sai actuali care si-au vandut sufletele oligarhiei khazare sataniste. Rusia nu trebuie sa confunde poporul roman cu liderii sai, care sunt tradatori ai intereselor legitime ale Romaniei. Cand va veni vremea, acesti ticalosi vor fi judecati si sa nu trimita nimeni condoleante pentru disparitia bine meritata a unor tradatori.

 37. Ukraina actuala, national-sovietica, sustinuta de ue si otan sunt cel mai mare dusman existential al Romaniei si al cetatenilor ucraineni de etnie romana.

 38. Nu ukranii in sine cu firmele de tipul BECHTEL, GABRIEL
  si MULTINATIONALELE sunt problema !

  Au deja devenit de-o lacomie (vezi ramura ei investitiv BANCARA care le-a aud TRILIOANE datorie interna tarii-emitatoare de dollar) de-o LACOMIE SINUCIDARA !

  PS: Asa ca GLOBALISMUL convine doar cat timp , MONDIAL, cei unde ti-i exportat fabricile 😀 nu se ridica la randul lor ECONOMIC ? Ii e bine USA-ei fara INDUSTRIA DE BAZA pentru ca in CHINA era mai ieftina productia ? 😀

  IQ=?
  [crezi si tu ca USA din 911 a inceput straniu sa se degradeze la drepturi si libertati si politic incat azi e MEGA-DISTRUCTIV-POLARIZATA …trumpist – UNA_prty ? Crezi ca in 911 o „hunta” a preluat NULANDIER tikiat …puterea in USA …facand pentru ce-s 🙁 renumiti 🙁 de vescuri ? 😀 ? ]

  Crezi ca MISHTEAUX are IQ-ul destul pentru a pbserva OBIECTIV si ne-partinitor LUMEA …cand vrea si nu-i 🙁 plictisit ?
  SI
  CREZI in … MISHTEAUX ? 😀

 39. @mishteaux Aceste firme supranationale s-au facut ca nu vad ucronazismul, as usual, iar nazistii s-au simtit incurajati de prezenta noilor stapani. Lacomia suicidara este simptom al dorintei de moarte. Vine ziua cand vor trece la troc…Apropo de globalism convenabil. Tot timpul ricanii si europenii aratau cu degetul la statistici (inca de vremea tigrilor asiatici ai anilor ’70) cum ca iata balanta comerciala este in rosu pe excedent de importuri din Asia, dar nu numai, fara a mentiona ca de fapt firmele lor exportau in state si evropa bunuri produse in regim de dumping social…pai dah cand elevul devine la fel de bogat, prin preluarea know howului si a productivitatii muncii, ca profesorul (chiar mai bogat in cazul Chinei-care nu se va lasa maltratata ca niponia dupa anii ’80 si germania in prezent). Problema pentru cowboystan nu este doar una a bazei manufacturiere ci si aceea a pregatirii tehnice si de disciplinare a fortei de munca in aceasta bransa. Ideea asta de a ridica economic China mi se pare de o stupiditate strategica crasa. Chiar credeau ca vor da cu ea in Rusia de o vor face tandari ca apoi sa se serveasca? Credeau cumva ca vor reusi sa o submineze din interior pentru a o aduce sub control trilateralist?!

 40. Legisslatia patrihot act, stufoasa si tinuta la cald, fu votata in congress la cateva saptamani dupa
  imploziile gemenilor si a wt7 unde disparura actele de conta ale trilioanelor lipsa la penta. Este o schimbare clara de paradigma de care a beneficiat enorm pana acum tel avivul. Full spectrum dominance se vede cu ochiul liber: afganistan, irak, syria, co vid (aici este ceva blat cu chinezii si cu ue), faizerizarea in masa, urkania, northstream, gaza, etc. si in domeniul financiar kaba & co. precis sunt sustinute de agentiile cu trei litere doar nu degeaba detin actiuni in supranationalele ce exporta produse agricole din zeleastan da imi place cand vrei sa fii obiectiv si nepartinitor insa partea cu plictisul imi aduce aminte de „Spleen” a lui Baudelaire ai grija… da am un modicum de incredere deoarece am incredere in „mine”

 41. „Că vii din iad sau luneci din cer, ce-mi pasă mie,
  O,Frumuseţe! monstru naiv şi fioros!
  Când ochii tăi,surâsul,piciorul tău mă-mbie
  Spre-un infinit de-a pururi drag şi misterios?”
  ______________
  „ce-mi pasă mie” ! 😐

  IQ=?
  😉

 42. Gurile Dunarii si Delta Dunarii … cetatea Argamon/Oragame (Jurilovca de azi) este cea mai veche așezare de pe teritoriul românesc atestată într-un izvor antic, Hecateu din Milet/(550-470 BC).
  Insula Serpilor este mentionata de catre Arctinos din Milet/(775-741 BC), de catre Pindar/(518-438 BC), Ovidiu (exilat la Tomis/8-18 AD), istoricul grec Strabon/(64 BC – 21 AD), geograful grec Ptolomeu/(87-165 AD), și învățatul grec Megalos din Tir (sec. II AD) cu toții mentionand „templul sacru, închinat lui Ahile, din insula Leucos”.
  Olbia (în greacă veche Ὀλβία Ποντική) a fost o colonie grecească de la Marea Neagră. Pe timpul lui Burebista/(80-44 BC) era inclusă în regatul dac. A fost abandonată din sec. IV AD. când a fost arsă de catre goți. Ruinele cetății Olbia se găsesc în partea sudică a satului Parutine, din regiunea Mikolaiiv din Ucraina.
  Obulensii -trib getic localizat după izvoare vechi și după cercetări recente în Estul Dobrogei, unde s-au descoperit numeroase orașe, posibile capitale ale acestui trib. Tribul obulensilor este menționat de Ptolemeu/(87-165 AD).
  Harpii – trib getic localizat la Nord de gurile Dunării, între Prut și Nistru, sudul Basarabiei. Menționați de Ptolemeu.
  Crobizii -trib getic cel mai probabil din Dobrogea, au fost conduși de Isanthes, menționați de Herodot și Ptolemeu.

 43. De ce nu publicati postarea mea ? Este ceva gresit in continuarea postarii mele ?
  Tot pe taramul geto-dacic si daco-romanesc al Dobrogei, Gurilor Dunarii, si pana dincolo de Nistru a fost constituita Mitropolia Tomisului (infiintata in anii 381 AD) si care se întinde pe malul Mării Negre, din Peninsula Crimeea, până in zona orașului Varna de astăzi, regăsită în documentele istorice sub denumirea „Eparhia litoralului Marii Negre”. Mitropolia Tomisului/(383-518 AD), a fost mutata (in vremea migratiilor) ca Mitropolie în oraşul Vicina din insula dunăreană Păcuiul lui Soare/post 518 AD, unde a dăinuit până în anul 1359, când Mitropolitul din Vicina, Iachint (d. 1372), a fost ales Mitropolit al Țării Românești cu sediul la Curtea de Argeş.
  Între 1352-1359, odată cu scaderea puterii Hoardei de Aur, Țara Românească ia în stăpânire gurile Dunării.
  În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), puterea domnitorului muntean s-a întins de-a lungul ambelor maluri ale Dunării, până la gurile de vărsare și coastele Mării Negre, inclusiv asupra insulei Șerpilor. Ulterior, insula ajunge, împreună cu gurile Dunării, în stăpânirea voievodatului Moldovei, fiind un adăpost pentru corăbiile lui Ștefan cel Mare/(1457-1504) în caz de furtuni, în drumul lor spre Constantinopol sau spre principatul de la Mangop.
  Prin Tratatul de la Berlin din 1878, s-a recunoscut independența României în a cărei componență intrau Delta Dunării, Insula Șerpilor și Dobrogea de nord.

 44. Tot pe taramul geto-dacic si daco-romanesc al Dobrogei, Gurilor Dunarii, si pana dincolo de Nistru a fost constituita Mitropolia Tomisului (infiintata in anii 381 AD) si care se întinde pe malul Mării Negre, din Peninsula Crimeea, până in zona orașului Varna de astăzi, regăsită în documentele istorice sub denumirea „Eparhia litoralului Marii Negre”. Mitropolia Tomisului/(383-518 AD), a fost mutata (in vremea migratiilor) ca Mitropolie în oraşul Vicina din insula dunăreană Păcuiul lui Soare/post 518 AD, unde a dăinuit până în anul 1359, când Mitropolitul din Vicina, Iachint (d. 1372), a fost ales Mitropolit al Țării Românești cu sediul la Curtea de Argeş.
  Între 1352-1359, odată cu scaderea puterii Hoardei de Aur, Țara Românească ia în stăpânire gurile Dunării.
  În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), puterea domnitorului muntean s-a întins de-a lungul ambelor maluri ale Dunării, până la gurile de vărsare și coastele Mării Negre, inclusiv asupra insulei Șerpilor. Ulterior, insula ajunge, împreună cu gurile Dunării, în stăpânirea voievodatului Moldovei, fiind un adăpost pentru corăbiile lui Ștefan cel Mare/(1457-1504) în caz de furtuni, în drumul lor spre Constantinopol sau spre principatul de la Mangop.
  Prin Tratatul de la Berlin din 1878, s-a recunoscut independența României în a cărei componență intrau Delta Dunării, Insula Șerpilor și Dobrogea de nord.

 45. Litoralul românesc a fost locuit din cele mai vechi timpuri. Cercetările arheologice au evidențiat obiecte din cultura Hamangia (astfel de numită după locul primei descoperiri a urmelor ei, anume Hamangia, comuna Baia din județul Tulcea). Cultura Hamangia este o cultură neolitică din mileniul IV-II BC. Această cultură s-a dezvoltat pe teritoriul de astăzi al României și, într-o fază târzie, pe teritoriul Bulgariei (în zona Varna și Burgas) și sporadic la NE de Dunăre. Cu ajutorul datării cu radiocarbon s-a constatat că Cultura Hamangia s-a dezvoltat în mileniile VI – V BC (înainte de 4700 BC). Această cultură este cunoscută în special datorită statuii numită „Gânditorul”, descoperită la Cernavodă. Cultura Hamangia a depășit Dunarea în nord, în Bugeac, și în vest, în Bărăgan, unde a intrat în contact cu purtătorii culturii Boian, înainte de a fi fagocitată de cultura Gumelnița, care reprezintă evoluția culturii Boian.

 46. @ics:

  Lasa-i tu in pace pe moldoveni cu delirul tau de scoala kgbista.

  Moldovenii nu au vrut niciodata federatie ci unire cu restul romanilor, pentru ca sint romani, intii cu cei din Tara Romaneasca, pentru ca atit se putea atunci.

  Asta a cerut Divanul ad hoc al Moldovei, in 1858, prin vocea lui Mihail Kogalniceanu, care a spus ca moldovenii sint romani, clar si fara echivoc pentru orice minte intreaga, nu insa pentru capetele de lemn invechite in rautate si minciuna.

 47. @911…. :

  Ics si axon sint doi troli aparuti odata cu atacul Rusiei asupra Ucrainei. Ei spun cele mai aberante minciuni la adresa romanilor si Romaniei, nu rare ori i
  mojiceste.

  Comentariile lor, precum si a altora, intotdeauna mincinoase in fond, chiar grosolane in forma, sint acceptate fara rezerve la publicare, in virtutea preasfintei libertati de opinie, ignorindu-se faptul ca aceasta se termina acolo unde incepe propaganda de razboi.

 48. Adica stăpânii UcraInei, cei care le au dat comunism rusilor la tot URSS ul….cred ca se renegociaza, ca Odessa nu e Dresda.

 49. Anonim 24 feb 21.56….M Kogalniceanu grec si mason…bun si sub Cuza si sub Carol….

 50. @IQ100:

  Nu rezulta de nicaieri ca Mihail Kogalniceanu ar fi fost grec. El nu si-a asumat niciodata aceasta identitate. La urma urmei, indiferent care ii vor fi fost straoriginile, toata activitatea sa a fost dedicata emanciparii romanilor, intii unirea si apoi independenta.

  Masoneria acelui timp milita pentru dezrobirea popoarelor.

  Nu e nimic reprobabil ca a servit si sub Cuza si sub Carol, decit pentru niste minti foarte firave. A servit si sub Sturdza, ceea ce ti-a scapat …

  Nu in ultimul rind, observa ca sufletul unirii din 1859 au fost moldovenii. Rezolutia Divanului ad hoc al Moldovei, in care se cere unirea pe baza identitatii etnice, a fost votata practic in unanimitate.

  Deci ceea ce sustine acel cap de lemn, cum ca moldovenii sint un popor distinct, anexat si oprimat de ‘valahi’ (termen de ocara la unguri) este o aberatie, la origine clocita sub ocupatia ruseasca.

 51. deeper. ,la fel de cult si de conciliant ca de obicei „Teritoriile luate de Moskova de la romani si polonezi au fost date Ucrainei de catre rusnacii muscali „…CINE conducea URSS-ul??Cine a creeat ucraina prea mare ?/Cui e de folos ucraina acum?…desteptul util ideal; parca(?) ai fi nascut ieri

 52. Anonime,25.02 15.47 mersi de raspuns.’K” la romani???Da, mi-a scapat ca si sub Sturza, dar, in opinia mea, asta imi verifica ipoteza ca era conectat la cercuri de informatie, putere si modelare a istoriei, ce si-au acoperit bine urmele . In copilaria mea, un hebdomadar al dreptei franceze avea o rubrica ‘Les hommes qui font l’evenement”. Ce ii fredona grija pe respectivii de romani?mai ales ca termenul nu „prea” exista mai ales in referintele externe.Vezi si Hora Unirii, incare ‘cCampia romaneasca” apare fortat. Vezi ‘sergentul”, idem, tot la sfarsit, sa intre in constiinta.vasluianukl nu mai era moldovean, era roman.
  In opinia mea, sedimentata de vreo 10-5 ani incoace, „emanciparii romanilor, intii unirea si apoi independenta” a servit altor interese.Inlocuirea unei dependente cu alta.Pe model Ferma animalelor, daca ai prins aluzia subtila.Ca macar pe Orwull il creditezi mai mult.”Masoneria acelui timp milita pentru dezrobirea popoarelor.” Si marmota??/ca si comunistii, cu aceleasi insemne oficiale, de la stea la ciocan, secera, COMPAS (la DDR).S teau o vezi acum si la E.U.R.S.S si comisarii…nu detaliez..
  Moldovean a fost si Ion Creanga, care s-a prins si el de miscare .Vezi „Mos Ion Roata si Unirea”, care a ramas pana la noi.Despre antiunionismul lui se spun mai putine.Am gasit pe Active news, acum niste ani, un articol in care medicul „roman” Carol Davilla era laudat ca in calitate de ofiter a contribuit la imprastierea unei manifestatiiantii unioniste . In acea manifestatie, Ion Creanga, ‘agitator” activ, ar fi fost ranit prin impuscare.Exemplul era dat ca studiu de caz pt. „buni romani, rai romani” intr-un manual nou , adica putin „woke” .
  Bufnitele nu sunt ce par a fi.

 53. Sorry greseli tastare
  Reiau: Anonime,25.02 15.47 mersi de raspuns. Litera ’K” la romani???Da, mi-a scapat ca si sub Sturza, dar, in opinia mea, asta imi verifica ipoteza ca era conectat la cercuri de informatie, putere si modelare a istoriei, ce si-au acoperit bine urmele . In copilaria mea, un hebdomadar al dreptei franceze avea o rubrica ‘Les hommes qui font l’evenement”. Ce ii fredona grija pe respectivii de romani?Mmai ales ca termenul „romani” nu „prea” exista in referintele externe. Vezi si Hora Unirii, in care ‘cCampia romaneasca” apare fortat. Vezi ‘sergentul”, idem, tot la sfarsit, sa intre in constiinta.
  In opinia mea, sedimentata de vreo 10-5 ani incoace, vita asta dedicta„emanciparii romanilor, intii unirea si apoi independenta” a servit altor interese.Inlocuirea unei dependente cu alta.Pe model Ferma animalelor, daca ai prins aluzia subtila.Ca macar pe Orwell il creditezi mai mult.”Masoneria acelui timp milita pentru dezrobirea popoarelor.” Si marmota??/ca si comunistii, cu aceleasi insemne oficiale, de la stea la ciocan, secera, COMPAS (la DDR).Steau o vezi acum si la E.U.R.S.S. Vezi si comisarii…nu detaliez..
  Moldovean a fost si Ion Creanga, care s-a prins si el de miscare .Vezi „Mos Ion Roata si Unirea”, care a ramas pana la noi.Despre antiunionismul lui se spun mai putine.Am gasit pe Active news, acum niste ani, un articol in care medicul „roman” Carol Davilla era laudat ca in calitate de ofiter a contribuit la imprastierea unei manifestatii antiunioniste . In acea manifestatie, Ion Creanga, ‘agitator” activ, ar fi fost ranit prin impuscare.Exemplul era dat ca studiu de caz pt. „buni romani, rai romani” intr-un manual nou , adica putin „woke” .
  Bufnitele nu sunt ce par a fi.

 54. @IQ100:

  Ai produs o intreaga polologhie, fara cap si coada, in care ai amestecat mere si pere, facind ghiveci.

  Desigur ca Mihail Kogalniceanu era conectat la cercurile de putere din lumea de atunci, ca doar nu mos Ion Roata studiase la Paris. Va fi fost unirea un proiect masonic, dar el a coincis cu aspiratiile poporului roman, aspiratii facute cunoscute lumii de un Kogalniceanu, Alecsandri, Rosetti, Bolliac, bonjuristi si pasoptisti.

  Cinti pe struna hazaicei purtatoare de minciuni a Kremlinului cu identiatea moldoveneasca distincta de romana. In Divanul ad hoc al Moldovei, a existat doar un singur vot contra unirii si acela nu pe considerente de identiate etnica distincta.

  Separatismul moldovean, daca totusi se poate vorbi de separatism moldovean, nu a fost niciodata justificat prin faptul ca moldovenii ar fi altceva decit romani ci prin aceea ca unirea ar duce la pierderea privilegiilor unora cu dregatorii in statul moldovean.

  Separatismul moldovean nu s-a manifestat niciodata in forta, indiferent de restristile prin care a trecut Romania, cu trupe rusesti pe teritoriul sau, niciodata adevarat aliate ci mai mult de ocupatie.

  Singura data a fost in 1866, dupa alungarea lui Cuza, prin razmerita pusa la cale de Rusia, in cirdasie cu familia Bals. Si atunci ca si acum, Rusia se perpelea de cit sint de oprimati moldovenii de ‘valahi’. Razmerita s-a stins ca un foc de paie, neavind aderenta decit in capetele infierbintate de bautura sau vise de marire. Creanga, mai probabil, se va fi ranit cazind de oe vreun poloboc cu bautura, decit de glont sau sabie.

  Cit il priveste pe Davilla, nu este singurul strain care si-a facut un rost de cinste aici. Ce ai de spus de Saligny, Coanda (nume grecesc), Aslan?

  Nu stiu cum stau lucrurile cu bufnitele dar sigur nici IQul nu e cel pretins.

 55. Singurul motiv pentru care îmi arunc ochii peste ce scrii dta, caraghiosule, este ca să văd dacă găsesc răspunsuri la cele 2 întrebări pe care ți le-am adresat și pe care ți le reamintesc: cu ce diferă refuzul Ucrainei din 2014 de a permite populației din Donbas să formeze 2 state independente de refuzul Rusiei din 1917? și de ce refuzi să recunoști și să accepți faptul că populația din Moldova istorică se consideră un popor diferit de cel valah și consideră că limba lor trebuie să poarte numele moldovenească?
  Abia după ce ai să le oferi, am să citesc ce scrii și, poate, am să mai schimb cuvinte cu matale.

  @IQ100,
  „România” – ca stat format din cele 2 Principate Dunărene – este un proiect inițiat și susținut de Rusia. În afară de ruși – ale căror motive erau de a slăbi Poarta – și de valahi – care au vrut tot timpul să stăpânească peste poporul moldovean – nimeni în Europa (inclusiv moldovenii) nu aveau în plan vreun stat unitar în teritoriile românești. Părerea mea e că unioniștii moldoveni au acționat ori ca agenți ruși, ori ca idioți sadea.

 56. @ics:

  Nu am de ce sa repet explicatiile, pentru un cap de lemn, idiot sadea, care nu pricepe ce i se spune si minte de la ochi.

  Amindoua Divanuri ad hoc au cerut unirea, pe considerentul unitatii de neam, acea romana, si in linie cu ce se petrecea atunci in intreaga Europa.

  Deci exact moldovenii, prin rezolutia Divanului ad hoc, aveau in plan un stat unitar in teritoriile romanesti, atitea cite nu erau sub administratie straina, cerind chiar numele de Romania, pe care uneori il foloseau pentru Tara Romaneasca.

  La fel de bine se poate spune si despre moldoveni ca au vrut sa stapineasca peste munteni (nu valahi, cuvint de ocara la unguri, prin care iti dai pe fata arana ta coclita de ura), pentru ca si ei au intrat cu oaste in Tara Romaneasca. Mai mult de atit, moldovenii au fost sufletul unirii, ei fiind cei care au dejucat comploturile antiunioniste, puse la cale de Rusia in 1859 si 1866.

  Principatele romane, Moldova si Tara Romaneasca, existau cu secole inainte ca Rusia, in expansiunea ei, sa ajunga la limita estica a spatiului romanesc. Proiectul Romania nu a fost nicidecum sustinut de Rusia. Tot ce voia Rusia era anexarea Principatelor si inglobarea lor in molohul rusesc. A incercat in 1806-1812, 1829, 1853, chiar si in 1877-1878, prin refuzul de a-si retrage armata, precum si 1916-1919, prin tentativa de insurectie bolsevica. I-a reusit doar cu Basarabia, pe care o tine captiva si azi.

  Deci: scoala ajutatoare, data fiind precaritatea intelectuala si clinica de psihiatrie, date fiind balivernele fara numar, pur si simplu un delir de mitomanie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.