Trataţi fără menajamente

Se apropie data când listele PNL pentru alegerile parlamentare vor prinde contur – 15 august de Sfânta Maria. A apărut – nici nu se putea – vânzoleala. Se fac jocuri tactice, se leagă alianţe interne, sunt marginalizaţi unii, sunt împinşi alţii în faţă. Se aud unii care fac caz de ei înşişi. Toţi se năpustesc spre studiourile televiziunilor de ştiri ca să se facă la spartul târgului cât de cât cunoscuţi. Alţii deja anunţă că se gândesc să se adăpostească sub alte streşini (ALDE, PMP, USR).

Multe din aceste jocuri nici nu se observă, sunt obscure, infinitezimale. Dar în ziua când Blaga şi Gorghiu vor scoate pixurile din buzunar, va sări sângele până-n tavan. Cum s-a trecut la sistemul pe liste, de cei doi depinde totul. Mai exact – câteva sute de destine politice. Nu întâmplător în ultima vreme nu le iese nimeni din cuvânt. În PNL s-a aşternut o linişte asurzitoare, toată lumea e cu arma la picior şi aşteaptă ordin.
Se dau acatiste, se merge la vrăjitoare pentru a cere ajutorul astrelor. Telefoanele zbârnâie, se trafichează influenţă la greu, se caută pile la nivel înalt. Nimeni nu vrea să rămână pe dinafară sau să se retragă. Ca la admitere la facultate, sunt 20 pe post. Fiecare parlamentar vrea să se regăsească pe listele partidului în noiembrie, pe un loc eligibil, în aşa fel ca să fie la Anul Nou tot parlamentari. În plus sunt alţii care ar fi la primul mandat, şi ăştia destui. De la un parlament de 588 de aleşi se trece la unul cu 150 de locuri mai puţin. Trei paie la doi măgari.

Unii sunt în Parlament de 25 de ani, alţii de 20 sau 12 ani. Contribuţia celor mai mulţi – nulă. Doar au beneficiat, nu au contribuit cu nimic, nu au adus plus-valoare, nu au adus nicio contribuţie pentru o lege sau alta. Nu toţi, cei mai mulţi. Aşa că propunererea Adrianei Săftoiu de săptămâna asta – ca aceia care au deja mai multe mandate să nu mai candideze – e total naivă. Chiar dacă plină de bune intenţii. A făcut valuri mai mari ca acelea de la Mamaia unde se află bonzii PNL în vara asta. E o furtună într-un pahar cu apă. Propunerea a pus în faţă totuşi o temă reală = întinerirea PNL.

Nu va fi război între generaţii în PNL, nici între găşti, ci între oamenii PDL şi cei ai PNL. Va fi o împărţire farmaceutică de locuri între Gorghiu şi Blaga. Se va cădea la pace în final, pe sistemul – un loc mie, unul ţie. Propunerea ne dezvăluie doar jocul de oglinzi, nu mai mult. Dacă liderii liberali nu vor regăsi principiile real-politik şi nu vor fi realişti, atunci vor păţi ca la Bucureşti în iunie. Pe liste nu pot să apară pe locuri eligibile decât cei care aduc efectiv voturi.

Care sunt aceştia!? Nu sunt prea mulţi în PNL (nici prin alte părţi), să nu ne amăgim. Sigur e un vot politic, lumea va vota simbolul PNL, nu un candidat sau altul. Sub umbrela asta se pot ascunde multi idioţi politici (în parlamentul de azi abundă), incapabili etc. Dar tot ai nevoie de un număr de candidaţi reali, cu notorietate măcar în judeţele importante, populate, cu oraşe mari, cu universităţi, cu potenţial economic. Criteriile exterioare (vârstă, număr de mandate, integritate etc.) sunt baliverne. Aşa-zisa corectitudine politică e o prostie aducătoare de mari ponoase electorale. Numai realismul cel mai categoric are sorţi de izbândă într-o bătălie.

Maşinăria de campanie nu merge fără candidaţi puternici. De unde îi ia PNL!? De la Guvern, din societatea civilă, din partid!? Cea mai bună alegere sunt candidaţii care aduc efectiv voturi. Ei trebuie găsiţi, vânaţi, puşi în frunea listelor de candidaţi. Restul activiştilor de partid, lipitorile de afişe, cei cu fondurile, băgătorii de seamă etc. să se dea la o parte. Dacă refuză, atunci să fie puşi pe tuşă, trimişi acasă măcar runda asta.

În rest – e vorbărie goală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.