Trianon, Trianon! Un secol de mitologie politică revizionistă este numele celui mai recent volum semnat Vasile Pușcaș și lansat astăzi la Cluj Napoca. Cartea, care a apărut la Ed. Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, s-a născut datorită interesului „manifestat de studenți, dar și de opinia publică generală care a receptat din mass-media lansarea subiectului Tratatului de la Trianon (1920)“, după cum scrie autorul în prefață. Volumul mai lămurește și ce a însemnat pentru România acest tratat, dar și alte aspecte care merită menționate, după cum se vede în prefața pe care v-o prezentăm în rândurile de mai jos. Comenzile pentru acest volum se onorează începând cu data de luni, 11.05.2020, (R.C.).
„Ultimele decenii au arătat omenirii că trăiește nu doar într-o lume foarte complexă, dar și că evenimentele vieții sociale se derulează cu o viteză deosebită. Motiv pentru care fiecare cetățean simte nevoia de a descifra cât mai repede și extins căile de evoluție. Crizele internaționale care se succed la intervale de timp tot mai scurte au relativizat la maxim modelele matematice de previzionare. De aceea, acum se face apel și mai frecvent la fenomene și procese istorice contemporane pentru a găsi explicații la fapte prezente și eventuale reconstituiri seriale care să indice măcar viitorul imediat.
Inițiativa editării acestui volum a venit dinspre interesul manifestat de studenți, dar și de opinia publică generală care a receptat din mass-media lansarea subiectului Tratatului de la Trianon (1920). După ce, în anii anteriori, s-a scris despre Centenarul declanșării Primului Război Mondial (1914), al terminării conflictului (1918) și s-a celebrat un secol de la desăvârșirea Marii Uniri (1918), aducerea agresivă a subiectului Trianonului cu ton contestatar la momentele istorice menționate a stârnit nedumerire printre consumatorii știrilor lansate de media și îndeosebi media socială. Iar mediul de receptare a unor astfel de opinii a fost mult viciat de intensificarea discursului politic populist, naționalist, xenofob care a proliferat în spațiul public european și cu deosebire în cel central-sud-est european. Pe când istoricii de profesie au abordat aceste teme în conferințe restrânse ori publicații de specialitate, așa-numita „istorie jurnalistică” a accentuat doar aspecte pe care redacțiile ori cercurile emitente le considerau a corespunde „cererii pieței”. De unde a apărut nevoia de a veni spre publicul larg și cu opinii istoriografice ori ale științelor sociale care să ofere cititorilor puncte de sprijin pentru gândirea rațională.
În volumul de față, propunem opinii ale câtorva experți din domeniile istoriografiei, sociologiei, dreptului, științelor politice și relațiilor internaționale etc., deoarece am dorit să facilităm realizarea unei analize interdisciplinare care să asocieze demersului istoric și elemente de cunoaștere și înțelegere ale fenomenelor contemporane care au fost intenționat sensibilizate de politizarea nedisimulată pe care au propus-o unele partide, grupări culturale, personaje publice în căutare de glorie electorală și de putere clădită pe schelete ale trecutului. În altă ordine de idei, am dorit să atragem atenția asupra faptului că și popoarele din această parte a Europei ar trebui să se raporteze constructiv la contextul zonal, continental și global. Doar liderii politici și statali slabi văd mereu o primejdie în tot ceea ce se întâmplă în jur și caută să se salveze doar pe ei, atașându-se la structuri conjuncturale unidirecționale de putere, sacrificând șanse de parteneriate de durată lungă pe care le-ar putea obține printr-o cooperare sinceră și sistematică.
În urmă cu mai bine de două decenii, am publicat un volum (Pulsul istoriei în Europa Centrală, 1998) în care am încercat să explic de ce istoria este atât de importantă pentru definirea identității națiunilor din Europa Centrală. Mesajul principal al acelui volum a fost inspirat de celebra carte a lui Robert D. Kaplan, Balkan Ghosts (1993). În primul deceniu post-1989, Europa și întreaga lume au fost oripilate de violențele etno-religioase din Balcani, iar Kaplan avertiza liderii regionali și pe cei ai Europei să nu se lase pradă fantasmelor istoricopolitice de tipul celor care tulburau sud-estul continentului. Atunci am atenționat liderii României, ca și pe cei din Europa Centrală, să ia aminte la spusele lui Robert D. Kaplan, să aibă grijă să nu dea și ei drumul „strigoilor” central-europeni, deoarece și în această zonă unii politicieni erau tentați a aduce în prim-planul vieții sociale fantasmele conflictualităților trecute. Odată potolit avântul liderilor post-comuniști din statele Europei Centrale pentru aderarea la NATO și UE, recursul la „strigoii” istoriei a revenit, iar ceea ce se spera că va deveni calea de viață europeană, în sens occidental, ni se înfățișează astăzi tot mai clar ca o îndreptare spre calea inspirată de vechile obiceiuri estice. Prilej în care unii lideri central-europeni dovedesc o orientare politică asemănătoare celor care au dat drumul „strigoilor” din Balcani, la sfârșitul secolului al XX-lea, dovedind lipsa voinței de a învăța din lecțiile celor două conflagrații mondiale care au însângerat veacul trecut și din suferințele națiunilor din această regiune datorate fascismului și bolșevismului.
Pentru România, semnarea Tratatului de la Trianon (1920) a însemnat recunoașterea internațională a fruntariilor postbelice, în cea mai mare parte o consecință a aplicării principiului autodeterminării naționale, cel care a fost considerat principalul pilon al Doctrinei Păcii, la sfârșitul Primului Război Mondial. Dar un Tratat de pace conținea și alte aranjamente între părțile semnatare, care intenționau să așeze evoluțiile viitoare pe o cale juridico-politică, economică, financiară, socială, culturală etc. Starea de pace era doar deschisă de momentul semnării Tratatului de pace, „dinamica păcii” – cum o numea Nicolae Titulescu – depinzând de modul în care părțile adoptau o atitudine constructivă sau distructivă. Aceasta este o concluzie evidentă a raportării părților la sistemul Tratatelor de la Versailles (1919-1920), inclusiv Tratatul de la Trianon.
Volumul de față include câteva studii care prezintă istoria ideii și construcției statului național modern în Europa Centrală, ca și a contextualității europene și central-sud-est europene de la sfârșitul Primului Război Mondial. Întrucât această contextualitate a fost dominată de evenimente sistemice, am propus o analiză bazată și pe metode analitice formale pentru a circumscrie cât mai logic deciziile Conferinței de pace de la Paris (1919-1920). O lectură juridică a Tratatului de la Trianon și a principiului naționalităților, așa cum opera imediat după terminarea conflagrației, este urmată de câteva studii care prezintă unele consecințe culturale, politice și instituționalstatale ale elaborării și aplicării aceluiași tratat. Un capitol consistent este dedicat analizei istorico-storiografice a miturilor politice construite în Ungaria pe seama Tratatului de la Trianon, cu scopul susținerii unei politici revizioniste și revanșarde care și-a prelungit manifestările până în zilele noastre. Două analize aparțin unor sociologi care evaluează discursul politic și atitudinea unor curente, grupări, personaje politice contemporane care și-au făcut din Tratatul de la Trianon nu doar o țintă critică, ci mai ales un suport pentru lansarea unor politici radicale destinate consumului electoral intern, dar și cu certe tendințe de destabilizare a regiunii centraleuropene. Motiv să reamintim de posibilitatea conflictualizării zonei, cu efecte continentale și internaționale încă nebănuite, dar mai ales pentru a relansa cooperarea și conlucrarea între statele și națiunile Europei Centrale care, astăzi, au și un obiectiv comun de mare însemnătate – integrarea europeană. Cluj -Napoca, 10 martie 2020“/
De ce nu a aparut cartea…Lupta cu virusul…sau cartea Cum relansam economia…sau cartea Cum refacem industria romaneasca..
sau cartea Criminalii care au trimis romani la moarte si gazare cu covirus in avioane….sau cartea Moartea a 90 muncitori romani in abatoarele din germzmania si holanda…
Carti de astea nu se lanseaza…ai drq. securisti .
Dictatul de la Trianon, adică pacea in coadă de pește, evident a fost și este o injustiție, o penalizare nedreaptă a perdanților. De fapt a fost și cauza evidentă a celui de-al doilea război mondial, implicit al holocaustului,.Trianonul a fost exclusivist, a stârnit revolte, pasiuni, răzbunări. Mulți dintre beligeranți nu au fost de acord din start cu dictatul, cu frontierele, cu sancțiunile. Urmările injustiției dela trianon și azi sunt vizibile, se simt și mocnesc, deși unele situați s-au rezolvat altele se cer rezolvate.. Dacă Cehia, Jugoslavia, Rusia , au inșeles, mai sunt alții obtuzi, fricoși, primitivi, care nu pricep și impun dictatul dictatorial,. Dar,.schimbările bat la usă.
„Marele Urs” va adora cartea ! Intr-atit de mult incit va cumpara cite un volum pentru ursoaica si fiecare dintre ursuleti, pentru a le face cadouri de Craciun (Karácsony) ! Ambalate frumos, sub bradul linga care apoi se vor pune toti pe bocit !
Da’ de ce nu zbiara frustratii si in Serbia, Croatia si Slovenia si doar de la romani mai au pretentii? Cumva duplicitarismul intern le-a dat nas? O fi existand prin Vojvodina f’un Gherman sau Avramescu ori si-au trimis ambasadori precum Smaranda Enache (Sobotka), care sa lucreze contra statelor lor? S-a obraznicit odata ditai presedintele Macaristanului sa treaca ilegal granita cu Slovacia, peste pod, cand un simplu soldat i-a spus: „Stai, inapoi!”… Noi?
Ducatele Romanilor Glad,Gelu,Menumorut(caderea Imperiului Roman-1000)—Voievodatul Transilvaniei,vasal Ungariei(1000-1541)—Principatul autonom Transilvaniei(1541-1691)—Marele Principat independent al Transilvaniei (1700-1867)—–Transilvania sub ocupatia maghiara (1867-1918) 1918 Marea Unire!!
Recunosterea drept teritoriu romanesc prin Tratatul de la Trianon 1920!
De mentionat ca ,in functie de fluctuatia colonialistilor maghiari si colonilor germani,populatia romaneasca a fost de 55-75% din populatia totala(la recensamintele organizate de austrieci)
Multumim, domnule Vasile Puskas, mai bine mai tarziu decat niciodata. Lucrarea dumneavoastra vine sa umple un gol si sa imbogateasca istoriografia romaneasca referitoare strict la „Trianon” moment crucial dupa Primul Razboi Mondial care a legitimat istoric si consfintit pentru totdeauna disparitia marilor imperii coloniale, cu excetia UK care va dispare 25 de ani mai tarziu, si aparitia Europei Natiunilor suverane si de sine statatoare si a Ligii Natiunilor cu sediul la Geneva. Abia astept in librarii cartea dumneavoastra.
Tratatulde la Trianon(4iunie 1920)- bazat pe principiul autodeterminarii natiunilor- a oficializat includerea teritoriului Slavoniei și Voivodinei (inclusiv treimea de vest a Banatului) în cadrul Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor; a Slovaciei și Ruteniei ( Regiunea Transcarpatia din Ucraina) în cadrul Cehoslovaciei, a Transilvaniei și părții răsăritene a Banatului în cadrul României și a Burgenland-ului în cadrul Republicii Austriei. Noile frontiere au fost trasate de o comisie condusă de geograful francez Emmanuel de Martonne. Diplomatia ungara s-a simţit nedreptăţită de prevederile Tratatul de la Trianon, iar în următorii ani, frecvent si în prezent, independent de regimul politic aflat la Budapesta, politica Ungariei doreste să-şi modifice frontierele în detrimentul vecinilor, visând la ceea ce a fost cândva „Ungaria Mare”. Pe 4 iunie 1920, după aproape patru secole de la dezastrul de la Mohacs şi pentru prima dată în istorie, Ungaria devenea un stat naţional. Când condiţiile geopolitice internaţionale au fost favorabile, politicienii Ungariei nu au ezitat să forteze revizuirea prevederilor Tratatului de la Trianon. Intre 1938 – 1941, Ungaria a anexat sudul Slovaciei – în 1938, Ucraina Subcarpatică – în 1939, nordul Transilvaniei – 1940 precum şi mai multe teritorii aflate azi în Serbia, Croația și Slovenia – în 1941. Cu toate acestea, frontierele Ungariei prevăzute în Tratatul semnat la Trianon au fost restabilite în 10 februarie 1947, după încheierea Tratatului de Pace de la Paris, între Puterile Aliate și Ungaria… Politicienii Ungariei actioneaza in mod constant diplomatic,informativ,financiar in tentative de reconfigurare a frontierelor ungare, după Trianon.Pana acum tentativele au eşuat, dar se amplifica tensionarea relaţiilor cu statele vecine, cu Marile Puteri, precum şi iluzionarea minorităţilor maghiare aflate în jurul granitelor Ungariei.
Dupa 30 de ani de vanzare a Ardealului bucata cu bucata/deget cu deget/pas cu pas s-au trezit din somnul cel de moarte si tradatorii de neam si tara de toate culorile in frunte cu PSD-istii lui Ciolanu si propune sa nu se mai ia in considerare in parlament initiativele de sfartecarea tarii. A trebuit sa vina sasul Johannis la conducerea tarii ca sa va arate cu degerul cum ati sfartecat tara facand afaceri pe sub masa cu ungurii! Huuo Ciolanu, nici apa Dunarii timp de 100 de ani nu te va spala pe tine si pe toti tradatorii de neam si tara!
Ce-mi plac mie habarnistii cu titluri academice care s-au dedulcit la politica. Cea mai mare cretinatate a politicii romanesti din ultimii 30 de ani este aderarea Romaniei la Imperiul European Antihristic aka (S)UE, masonul Puscas fiind unul dintre promotorii ei. Numai o tara de slugi putea accepta o asemenea narozie, nu un popor de lei. Daca romanii nu si-ar fi dormit „somnul cel de moarte”, ci s-ar fi desteptat la timp, ar fi realizat ca nu sunt chemati la „masa bogatilor” in postura de oaspeti de onoare si parteneri egali, ci de slugi. Romania post-decembrista se afla in postura fiului risipitor, care a ajuns sa traiasca intre porci si sa manance din gunoaie, dupa ce si-a abandonat propria tarina si si-a risipit averea in paranghelii si jocuri de noroc. Pentru ca nu o merita, romanii isi vor piede DIN NOU tara, astfel ca Transilvania va reveni Ungariei, Moldova Rusiei, Dobrogea Bulgariei si posibil Banatul Serbiei. Desteapta-te, bai romane prost, cata vreme Dumnezeu mai are rabdare cu tine!
Există destule documente istorice excepționale si chiar filme documentare https://www.youtube.com/watch?v=CZk0jD3jqEw, ignorate sau ocultate de „istoricii de partid si de stat”. Atât de cei români, cât şi de cei maghiari. Un astfel de exemplu este declarația baronului JOSEPH FAY, în numele secuilor din Transilvania, declaraţie prezentată în plenul Adunării Deputaților din februarie 1919 la Bucuresti. Un astfel de document ar fi trebuit să apară în manualul de istorie a românilor si in cel al secuilor, dacă aceste manuale ar fi scrise cu respect pentru Adevărul istoric.
http://www.cunoastelumea.ro/document-ocultat-de-istorici-baronul-secui-joseph-fay-in-1919-poporul-secuiesc-va-fi-una-din-pietrele-cele-mai-sigure-la-edificiul-romaniei-mari/
Excelent, dar prea putine publicatii in acest sens, daca ne raportam la ce fac hungurii si promoveaza, in mod mincinos, mai ales peste hotarele lor. De fapt unele comentarii reflecta cum unii au fost spalati pe creier, si este jalnic daca sunt romani, pentru ca pe ceilalti de alte natii nu este treaba noastra. Nu stiu cum se face, dar ei sunt iertati de datorii, chiar in comunism, si ma refer la valuta vestica, ca daca asta lipsea, probabil ca se comparau cu tari f.sarace. Deci indifferent de natie sunt de apreciat cartile documentate, care pot fi chiar promovate in exterior spre a fi cunoscute si de altii. Ar trebui legile Romaniei sa fie macar copiile altora cu privire la respectul tarii ca cetatean ce esti, si binenteles in caz contrar, sanctiunile sa fie clare si executate, ca sa nu mai lase loc la dubii.
O zi buna.
Con
@ Prostul ingropat de prostie…Daca insisti sa folosesti prostia ca pe o mantra, ca o incantatie, risti sa fii ingropat de propria Prostie zdrobitoare,din care nici-un Dzeu nu te mai poate salva!
@ Con,. Ești pe cărări greșite. te-ai rătăcit, și tu. Nu te lua după doar unii, de o singură nație. Vezi ce a zis englezxul, sau italianul despre trianon,.atunci in 1918.. pe urmă azi e vizibilă incultura romanească.. Nu e vorba de doar analfabetismul funcțional, că practic nu pricepe. sau că 30 % dintre românu nu au citit răsfoit, o carte in viața lor. ci e vorba de obtuzii politici, care profită de cei ca tine și restul de români, de cei care nu știu decât din filme din povești ale mizerabililor din presa română,.care in mod normal ar trebui scuipați, bătuți, amendați, atunci când vorbesc de ”țara mea” și nu de ”țara noastră” ,. Sau vorbesc cu argumente ca ”noi românii”, nu au alte date pe care și le asumă personal,. Și din alde ăștia e plină presa, e plin in academie, e plin in politic.. Deci toți merită scuipați, bătuți, amendați…căci au o tendință vădită de nazism, de dictatură, de primitivism.
Mda…cine vorbeste de „nazism”-aparatorul celor care,cand nu au mai fost bolsevici(printre primii din Europa),au fost imediat amicii lui Hitler,mereu in cautarea unui „protector”sub aripa caruia sa mai inhate ceva (vezi ce-i propunea ministrul afacerilor straine al Ungariei lui Metternich :Ungaria sa aiba rolul „haitasului” cara sa aduca „prada” in bataia pustii „vanatorului”-Imperiul Habsburgic…asa a luat fiinta-la 1867- KaKania,cum i se zicea la vremea aceea)
Domnule prof. dr. univ. Vasile Pușcaș,
Sunt sigur că vă pricepeți la matematică. 1944-1928=16 ani. Și stiu, sunteți bun și la istorie, care vă aminește că după al doilea război nimeni nu dorea ”revizionism”. Ca gazetar și om politic, care sunteți, știți bine că: Țara Secuiilor ca o insulă, este de nesalvat din ”marea …”. Deasemnea; Ardealul face parte tot din acea ”mare de …”, care, dacă s-ar revărsa ar însemna sfârșitul Ungariei. Rămân doar cu o singură întrebare, la care nu cred că veți răspunde, De ce acest articol al duneavoastră?
Nu e bine! Io in TZARA BARSEI am proprietate de 10 hectare,garantata de constitutie ,pe care
vreu s-o numesc TZARA LUI BESLEAGA,dupa numili meu de botez,
care vreau s-o declar independenta,cu impozit pe ea zero. Toare masurile contra imi creste DEFICITU.
Trianonul a fost un act firesc ptr niste dobitoci invinsi care au crezut ca vor putea sa mentina viabil un imperiu cu peste 10 nationalitati tinute in sclavie.
De mentionat ca cel putin in Transilvania ungurii au fost minoritari din veacul vecilor. La mentalitatea lor ungureasca stupida nici nu ne putem mira ca si acum viseaza sa uneasca Transilvania cu 1,2 mil unguri [1,2 in toata Romania !] si 6 mil romani cu Ungaria cea cu 11 mil de locuitori.
Cum sa duci ma 6 mil de romani intr-o Ungarie cu 11 mil de locuitori?! Nu vedeti ce gandire aberanta au?…..[Leo]
Multe nelamuriri…adica de ce -stiind ca au fost mutati mereu mai spre est ,ajungand in locurile unde traiesc azi abia pe la 1200 ,secuii nu doresc sa se reintoarca in locurile de bastina de prin Pannonia,de unde i-au „dislocat” fratii lor ,care-la randul lor – nu vor sa se reintoarca in acea Hungaria Magna, pe unde le descoperise-cu mult entuziasm-Julianus barat(Fratele Iulianus,calugar dominican) „radacinile”(pe la 1235,prin Baskiria)),declarandu-se incantat ca se putea intelege cu localnicii,acestia vorbind o limba aproape identica celei vorbite de ungurii din pusta…
Tratatul de la Trianon este o bucată de hârtie îngălbenită de ani peste care s-a pus și un strat de praf. La momentul când s-a semnat, 1920, Armata Regală Română era cu un sfert de milion de soldați în Budapesta și în restul Ungariei, după ce dezmembrase armata bolșevică maghiară. În Transilvania, românii erau și sunt și azi mai numeroși decât toate celelalte etnii adunate laolaltă. Românii sunt etnia cea mai veche a Transilvaniei. Regatul României a negociat cu Antanta și a obținut acordul acesteia SCRIS încă din 1916 privind dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar și unirea cu provinciile locuite în majoritate de români. România a luptat 2 ANI DE ZILE cu un corpus de armate germano-austro-ungaro-bulgaro-ture între 1916-martie 1918 și a pierdut 800.000 de soldați plus alte sute de mii de civili răpuși de febră tifoidă și foamete. Armata Regală Română, prin aceasta URIAȘĂ JEFTFĂ DE SÂNGE a determinat relocarea unor armate germane din Franța, de la Verdun, în Transilvania și apoi sudul României. Fapt istoric atestat documentar. În loc să mai moară 800.000 de soldați francezi și britanici, în locul lor au murit copilandrii românii eroi. Credeți că Franța și Anglia au uitat acest lucru vreodată? LA 1 DECEMBRIE 1918, românii din Ardeal și din alte câteva provincii s-au pronunțat prin vot dat prin reprezentannți, la Alba-Iulia, cu privire la Unirea cu România. Întrebare: cum poate fi o bucată A4 de hârtie mucegăită numită Tratatul de la Trianon, cauza realităților post-WW1 ale Ungariei? Să deplângi această hârtie, întors timp o sută de ani cu spatele la realitatea istorică,etnică, demografică, națională, militară, politică este definiția fantezismului și a patetismului în istorie.
@Saul: Romania a fost singura tara din Antanta care a luptat simultan si pe propriul teritoriu cu toate fortele Puterilor Centrale. Desi Unirea a fost recunoscuta prin tratate internationale, nu as prea conta azi pe suportul Frantei si Marii Britanii, caci nici in 1939 nu s-a putut conta. S-a vazut clar cit se poate conta pe ele la admiterea in structurile europene. Inlocuie te rog patetismul cu prostia in ultima fraza din comentariul tau. Cit le priveste pe cele doua lighioane din cirdul lui Mateias giscarul, i-am desemnat pe in veci batatorii de cimpi si bolnavi de ura Marele Urs si qwe, pe mai tirziu.
@ marele ….leo, Ai folosit cuvântul, (dobitoc). Dacă nu cunoști istorie și administrația imperiului bicefal, emiți idei ca în, paranteze. Tebuia să știi ca acel sef de guvern, după mai multe atentate, pentru că s-a împotrivit intrării în război, a fost asasinat. Dar de la tine nu am pretenții.
@qwe: De ce mentionezi anul 1928 si ce importanta are acesta, cind nu apare in textul articolului? Autorul a publicat acest articol tocmai pentru ca exista prea multi auto-bagatori in seama care vorbesc aiurea. Contele Tisza intr-adevar s-a straduit din rasputeri sa previna razboiul, cautat cu luminarea de strutocamila senila pompos numita Imperiul Austro-Ungar, dar cu o floare nu faci primavara si tare ma tem ca si la Budapesta corbii razboiului erau mai numerosi si mai influenti decit oamenii cu scaun la cap.
@Marele Urs: Tii ce modest esti! Numa Al doilea razboi mondial a fost cauzat de Trianon? Nuuu!!! Razboiul din Coreea si Vietnam tot de Trianon au fost cauzate, ba inca si conflictele din Katanga, Biafra, Ogaden au la origine enorma ‘nedereptate’ cauzata sarmanului popor ungar de Trianon. Du-te nene si te culca …
Pe 4 Iunie 2020 se împlinesc 100 de ani de la DREPTATEA Tratatul dela Trianon iar “saitul” Președenției României se numește: “presidency.ro”!!! Ați auzit de ceca Serbări oficiale. cu invitarea semnatarilor Tratatului de la Trianon la București și banchet dat de Președinte în sala Palatului sgur cu respectarea măsurilor determinate de Pandemie? Dacă PSD Dragnea nu a fost timorat și fricos și nu a fost în stare să marcheze 1 Decembrie 2018 cu o Amnistie, ați auzit acum de așa ceva în cinstea Centenarului Trioanonului. Prefericitea voastră domnule Patriarh Daniel v-am ruga ca Joi 4 iunie 2020 clopotele bisericilor din toată țara să bată la 12 o oră. Iar clopotele bisericilor din Mitropolia Ardealului, Mitropolia Banatului și Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului căte o oră: dimineața la ora 7, la prânz la ora 12 și la Seara la ora 17. De Bucurie.