Troica austerității în fruntea UE

Presa europeană salută venirea în fruntea UE a două femei – Ursula von der Leyen și Christine Lagarde. Asta ”după șase decenii de hegemonie masculina”, spune Courrier International, care realizează o scurtă revista a presei.

”Sunt cu adevărat încântat. Până la urmă, Europa (în mitologia greacă) este o femeie. Cred că a meritat așteptarea pentru a ajunge la acest rezultat, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk.”Două fețe feminine vor simboliza de acum înainte o Uniune nesigură, dar rezistentă, care își caută mereu calea”, scrie publicația elvețiană Le Temps.

”Federalista” von der Leyen și ”mama grijulie” Lagarde

Cotidianul belgian Le Soir face o reverență în fața Christinei Lagarde, directoarea FMI, aducând aminte de un episod de la apogeul crizei datoriilor din Grecia. ”În zona euro ne aducem aminte de ea cum, în momentul cel mai greu al crizei elene, împărțea bomboane M&M’s miniștrilor de Finanțe aflați în ședință și își exprima public dorința de a purta discuții «cu adulții din sală». Este o bună comunicatoare și are si abilitatea de a întelege repede”.

Aceleași vorbe dulci si pentru Ursula von der Leyem, de data aceasta din partea ziarului La Stampa. Ideile ei economice ”sunt puțin cunoscute, însă este prezentată mereu ca o federalistă convinsă”. ”Aspirația mea este să construim Statele Unite ale Europei. Nu îmi imaginez Europa nepoților mei ca o uniune vagă de de state prinse în capcana intereselor lor naționale”, este citată von der Leyen.

Vor aduce cele doua femei numite la conducerea a două importante instituții UE schimbarea despre care tot vorbesc liderii de la Bruxelles? Cu siguranță, UE își va schimba genul, însă nu și politica. Nominalizarea Christinei Lagrde la Banca Centrală Europeană și a Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene poate fi echivalată cu venirea la putere a celebrei troici Comisia Europeana-FMI-Banca Centrală Europeană, cea care a prescris rețeta cea mai dură a austerității pentru economiile din Sudul si Estul Europei în ultimul deceniu.

Da, Christine Lagarde împărțea, cu grijă maternă, bomboane miniștrilor de Finanțe ai zonei euro, însă ea era cea care spunea: ”Puteți să-i spuneti austeritate, dar mai degrabă puteți să-i spuneți disciplină”. Cât despre Ursula von der Leyen, lucrurile sunt la fel de limpezi în privința politicii economice. În 2011, la vârful crizei din Grecia, von der Leyen a făcut o declaratie socotită printre cele mai dure la adresa Atenei. În calitate de ministru al Muncii în Germania, von der Leyen a cerut atunci ca Grecia să garanteze împrumurile oferite de UE si FMI cu rezervele sale de aur și activele cele mai valoroase din industria națională. Până și ”părintele austerității”, ministrul de Finanțe german Wolgang Schaeuble, s-a distanțat atunci de pozitia lui von der Leyen.

Cine a câștigat și cine a pierdut

Prin urmare, putem vorbi de o revoluție a politicii de gen la nivelul UE, putem vorbi de două fețe noi, însă avem de-a face cu doua dintre cele mai nepotrivite personaje pentru guvernele care doresc să schimbe întrucâtva constrângerile bugetare impuse de Bruxelles.

Cărțile nu sunt încă jucate. Ursula von der Leyen va trebui să treacă de votul Parlamentului European, iar aceasta nu va fi o simplă formalitate. În primul rând, niciunul dintre cei nominalizați în funcțiile importante din UE nu vine din Estul Europei, de unde ar putea apărea o opoziție.

Apoi, după cum scriu o serie de publicații europene, von der Leyen nu este nici pe departe cea mai bună alegere pentru conducerea Comisiei Europene. ”A fost un ministru al Apărării anonim în Germania”, scrie cotidianul spaniol El Pais. Aceeași publicație atrage atenția că nici Christine Lagarde nu este omul potrivit la locul potrivit, întrucât nu are experiență în politica monetară.

Nu strălucește prin nimic nici spaniolul Josep Borrell, propus pentru șefia diplomației UE, scrie publicatia italiană Linkiesta. Borrell a fost un președinte anonim al Parlamentului European care s-a remarcat doar prin poziția sa dură în ce privește problema catalană. Cât despre belgianul Charles Michel, propus pentru conducerea Consiliului European, Linkiesta arată doar că acesta conduce de luni de zile un guvern demisionar al Belgiei și are puțină experiență în politica UE.

A câștigat cineva de pe urma acestor nominalizări? În afară de austeritate, câștigătorul este Emmanuel Macron, președintele Franței. Macron a reușit să se debaraseze de candidatul preferat al Angelei Merkel pentru Comisia Europeană, Manfred Weber, a reușit să impună un francez la Banca Centrală Europeană, a reușit să țină depare de funcțiile importante țările estice și din Grupul de la Visegrad (cele despre care spunea că văd UE ca pe un supermarket din care iau doar ce le place).

O dinastie politică germană la Bruxelles

Ursula vond der Leyen a fost adusă la ministerul Apărării pentru a-l salva într-un moment dificil pe fostul ministrul Thomas de Maiziere (un alt membru al unei dinastii politice germane), care a investit sume uriașe în proiectul unei drone ce nu a zburat vreodată. Ursula von der Leyen a condus ministerul german al Apărării într-o perioadă în care armata germană a devenit cunoscută pentru dotările tot mai slabe și lipsa de finanțare, pentru a nu mai vorbi despre acuzele SUA că Germania alocă unul dintre cele mai mici procente din PIB pentru Apărare dintre toti membrii NATO, departe de cei 2% stabiliți la nivelul Alianței. În plus, von der Leyen a fost acuzată că a ignorat regula achizițiilor publice și că a oferit contracte de milioane de euro fără licitație.

Apoi, von der Leyen pare să fi fost ”norocoasă”, spre deosebire de fostul ministru al Apărării Karl-Theodor zu Guttenberg și fostul ministru al Educației Annette Schwan. Ultimii doi au fost acuzați de plagiat în tezele de doctorat și s-au retras din viața publică. Comisia universitară a decis că von der Leyen nu a citat surrsele pentru cea mai mare parte a lucrării sale de doctorat în medicină, însă a stabilit că nu a făcut-o intenționat și că această eroare nu a subminat teza centrală a lucrării.

Ursula von der Leyen nu este deloc văzută cu ochi buni de social-democrații din Germania. Este și motivul pentru care Angela Merkel s-a abținut la votul din Consiliul European pentru nominalizarea ei în fruntea CE. Ursula von der Leyen provine dintr-o dinastie politică germana, familia Albrecht din regiunea Hanovra, care s-a afirmat prin baronul Ludwig Knoop, unul dintre cei mai de succes antreprenori din Imperiul țarist în secolul XIX. A dus o viață aristocrata în conacul familiei, unde se adunau membri ai elitei germane pentru a asculta muzica de cameră (unchiul și un frate al Ursulei von der Leyen sunt dirijori). A intrat tot într-o familie aristocrată, din Renania de Nord Westfalia. Soțul său, Heiko von der Leyen, este medic și profesor universitar; a predat la Stanford, în California, unde pentru o vreme a locuit și posibila viitoare președintă a Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen se poate întoarce în țara în care s-a născut, Belgia, acolo unde a urmat și primii ani de școală, ceea ce explică de ce vorbeste franceza extrem de bine. Înainte de a fi premier al landului Saxonia Inferioară, tatăl său, Ernst Albrecht, a fost delegat ale Germaniei la Comisia Europeană și a fost și director general în Comisie (cea mai înaltă poziție pe care o poate ocupa un funcționar).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

 1. din grotesc mai in grotesc pana ne vom trezi in „epoca de piatra” a politicii, si pentru cei ce nu cred ii rog sa mai vizioneze ceva filme sau documentare din ultiumii 40 ani

 2. Facatura iudeo-masonica UE o mizeri criminala care incet incet distruge statele nationale o mizerie care ca caracatita pune mana pe toate tariile sustinand coruptii in tariile de Est si alte tari.Grecia trebuie sa le de MUE celor de la FMI si UE.Sa iasa din mizeria asta sa puna mana poporul pe putere sa spanzure toti agentii UE si ai Sionismului sa puna mana pe bancalor nationala si sa treacala Drahma sa inceapa relatiile puternice cu Rusia China… tari care le pot asegura toti turistii care ii vor din plin ,resursele necesare cat si piata de desfacere pt ceeace producgrecii.

 3. Troica austeritatii revine=bipezii care actioneaza ca patrupezii incornorati si lacomi ce distrug natiunile,distrug gena asemanatoare lor ca mergatori in 2 picioare! Multe capuri conducatoare in lume dar putine creiere care gandesc unan! Asa se intampla cand lacomia depaseste umanul si umanizarea! In ce secol traim oare!

 4. Cand votacii se satura de bine…Si apoi si imperiile se fac cu atat mai usor cu cat sunt fomisti mai multi.

 5. dupa capul agentilor sovietici din ,,presa rromineasca”, la UE ar trebui numite persoana analfabete ca pesedistele si pesedistii nostri, care sa legifereze traiul pe imprumut, libertate pentru hoti, munca delo, imprumuturi si osanale aduse mosckovei; sa nu auda gurnalistii rromini de persoane aristocrate (asa reiese din articol), care cer disciplina, seriozitate si munca..doar de dancile, plumbiste, valcovi, dragne si teodorovici cu salarizare de la mosckova…

 6. Adaugati-o si pe analfabeta noastra, V. Dancila:
  „Discuţii încinse în CEx-ul PSD: Gaură de 11 Miliarde Lei în Buget. Se trece la TAIERI de Bugete şi Concedieri.
  Liderii județeni ai PSD și conducerea centrală a partidului au discutat miercuri, la Vila Lac 1, despre problemele majore pe care Bugetul le va avea în a 2-a jumătate a Anului.
  Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a informat CEx Naţional al PSD că există DEJA un Deficit de 11 Miliarde Lei, fiind nevoie de eforturi serioase pentru a recupera 7 Miliarde lei.
  Potrivit unor surse participante, Teodorovici a anunţat că e nevoie de economii serioase, pentru a NU se apela la Imprumuturi masive. Astfel, la rectificarea promisă pentru 31 iulie urmează să te TAIE Fondurile de la anumite Proiecte, începând cu cele care nu sunt încă în implementare. Eliminate vor fi şi anumite Programe sociale mai puţin cunoscute.

  După ce Dăncilă şi liderii din teritoriu s-au PLANS că unele Instituţii, de la Ministere la Deconcentrate au prea mulţi angajaţi FARA o activitate concretă(clientela PSD plimba hartii sau taie frunza la caini!), s-a stabilit că se va începe o Restructurare MASIVA, de la vârf înspre baza din judeţe. Se va apela la concedieri punctuale pentru a nu se ajunge la tăieri de salarii.
  În privinţa pensiilor, o soluţie discutată a fost cea a Impozitării Pensiilor Speciale, în acest sens urmând să fie stabilit un Plafon.

  Ministrul Finanțelor și premierul Dăncilă au promis în CEX că la rectificarea bugetară din 31 iulie vor fi bani pentru toate cheltuielile de funcționare a primăriilor, în contextul în care edilii s-au plâns în ultimele luni că instituţiile pe care le conduc sunt la limita supravieţuirii.”

  Si cata Fericire si cat BINE promitea PSDragnea in campania din 2016 cand prostimea i-a votat?
  Au Facut #NIMIC!
  Din celula racoroasa de la Rahova, Dragnea rade pe sub mustata si le zice: Succes!

 7. Ursula e o habarnista care a reusit sa inzestreze mareata armata teutona cu cozi de matura pe post de puscoace. Ce poate fi mai sublim?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.