Trupele ruse forțează ofensiva: „Fac totul pentru a zdrobi”

Trupele ruse încearcă, după ce au ocupat oraşul Avdiivka, să înainteze către alte redute ale armatei ucrainene şi îşi intensifică acţiunile ofensive în regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene se simt copleşite de armata rusă mai numeroasă şi mai bine echipată.

„Inamicul are în continuare multă infanterie şi multe echipamente, în plus angajează şi aviaţia. Face absolut totul pentru a străpunge, a zdrobi defensiva noastră”, rezumă situaţia sub-comandantul Brigăzii a 3-a armatei ucrainene, Maksim Jorin.

Acesta mai semnalează că un asalt major rusesc este în desfăşurare în direcţia localităţii Lastocikine, la circa doi kilometri de oraşul Avdiivka, ocupat săptămâna trecută de trupele ruse după un asediu sângeros cu mari pierderi în ambele tabere.

Pe lângă numărul necunoscut al morţilor şi răniţilor, „între 850 şi 1.000 de soldaţi (ucraineni) par să fi fost capturaţi sau sunt dispăruţi” la Avdiivka, potrivit publicaţiei The New York Times, care citează militari ucraineni, informaţie confirmată acestui ziar şi de oficiali occidentali. Preşedintele rus Vladimir Putin declarase marţi că trupele ucrainene au abandonat în retragere la Avdiivka soldaţi care apoi au fost luaţi prizonieri de trupele ruse.

The New York Times consideră că pierderea oraşului Avdiivka „nu este o înfrângere strategică semnificativă” pentru armata ucraineană, în schimb capturarea soldaţilor poate „eroda moralul” trupelor ucrainene, deja confruntate cu un deficit de personal şi muniţii, plus lipsa sprijinului aerian.

Doar 60-70% din cei câţiva mii de soldaţi din Brigada 59 de Infanterie a armatei ucrainene care alcătuiau această unitate la începutul războiului mai sunt activi în prezent, ceilalţi fiind între timp ucişi, răniţi sau demobilizaţi din cauza vârstei sau bolilor, a declarat agenţiei Reuters un comandant de pluton din această brigadă.

„Problema cea mai imediată în fiecare unitate este lipsa de oameni”, confirmă un comandant de companie din aceeaşi brigadă. De pildă, în bătălia pentru Avdiivka, raportul soldaţilor angajaţi în lupte era de şapte la unu în favoarea trupelor ruse, subliniază şi sub-comandantul Brigăzii a 3-a armatei ucrainene citat mai sus.

În acest timp, armata rusă încearcă să câştige teren şi în alte sectoare ale frontului, in special în regiunea sudică Zaporojie. Astfel, „forţele terestre ruse continuă să atace şi probabil au crescut intensitatea atacurilor în limitele (satului) Robotine”, eliberat în contraofensiva ucraineană de vara trecută, notează în ultimul său raport serviciul militar de informaţii britanic.

Conform acestuia, trupele ruse au suferit pierderi grele în acea contraofensiva ucraineană, încheiată doar cu mici câştiguri teritoriale, „dar diminuarea intensităţii luptelor şi eforturile constante de recrutare au permis forţelor ruse să se restabilească în acest sector”.

Pe ansamblu, trupele ruse şi-au sporit atacurile în diverse sectoare ale frontului, „probabil cu intenţia de a dispersa forţele ucrainene”, estimează acelaşi serviciu britanic.

Într-un reportaj, reporterii Reuters au discutat cu peste 20 de soldaţi sau comandanţi ai unităţilor ucrainene de infanterie, drone şi artilerie, în diferite sectoare ale frontului de circa 1.000 de kilometri din estul şi sudul Ucrainei. Deşi motivaţi în continuare să lupte contra ocupaţiei ruse, ei au evidenţiat dificultatea de a ţine pe loc o armată inamică mai numeroasă şi mai bine echipată, în timp ce ajutorul militar occidental pentru Ucraina încetineşte, în pofida apelurilor insistente ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Aproape de împlinirea a doi ani de la lansarea invaziei în Ucraina, trupele preşedintelui Putin au preluat din nou iniţiativa în acest conflict care combină războiul de uzură din tranşee cu un război mai complex al dronelor. Totuşi, la fel precum contraofensiva ucraineană din vara trecută, actuala ofensivă rusă nu a condus, cel puţin deocamdată, la câştiguri teritoriale majore, în afara ocupării redutei fortificate Avdiivka.

„Retragerea Ucrainei din Avdiivka demonstrează că situaţia pe câmpul de luptă este extrem de dificilă, dar ucrainenii au depăşit de fiecare dată aşteptările”, a afirmat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

26 de Comentarii

 1. Daca generalii ukrani au retras trupele, atunci pierderile lor au fost mai mari de 20.000 de soldati, 500-1.000 sunt cifre de aburire a presei si sa nu creeze disperare in spatele frontului unde populatia umple stadioanele de fotbal, hahaha. Rusii si-au permis sa aplice o tactica de macinare a armatei ukrane vreme de 2 ani. Putin ii pedepseste pe ukrani, stiu ei motivul.

 2. Tradarea lui Trump a Vestului in favoarea Estului precum si ordinul de retragere haotica din Afganistan dat tot de el in timpul cand era inca presedinte,plus arestarea arbitrara a fetei patronului Huawei in Canada din ordinul direct a lui Trump,plus asasinarea la ordinul lui Trump a generalului iranian Qasem Soleimani in 3 ianuarie 2020, vor trebui cantarite candva si omul,masurat dupa fapte

 3. Cu alte cuvinte, rusii toaca la ucrani ca la paie. Prostii se bucura, dar ce ar putea sa faca altceva un prost ? Stoltenberg e un gurist plictisitor si mitoman. Razboiul aduce profit si control pentru o singura entitate: noua ordine mondiala.

 4. PACE!!!PACE !!! ROMÂNILOR STAȚI LA LOCURILE VOASTRE! NU PUNEȚI „BOTUL” LA PORCĂRIA UCIGAȘĂ USA-RUSIA! UCRAINA A FOST ÎMPINSĂ ȘI S-A LĂSAT ÎMPINSĂ ȘI ACUM ESTE LĂSATĂ DE ÎMPINGĂTOR ! NENOROCIREA ESTE CĂ UE VA PLĂTI OALELE SPARTE IAR PRIMII PLĂTITORI VOR FI ROMÂNI !! SĂ NU VĂ MIRE CĂ ÎN URMĂTOARELE LUNI VOR DISPARE CEL PUȚIN 100000 ROMÂNI TINERI -MIGRAȚIE ÎN VEST,DE ACOLO MEXICUL,BRAZILOIA ,ETC!DOAR NU SE VOR DUCE CARNE DE TUN ÎN U”KRAINA–SĂ PĂZEASCĂ CELE 27 MILIOANE HA CARGILL,DUPONT,MONSANTO!!

 5. Ha, ha…. Jens Stoltenberg…Aha, ha, hah!!😂😂😂Alt plavan.

 6. Vaaii, complet neașteptat!
  Dar cu Robotine nu mai pot. Parca e dim bancurile cu albanezii si inamicii lor, din comunism.

 7. Numai articole denigratoare si mincinoase la adresa glorioasei si invincibilei armate urcacane care i-a infrant pe rusi de le suna borcanele cu muraturi in cap. Deja urcacanii au reusit sa excaladeza cu abnegatie zidul Kremlinului si sa sara in curtea interioara a acestuia. Acum urcacanii iau cu asalt usa principala de intrare in cladirea in care-si are biroul Putin. Pentru a securiza zona in asteptarea lu Zdrelycoco care va intra singur in biroul lui Putin pemtru a-l aresta si livra legat CJUE. Slava Z.

 8. În pădurile de lângă Kiev, instructorii țin cursuri cu femei ucrainene, învățându-le cum să folosească armele. Țara discută problema mobilizării femeilor, care este foarte nepopulară, dar, după cum se spune pe front, este foarte urgentă din cauza faptului că deja nu sunt destui bărbați, relatează France Info în raportul său.

  În special, medicii de orice specializare – de la ORL la kinetoterapeut – sunt bineveniți ‘în față’. „Aceasta este o catastrofă. Desigur, nu mulți sunt dispuși să-și părăsească viața și locurile de muncă pentru a se înrola în armată. Dar nu avem de ales, deși aici este greu”, citează jurnaliștii cuvintele unuia dintre medicii din prima linie.

 9. Cu tot respectul pentru zecile de mii de morti si raniti ai ambelor tabere,cu totii slavi, frati de sange ,cat mai ales cu tot respectul meu pentru ukrainenii care-si apara pamantul, insa genocidul de populatie slava care se desfasoara cu incrancenare este opera Satanistilor Mondiali.La acest macel organizat contribuie sinucigas marionetele trase pe sfori din Guvernul de la Kiev, care face jocul sionistilor cu Eretz Israel. Sa refuzi orice discutie despre Pace indica limpede ca NU Pacea este urmarita de NATO ci Razboiul, care trebuie sa slabeasca economic Rusia pana la destramarea ei teritoriala. In acest sens sunt planurile NATO, pregatite de peste 30 de ani si bine exersate in Jugoslavia. Toate indiciile duc spre aceasta singura concluzie : Obiectivele strategice vizate de NATO au fost si sunt doar o reluare a strategiiilor Wehrmachtului din cel de al II-lea razboi mondial. Ideologia ‘Drang nach Osten’, luptele pentru ocuparea Crimeii, luptele de pe Donul linistit sunt in reluare, tintele erau si atunci si acm titeiul din Caspica si Urali, gazele , mineralele, granele,etc.

 10. Da, să-i ajutăm pe ucrani trimițând chiar trupe dar care să înainteze numai în tritoriile românești furate de ucrani, adică până unde se termină vechea graniță și de acolo să strige: Slavă România și de unde să le trimită ucranilor urări de succes în apărarea patriei lor (fără tritoriile noastre).

 11. E clar,Ucraina nu mai rezistă ! Bîlbîielele americane și lipsa de organizare,coordonare a europenilor occidentali îi lasă fără ajutoare pe ucrainieni.Rușii prind curaj și primrsc ajutor masiv de la prietenii din familia lui Satan.

 12. In orașul Slaveansk rușii sunt așteptați cu nerăbdare.
  Ieri, Zelenschyi ia cerut lui Duda, o întâlnire urgenta la frontiera..Polonezii au blocat toate căile stopând exportul de grâne a ucrainenilor..Lozincile protestatarilor polonezi,referitor la „prietenia” cu Ucraina sunt f.si f.expresive..
  In Avdiivka rușii au pătruns pe o țeavă de canalizare care avea lungimea de vreo trei km. și un diametru de 1,5m
  Situația din Avdiivka,redată de TNYT referitor la pierderi, este confirmată și de WP..
  IN zilele următoare oficiul lui Zelenschyi a anunțat un”mare lucru”??!! Ce o fi asta numai ei știu..
  Zelenschyi posibil iarăși va deține vreo cuvântare de supărare, cerând iarăși ajutor..Toți sunt de vina și toți lor le sunt datori..Undeva am mai auzit așa ceva ..Feciorii lui David pot stoarce lacrima și din piatră..Sunt mari măiestri..

 13. sevraj ? tocmai ce ti au arestat distribuitorii . )))))

 14. Culmea ironiei, toți spun că localitatea ‘Avdiivka’ e ocupată, și pe YouTube sunt înregistrări video cu militari ukraineeni care circula prin localitate fara nicio piedică, ba mai mult, sunt locuitori ai acestui oraș/zona care trăiesc încă aici. Fac comparație cu Mariupolol plus alte locații ocupate, și întreb:
  – Cum e ocupat de ruși daca clădirile sunt devastate de atacuri și mare parte din localitate e camp deschis fara niciun spatiu in care să locuiești, sa te ascunzi? In plus, sunt cetățeni din aceasta locație care postează la 2-3 zile pe YouTube, imagini video din localitate care nu arata nici război dar nici rusnaci, dar în zona marginală, sunt cadavre de militari de ambele părți.

 15. „Retragerea Ucrainei din Avdiivka demonstrează că situaţia pe câmpul de luptă este extrem de dificilă, dar ucrainenii au depăşit de fiecare dată aşteptările”, a afirmat Jens Stoltenberg. V-au depășit așteptările alea cu contraofensiva, au transformat-o într-o frumoasă retragere. La mai mare !!!

 16. Armata ucraineana (trupa, cum se spune) at trebui sa faca, atita timp cit nu e prea tirziu, exact ceea ce a facut armata rusa in primul razboi mondial : sa depuna armele. Si, imediat dupa aceea, sa se ocupe de Zelenski si gasca criminala care au dus-o la pieire si pe poporul ucrainean, la dezastru.

 17. Propaganda occidentala preluata si de presa romaneasca a fost o mare minciuna, dezinformare crasa.
  Concluzia este ca avem analisti militari si nu numai ,de doi lei cum spunem noi cei din popor.
  Cei de la Antena3CNN,DIGI TV,trebuie sa-si ceara scuze pentru minciunile propagate.

 18. @ parere… Ceea ce ne scrii tu pe acilea este desigur o …PĂRERE. Tot o părere este și afirmația, făcută în miez de zi, chiar la ora 12, că este întuneric beznă, ca la ora 24. Fiecare are dreptul la câte o părere, două, chiar dacă acestea sfidează cras realitatea. Sau poate tu mai vezi pe internet ucra prin Avdiivka, dar nu ne spui când au fost filmate acele imagini. Sau poate este mai sănătos să-ți faci un control psihologic, există o boală în care vezi lucrurile invers decât sunt în realitate. Mai gândește-te, dacă mai ai o asemenea abilitate.

 19. Cum se poate așa ceva. Doar armata ucrainenă omorau la ruși ca pe muștele, 7 dintr-o lovitură. Apoi aceștia aveau kalașnikoavele ruginite, fără gloanțe, luptau cu lopețile, furau mașini de spălat pentru cipuri, nu mai au tancuri, fiind nevoiți, ca la parada de 9 Mai 2023 să scoată unul de la muzeu, ca să aibă cu ce defila, în timp ce armata lui Jeglenski primea tancuri Leopard și Abrams, rachete minune, F 16 care nu mai ajung, ucrainienii rupeau ușile la centrele de recrutare, etc. Cât entuziasm era, ce mai , erau la porțile Moscovei, ca nemții în 1941, ca acum să aflăm că ucrainienii o iau rău pe coajă, tot ca nemții la Stalingrad și Kursk ( loc aflat chiar în coasta Ucrainei, o aruncătură de băț ), măcar din aceea bătălie să fi aflat cam cum stau lucrurile cu armata rusă. Si dacă nu au făcut-o ăia a lui Jeglenski, datorită urii, măcar gheneralii NATO să fi știut cam cum stau lucrurile. Sau și ăia iau dorințele drept realitate, sau și ei sunt precum gheneralii de mucava, ai României.

 20. Ukranul e in situația șobolanului care a mușcat din momeală otrăvită..occidentală.. Acu nu mai are nici o poziție fortificată. Nu poate decît să se retragă pînă in brațele lui joska. Practic rusul are o victorie insennată impotriva intregului occident cu america in frunte. Au făcut incă o pagină glorioasă in istoria lor,. Iar europenii, poate și america, vor ridica in curînd statuie lui Putin.. Sigur,..

 21. Zelensky si sleahta lui de banderisti, sa-si bage mintile in cap si sa nu mai sacrifice oameni degeaba. Fara interventia directa, cu trupe NATO, Rusia nu poate fi invinsa…, si nici atunci sigur..

 22. Incearcă să pricepi bre.. NATO a promis că nu va inainta către rusia după ce URSS s-a dezmembrat SINGURĂ. Promisiune incălcată.. La Budapest in 1994 a fost vorba de retrocedarea armelor nucleare, dar și de păstrarea in continuare a bazelor militare aeriene, navale de la Sevastopol, cu care ukranul era de acord. Maidanul ukran a fost finanțat organizat de american, cu sniperi care au comis crime,. evident necercetate.. Nuland a povestit fazele și costul pentru america.. Războiul civil ukran , cu evidente trăsături naziste, a fost incurajat de america, in același timp cu inarmarea și pregătirile militare ukrane,..de o lume cunoscute… Rusia a fost in permanență provocată și acuzată fals de o propagandă a lichelelor printre care și romîni..Vezi și cursa malaysiană.. Deci acu rusia iarăși dă peste bot sionismului mondial și le provoacă, sper pagube ireparabile cel puțin moral..internațional.

 23. Prostia ingroapă Rusia: ba mincinosule, SUA a fugit din Afganistan in luna August 2021 cand presedinte era Biden. Minti ca o azeta americana.

 24. @Parere, 1.creditezi j3wtune? 2.E vorba de amplasamentul geostrategic.Populatia intra la colaterale.

 25. Culmea ironiei, toți imi spun că ‘Avdiivka’ este ocupată și,cand colo,pe YouTube gasesc înregistrări video cu militari ukrani care circula prin localitate fara nici o piedică, ba mai mult, sunt locuitori ai acestui oraș/zona care trăiesc încă aici.De aceea,fac comparație cu Mariupol si alte locații ocupate de rusi și întreb: nu aveti ceva inregistrari video de actualitate din Mariupol, ca sa va demonstrez ca toate aceste fakenews-uri sunt doar material ordinar al propagandei de la Kremlin…
  Nu stiu ce se intampla, de ce de la o vreme NU pot accesa Nexta, ca luam de la ei imagini ADEVARATE despre situatia reala de pe teren, caci sunt cetățeni din aceasta locație care postează la 2-3 zile pe YouTube imagini video din localitate care nu arata nici război dar nici rusnaci, dar în zona marginală, sunt cadavre de militari de ambele părți.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.