Cioloș, ziua și atacul

Tu m-ai susținut, eu îți dau în cap

Război fratricid și pe partea dreaptă a eșichierului politic. Dacian Cioloș atacă PNL-ul după ce anterior l-a înțepat pe președintele Klaus Iohannis., iar liberalii îi răspund cu aceeași măsură.

Cioloș, cu care liberalii au defilat ca și candidat de premier la alegerile din 2016, a scris, duminică pe Facebook, că PNL se află în zona vechii clase politice, refuzând „cu obstinație” să se reformeze, „ei așteptând să cadă PSD natural și ei să le ia locul”. Fostul premier laudă, în schimb, USR și fantomaticul partid Demos.

„Avem o clasă politică veche despre care știm că s-a perindat pe la putere regulat, reușind să facă alianțe care mai de care mai ciudate și mai nepotrivite. Clasa politică la care fac referire nu poate ieși din această logică, iar acești oameni refuză să vadă că România s-a schimbat, că tot contextul european și internațional e diferit și încearcă să păstreze un mod de a face politică în mod defectuos. Le convine captivitatea societății la propriile lor obiective. Sărăcia nu îi deranjează. Ba, dimpotrivă, îi avantajează. Liderul acestei clase politice învechite este PSD, care nu are nicio dorință și nici știința să scoată România din sărăcie. Cu cât are un bazin electoral mai sărac cu atât PSD-ului îi e mai ușor să le dea acestor oameni câte puțin, cu țârâita, păstrându-i într-o captivitate a sărăciei. Din păcate, o spun cu un mare regret, PNL se regăsește în aceasta zonă a clasei politice vechi și refuză cu obstinație să se reformeze și să vină alături de noi într-un proiect de reformare profundă a societății românești. Un proiect cu accent pe bunăstare. Ei așteaptă să cadă PSD natural și ei să le ia locul. Experiențele din 1996 cu CDR și din 2004 cu Alianța DA ne-au arătat că nu funcționează acest model. Nu aș mai vorbi despre Putere și Opoziție cât aș spune despre clasa politică veche și una nouă, în plină formare. Despre partide care vin din trecut și ne vor în trecut și despre partide noi care vor modernizarea României. Cu speranță și încredere. În ceea ce privește noua clasă politică, ea crește vertiginos și se dezvoltă în concordanță cu viziunea viitoare a societății. Poate nu așa de rapid cum ne-am dori, dar suntem pe drumul cel bun. USR face o treabă excelentă la nivel organizatoric și mă bucur să văd că există energie multă și bine articulată. Avem și pe stânga un partid nou, Demos, de la care aștept mult mai multe, pentru că e nevoie să existe și pe partea stângă o formațiune politică nouă, cu un mesaj bine articulat. Noi, la RO+, trecem printr-o perioadă efervescentă: construim partidul și lucrăm la programul politic. Ne-am fundamentat principiile, ne-am făcut toate calculele și vă promit că vom veni cu un set de măsuri care, odată implementate, pot moderniza România”, a scris Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Reacții din PNL

În replică, vicepreședintele PNL Florin Roman a afirmat că lui Dacian Cioloș „îi miroase” PNL, însă fostul premier tehnocrat stă în tribune, „sparge semințe și își da cu părerea de antrenor”, nefiind în stare nici măcar să își înregistreze partidul, Mișcarea România Împreună.

„Am văzut o postare a unui fost premier tehnocrat, ajuns ministru al agriculturii și mai apoi comisar european pe agricultura, cu sprijinul PNL. Acum ii “miroase” PNL. Adică singurul partid care a demonstrat ca a bătut și poate bate PSD. In timp ce dl tehnocrat sta in tribune, sparge semințe și își da cu parerea de antrenor, noi cei de la PNL jucam dur in teren: 27 de atacuri câștigate la CCR, legile justiției întoarse in parlament, moțiuni simple și de cenzura, atacuri la baioneta la miniștri incompetenți ai PSD. El nu e in stare sa-și înregistreze încă un partid, in timp ce PNL are in spate voturile romanilor care au dat 1100 de primari, 1500 de viceprimari, 15000 de consilieri locali și județeni. Prin atacul la PNL, dl tehnocrat nu face decât jocul PSDragnea. Păcat, nu a înțeles ca adversarul lui nu e PNL ci Dragnea și PSD. Maturizarea politica e necesară chiar și pentru cei care se cred mai catolici decât Papa…„, a scris Florin Roman, duminică pe Facebook.

La rândul său, liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, afirmă că cea mai mare contribuție a lui Dacian Cioloș ar fi să reușească să își înființeze partidul, MRÎ, și să spună pe câte voturi s-ar putea baza formațiunile din Opoziție la o eventuală moțiune de cenzură.

„Ca lider al grupului PNL din Camera Deputaților am discutat cu mai mulți colegi din opoziție în încercarea de a ne da seama cu cine negociază dl. Cioloș dărâmarea guvernului PSD-ALDE. Ne-ar fi de mare ajutor orice vot. Ar fi fost poate util ca dl. Cioloș să precizeze pe câte voturi ne putem baza din partea domniei sale la o eventuală moțiune de cenzură.  În felul acesta putem urgenta depunerea unei moțiuni care să duca la demiterea guvernului incompetent manevrat de Liviu Dragnea (inclusiv la demiterea dnei Carmen Dan, ministru incompetent și abuziv, fost prefect de Teleorman în vremea guvernului Cioloș).  Deși am văzut și auzit multe în politică, încă nu am înțeles cum poate cineva negocia dărâmarea unui guvern neavand nici grup parlamentar și nici partid. În concluzie, cea mai solidă contribuție pe care dl. Cioloș ar putea-o avea la acțiunea opoziției ar fi să scoată odată actele la partidul mult promis și să se oprească din atacarea celorlalte partide care au fost în fiecare zi, nu pe sărite sau între două zboruri, în prima linie a luptei anti-Dragnea pentru apărarea democrației în România”, a scris Turcan pe pagina sa de Facebook.

Vicepreședintele PNL Gigel Știrbu a scris că fostul premier este un „sinecurist” care a obținut funcțiile de ministru și comisar european de la clasa politică pe care acum o critică.

„Un sinecurist acuză! De fiecare dată când nu se simte băgat în seamă, Dacian Cioloș, iese, cum altfel decât pe Facebook, și atacă Partidul Național Liberal. Acest sinecurist uită că PNL l-a susținut pentru funcția de prim-ministru al României la alegerile parlamentare din 2016. De data aceasta a afirmat faptul că PNL este un partid care refuză să se reformeze. Nu îmi dau seama la ce reformă se referă Cioloș, dar când mă uit cum a obținut el toate funcțiile deținute, înțeleg că pentru el <reformat> înseamnă să pupi ghiulul oricui îți oferă o funcție într-un loc călduț”, a scris, duminică, pe Facebook, vicepreședintele PNL Gigel Știrbu.

Liberalul a adăugat că Cioloș are un caracter care „lasă de dorit”.

„Dacian Cioloș este un om cu un caracter ce lasă de dorit și încearcă sistematic să muște mâna care l-a hrănit. Așa a procedat și când l-a criticat pe Președintele Iohannis, spunând că el n-ar fi numit-o premier pe Viorica Dăncilă. N-ar trebui să uite că într-un moment în care el rătăcea pe la Bruxelles, Iohannis l-a numit în funcția de premier al României. Toate funcțiile deținute de-a lungul timpului i-au fost acordate de oamenii pe care acum îi blamează. Să nu uite că PNL i-a dat portofoliul Agriculturii în guvernul condus de Tăriceanu, iar aceeași clasă politică nereformată i-a oferit și postul de comisar european. Nu cumva este cel mai bun produs al actualei clase politice?”, a precizat Știrbu.

Vicepreședintele PNL îi cere lui Cioloș să explice de l-a susținut în Guvernul său pe „omul lui Liviu Dragnea”.

„Poate fostul premier ne va explica și motivul pentru care l-a susținut pe Vasile Dâncu în guvern, știind foarte bine că este omul lui Liviu Dragnea. Sau poate acesta era și motivul?”, a conchis Știrbu.

Dacian Cioloș a fost numit premier la sfârșitul lui 2015, cu sprijinul explicit al PNL și PSD.

În campania pentru alegerile parlamentare din 2016, liberalii l-au propus ca și candidat de premier din partea formațiunii lor.

Din presa vremii, 24 octombrie 2016: „Şeful Executivului Dacian Cioloş a fost desemnat luni, de Biroul Politic Naţional al PNL, candidat al partidului pentru postul de premier după alegerile parlamentare, decizia fiind luată cu unanimitate de voturi. Înaintea şedinţei, preşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că-l va propune pe Dacian Cioloş drept candidat al partidului, precizând că a primit acceptul acestuia în discuţia de luni dimineaţă de la Guvern”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8409 Articole
Author

4 Comentarii

  1. PRO-RO, RO+,DEMOS,USR,ROÎ, hai ROIU cu totii , marsch de impingeti vantu la vale ! Un singur proiect de cresterea bunastarii Poporului as vrea sa aud de la tine, faimosule curator al Guvernarii ZERO. In repertoriul vostru propagandistic aveti si altceva decat Statul de Drepti, Anticoruptia si Noua Clasa Politica, format din derbedeii de bani gata ai imbogatitilor de razboi si copiii securistilor din Republica Procurorilor ?

  2. Stiam ca esti urata si rea. Agramata nu te stiam. ” Cioloș, cu care liberalii au defilat ca și candidat „.

  3. He he ! Sa stiti ca prosovanu’ ala peltic (Paleologu jr) a cam avut dreptate cind a spus ca „se bat sarantocii pe ceaunul gaurit !” … Totusi, interesant, eu nici macar nu stiam ca avem inflatie „pe stinga”, cu acest „partid” cu nume de magazin de mobila sau de detergent turcesc … Ramine doar de vazut cine sint tovarasii generali din spate ..

  4. In foto ,doctoranda lui Tudorel Toader cu maimuta frantuzeasca..A ei e acasa …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.