Turcia critică afirmațiile Franței

Ministrul francez de Externe a făcut cea mai eronată declarație cu privire la operațiunea „Ramura de măslin”, pe care Turcia o desfășoară în provincia siriană Afrin, a declarat, miercuri, ministrul turc pentru Afacerile Uniunii Europene, relatează site-ul agenției Anadolu.

Omer Celik, ministrul turc pentru Afacerile Uniunii Europene, a criticat afirmațiile ministrului francez de Externe Jean-Yves Le Drian, care a acuzat Turcia de încălcarea legislației internaționale prin acțiunile militare din Siria.

„Asigurarea securității la frontiere nu înseamnă uciderea unor civili … și acest lucru ar trebui condamnat. Într-o situație periculoasă precum cea din Siria, Turcia nu ar trebui să intensifice războiul deja existent. Legislația internațională este încălcată de Turcia, de către regimul de la Damasc, de Iran și de către cei care atacă regiunile Ghouta de Est și Idlib”, a spus Le Drian.

Ca răspuns, oficialul turc a numit declarația lui Le Drian ca fiind „cea mai eronată posibilă”.

„Turcia luptă împotriva terorismului și respectă legislația internațională. Cei care încalcă legea și comit crime sunt cei care furnizează arme grupului insurgent kurd YPG”, a adăugat Omar Celik, referindu-se la gruparea împotriva căreia este desfășurată operațiunea.

Acesta a adăugat că reacția ministrului francez de Externe arată un „standard dublu cu privire la terorism”.

„Cei care se abțin de la a menționa numărul cetățenilor noștri care au fost uciși de teroriși, prezintă o imagine inexistentă a realității. Este o dovadă a ignorării masacrului comise de organizația teroristă pe care o combatem în Afrin”, a concis oficialul turc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Are dreptate turcul! Aia care inarmeaza teroristii incalca legile internationale, nu aia care lupta impotriva teroristilor.

  2. Nici unii (Turcia), nici altii(Franta, care-a intervenit si ea, în Siria) nu sunt legitimi. Pâna una-alta, kurzii (al caror dusman de moarte este Erdogan, presedintele Turciei) sunt în Siria. Ceea ce-ar trebui sa fie teritoriul statului kurd se-ntinde pe suprafate marunte-n Siria si Iran, si pe una considerabila din Turcia. Erdogan a invadat fara nici o legitimare (la fel americanului Obama, fiindca veni vorba) Siria (miticul Levant), pe care-a adus-o la ruine. Ori, din punctul de vedere al dreptului international, ce face Erdogan (si ce-au facut Obama si Hollande) în Siria si-n Kurdistanul turc se cheama genocid. Si, din punctul de vedere al Europei anului 1848 (da, 1848) si-al SUA de la 1774 (nu al neocon-ilor nazisti de-acuma), kurzii, care sunt un popor, au dreptul la autodeterminare, nu la distrugerea ca natie (la care turcii sunt experti, vezi genocidul armenian si alte genocide mai … marunte (!) pe care le-au comis, între care soarta ienicerilor, copii rapiti din tarile române, inclusiv, musulmanizati si transformati în razboinici). Statul kurd ar schimba, însa, configurarea teritoriala a Orientului Mijlociu. Turcia (membra NATO) ar ajunge de marimea unei palmi.

  3. Si eu mi-as dori un stat kurd independent! Dar, din pacate aceasta natiune multimilenara de cca.40 milioane a fost divizata si subjugata de cei puternici( Franta si UK ) in 1917 poarta o mare raspundere pt ce este acum…iar acum SUA..Rusia , Iranul, Turcia….au luat locul acestora… sigur ca o mare vina o poarta kurzii insisi care nu reusesc sa se uneasca…ati mai auzit ceva despre vreo urmare practica a referendumului de anul trecut din Kurdistanul irakian!? S-a ales praful….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.