„Ucigașul invizibil“. Studiu alarmant despre poluare

Expunerea prelungită la poluare afectează performanțele cognitive, se arată într-un nou studiu al oamenilor de știință chinezi, citat de BBC.

Cercetătorii chinezi și americani cred că impactul negativ crește odată cu vârsta și afectează cel mai mult persoanele mai puțin educate. Timp de patru ani, au fost monitorizate capacitățile matematice și verbale a 20.000 de oameni din China. Cercetătorii cred că aceste rezultate sunt relevante la nivel global, în condițiile în care peste 80 % din populația urbană a lumii respiră aer poluat.

7 milioane de decese în fiecare an

Totuși, deși testul stabilește o legătură între poluare și rezultatele slabe la diverse teste, studiul nu demonstrează cauzele și efectele acestei situații. Studiul – efectuat de cercetători de la Universitatea Peking din Beijing și de la Universitatea Yale din SUA – se bazează pe măsurători ale dioxidului de sulf, dioxidului de azot și ale particulelor mai mici de 10 micrometri în diamteru din zonele în care trăiau participanții la acest studiu. Nu se cunoaște deocamdată care dintre aceștia este cel mai puternic element poluant. Monoxidul de carbon, ozonul și alte particule nu au fost analizate în acest studiu.

Descris ca fiind un ”ucigaș invizibil”, poluarea aerului provoacă aproximativ 7 milioane de morți premature pe an la nivel global potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, poluarea provoacă riscul apariției unor boli degenerative, precum Alzheimer și alte forme de demență, mai arată studiul.

Noi date

„Noi am furnizat dovada că efectul poluării aerului  asupra testelor privind abilitățile verbale devine mai pronunțat pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, mai ales la bărbați și la cei mai puțin educați“, se arată în studiu. „Datele noastre ne-au permis să examinăm impactul poluării aerului pe măsură ce oamenii avansează în vârstă. Astfel încât rezultatele noastre de-a lungul unei vieți sunt noi“, spune pentru BBc unul dintre autorii studiului, Xi Chen de la Universitatea Yale.

În acest studiu, oamenii de știință au testat persoane de ambele sexe cu vârste peste 10 ani, între anii 2010 și 2014, cu 24 de întrebări standard din matematică și 34 de întrebări din domeniul lingvisticii.

Precedentele studii au descoperit că poluarea aerului are impact negativ asupra abilitățile cognitive ale elevilor. „Acest studiu recent merge pe aceeași idee ca și cercetările anterioare“, spune Derrick Ho de la Universitatea Politehnică din Hong Kong. „Ceea ce este nou este concentrarea pe China și faptul că este un studiu mai detaliat în comparație cu multe altele“, a declarat el pentru BBC.

Poluarea în jurul lumii

  • Aproximativ șapte milioane de oameni mor în fiecare an din cauza expunerii la aer poluat
  • Poluarea aerului a cauzat 4,2 milioane de decese în anul 2016, în întreaga lume
  • 91% din populația lumii trăiește în locuri unde calitatea aerului nu se încadrează în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății
  • 14 orașe din India se număpră printre cele mai poluate 20 din lume
  • 9 din 10 oameni din lume respiră aer poluat

sursa: Organizația Mondială a Sănătății

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

2 Comentarii

  1. In Craiova mai sunt 2-3 fabrici dar aerul este mai poluat ca niciodata.Groapa de gunoi,care se afla aproape de casele oamenilor arde tot timpul diverse substante toxice,care sunt eliberate in atmosfera,firmele particulare de colectare a deseurilor periculoase,ori le ard fara filtru,ori pe cele lichide le arunca in canalizarile orasului,firmele de vidanjare particulare arunca si ele dejectii si substante toxice in canalizarile orasului incat orasul miroase ori a hazna,ori a combinat chimic[metanol alcool tehnic,amoniac,pesticide ,clor etc] si afara Si in locuinte.Lumea s-a obisnuit si chiar nu mai simt mirosurile,dar ele afecteaza grav sanatatea.Orasul este in top,la alergii,cancere,tuberculoza.Ce face Garda de Mediu,Agentia de protectia mediului,Directia de sanatate publica? NIMIC.EI SUNT PUSI POLITIC LA CONDUCERE SI NU SE DERANJEAZA UNII PE ALTII.LA SESIZARI ISI PASEAZA UNII ALTORA RESPONSABILITATILE.NICIODATA NU S-AU FACUT IN ORAS MASURATORI LA SUBSTANTE CHIMICE TOXICE DIN ATMOSFERA,NUMAI LA PARTICULE DE PRAF,LA CO2.SUNT TOTI NISTE INCONSTIENTI,CA VILELE SI BANII NU OR SA -I AJUTE LA NIMIC,CA SI EI SI FAMILIILE LOR SE VOR IMBOLNAVI.CUM POT SA SE BUCURE DE BANII MULTI OBTINUTI, IN DETRIMENTUL SANATATII OAMENILOR.

    • stia sa vezi in Cluj… tot taranul hashtagist are 2-3 masini ca deh, si soacra si nepoata si amanta trebuie sa circule pe roti… intr-o groapa imunda si care nu permite circulatia aerului circula 300.000 de masini la o populatie de 450.000… hai si respira aici unde tot boul e pe strazi de la 7 dimineata pana la ora 22 seara, ca deh, toti „au treaba”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.