Ucrainenii insistă cu ipoteza „scuturilor umane”

Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a admis din nou marţi posibilitatea ca Rusia să-i fi utilizat drept scuturi umane pe cei 65 de prizonieri de război ucraineni care, potrivit versiunii Kremlinului, şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii avionului rusesc Il-76 la bordul căruia călătoreau în vederea unui schimb, şi a declarat că Moscova nu şi-a manifestat „disponibilitatea” de a preda părţii ucrainene trupurile neînsufleţite acestora, potrivit EFE şi Unian.

„În acest moment, nu există nicio dorinţă (din partea Moscovei) de a preda trupurile neîsufleţite”, a declarat purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, care a subliniat, de asemenea, că la ora actuală Kievul nu are mai multe dovezi decât declaraţiile oficiale ruse că prizonierii de război care urmau să fie predaţi la schimb în 24 ianuarie, când s-a întâmplat tragedia, se aflau la bordul avionului prăbuşit.

Iusov a declarat că, potrivit versiunii ruse, avionul a fost încărcat la „o treime” din capacitatea sa. GUR consideră că este posibil ca avionul de transport militar doborât să fi fost încărcat doar cu arme, pentru că acest avion este destinat acestui tip de transport, a adăugat el.

O altă ipoteză căreia GUR îi acordă credibilitate este cea potrivit căreia Il-76 transporta simultan „muniţie şi oameni” şi că Rusia s-a folosit de prizonierii de război ucraineni ca de nişte „scuturi umane”, potrivit aceluiaşi oficial.

„Trebuie investigat cu atenţie”, a spus Iusov într-o intevenţie la postul de televiziune local Suspilne.

Un avion de transport militar rusesc de tip Iliuşin Il-76 s-a prăbuşit la 24 ianuarie în regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina.

Conform explicaţiei oficiale a Kremlinului, care până în prezent nu a fost susţinută de dovezi, avionul transporta 74 de persoane, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie daţi la schimb în acea zi pentru prizonieri ruşi deţinuţi de Kiev, şi a fost doborât de rachete ucrainene lansate de peste graniţă.

Autorităţile ucrainene nu au negat doborârea avionului şi au recunoscut că un schimb de prizonieri era planificat în aceeaşi zi, notează EFE.

Kievul a subliniat, de asemenea, că avioanele militare care survolează zonele din apropierea frontierei sunt o ţintă legitimă şi a reproşat Rusiei că nu a comunicat că prizonierii urmau să fie transferaţi la locul de schimb pe această cale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

16 Comentarii

 1. Cadavrele trebuie identificate.. Este un lucru evident..Va fi nu prea complicat caci toți sunt cu Tatu pe ei..Fiind luați prizonieri ei au fost fotografiați cu toate imaginile de pe corp..Niste „numere de înmatriculare”..Au făcut sub ei ucrainenii și acum bâlbâit baliverne.Asa și n-au venit cu propuneri reale pentru o investigație internațională. Nu cam iubesc ucrainenii investigațiile internaționale.. Pînă nici astăzi n-au publicat numele de familie a „cadavrelor” din Bucea..

 2. Nu mai rascoli mizeria presupunerilor. 1. In avion erau prizonieri, presa a publicat lista nominala. 2. Ukruina a fost informata, decizia de a lovi avionul a fost data de seful securitatii SBU, Budanov

 3. Iar umblati cu fotografii trucate ? Mergeti la doctor, poate se trateaza, se opereaza …

 4. Cu mincinoșii ăștia suntem obligați sa avem parteneriate?
  Acum au găsit scuza perfectă pentru prostia făcută și o țin langa.

 5. ”Conform explicaţiei oficiale a Kremlinului, care până în prezent nu a fost susţinută de dovezi,” … au prezentat video de pe camerele de supraveghere ale aeroportului cu momentele îmbarcării … ce alte dovezi doriți????

 6. Potop de minciuni Urcace, nici ei nu le mai țin evidența.
  Interesant că Li🌈icii nu suflă nici pâs.
  Oare de ce, măRog ? 🤮
  {●●● RăuPorKKaK ●●●}

 7. Rusii au aratat publicului ceea ce era important. Cadavrele echipajului si paznicilor in total 7 rusi….E o tampenie sa sacrifici 4 piloti de IL 76 si un avion IL 76 doar ca sa faci din ele scut uman pentru niste rachete…..Sigur rusii au strans toate probele de la fata locului pentru Procesul ce va avea loc dupa Razboi…

 8. Squid game. Prizonierii erau tinta. Stiau si rusii ce nazi sunt orcanii.Dar nu in halul asta.Oricum sa teanspirti rachete cu avionul, mare si lentv ca balonul, in preajma frontului ar fi fost o prostie.

 9. Cine se scuză, involuntar se acuza. Dar, cine aruncă mortul in curtea altuia, vântul îl directioneaza la expeditor.

 10. Mizeria ucraineană iese mereu la iveala.Este foarte clar ca partea ucraineana a fost informata, iar decizia de a lovi avionul a fost
  data de seful securitatii SBU, Budanov. Dacă studiați cu atenție acest personaj sinistru numit Budanov, va veți da seama ca are serioase probleme psihice.

 11. Spui ukran, ai spus totul, vezi in ce hal si-au bombardat propria tara. Dati-le arme, cat mai multe, sa-si definitiveze gandirea !

 12. ”Conform explicaţiei oficiale a Kremlinului, care până în prezent nu a fost susţinută de dovezi,” … Numai cine pune într-un articol asemenea expresie se descalifică. Cei din Ucraina care care folosesc orice ca să se scuze sunt niște psihopati ticăloși. Oamenii aceia au familii care-i așteptau și care acum știu adevărul și suferă. Cred că toți acești troli care-i apără ar trebui ca în viitor să treacă prin asemenea momente ca familiile celor uciși și să-i vedem atunci . Doamne ce a ajuns rasa umană „asta democrată” (cu numele).

 13. Au experiență în materie, mai ales că prima dată le-a mers. Au mai făcut o asemenea crimă, în 2014, doborând avionul malaysian, pusă rapid pe seama rușilor, minciună la care au achiesat rapid „democrațiile” vestice. De altfel acesta a fost și scopul, de a demoniza Rusia, pregătind psihologic ceea ce va urma. Rușii sunt răi, ticăloși, criminali, iar ei, ucrainienii sunt neprihăniți, buni de pus pe rană. Au mai făcut și alte operațiuni de acest fel, doar, doar va antrena vestul, dacă se poate NATO să intre nemijlocit în război.

 14. Da-da returnau ei 65 de ucraineni prizonieri in plin razboi doar pentru ca le era drag de ei sa-i lase sa plece liberi pentru ca apoi iar sa-i bombardeze si atace. Se plictiseau si de aceea…
  – Nu cred!
  Mai degraba cred ceea ce spune Iusov ca Rusia si-a doborat propriul avion. Putin afirma ca sistemul e de detectare a prietenului sau dusmanului. Adica vezi Doamne, e mare diferenta intre focul unui dusman si cel al unui prieten.

 15. @ Laia Bucălaie 07:42
  Tot n-ai înțeles că era UN SCHIMB de prizonieri…
  Nu mă mir, măRog…😜
  {● RăuPorKKaK-UrKaK BuimaK-RăuPorKKaK ●}

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.