UE, împinsă cu capul înainte într-o mare criză

Războiul din Ucraina este mai important decât Ucraina și chiar decât Rusia, este un mesaj al Statelor Unite pentru China. Beijingul sesizat acest lucru și a răspuns mesajului american printr-o propunere de gestionare pașnică a competiției sino-americane. Răspunsul Chinei a fost aparent bine primit de Washington, după cum o arată întâlnirea dintre președinții Xi Jinping și Joe Biden, la recentul summit G20. China va limita „parteneriatul fără limite” cu Rusia, iar SUA vor pune presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda Crimeea si teritoriile din Donbas ocupate de Rusia – aceasta este propunerea chineză pentru pace, pe care NATO urmează să o adopte, iar regimul Zelenski să o execute, scrie jurnalistul britanic Owen Matthews.

O altă viziune, ce pleacă tot de la premisa că acest război este unul ce vizează China, este cea al lui Alastair Crooke, fost oficial in spionajul britanic, fost diplomat european și consilier al lui Javier Solana pe când acesta era șef al diplomației UE. Într-un articol pentru televiziunea libaneză Al Mayadeen (suspectată ca este o portavoce a regimului Assad și a Iranului), Crooke scrie că SUA nu vor ajunge la o formulă pașnică de gestionare a relației cu China, iar Europa, incapabilă să vadă imaginea de ansamblu, va suferi cel mai mult de pe urma războiului din Ucraina și a viitoarei dispute China-SUA, riscând să se dezindustrializeze și să aibă o soartă asemănătoare cu cea a Rusiei din anii 1990.

Vizita cancelarului Germaniei la Beijing, la începutul acestei luni, este emblematică pentru politica tipică a europenilor, care se gândesc că vorbele și codurile sunt mai puternice decât schimbările structurale ce au loc în lume.

Abordarea cancelarului Scholz este că 1. am pierdut Rusia ca sursă de energie ieftină; 2. Germania nu va renunța la relația specială cu China; și 3. Europa se așteaptă ca Beijingul să adopte regulile europene și să permită companiilor europene să intre pe piața chineză.

Obrăznicia lui Scholz este uimitoare. Problema este că Europa nu mai poate primi gaz ieftin din Rusia, iar când americanii – noii ”cei mai buni prieteni” ai Germaniei – nu te vor lăsa să exporți tehnologii sau produse sensibile în China, atunci și relația cu China va ajunge un sfârșit prematur. Scholz nu s-a gândit la toate astea”, scrie Alastair Crooke.

Mai simplu, Statele Unite promovează o politică bipartizană, republicană și democrată, pentru a opri ascensiunea meteorică a Chinei și a menține locul dominant al Americii în ordinea mondială. Poate fi vreun dubiu în această privință? Nu, niciunul. De aceea, lumea se împarte în două tabere, în blocuri economice aflate în conflict. De aceea avem mari probleme pe lanțurile de aprovizionare. De aceea Europa a fost împinsă cu capul înainte în criză și dezindustrializare forțată.

Toate aceste politici au fost concepute cu un singur scop: să mențină locul Americii în sistemul global, într-un moment în care modelul economic de prădător tip „Titanic” al SUA (tipărirea dolarilor la dobândă zero) a fost lovit de un iceberg – inflația accelerată!

Îndiguirea Chinei este scopul explicit al Americii. Luna aceasta, președintele Biden a lansat un război tehnologic împotriva Chinei, interzicând exportul de cipuri. Se pare că Germania (și UE) nu au observat asta. Sau au observat, au ridicat din umeri și nu au spus nimic.

Publicația Politico ne spune că majoritatea oficialilor UE se așteaptă la acceași politică americană și după alegerile din luna noiembrie. ”Până la urma, Biden va rămâne președinte până în ianuarie 2025. În ce privește cel mai urgent aspect pentru europeni, susținerea Ucrainei, oficialii europeni subliniază că democrații americani și republicanii sunt pe aceeași lungime de unda”, scrie Politico. Chiar așa?

De două decenii, politica externă a SUA s-a axat pe ”pivotarea spre Asia”. Însă puterea și influența Chinei pot tranșa disputele regionale în favoarea Beijingului și pot înlocui dominația americană.

De aceea, războiul pe care Washingtonului îl poartă prin procură în Ucraina trebuie înțeles nu ca un război al valorilor – așa cum îl prezintă UE – ci ca o rachetă de croazieră lansată împotriva Chinei, nu a Rusiei. În fond, consensul privind politica externă a Wshingtonului vede Rusia ca pe un obstacol în calea pivotării spre Asia, cu scopul final de a încercui, izola și slăbi China.

În cele din urmă, drumul Statelor Unite spre Beijing trece prin Moscova. Reacția NATO în Ucraina este o ”scrisoare” trimisa Chinei, în legătură cu Taiwanul.

Voi, europenilor, vedeți care este problema aici? Problema este că sunteți parte din problemă (din această perspectivă) și în niciun caz nu sunteți parte din soluție.

Alianța Moscova-Berlin – reciproc avantajoasă și o explicație a prosperității Germaniai – a trebuit să fie sabotată, pentru a împiedica mai multă integrare economică, care ar fi dus la cea mai mare zonă de liber schimb din lume. Washingtonul a trebuit să oprească această evoluție, pentru a-și menține bastioanele economice din Europa și ce a mai rămas din ”privilegiul” dolarului.

Ei bine, misiune îndeplinită (Nord Stream a fost ”rezolvat”).

Tot nu pricepeți? Europa este cel mai bun prieten al Americii; atunci de ce ar vrea America să slăbească Europa? De fapt, scopul nu este slăbirea UE per se. Ceea ce contează este menținerea Europei ca piață captivă a intereselor de afaceri americane și aruncarea în aer (la propriu) a perspectivelor ca UE să devină coada unui colos eurasiatic în devenire.

Cancelarul Scholz și-a imaginat oare că Germania își va putea menține acordurile cu China? Se pare că așa a crezut.

Însă totul e ”bine”, pentru că înțelepciunea Bruxellesului se bazează pe ”încrederea că congresmanii americani nu numai că nu vor reduce, ba chiar își vor spori și vor face și mai eficient sprijinul pentru Ucraina”, după cum scrie Politico.

Chia așa? Europa nu reușește, din nou, să vadă pădurea de copaci. Repetați după mine: Ucraina este o strategie pentru a slăbi Rusia. Însă nu funcționează. Mai rău, Ucraina devine total dependentă de ”furnizorul” occidental. Ucraina nu își poate produce propriile arme, nu-și mai poate antrena trupele pe teritoriul național, nu mai poate furniza electricitate în marile orașe și nu mai poate menține o economie viabilă. Dacă se întrerupe ajutorul din Vest, Ucraina nu va putea să continue lupta cu rușii.

Ce se va întâmpla în acest caz? Ce se întâmplă de obicei. Ucraina, ”nava amiral” a democrației liberale, se va scufunda mai repede decât Titanicul, așa cum s-a întâmplat cu proiectul aducerii modernității în Afghanistan. S-a prăbușit în doar 11 zile. Iar puțini mai sunt cei care îl mai regretă astăz.

Dragă Bruxelles, încearcă să vezi întregul tablou. Politica americană poate pivota în orice moment. Ține minte că Ucraina servește doar scopului de a slabi Rusia. Este valabil doar pentru acest moment sau și pentru iarna ce vine?

Dacă ziarul pro-ucrainean The Washington Post poate să observe că soarta Ucrainei se poate schimba radical, așa ar trebui să facă și UE: dacă Donald Trump revine pe marea scenă, vântul își va schimba direcția la Washington.

”Văd cum vine un tren de marfă, un tren numit Trump, care se va îndrepta împotriva ajutorului pentru Ucraina”, a spus senatorul Chris Murphy. ”Republicanii din Camera Reprezentanților sunt împotriva a tot ce susține Joe Biden – inclusive războiul din Ucraina – și va fi o criză dacă majoritatea din Camera Reprezentanților va refuza să susțină suplimentarea ajutorului pentru Ucraina”.

Unde vor duce toate astea pentru o Europa dezindustrializată? Nu vreau să aud răspunsul (Rusia din perioada 1992-1999).”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 41

33 de Comentarii

 1. 1. Relatia China Rusia va ramane asa cum este, fara limite. SUA este dusmanul de moarte al comunistilor chinezi. Rusia oligarhilor seamana cu SUA oligarhilor, intre Rusia si SUA e orgoliu nu ura…2. Decuplarea de la Europa va reface Rusia ca mare putere economica, isi va pune intelectualitatea la treaba. Decuplarea de la Europa este un mare dar primit de Rusia de la Dumnezeu. Altfel, lacomul Occident o sugea de resurse energetice fara a – i oferi nimic notabil la schimb…..3. Rusia poate sustine Operatia din Ucraina si 20 ani. Pana la Capitularea Ucrainei….Occidentul s – a cam sleit de munitie, sunt voci care sustin ca NATO are nevoie de 5…10 ani pentru a – si reface stocurile de obuze.

 2. Este imposibil de desfacut relatia China Rusia. Pentru ca SUA este inamic comun, iar China azi beneficiaza de resursele energetice ale Rusiei, fara care ar pierde rolul de Fabrica a Lumii…Desigur, diplomatic China straluceste, nu isi compromite relatiile economice cu SUA si UE, caci Rusia nu ii cere asta, Rusia se descurca cu Operatia speciala fara ajutor material din China. Pe de alta parte, este imposibila Relocarea fabricatiilor in UE sau SUA. Pentru ca UE nu are resurse energetice pentru a fabrica, iar in SUA importatorii din China castiga mai mult decat daca cumpara din SUA…..

 3. Crooke, ce nume de escroc. Ai zice ca ia imprumuturi de la KRUK.
  Da, e clar ca evolutiile actuale sunt dorite de SUA. Ceva nou? Poate faptul ca vocabula „aliat” folosita pentru europeni are 50.000 de sensuri, unul dintre ele fiind „vasal fara scapare”?

 4. 1) Până și GENIILE cu EPOLETzI realizează că dacă USA și sclaveții reușesc să pulverizeze și sa jefuiască Rusia (cum tot repetă tonomatele globaliste), următoarea etapă va fi pulverizarea și jefuirea Chinei.
  Oare cred ei că mafioții nu înțeleg asta ??
  2) Oricine a stat mai multișor prin China a realizat ceva aparent șocant si inexplicabil pentru un european: ura fără limite a chinezilor față de americani, de la elita universitară până la ultimul vânzător de pepeni.?

 5. Deocamdata inca si in continuare Statele Unite se comporta ca o insula „departe de lumea dezlantuita”, care incearca sa tina cit mai departe de teritoriul national conflictele aprinse sau latente din Lume. Au si asa destule conflicte si probleme interne … Asa s-a intimplat in primul razboi mondial, asa s-a intimplat si in cel de-al doilea, atunci cind au ajuns mai tirziu la „petrecere” si au profitat ca toti „mesenii”, si unii si ceilalti, erau toti cam obositi (atentie, nu le subestimez meritele, ci doar le subliniez usor oportunismul !) … Deocamdata reusesc, desi nu stiu cit de mult timp de acum incolo vor reusi sa mai cirpeasca un „sac” care se tot rupe in toate locurile … Sa asteptam deci un al doilea „Pearl Harbor”, undeva tot prin Pacific ? …

 6. Povesti.. Autorul articoluluu se vede ca nu ii cunoaste pe Romborat, elena, mangalitza piticul, sandu si ceilalti trotinetari pe tocuri care detin adevarul suprem. ???

 7. Dr. Michael Hudson din USA, e primul care a denuntat ca razboiul actual nu este intre Rusia si Ucraina,ci unul intre USA impotriva UE. Razboiul s-a inventat ca sa domestice, sau inclusiv sclavageasca, europenilor. E vorba sa anuleze puterea economica si competitiva a UE. Idea vine de la fundamentalisti sionisti ai Reservei Federale, care este guvernul efectiv, real, a Statelor Unite. Dr. Hudson, profesor la o faimosa Universitate din USA a denuntat asta pentru ca, sigur, a citit, in internet, ca asta propunea Rand Corporation a lui Kissinger la Biden. Ca executiva a intreprinderii, Biden a puso pe Victoria Nulan, evreica si ea, si asa de pornita incit pina si Kissinger s-a speriat si, in public a iesit sa sfatuiasca lui Biden sa nu insista cu intrarea Ucrainei in NATO, pentru ca cu ea la comanda, riscul unui razboi mondial nuclear e mare.

 8. Pana una-alta europenii, hipnotizati de sarpele american, s-au dat cu tesla-n oua in speranta ca sufera Rusia. Problema e lipsa de leadership. Majoritatea conducatorilor din tarile UE sunt simple marionete. Si Scholtz si Macron si pupazoiul pakistanez de la Londra si Rutte si cancelarul Austriei si Duda, nu mai vorbesc de cei din tarile baltice. Se intrec in declaratii belicoase, dar le tremura nadragii de frica propriilor popoare, care nu se stie cat vor suporta lipsurile generate de un conflict care nu e al lor. Si iarna e abia la inceput.

 9. … Unchiul Sam, „batrin” doar de 250 … China ? Ajunge doar ca sa-l privesti pe Xi (fara sa spuna chiar ceva !), cu zimbetul sau etern … Poate cineva (european sau american) sa desluseasca ce se afla in spatele acestui zimbet (daca zimbet este …) enigmatic ?

 10. NATO a fost creat ca sa distruga URSS / Rusia…De ce avanseaza NATO de 30 de spre Rusia? Fiindca a putut, caci prostanul Gorbaciov a distrus Rusia. Si pentru ca a gasit in Est conducatori lepadaturi si criminali care folosesc umbrela NATO pentru a se perpetua la putere de 32 de ani, mimand democratia cu care prea lesne pacalesc un popor care de lene se lasa pacalit. Caci sa fim cinstiti, in Romania dupa 1990 mai nimeni nu se omoara cu munca, cu creatia, e destul trai pe vatrai, politrucii sunt mult mai numerosi, hotiile si coruptia mult mai mari ca in trecut si e bine sa mananci moca. De aceea multi rumani inca iubesc UE si acest mod de trai. In acest context de populatii abulice, puturoase, NATO le calareste simplu. Ultimul pas a fost Ucraina pe care a impins – o la Razboi civil intre neamurile slave, cultivandu – i acesteia mentalitatea fascista catolica de superioara intre slavi. I – a promis ca o baga in NATO daca invinge Rusia, ca o face adevarata Rusie, un vis pr care extremistii catolici ucrainieni il au de secole. Doar teama de Polonia i – a oprit pana cand a venit UE si NATO ca sa ii bage la comun.

 11. „…consensul privind politica externă a Wshingtonului vede Rusia ca pe un obstacol în calea pivotării spre Asia, cu scopul final de a încercui, izola și slăbi China. În cele din urmă, drumul Statelor Unite spre Beijing trece prin Moscova. ”
  (…) „De fapt, scopul nu este slăbirea UE ” . Deci vorbim de victime colaterale, friendly fire …

 12. Imperiul Celest, istorie de 3500 de ani Asa cum vezi tu China nu a avut o continuitate nici macar de 2000 de ani,nici decum de 3500 cat aberezi. Nu a existat unitate ci franturi de dinastii,condusi de mongoli, de japonezi. Si apropo,ultimele dinastii au fost mongole. Nici un imperiu nu a avut continuitate mii de ani. Sute de ani da. Si oare de ce SUA este atat de dezvoltata? De democratie,de inteligenta acaparata ,de libertate,de progres in toate domeniile. Dar ingredientul de baza este libertatea omului. China, a fost sprijinita de SUA sa ajunga unde este azi si tot SUA o poate la fel de bine darama. Deci, ce conteaza daca „3500” de ani nu ai dominat ?Si Rusia e tot un imperiu, nu? Cum se face ca acolo unde sunt dictaturi cetatenii o duc rau?

 13. .axon Esti un troll,dar unul in eroare de calcul. NATO a aparut din necesitatea de a apara Europa de expansiunea Rusiei.Cum ar fi aratat Europa sub influienta Rusiei? Uita-te in tarile estice unde rusul si-a infipt cizma si mentalitatea. Ce constati? Saracie, mujicie idei de „suveranism” traditii,ritualuri,ortodoxie …patriotism de pestera si multa incultura.

 14. Ati vazut drone aeriene ca avioane sau rachete. Nu au fost scoase de la naftalina mici tancuri drona
  teleghidate prin satelit. Nu ati vazut si mici umanoizi robot care se deplaseaza terestru dar si aerian cu motoare reactive in spate.
  Tower defence’ turnuri dorate cu tunuri automate anti aerian atu vazut pe vapiare dar terestru inca nu.
  Chinezii le vor scoate curand la lupta…Axon tot idiot ai ramas noxa mongola.

 15. Extrem de INTERESANT articolul din prima parte,redactat de Owen Mathews!.

 16. @axon 18,44…expunerea ta este interesanta din punctul de vedere al Rusiei privind NATO. Numai prostii si maimutele nu recunosc ca NATO a fost creat pentru contracararea URSS si pionii sai (de fapt o lupta iudeica intre sionisti si comunisti) cu inplicatii defavorabile pentru catolici si ortodocsi (toti crestini) totul sub umbrela protectoare evreiasca de la Washington DC.

 17. (I) Povestea e mai veche. Stiam de ea, mai ales ca SUA au facut-o publica. Mai stiu, însa, si pe de alta parte, ca Rusia reclama si Odesa (devastata de activistii regimului nazist de la Kiev) + demilitarizarea completa a Ucrainei si-a unei parti, macar, din Europa estica. + ca-n ecuatie sunt si Polonia (cu trupe-n Ucraina, deja), Ungaria si România. China nu vrea sa se bata cu SUA, deocamdata (n-ar fi destul de pregatita militar), numai ca-si construieste flote la un ritm de tara având peste 1 miliard 300 de milioane de locuitori. Nu stiu daca (si, la drept vorbind, nu cred) Rusia, actualmente având controlul aerian al Ucrainei si unei parti terestre din ea si-n mod sistematic distrugând armele cu care-o aprovizioneaza Vestul, va accepta, fiindca asta ar echivala c-o „victorie” amara. Nu i te adresezi de maniera-n care au facut-o socialistii SUA si UE, în felul asta (adica printr-o tentativa de genocid, fiindca la asta se reduc sanctiunile) unei mari puteri mondiale. Dat fiindca o chestiune de principii (UE-SUA socotindu-i pe rusi „rasa inferioara”), Rusia nu va accepta. Si nu din cauza ei, ci a lui von de Leyen si clica, Zelenski, inclusiv, ambii si complicii, criminali împotriva umanitatii. Daca SUA s-ar fi angajat ori se angajeaza la disparitia defintiva a indivizilor de pe firmament si-nchisoarea pe care-o merita cei de mai sus + Bernard Henry Levy, Galia Ackermann, Borell, Didier Reynders, Kolomoisky si toti sefii batalioanelor de exterminare ucrainiene, poate. Kolomoisky fiind miliardarul ucrainean care finanta resuscitarea batalioanelor SS Azov, SS Aidar, SS Galitia în Ucraina si torturile rusilor si rusofonilor (arsi de vii, crucificati de vii, perchezitionarea si interzicerea bisericilor ortodoxe… etc) .

 18. (II): Primele vazându-si moartea cu ochii (disparitia lor ca mare putere mondiala prin abandonarea $ de catre marile tari euro-asiatice – Rusia, China, Vietnamul, tari din peninsula Indochina, India, am impresia -, Africa – peste 1 miliard de locuitori -, si-o parte a Americii latine). N-am toate datele, nu sunt în vreun stat major, însa cred ca Rusia, în conditiile actuale, nu accepta decât ca premisa propunerile SUA. China drept mesager fiind un pas pozitiv, numai ca insuficient. ps Blinken, (evreu) ucrainean de origine, munceste corect. Fata de Nuland, trecuta, am impresia, pe linie moarta de Blinken însusi. Urmatorul pas al tipului = disparitia imediata a Ursulei von der Leyen, Didier Reynders, Borrell si Zelenski din viata publica (Nuland a disparut) si judecarea lor, inclusiv de catre rusi. Care, daca pun mâna pe ucrainean (tipul trebuie, deja, sa fie la Londra, de fapt), îl învata ce-i aia sa-ti bati joc si sa vrei cu tot dinadinsul sa-ti distrugi vecinul. Mai ales ca, pâna de curând, Ucraina era aprovizionata-n gaz de Rusia. Care a avut rabdare din 2004 („revolutia” … portocalie) si pâna acuma, si rabdat monstruozitatile ukro-nazistilor instalati acolo, din 2014 si pâna astazi. @@axon 18.44: va atrag atentia ca Israelul nu participa la mascarada sanctiunilor împotriva Rusiei, între altele, si fiindca parte a cetatenilor lui sunt de origine rusa ori ucraineana. Si ca era de datoria SUA de-a nu declansa un conflict mondial fiindca evreii americani Democrati si evreii americani Republicani nu se sufera-ntre ei, primii nesuferindu-i nici pe evreii rusi (miliardarul Roman Abramovici fiind printre ultimii), sub motiv c-„apropiati de Kremlin” (adica atzâtzarea urii de rasa si natie, fapta prevazuta si pedepsita de codurile penale ale „tarilor democrate si civilizate”, de care, actualmente, UE, mai ales, si SUA-si bat joc).

 19. Cum descopera „liderii europeni” apa calda, dupa ce zeci-sute de analisti economici au spus chestia asta de asta primavara. Acuma UE e complet castrata… industria ei depinde de energie, si-au dat cu tesla in oo si au renuntat la furnizorul traditional, cumpara in draci gaz lichefiat la un pret de 7x mai mare decat pe piata din SUA, iar acum SUA le-a interzis accesul cu produse pe piata americana. Daca UE deschide un proces la WTO, SUA le taie gazele… IMBECILILOR, ati schimbat unul care va trateaza cu indiferenta, cu un imperiu care o sa va exploateze ca pe o colonie ce ati ajuns.

 20. Povesti.. Autorul articoluluu se vede ca nu ii cunoaste pe Romborat, elena, mangalitza piticul, sandu si ceilalti trotinetari pe tocuri care detin adevarul suprem. ???

 21. Putini stiu ca statul Roman achita urmatoarele plati,pentru refugiatii ucraineni,la romanii care au inchiriat apartamente … (50 lei/zi cazare de persoana) si (20 lei/zi masa de persoana).

 22. Adevărata luptă se dă pentru a nu se realiza o alianță ruso-germană,adică o alianță creștină între ortodocși și catolici, spaima iudeomasonilor, la care ar putea adera o altă confesiune religioasă – musulmanii și atunci iudaismul este din nou periclitat, ca de atâtea ori în Istoria Lumii . Și de data asta s-ar părea că nu prea mai reușește să aibă alt aliat decât o Chină în care nu reușesc deocamdată să se infiltreze cum au făcut-o peste tot .
  Deși mulți văd , inclusiv și eu până mai ieri că revenirea lui Trump la putere ar putea schimba optica, mai bine zis ajutorul pentru Ucraina, alt stat căpușat până la refuz de alde Zelinski, se pare că și el va continua aceeași politică, din aceleași motive ascunse până acum : Teama de o Europă unită religios , dar mai ales posesoare a unor bogății materiale și spirituale net superioare celorlați, care devine astfel un mare pericol pentru Israel. Observați că administrația Biden și nu Trump este de acord cu cele două state Palestina și Israel, fapt care-l scoate din minți pe Bibi , reîntors la butoane pentru că deși infractor dovedit, s-a trecut peste asta căci reprezintă singura speranță în stare de a manipula elefantul în interes strict ebraic.

 23. Plafonarea prețului la petrolul rusesc reprezintă, din nou, o sancțiune heirupistă. Ea va determina cel mult creșterea prețului la pompă în Uniunea Europeană. În mod previzibil, OPEC+ a menținut decizia de a reduce producția cu două milioane de barili pe zi până cel puțin în ianuarie 2023. Deocamdată, în mod curios, românii plătesc litrul de benzină și de motorină sensibil mai mult decât ucrainenii.

  Rusia are deja o flotă ”invizibilă” de așa-zisă contrabandă cu petrol, astfel încât să evite plafonul de 60 de dolari stabilit de UE-SUA la insistențele lui Zelensky. Petroliere fără pavilion descarcă marfa în toate colțurile lumii, ajutate de vasele armatorilor greci, dornici să facă bani și mai puțin politică.

  În timp ce mesajul propagandistic ”Îi zdrobim pe ruși” urmărește să mențină viu suportul aliaților euroatlantiști, administrația Biden pompează 370 de miliarde de dolari în economie, sub formă de subvenții pentru combaterea inflației și a schimbărilor climatice. Desigur, în total dispreț față de partenerii europeni.

  Așadar, Joe Biden nu doar că a pus la pământ economia europeană, prin noile prețuri la energie, dar acum îi dă lovitura de grație, prin subvenționarea masivă a economiei americane. Ursula von der Leyen și tovarășii ei de la Bruxelles nu pot decât să constate falimentul în raport cu Statele Unite și China.

  Însă șefa Comisiei Europene, după ce a făcut echipă cu Big Pharma în pandemie, cu greu își permite să ridice vocea în raport cu Casa Albă. De aceea a promis că nu va intra într-un ”război comercial” cu SUA, ci va încerca să caute noi surse de finanțare. Adică noi împrumuturi (eventual tot de pe Wall Street), care să acopere necesitățile de bază: energie scumpă, armament, ajutoare destinate refugiațialor, compensări în raport cu inflația, subvenții pentru Pactul Verde European ș.a.m.d.

 24. „Austriecii vor un miliard de euro șpagă pentru Schengen. Miza ar fi gazele din Marea Neagră
  Se pare că Austria vrea gazele din Marea Neagră pentru a fi de acord cu intrarea noastră în Schengen, potrivit surselor noastre.

  “Adevărata miză pentru Austria este reprezentată, de fapt, de gazele din Marea Neagră. Austriecii vor acum modificarea legii offshore în acest sens, pentru că legea actuală prevede faptul că România deține dreptul de preempţiune la achiziția gazelor. Iar Austria vrea ca toată cantitatea produsă din Marea Neagra, partea Petrom, să fie dusă prin Ungaria către Austria, 25% să rămână în Ungaria și 75% să meargă spre Austria și Bavaria”, potrivit surselor citate de Financial Inteligence.

  Autoritățile române au spus în nenumărate rânduri că așteaptă de la OMV Petrom și Romgaz decizia finală cât mai curând, în condițiile în care modificările la Legea Offshore au fost făcute în consultare cu firmele implicate.

  În vară, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că există o prevedere din acordul petrolier de concesiune a perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, care stipulează că operatorii concesionari ai perimetrului, OMV Petrom și Romgaz, sunt obligați să declare oficial, până la finalul acestui an, că zăcămintele descoperite au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.”

  În luna noiembrie, Iohannis a avut o întrevedere la Palatul Cotroceni, cu o delegaţie a OMV Petrom, condusă de directorul general executiv al OMV şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, Alfred Stern, iar proiectul Neptun Deep a fost un subiect distinct de discuție.

 25. Este vrajeala pentru useristi, in general pentru cei spalati pe creiere. Americanul nu stie ce au vorbit intre patru ochi rusul si chinezul. Amandoi sunt convinsi ca daca unul din ei pica, urmatorul va fi celalalt.

 26. Tratatul de la Varsovia si NATO trebuiau desfiintate simultan, sau deloc.

 27. & Dan; Partial de acord. Anume de a nu fi desfiintate. Cu o conditie. Ca fiecare stat membru al pactului Tratatului militar cäruia ii apartine sä poatä schimba pactul in functie de interesele nationale, oricand.
  Oare care pact/tratat ar fi supravietuit panä la urmä? In ideea cä Pactul de la Varsovia nu a fost incä oficial desfiintat.

 28. Owen Matthews.este jumatate „rus”(asa se zice la soloviovii khazari) a jucat in filme rusesti ( Russian television series The Optimists 1917) si e platit de Moskova sa spuna el ce ii s-a parut ca s-a discutat,intre Biden si Xi,papagalul énglez’nefiind de fata :))Propaganda ruseasca! ce sa ii ceri?va iintreb…

 29. Oameni buni ganditi cu capul vostru nu va mai luati dupa flegme media
  Cui ii convine razboiul va trage de el cat mai mult,atat timp cat sunt bani si Rusia va fi lipsita de cca 600 miliarde dolari in bunuri si conturi bancare confiscate

 30. Firesc, Tabara Militara Americana numita UE suporta consecintele pentru a asigura bunastarea americanilor. Simplu! Cine comanda intr-o tabara militara?

 31. Ce nu observ deloc la aceasta adunatura de forumisti pro si antiputinisti, si nici la ziaristii de pe-aici este impactul avut de pandemie asupra economiei mondiale, care este de fapt autoarea crizei de azi. Nenorocitul de razboi din Ucraina este doar un mizilic, pentru Europa :pierderile datorate pandemiei, restringerii activitatilor lucrative si cresterea presiunii sociale asupra bugetului european au condus la dezechilibre majore, pe termen destul de lung.
  Catastrofa ucrainiana e doar un accident minor, iar materiile prime rusesti vor fi inlocuite cu altele, poate si mai ieftine. Cei care zbiara ca UE e in colaps ar face mai bine sa se stearga la gura: Uniunea are politici bine gindite, inclusiv cu raspunsuri la aemenea crize. Stau azi in Franta, unde multi vad prabusire economica, dar strazile sint la fel de luminate de sarbatori ca si in ceilalti ani, combustibilul nu lipseste, nici hrana, chiar daca multe s-au scumpit. Dar totul este suportabil, iar cei care o duc azi prost o duceau prost si in anii trecuti, deci nu e vreo schimbare.
  Politica comuna a statelor UE cere insa sanctiuni pentru statele care provoaca razboaie, si asa s-ar fi intimplat oricum PUTIN este problema, cu furtisagurile lui, pe care incearca sa le ascunda declansind razboaie. Daca nu ataca Ucraina ar fi atacat Georgia, Armenia sau Moldova -indiferent. EL a avut nevoie de razboi, iar raspunsul europenilor a fost cel corect. Cistigul, pe termen lung, va fi mult mai mare decit pierderile economice mici de acum.
  Cei care tot pling de mila Europei ar face bine sa plinga mai degraba de mila rusilor, caci tzara lor se va sparge.

 32. @Dan Doran spune:
  8 DECEMBRIE 2022 LA 16:47

  Stai in franta si stai degeaba .
  La tine , Europa nu se dezindustrializată/nu este in criza, ai iluminatie peste tot?
  de unde stii ca se va sparge Rusia?
  esti sigur virful tuturor serviciilor secrete din lume,
  sau este dorinta ta secreta, devaluita azi.
  cine stie ce fugit/tranfug esti prin lumea larga .

 33. ILEANA: Ma faci sa rid! Ce virf de servicii, cind traiesc intr-un cort, si am salariul minim? Cit despre iluminatie, e lumina peste tot, iar strazile sint pline de neoane, inclusiv in comune! Gogoritza cu restringerea luminilor de Sarbatori si frigul din case, astea au fost lansate de agentzii rusi!
  Cit despre spargerea Rusiei, e clara, cu ochiul liber: si URSS s-a spart cind criza a lovit-o! Siberienii nu sint atit de idiotzi incit sa dea la nesfirsit bogatii ca sa fie cacate de un grup de ratatzi moscovitzi cu aere de stapini planetari. Se vor revolta si vor cere independentza, cum e si normal. Iar Putin nu mai are armata sau arme cu care sa opreasca miscarile secesioniste!
  Cit despre mine, a trebuit sa ma car sa muncesc in strainatate, dupa ce in Romania am fost jefuit douazeci de ani ,cu sprijinul aparatului de justitzie de cacat, care m-a ajutat sa ramin sarac lipit, desi am si casa si pamint. Transfugi sinteti voi, cei care va faceti idoli din cretini fudui ca Putin! Stai degeaba, pe banii oamenilor, in tzara aia!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.