Un război mai mare decât Ucraina și decât Rusia

”Este un război care, în multe feluri, este mai mare decât Rusia și mai mare decât Ucraina”, a spus Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, întrebat pe baza căror principii și ale cui principii este de acord SUA să sprijine negocierile pentru încetarea războiului. Asta se întâmpla în martie 2022, la circa o lună de la invazia rusă în Ucraina.

Cu câteva săptămâni înainte, același oficial american nu era de acord cu negocierile dintre Ucraina și Rusia. În luna aprilie, negociatorii ruși și ucraineni erau foarte aproape de o soluție pentru încetarea războiului, după discuțiile avute la Istanbul, arată Fiona Hill (fost director pentru Europa și Rusia în Consiliul Național de Securitate, în timpul administrației Trump), într-un articol publicat de Foreign Affairs. Însă premierul britanic Boris Johnson și-a făcut apariția la Kiev pentru a-i transmite președintelui Volodimir Zelenski că ”Putin trebuie pus sub presiune, nu adus la negocieri”. Johnson a sugerat că, dacă Kievul este pregătit să semneze un acord, Occidentul nu este pregătit pentru asta.

Statele Unite au arătat, chiar prin declarațiile președintelui Joe Biden, care insistă că Ucraaan este cea care va decide cum și când vor avea loc negocieri cu Rusia, că nimic despre Ucraina nu se va negocia în absența Ucrainei. Însă poziția SUA din primele două luni ale războiului arată că lucrurile nu au stat astfel.

Mergem mai departe cu războiul, morții, sacrificiile materiale ale Ucrainei, ale contribuabililor americani și europeni, și ajungem în luna noiembrie. De data aceasta, lucrurile stau invers. The Washington Post scrie cum consilierul pentru Securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, a făcut presiuni asupra președintelui Zelenski, pentru ca acesta să arate deschidere pentru potențiale negocieri cu Rusia. De aceasta dată, SUA au fost pregătite pentru negocieri, mai puțin Ucraina.

Apoi, chiar în timp ce îi sugerau președintelui Zelenski să se așeze la masa negocierilor cu Rusia, Statele Unite au luat decizii care arată că războiul este ”mai mare decât Ucraina”. Washingtonul a anunțat crearea unui nou comandament în Polonia, prima baza permanentă a SUA în flancul estic al NATO. Au înființat un comandament în Germania pentru ”o misiune pe termen lung”. Se poate deduce din toate acestea că presiunea militară asupra Rusiei va persista și după încetarea focului în Ucraina. La fel și presiunea economica, dacă este să ne uităm la declarațiile șefei Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care arată că sancțiunile impuse Rusiei vor putea fi „ajustate” după încheierea războiului, însă unele sancțiuni vor rămâne în vigoare pe mai departe.

Războiul din Ucraina este mai mare și decât Rusia, dacă este să ne uitam la Strategia Națională de Apărare a administrației Biden, publicată în acest an. Rusia este identificată ca ”amenințare acută”, însă marea provocare este China.

”Pentru a-și menține poziția hegemonică, Statele Unite susțin Ucraina în războiul hibrid cu Rusia… Scopul este lovirea Rusiei, îndiguirea Europei și amenințarea Chinei”, scrie Lyle Goldstein, profesor la Brown University, în volumul ”Meeting China Halfway: How to defuse the emerging US-China Rivalry” (Compromisul cu China: cum să dezamorsăm rivalitatea în ascensiune dintre SUA și China), o analiză a războiului din Ucraina.

În anii 1970, când a jucat un rol esențial în apropierea dintre China și SUA, Henry Kissinger spunea că, peste câteva decenii, dacă viitorii președinți americani vor fi la fel de inteligenți, se vor apropia de Rusia pentru a contracara China. Acum, în 2022, administrația Biden nu urmează strategia propusă de Kissinger, ci caută să împiedice o alianță Rusia-China nu aliindu-se cu una dintre aceste puteri, ci slăbind-o cât mai mult (cazul Rusiei).

 

Care este însă reacția Chinei privind războiul din Ucraina, un război care cu siguranță este mai important decât Ucraina și chiar decât Rusia și vizează lupta pentru hegemonie dintre SUA și China, prinzând Europa între ciocan și nicovală? Bazându-se pe surse apropriate comandamentului Armatei chineze, jurnalistul și istoricul britanic Owen Matthews vine cu o interpretare neplăcuta și pentru Rusia, și pentru Ucraina, și pentru cruciații democrației liberale.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, China a jucat un rol decisiv – deși unul foarte discret la nivel public –, un rol strategic în luarea deciziilor la Washington și Moscova. Așa cum arăt, pentru prima dată, în cartea mea ”Overreach”, decizia SUA de a se opune inițiativei din luna martie a Poloniei de a oferi Ucrainei avioane MiG-29 a fost urmarea unor acțiuni pe canale discrete din partea Chinei. Tot un rod al diplomației chineze a fost și momentul rarisim de acord public în privința Rusiei la summitul G20 din Bali, când președintele Chinei a declarat, la întâlnirea cu Joe Biden, că lumea „trebuie să prevină o criză nucleară pe continental eurasiatic”, scrie Owen Matthews, pentru revista britanică The Spectator.

”De-a lungul războiului, poziția Chinei a fost greu de definit, nu în ultimul rând pentru că Beijingul spune fiecărei părți implicate exact ce vrea să audă”, scrie Matthews. China a acuzat SUA că escaladează tensiunile, însă tot China îi tramsmite secretarului general NATO că este ”deschisă la dialog și schimburi de opinii cu NATO și vrea să promoveze relații bilaterale stabile și sănătoase, în spiritul onestității și respectului reciproc”.

Iluzia sprijinului chinez a fost una dintre multele erori de calcul care l-au dus pe Putin pe calea războiului, scrie Matthews. ”De care parte este China? Realitatea este că Beijingul a susținut puternic o tabără – propria tabără. La summitul sino-rus de pe 4 februarie, Xi si Putin au anunțat un „parteneriat fără limite”, fără ”sfere interzise” de cooperare. Au spus ca parteneriatul lor strategic este superior alianțelor din perioada Războiului Rece. Beijingul știa că Rusia plănuiește o operațiune militară, potrivit unei surse care are legături de durată la nivelul superior al conducerii politice și militare din China. Rusia și-a prezentat operațiunea în Ucraina ca fiind una limitata, ”specială”, pentru a recuperarea unei provincii rusești pierdute și a reunifica Rusia în granițele istorice. Asta se potrivea cu narațiunea Chinei despre Taiwan. Beijingul a dorit doar ca invazia rusă să nu se suprapună cu Jocurile Olipice de Iarnă de la Beijing. Olimpiada s-a încheiat cu patru zile înainte ca Putin să ordone invazia”.

”Parteneriatul fără limite” dintre Rusia și China include și garanții de securitate, mergând până la acordarea de sprijin militar în cazul în care o parte semnatară este atacă de un stat terț. La insistențele Chinei, sunt excluse însă teritoriile ce ar fi anexate prin război, după semnarea parteneriatului.

Amploarea operațiunii ruse în Ucraina a surprins Beijingul”, scrie Owen Matthews. ”China a l-a sprijinit diplomatic pe Putin, acuzând NATO că a provocat conflictul. Însă a existat o îngrijorare profundă că Putin a țintit prea departe și că va provoca în acest fel o reacție unită a Vestului, o reacție care nu ar fi apărut dacă Putin viza doar o operațiune limitată în Donbas”. Sursele lui Owen Matthews mai arată că Beijingul a fost îngrijorat de amenințările nucleare la care a recurs Putin chiar din primele zile ale invaziei. Aceeași îngrijorare a apărut când SUA au părut că susțin inițiativa Poloniei de a oferi avioane MiG-29 Ucrainei. Chiar dacă aceste avioane nu ar fi făcut diferența în războiul aerian, Beijingul era îngrijorat că ar fi un „pas simbolic pentru implicarea NATO în conflict”. ”O zi mai târziu, Pentagonul s-a sucit la 180 de grade și a declarat că propunerea Poloniei nu este sustenabilă”, scrie Owen Matthews.

Washingtonul și Armata Populară de Eliberare din China au ajuns, pe canale neoficiale, la un acord care arată că, dacă SUA opresc livrarea de avioane în Ucraina, Beijingul va face tot ce poate pentru a dezamorsa amenințarea nucleara a lui Putin la nivel operațional «A funcționat. SUA au decis că trimiterea de avioane în Ucraina ar fi prea mult», spune sursa din China”.

Ce înseamnă reducerea amenințării nucleare ruse la nivel operațional? Sursa lui Matthews spune că este vorba despre contacte strict militare (nu politice sau diplomatice) între generalii ruși și chinezi care s-au cunoscut de-a lungul timpului la exercițiile militare comune. Generalii chinezi au făcut totul pentru a se asigura că, până și în cazul în se ia decizia politica a unui atac nuclear rus, armata rusă va insista pe folosirea armei nucleare doar în cazul unui atac asupra teritoriului rus.

Apoi, China nu a susținut Rusia cu armament și a lăsat conducerea de la Kremlin să cumpere drone din Iran și să-și pună pe butuci industria electrocasnicelor, spre exemplu, pentru a folosi cipurile în producția militara. Au făcut SUA mai mult decât să blocheze livrarea MiGurilor poloneze? Sursele din China ale lui Matthews spun că da: e drept, Washingtonul a livrat in Ucraina sisteme HIMARS, sisteme care pot lansa rachete ghidate, alte arme moderne, însă nu a oferit avioane, elicoptere, tancuri la standard NATO, rachete cu rază lungă de acțiune și sisteme de rachete de croazieră.

Condamnarea amenințării cu armele nucleare de către președinții Biden și Xi, la summitul G20 din această lună, a transformat înțelegerile în culise în politică publică. Datorită eforturilor ministrului chinez de Externe, NATO și China au căzut de acord să nu escaladeze conflictul din Ucraina, potrivit sursei din China. După o serie de întâlniri cu liderii NATO, începând cu prima parte a lunii septembrie, șeful diplomației chineze a promis să folosească influența chineză la Moscova pentru a-l descuraja pe Putin să folosească armele nucleare. În schimb, NATO a afirmat că nu va oferi arme strategice Ucrainei.”

La summitul G-20 din Indonezia, președintele Xi (susținut de premierul Indiei, Narendra Modi) a cerut public ”revenirea la diplomație și a subliniat necesitatea găsirii urgente a unei rezolvări pașnice”. Această poziție nu a fost încă adoptată la nivel oficial de NATO, care insistă că ucrainenii sunt cei care vor decide când se vor așeza la masa negocierilor. Însă multe voci importante din NATO – de exemplu, șeful Statului Major Interarme al Armatei SUA, generalul Mark Milley, și președintele Emmanuel Macron – au sugerat că Ucraina ar trebui să se pregătească pentru negocieri cu Rusia. Garanțiile de Securitate ale Chinei pentru frontierele Rusiei de dinaintea invaziei, garanții date înaintea invaziei din februarie, ar trebui să joace un rol important în negocieri, oferind o cale de ieșire onorabilă Kremlinului și contrabalansând garanțiile de securitate oferite Ucrainei de NATO.

Prețul Chinei pentru a intermedia această pace? Beijingul speră să-și îmbunătățească relația cu NATO și Europa și să pună capăt vărsării de sânge inutile începută de aliatul Putin. Sursa de la Beijing spune că în Ucraina, China ”se poziționează ca ultima șansă pentru pace în această lume”. Ucrainenii, care ar urma să sacrifice din teritoriul pentru aceasta pace, ar putea să nu fie de acord”, scrie Owen Matthews.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16

43 de Comentarii

  1. In concluzie de acum inainte America Editat zbarcita a lui Biden..

  2. Sa lasam glumele deoparte . In Ucraina zilelor nostre nu se poate instaura pacea .Uniunea Europeana plateste , asa cum a facut Germania in 1989, toata tarasenia .O parte de bani se duc spre gazul lichefiat al SUA ce in contrapartida inarmeaza Ucraina iar alta parte este oferita de catre UE tot Ucrainei .Scopul este decuplarea totala (politic , economic , militar )de Rusia concomitent cu dezmembrarea Federatiei ruse ca parte a unei intelegeri de impartire ca si sfera de influenta a teritoriilor desprinse de Rusia cu China .China si SUA au avut in fata o oferta de nerefuzat oferta ce ofera UE intrarea Ucrainei si Rep .Moldova in siajul Uniunii ,intrarea Suediei si Finlandei in NATO, inarmarea Germaniei ce poate deveni rapid o noua putere nucleara sau poate chiar mai mult de atit si in acelasi timp ofera Statelor de forta din UE dublarea cu trupe a contingentelor SUA ce fac parte din NATO .Dupa cum bine vedeti merita .

  3. Nu-i chiar așa.
    Avioanele MiG-29 ale Poloniei au ajuns, pe ascuns ca multe alte arme, în Ukraina, și nu au schimbat nimic pe fronturi.
    HIMARS-urile amerlocilor sunt motive belicoase pentru Rusia în relația cu S.U.A. mult mai serioase decît 10 MiG-29 uzate.
    Vrea Rusia încetarea operațiunii speciale de de-nazificare? Io nu cred! Dacă chiar o voia, dădea 5 bombe hiperbarice peste Jale’n’sky șî halayu’ lui dă jîzi, iar asta declanșa căderea regimului instalat de Nula’ la Kiev în 2014. O insurecție populară ukraineană (că doar nu credeți că ukrainenii, fie ei și ăia naționaliști, își doresc să moară pe fronturi la ordinu’ măscăriciului criminal care a decretat Legea Marțială!) ar duce țara între granițele Federației Ruse.
    A vrut Putin așa ceva? NU, pînă acum! …probabil vrea ca toți adepții ukrainismului de model 2014 să își lase oasele pe front, sau să plece în Lume, și abia apoi va face pasul pentru a lua țara, ca provincie rusă, așa cum a fost întotdeauna. Și cred că mai vrea să vază ce pot armele amerlocilor pe fronturi. Spionaj pe față? Ce dacă?
    Viitorul război, direct cu S.U.A., va fi decisiv. Nu ăsta……[Rumburak]

  4. China ar pierde enorm economic daca si-ar strica relatiile cu SUA si este f constienta de aceasta. Asta ar insemna inchiderea pietei americane, cat si a celei europene. Adica : catastrofa economica.
    China nu va da vrabia din mana ptr cioara de pe gard a putinatropului, Rusia este o tara esuata, cu o politica aberanta medievala, cu o economie precara (PIB cat al Italiei), cu tendinte expansioniste si invadatoare chiar si in detrimentul Chinei, un imperiu condus de dementi si canalii precum Stalin si Putoin.
    In plus China nu vrea sa fie asociata ca sprijinitoare a atrocitatilor, distrugerilor aberante, masacrelor si crimelor facute de invadatorii rusi in Ucraina.
    Putin a jucat la cacealma si cacealmaua nu i-a mers cu Zelenski. Putin a picat de prost, de aceea este dat de o parte la orice intrunire.
    Rusia lui Putin a devenit un stat paria, cu care nu este bine sa te afisezi ca prieten……[Rumburak]

  5. Speculatii!Singura realitate estea cea invatata din Carticica Rosie a lui Mao,Rusia tarista afurat efectiv Chinei cca 2- milioane de km patrati
    China nu poate uita acest rapt rusesc,care a mai incercat chiar sa puna mana pe portiuni din litoralul chinez in zona Shanghai in timpul razboiului ruso -japonez ,pierdut de Rusia (1905)
    In timp ce, in al ii razboi mondial in razboiul impotriva Japoniei SUA a ajutat masiv China nationalista dar si comunista,sa invinga Japonia

  6. Nu e chiar așa. China știe foarte bine că ea e premiul cel mare și că urmează pe listă indifernd de ce face sau nu face, e pe listă și asta e de ajuns. Strategia lor este să mai tragă un pic de timp pt a-și perfecționa noul armament la care lucrează și nu-i gata încă, dar rușii nu mai aveau de ales și deja au ce le lipsea prin aresnal. Indiferent de ce și cum vor merge lucrurile mai departe, Rusia o să mai aibă zile fripte cu otanul și extinderea lui cea nouă si veche (polaci &co), iar China nu scapă fără un hibrid pe măsura ei. Timpul, este în schimb marele aliat al estului pt ca curge în favoarea Rusia&Cihina în timp ce amerilocii își dau duhul încet dar sigur datorită sistemului capitalist și conjucturii nefaste astrale care urmează. Numai bine ! ????

  7. Cacaline,China se confrunta cu probleme interne. Nu se complica SUA cu ea. O lasa asa din cand in cand sa se mai creada buricul pamantului. Stii care ingredient lipseste Chinei sa ajunga lumea civilizata din urma? Libertatea.

  8. Ce vedem noi la ora actuala este faptul ca americanii vor neaparat sa existe un razboi,nu conteaza cu cine, cu Rusia cu China ,ei vor razboi si nu se preocupa de pace .

  9. Mattheus incearca sa puna Rusia si China pe un taler iar pe celalalt taler, US.E o privire mai mult politica decat adevarata.Cand China era doctorul care vindeca Washingtonul de ideea transferului de MIG-uri , cand China este neputinciosul in fata Ucrainei.Adica administratia US este si inteleapta si neputincioasa sarmana. Pana una alta Rusia se descurca iar China nu-si face probleme ca nu s-ar descurca.US isi face probleme ca nu poate zburda pe tot globul asa cum a facut-o pana la cazul Ucraina.Oricum dupa decizia de a sprijini Ucraina la nesfarsit US este ingrijorata de marimea nesfarsitului.US a incercat revolutii colorate in Belarus si Rusia.Nimic.Incearca acum in Iran si China in speranta ca se vor arata lumii in postura propovaduitorului Ioan pe taram asiatic .Se vede ca nici la revolutii colorate nu le mai merge mana.Xi poate face declaratii diplomatice dar din ele nu ies gloante si asta e suficient pentru Putin.Incercarea de a ambala Rusia si China in aceeasi tinta pentru a putea forta NATO la gesturi necugetate este fara efect ca si dezvoltarea ideii de folosire a armei nucleare.Nu numai pentru Rusia-Ucraina nu exista iesire onorabila dar acelasi lucru se poate spune si despre NATO.Pace favorabila Rusiei inseamna palma pentru US care a fost portdrapelul luptei impotriva autoritarismului.Dupa ce vor obosi si unii si altii, Zeleul ucrainian va fi nevoit sa inventarieze printre ruine ce i-a mai ramas din asa o frumoasa tara de care isi bate joc in fiecare zi inchipuindu-si ca o apara.

  10. @Festina lente !:tataie,bombe hiperbarice are cam toata lumea,nu m-ar mira sa toace la divizii rusesti si cu hiperbarice;pana si Romania are grenade termobarice,hiperbarice testate la Cincu
    Romania produce muniție termobarica, se spune că americanii au cam strâmbat din nas”Ce va trebuie voua munitie termobarica”Uite,ca azi sunt necesare
    Sunt cam de 6 ori mai puternice decat exchivalentul obisnuit ,dar ,pe de alta parte Ucraina doar in caz de disperare ar utiliza armament hiperbaric si nuclear(din cele cateva bombite ramase

  11. Ramai in continuare acelasi vechi si ruginit lingau putinos.
    Daca americanii ar fi vrut neparat un razboi cu Rusia sau China, ce i-ar fi impiedicat sa-l provoace mintenas.
    Cum? Simplu: bagand trupe SUA in Ucraina si dandu-le peste bot muscalilor cu armament echivalent: bombardau muscalii Kievul, bombardau si ucrainenii Moscova.
    Faptul ca SUA si NATO doar ajuta Ucraina cu armament cu care nu poate ataca teritoriul Rusiei, tie nu-ti spune ca americanii nu vor o escaladare a razboiului cu dementul kremlinez?
    Ca-i ajuta pe ucrainei, nu-i o crima. Tu nu ti-ai ajuta vecinul dandu-i un ciomag sa se apere impotriva unei satre care l-ar invada? Asta face acum si NATO. Le da ucrainenilor doar un ciomag sa se apere de satra putinantropului. Daca ar fi vrut escaladare, le-ar fi trimis ucrainenilor rachete capabile sa demoleze Moscova……[Rumburak]

  12. Doar ?-ii care înghit pe nemestecate gulgutele urkane nu știu un adevăr elementar, pe care-l află orice „lauai” în China după prima lună acolo:
    In China, ura profundă față de Americani, e SPORT NAȚIONAL în întreaga societate. O ură asiatică, greu de explicat și imposibil de înțeles !?

  13. Pentru trolii superinteligenti, China nu risca cu haiducul planetar falit și nazist in cea mai grotescă forma, Rusia.Troli superinteligenti,vedeți că nu va jicnesc,va laud,Rusia voastră va pierde războiul,nu are cum să câștige împotriva lumi civilizate care ajuta Ucraina.Nu faceți apoplexie,acceptați faptul evident că piețele majore sunt SUA,China,Europa,Japonia,India,nu Rusia voastră criminală.Nu faceți în pantaloni treaba mare,acceptati troli faptul evident că Rusia nici nu mai contează în acest război.Conteaza numai în faptul că trebuie epuizată,distrusă ,judecată ca un stat criminal,după modelul Germaniei naziste.Sa-i piară cheful pentru alte aventuri pentru o data de ani.Pusa la colț,disprețuită in toate formele,arătată cu degetul ca o tarfa ordinară plina de sifilis de care trebuie sa fugi cat vezi cu ochii.Postaci superinteligenti, așa stau lucrurile exprimate pentru nivelul vostru de înțelegere.Va pupa tata.

  14. Până și ultimul chinez înțelege că dacă Occidentul reușește să spargă și să jefuiască Rusia, etapa următoare este spargerea și jefuirea Chinei.
    Că altceva nu prea mai rămâne…?

  15. Articolul e inept, china e in alianta cu rusia si nu o va trada, a spus-o explicit deja de mai multe ori.
    Mai mult, ca si sua in al doilea razboi, VA FACE ORICE PENTRU CA MOSCOVA SA NU INCHEIE O PACE CU VESTUL, PESTE EA.
    China e inexpugnabila, cu exceptia directiei nordest, prin heilonjiang. Dar si fara presiune militara, cu o rusie ostila ar sucomba energetic.

    In europa germania e supusa unui nou plan morgenthau.
    Realizarea intermarium ar tine strategic blocata ue, departe de materiile prime ale rusiei si ar elibera resurse pentru pacific.
    DESI UN AL DOILEA FRONT CU IRANUL E MULT MAI PROBABIL, MAI ALES DUPA MOFTURILE SAUDITILOR. Urgenta e mai degraba in golf.
    Un apendix pentru uk: un euro prabusit inseamna o scotie out of eu si o britanie ‘great’. De aceea londra e cea mai activa in ucraina.

  16. @ eduard
    Notabil e ca ura de care vorbesti exista si la japonezi, doar ca e mai camuflata.
    @ ghita ce guita
    Deocamdata rusia doar cu militiile donbas si cu ceva mercenari rezista unei armate ukrane de 3x mai mare, pregatita de 7 ani + trupe nato.
    A cucerit 20%, partea care conteaza. S-a oprit doar pentru ca vrea un stat tampon acolo, nu o granita fierbinte.
    Iar china tocmai isi vinde si ultimele bonuri de trezorerie americane. Urmeaza dedolarizarea oficial, sua trebuie sa se grabeasca, deja gafaie.

  17. Al,ineptă este părerea d-tale.China nu riscă cu Rusia.Visati cai verzi pe pereți.Nu credeți?Hai sa vorbim peste o lună.Sper că ai ce mânca,de nu ,daca știu cine ești, pot ajuta cu o pâine ?.

  18. Henry Kissinger a fost supraestimat după părerea mea. În afară de New York Times eu nu am văzut un ziar american relevant în perioada asta. Trebuie să umple și ei paginile cu ceva. Washington Post o fi ziar de capitală americană, dar Ney York e o capitală a ceva mult mai important.
    Republicanii se pregătesc pentru campania electorală viitoare.
    Articolele lui Marchevici sunt utile însă, mai aflăm și noi ce spune lumea chiar dacă ” toate-s vechi și nouă toate” . În lunile astea am citit numai istorie, științe politice, psiho-sociologie. Te iei cu mâinile de cap când vezi cât de mult s-a scris și cât de puțin s-a citit. Ai zice că lumea a fost și este condusă de analfabeți.

  19. @ ghita ce guita
    Cu bucata ta de paine as hrani un porc si-un caine.
    … inca lipseste potaia anonima, las’ ca vine imediat

  20. 4 februarie … „investitorii galbeni”
    🙁 🙁 🙁

  21. TOATE CA TOATEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE dar:
    De ce se-narmeaza in draci POLONI ? (simt yankeii ceva la nemti ?)
    Doar intreb nu dau cu parul !
    Polonii au GAZ-nemtii NU MAI AU !
    Polonii au aramta yankeie …nemtii dupa zeci de ani vor sa se scape de pacoste cum s-au deja scapta de rusnaci !
    Corea de Sud si fabrici de armament de facto sub actionariat subteran yankeu … RINTREB:
    – „De ce se inarmeaza in draci polonii ?ACUM in plina criza a DOLLAR-ului 😉 ! ”
    (si nu-mi veniti cu „explicatii” superficial-oficiale 😉 ! )

  22. Poate USA vrea sa inconjoare si Germania prin POLONIA cum a-ncercat sa inconjoare (NEREUSIT!) … RUSALKA !
    😀
    Braborium braborium …hge-de BUUUM !

  23. „lauai” …”niehow” … meshtere ?
    SHALOM din tarile calde ?!

  24. D”rumul Matasii”…. investitziile in arabil ucra, facute de chinezi? Ishi permit? erau pe born-uri trezor? s-au „spalat’ in c’up? Pot fi multe. Nu naivi.

  25. RUSALKA ! Felicitari pentru limba romana! esti muuuuuuult peste asteptarile oricui!

  26. În 1984 al lui George Orwell, unul dintre cele trei „adevăruri” ale lui EngSoc a fost „Ignoranța este Forță.” Ați observat vreodată cum oamenii ignoranți au o mare putere în convingerile lor? A nu putea gândi este, cel puțin subconștient, terifiant. Pentru a ajunge la idei și înțelegeri pe cont propriu, fiecare idee trebuie să fie ținută ca un colac de salvare, lângă o navă care se scufundă. Fiecare idee este la fel de importantă ca orice altă idee, deoarece nu există un mecanism care să le analizeze. „Autoritatea” (treimea Biserică-Școală-Stat) este întărită de ignoranță pentru ca Ignorantul trebuie să se bazeze pe Autoritate pentru opinii iar acest lucru menține Autoritatea în frunte. „Conspirația” are un interes deosebit în menținerea acestei adicții puternice de autoritate pentru ca poate fi un pas scurt de la autoritarism la totalitarism. Jerry E. Smith

  27. „Conspirația” are un interes deosebit în menținerea acestei adicții puternice de autoritate pentru ca poate fi un pas scurt de la autoritarism la totalitarism. Jerry E. Smith…………….Shi tu ai dreptatee! Shalom!

  28. M-am oprit la jumătate cu cititul, pentru că n-am mai putut de atât râs.
    Ce amenințare nucleară visează „sursa chineză”, dom-le? Putin nu a amenințat niciodată cu folosirea armamentului nuclear.
    Cu câteva zile înainte de G20 Beijing a repetat parteneriatul solid pe care China îl are cu Rusia – iar Biden a primit pe parcursul celor 3 ore în care s-a deplasat la întâlnirea cu Xi fix aceeași atitudine: Rusia = prieten.
    De ce ar ajuta China la slăbirea Rusiei, știind clar că dacă s-ar întâmpla așa ceva, atacurile occidentului – cel puțin pe plan economic – ar fi direcționate către China?!

  29. @ ghita
    In magnanimitatea ta moldoveana se simte influenta spiritului rus, un ardelean sau un valah s-ar fi aricit.
    Sa vorbim peste o luna.
    Sanatate.

  30. Simple prezumții fără nici un fel de predicții rezonabile, menite să creeze iluzii tuturor.
    Realitatea este sumbră pentru yankei, nu pentru ruși sau chinezi. Cade dolarul, nu rubla și yuanul , dar SUA vrea să tragă toată Lumea după ea !
    Acum a început cu China, dar se uită că gălbejiții sunt nu numai mai mulți, dar și mai înțelepți datorită culturii și credințelor lor milenare !
    Nu ne rămâne decât să asistăm , deocamdată pasivi, dar nu ca unii dintre poponarii en voge, la ce va urma. Inclusiv pe 4 febr….. 😉

  31. NaturalNews.com
    Lanțul de aprovizionare cu antibiotice se prăbușește în America, greva feroviară este acum iminentă
    Mike Adams
    Datorită vaccinurilor covid care distrug sistemul imunitar al copiilor, un val de boală cu VSR înregistrează un număr record de copii bolnavi internați în spitale și la urgențe din întreaga țară.

    Medicii prescriu în mod obișnuit antibiotice pentru infecțiile cu RSV, chiar dacă nu are niciun sens, deoarece susțin că RSV este un „virus” și știu că antibioticele nu fac nimic împotriva virușilor. Cu toate acestea, ei elimină aprovizionarea cu antibiotice la nivel național.

    De asemenea, greva feroviară pare aproape sigur că va începe acum, probabil în următoarele două săptămâni. Dacă nu este oprit, acest lucru va cauza daune economice de miliarde de dolari în fiecare zi în care persistă și ridică întrebarea: Cum va fi livrat cărbunele către centralele pe cărbune?

    Vezi acea poveste aici.

    Și, în sfârșit, interviul meu cu Andy Schectman a fost și el live. Am vorbit despre națiunile BRICS, valutele de rezervă mondiale și sfârșitul petrodolarului: https://www.brighteon.com/2bf1751b-fe38-4f54-b191-74db39c5247e

  32. gratie lui trump ,toti oamenii de stinta chinezi in sua se intorc in china …atmosfera de persecutie si antichinezism i-a determinat s-o faca …intr-o tara de 330 de milioane pentagonul nu e in stare sa gaseasca candidati pt us army …au un deficit de 15000…nu gasesc oameni calificati …la un moment dat au eliminat obligativitatea bacaureatului…apoi …s-au razgindit…

  33. Nimeni nu stie ce au discutat intre patru ochi rusul si chinezul. Asta conteaza si nu comunicatele publice.Logica elementara spune ca daca Rusia pica, urmatoarea este China. Iar cei doi lideri stiu acest lucru. Ca le convine sau nu, in actuala conjunctura trebuie sa fie uniti.

  34. în tot articolul se citează surse militare chineze. Bun. Care îi spun unui american cam ce vor ei să facă, ce au făcut și ce strategie au.
    Și sunt date ca fiind adevărate iar unii proști chiar pun botu

  35. Misteauca se baga iar singura in seama, de pe mai multe nick-name-uri, si iar se da drept NOSTRADAMA DIN CARPATI! Dupa ce a dat chix cu 11 septembrie, vine iar cu alte piriciuni din viitor, pe care le scorneste pe baza scotocirii site-urilor de birfe politice englezo-americanesti! Va infringe inca o data!
    Dar ,lasind amuzamentul la o parte, v-am mai spus ca pentru China ,Siberia si bogatiile ei reprezinta o tzinta majora, caci i-ar permite sa relocalizeze cam un miliard de galbiori intr-un spatiu extrem de vast si de bogat, schimbind fondul genetic prorus cu cel chinez si eficientizind regiunea aceea uriasa, iar americanii si europenii nici nu s-ar opune la asa ceva, mai ales ca pentru europeni gazul va deveni si mai ieftin ca pe vremea rusilor, iar americanii ar mai avea o sursa de petrol, pentru urmatoarele decenii.
    Ce asteapta China? Slabirea suficienta a Federatiei Ruse, iar acest razboi imbecil ii aduce apa la moara.

  36. Ziua Bucovinei este sărbătorită, începând din 2015, la 28 noiembrie, fiind instituită prin Legea 250/2015. La această dată, în 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a adoptat, la Cernăuţi, moţiunea privind „Unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechiile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu Regatul României”. Regele Ferdinand I a consfinţit actul unirii Bucovinei cu România, prin decretul din 18/31 decembrie 1918, când doi reprezentanţi ai acestei provincii istorice, respectiv Iancu Flondor şi Ion Nistor, au intrat în Guvernul României condus de Ion I.C. Brătianu. Parlamentul român, întrunit în şedinţă solemnă, la 29 decembrie 1919, a confirmat actul Unirii, potrivit volumului „Istoria României în date” (2003).

    De dragul, sau de frica ovreiașului cel viteaz ( Zelinski) al nostru sas n-a amintit nimic, sau să participe la festivitățile prilejuite de această zi memorabilă din Istoria României !
    Poate o să înțelegem odată cât de dăunătoare este ajungerea în asemenea înalte funcții de Stat a unor alogeni !
    E funcție de Stat Augustine ! Nu de stat degeaba, sau de plimbat de colo-colo ( București- Sibiu și RO – SUA, sau UE )că până la urmă iei M UE….

  37. @ ghita
    ‘Dumitale’, ‘Deloc nu m-am supărat.’
    Vei fi fiind dar asta nu e vocabular de bihorean. Si nici macar topica.
    Ascendenti?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.