Interferențe culturale | „Avram Iancu 150”

În anul în care se împlinesc 150 de ani de la moartea eroului național Avram Iancu, o amplă manifestare culturală a fost găzduită recent de Casa de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș din Cluj-Napoca.

Intervențiile prestigioșilor invitați – profesori universitari, academicieni, istorici, oameni de cultură, conducători ai instituțiilor organizatoare și partenere – au fost intercalate de momente lirice, prin recitalul poetic susținut de actorul și poetul clujean Dorel Vișan și prestația artistului Nucu Pandrea.

Evenimentul-dezbatere pe marginea volumului „Avram Iancu. O viață de erou”, autor Silviu Dragomir, ediție îngrijită de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș, a fost moderat de Vasile George Dâncu, directorul editurii Școala Ardeleană.

„Avram Iancu este mai mult decât o personalitate istorică. Spiritul său străbate deja deceniile, secolele și le va străbate și de acum înainte atât timp cât va exista poporul român pe această lume, având un loc extrem de bine fixat în panteonul național. Nici nu se putea altminteri. În viziunea lui revoluționară, de transformare a societății locale și europene într-una mai dreaptă, voia măsuri radicale. Ideile lui erau ideile anului 1848 european”, a evidențiat prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

„Silviu Dragomir a intuit, la fel ca mulți din generația lui că Unirea de la 1 decembrie 1918 nu ar fi fost posibilă fără Revoluția de la 1848. Aceasta a fost temelia pe care s-a clădit România de la 1859 și apoi Marea Unire de la 1918. La 1848, elitele și masele au mers mână în mână. Biografia lui Avram Iancu ne oferă un model de demnitate și responsabilitate în același timp”, a punctat prof.univ.dr. Ioan Bolovan.

„Avram Iancu a avut demnitatea să arate că cel care a organizat Revoluția în 1848 poate să ducă la o organizare a națiunii. Avram Iancu a demonstrat organizare militară și a demonstrat organizare administrativă și civilă.  A refuzat onorurile, propunerile curții imperiale de la Viena și a rămas să apere drepturile românilor din Apuseni. Ce înseamnă asta? Înseamnă un lider. Aveam nevoie de lideri, și am demonstrat că sunt lideri adevărați. Asta a vrut și Silviu Dragomir să demonstreze în 1924. Dacă aveam lideri adevărați, nu era dezastrul din 1940, și în Basarabia și în Transilvania. Dacă aveam lideri adevărați și după 1990, nu aveam plecați 4-5 milioane de români în lumea largă ca să-și caute existența cotidiană. Mesajul lui Silviu Dragomir, și mulțumim și editurii și editorilor acestei noi ediții, ne reconstituie și ne atrage atenția că un lider se definește prin fapte. Faptele sunt duse cu poporul, pentru popor. Cred că acest lucru trebuie să îl învețe și liderii sau cei care ar pretinde să fie lideri astăzi în România”, a afirmat prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, coordonator al colecției de Istorie Contemporană din cadrul editurii Școala Ardeleană.

„Avram Iancu a dovedit că poate exista un stat național român, bine condus și bine organizat. Acest personaj, erou al nostru, a câștigat interesul celor mai importanți scriitori sau poeți români”, a precizat criticul Mircea Popa, autorul cărții „Avram Iancu, făuritor de istorie națională”.

„Dincolo de mesajul că românii sunt stăpâni în Transilvania, în țara lor natală, finalizarea grupului statuar Avram Iancu și tribunii are și rolul de a concilia comunitatea maghiară cu comunitatea românească”, a spus Tiberiu Groza, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”.

 

Evenimentul a fost organizat de organizat de CCS Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană, sub egida Academiei Române – Centrul de Studii Transilvane, Institutului de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca și Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România.

Articol preluat integral din ziarul Făclia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

9 Comentarii

  1. Frumos domnilor, dar ați uitat românii din voivodina, basarabia, ținutul Hertei…vă e frică să vorbiți de ei ?…

  2. >Avram Iancu
    >eurou national
    Da cine a decis asta? Sau e principiul faci ce zic eu sau te arunc in gulag?

  3. Sub pseudonimul ,,Milton Lehrer,, Silviu Dragomir a publicat în 1944 cartea ,,Ardealul, pământ românesc,,

  4. ..unguresc
    Bozgore, e pe principiul că Eroul Național Iancu Avram împreună cu taica Axente v-au făcut de boala copiilor când cu revoluția galinaceelor care sunteți.

    Alte întrebări, urecheaților?

  5. Bai hahalerelor , patriotii lu’ peste ( si ma refer la ardeleni ) , va tremura chilotii de dragul lui ,, Avramut al nost’ ! ” ? Tineti conferinte , simpozioane , …. ? Nu zau ? Si ce naiba ati facut in 2011 , cand Csibi Barna l-a spanzurat pe Avram Iancu ( o papusa ! ) in piata din Miercurea Ciuc ? Ca n-ati scos nici macar un ,, miau ! ” ! Mai revoltati au fost ,, miticii ” din Regat ! ,, Noi suntem romani , noi suntem romani , …….. ! ” ! Sunteti pe naiba … !

  6. Mihai Viteazu, învins la Miraslau, prin tradarea lui Basta, a pierdut conducerea celor trei principate și ulterior după victoria de la Goraslau a fost asasinat la ordinul aceluiași Basta. Dar Basta, general imperial, a făcut aceste fapte la ordinul lui Rudolf de Habsburg, rege al Austriei și împărat al Sfântului Imperiu Romano German. Învățând din experienta trecutului Avram Iancu s-a aliat cu urmașul lui Rudolf, Frantz Iosef Împărat al Austriei, împotriva aristocrației naționaliste maghiare în 1848. În 1867 același împărat Frantz Iosef prin pactul dualist încheiat cu aceiași aristocrație naționalistă maghiară a inclus Ardealul în Regatul Ungariei, inseland așteptările lui Avram Iancu și a celor care l-au susținut în 1848.

  7. @Bender etc:asta nu ai d-ta cum să știi-ardelenii sunt(vorba unor francezi celebri)oamenii lui „țâne minte!”și „dăi,mă”;da’ matale servești „Hell Energy”,de ești așa războinic?

  8. Avram Iancu ca EROU national … asta a decis NATIA cea MAJORITARA pe acest taram … NATIA cea ROMANEASCA din ROMANIA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.