Ultima recoltă de cafea înaintea directivei UE privind defrişările

Următoarea recoltă de cafea va trebui să respecte EUDR (directivă UE anti-defrişări – n.r.) , aceasta este ultima recoltă exportată înaintea directivei.  Și pentru că este deosebit de vulnerabilă la provocările de a garanta că fiecare bob respectă măsura, traderii se grăbesc să livreze cât de multă cafea pot spre Europa înainte de 30 decembrie.

De menționat  că aceste livrări se derulează într-un moment în care traderii trebuie să facă faţă unor preţuri ridicate. Cotaţiile la cafeaua robusta, sortimentul mai ieftin, au atins cel mai ridicat nivel de după anii 1970. În paralel, cotaţiile la cafea arabica, de o calitate mai ridicată, au crescut şi acestea cu peste 30% în acest an. La acestea se adaugă majorarea costurilor cu împrumuturile, lipsa containerelor navale şi perioadele mai lungi de tranzit.

Începând din data de 30 decembrie 2024, EUDR va cere companiilor care vând soia, carne de vită, cafea, ulei de palmier şi alte produse în cele 27 de state membre UE să dovedească faptul că lanţurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor.

Lipsa clarităţii detaliilor lasă  însă multe firme nepregătite,  perturbările în aprovizionare fiind astfel inevitabile.

Cultură de cafea depinde de milioane de mici cultivatori răspândiţi pe glob. Aceștia vor fi obligați să garanteze că fiecare bob respectă directiva.

„Aceasta este ultima recoltă pe care o putem exporta înainte de intrarea în vigoare a EUDR. Următoarea recoltă de cafea robusta va fi în luna octombrie şi având în vedere intervalul de 70 de zile de care au nevoie navele pentru a ocoli Africa de Sud şi timpul de procesare, aproape toată cafeaua din următoarea recoltă va trebui să respecte EUDR”, spune Ted Marley, trader de cafea din Uganda.

Firmele care se ocupă cu prăjitul cafelei vor să îşi acopere orice posibil deficit pentru primul trimestru din 2025, spune şi Ricardo Dos Santos, director de operaţiuni la furnizorul de cafea Riccoffee. Puţini traderi sunt dispuşi să rişte să livreze cafeaua după luna octombrie şi să rateze fereastra de oportunitate pentru transportul de boabe de cafea necertificate, a adăugat Dos Santos.

„Nu avem capacităţile necesare şi nu avem nici banii pentru a crea stocuri de rezervă pentru 12 luni în Europa”, susţine pune Holger Preibisch, preşedintele Asociaţiei cafelei din Germania.

Potrivit acestuia, chiar dacă traderii continuă să livreze cât de multă cafea pot înainte de intrarea în vigoare a directivei UE privind defrişările, este incert cum va evolua situaţia, deoarece Comisia Europeană nu a publicat nici acum detaliile de implementare. „Asta ar putea însemna volume mai mici, ceea ce ar putea duce la creşterea preţurilor”, a adăugat Preibisch.

Însă pierderea Europei ar putea fi câştigul Chinei, a precizat Joab Kankiriho, un broker de cafea la Wakanda Coffee Brokerage Services. „Vedem cum intră cumpărătorii chinezi şi cred că va trebui să căutăm pieţe alternative în altă parte, chiar dacă UE a cumpărat aproape 90% din cafea din Uganda”, a spus Kankiriho.

Recomanda 2

12 Comentarii

  1. Boi astia de la UE uita ca si arborele de cafea este tot un copac, iar plantatia de cafea este tot o padure, dar mai mica!!

  2. se scumpeste sau ajunge doar din specula, UE a mai gasit o solutie de imbogatire a baietilor destepti, care sunt tot ei, dar prin scuza eco, vor cumpara ieftin si vor vinde pe oclite in UE la preturi ”bune”,sa nu moara de foame negustorii, doar culegatorii dupa plantatii sa saraceasca invers proportional cu profitorii, iar consumatorii de cafea sa inlocuiasca produsul cu energizante ieftine si sintetice…
    Ceva mai ”valoros” decat UE nu exista decat in placuta suedeza…

  3. Soljenitin( ma rog cam pe acolo se scrie) cred ca s-ar smulge paru si cere scuze pentru ce a scris despre gulagul rusesc.A nu uita ca Marx&Engels s-au facut studiile si an scris cartile in UK iar Lenin a fost trit in Germania.

  4. Ca si in cazul cerintelor privind emisiile imposibile pentru autoturisme, e greu sa faci niste hartii? De unde sa stie importatorul european ca acolo de unde ii este librata cafeaua s-a taiat sau nu o padure? Ii va da vanzatorul o hartie care sa certifice 😁 ca nu s-a taiat nicio padure.

  5. Faina de greieri, carne sintetica, indulcitori artificiali, ce mai, numai bunataturi de la WUE. Mancarea din Soylent Green si Expresul zapezii, o safie hrana cea de toate zilele.

  6. Ne intoarcem la „nechezol”, la aromele copilariei…
    Si la Arabela, film in care se consuma o piftie gelatinoasa care continea toate ingredientele necesare supravietuirii. Ma rog, Gates o sa faca friptane sintetice, pe fiecare strada va fi instalata cate o imprimanta 3D care ne va hrani, pe baza de cod qr, vor inlocui bancomatele, nu va mai fi nevoie de bani, ci de credit social. Stapanii vor hotari in ce cuantum. Bineinteles,specialii vor primi portie dubla.

  7. Ha, ha! Pi dilimacii di la Brushell nu-i întrabă nime de nghi’ca da’ iei “ș’ dă-i ș’ luptă” au/ n-au tr’abă di or’unde, or’când ș-n or’ce domeniu…

  8. Ce nu pricepeți este chiar în fața voastră.Vă vor faliți și drogați, eventual morți și înlocuiți de alte rase care să le spună”stăpâne.”Nu veți mai avea nimic și veți fi fericiți”.Doar n-ați pus botu’ la climatisme, nu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.