Ultima scrisoare a lui Navalnîi

  Vitale Cojocaru

Mă întreabă foarte multă lume, acuzându-l pe Алексей Навальный, de ce s-a întors în Rusia? Că a fost moarte sigură.  Chestia este că Navalnîi știa care este riscul. Știa foarte și foarte bine. Chiar cocheta cu moartea. Colegii săi din FBK, organizația care făcea anchetele celebre, glumeau pe seama asta, când și cum o să moară. 

Dar vreau să-l las pe Navalnîi să vă răspundă la întrebare. Aceasta este scrisoarea pe care a trimis-o din închisoare.

O redau exact.

„De ce ai ales să te întorci?

Răspunzând la această întrebare, simt deja o ușoară iritare de două feluri. Prima – că nu am putut găsi cuvintele potrivite pentru ca toți să înțeleagă și să nu mai întrebe. A doua – că politica rusă din ultimele decenii a inoculat societății un cinism și o conspirație atât de adânc înrădăcinate, încât oamenii în principiu nu cred în motive simple.

Că dacă te-ai întors, înseamnă că ai încheiat vreun pact. Că există un plan înșelător în care sunt implicate persoanele loiale Kremlinului. În orice caz, există o intrigă. Pentru că totul în politică nu este așa cum pare.

Dar nu există niciun secret sau scheme. Totul este mult mai simplu în realitate.

Eu am țara mea și am convingerile mele. Și nu vreau să renunț nici la una, nici la cealaltă. Și nu pot trăda niciuna dintre ele. Dacă convingerile tale valorează ceva, trebuie să fii pregătit să le susții. Și, dacă este necesar, să faci anumite sacrificii.

Dar dacă nu ești pregătit, atunci nu ai nicio convingere. Pur și simplu crezi că le ai. Dar acestea nu sunt convingeri și principii, ci doar gânduri în mintea ta.

Desigur, asta nu înseamnă că toți cei care nu sunt acum în închisori nu au convingeri. Fiecare plătește prețul său. Pentru mulți, acesta este foarte mare și fără închisoare.

Am participat la alegeri și am aspirat la poziții de lider. Am străbătut întreaga țară și am spus de pe scene peste tot: „Promit că nu vă voi dezamăgi, și nu vă voi înșela, și nu vă voi abandona”. Revenind, mi-am îndeplinit promisiunea făcută alegătorilor mei. În Rusia, trebuie să apară în cele din urmă aceia care nu mint.

Așa s-a întâmplat că în Rusia, pentru dreptul de a avea convingerilele mele, trebuie să plătesc stând într-o celulă. Și, desigur, nu-mi place să stau aici. Dar nu mă voi abate de la ideile și țara mea.”

Închei prin a spune că Nelson Mandela a stat 26 de ani în închisoare. Pe Alexei Navalnîi închisoarea rusească l-a omorât în 4 ani.

Vitale Cojocaru 

P.S.: În această seară, de la ora 21.00, în direct la Euronews Romania, moderez o ediție specială despre moartea lui Navalnîi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

50 de Comentarii

 1. Mai vitalie, forward scrisoarea spre wc budanov,sbu,aka mandalorian.

 2. In mesajul lui Navalny din inchisoare catre poporul rus:
  – ‘Eventuala mea moarte arata ca suntem o forta de care le este frica. Nu renuntati!’

 3. Astept cu nerabdare miniserialul care va aparea pe Netfletz ! Sa exploatam la maxim aceasta oportunitate, poate la urmatorul nu vom avea ocazia.

 4. De ce s-a intors Navalni in Rusia daca sustinea ca a fost otravit? A crezut cumva ca se va activa articolul 5 din NATO pt el? Pe nenea asta care se posta pe youtube in urma cu cativa ani agitand un Kalasnikov si spunand ca trebuie rasi toti musulmanii din tarile satelit ale Rusiei l-au omorat americanii si UE in speranta lor imbecila de destabilizare. Poate era bine merci daca ramanea in Germania dar s-a aruncat in cap precum face si Ucraina.

 5. @gogutza,ești femeie intreaga la minte?Chiar nu ți-e rușine matracuca să vorbești astfel? Putler a reînviat Gulagul bolșevic și l-a făcut mult mai crud și ticălos,beneficiind și de torționari de cea mai joasă speță,așa cum sunt cei de la *LUPUL POLAR* care l-au ucis pe Navalnîi!Femeie abramburita,nu rătăcii pe forum.

 6. Iar vret i sa atacati Moskova ca in 1941? Acum nu va ias a! E mai puternica Moskova ca niciodata.Acum merge pana la Washinghton

 7. Ca de obicei trolii proruși fac ce știu mai bine:să mintă grosolan și criminal.Pe aceștia cine-i va dibui să dea socoteală pentru răul făcut.Sper să vină ziua când amarnic se vor căii,dar va fi prea târziu. Sa mori pentru ca ai spus ceva care nu convine regimului,atenție ce votați romani!Noi am mai trecut prin așa ceva,toată inteligenta românească murind în pușcăriile comuniste!Legionarii nu au fost mai departe!Tineti democrația și drepturile omului în viața altfel ne vom întoarce la ceea ce am mai experimentat!Cine nu își cunoaște istoria risca să o repete!Sa fii proputinisti inseamna ca esti mai prejos decat o șopârlă.

 8. si, daca l-au aranjat amerlocii sau urkacii, ca sa-l discrediteze inca odata pe Putin..?? stim cu totii ca amerlocii sunt asi in asa ceva .! si nu numai…….

 9. A murit un om pentru libertate si democratie…, iar rusii de rand sint speriati ca a crescut pretul la oua..popor de idioti irecuperabili! Cehov a spus ca taranul rus e la 200 de ani distanta de europa. A avut dreptate!

 10. Putin la depasit cu mult pe Stalin in materie de cruzime.Stalin la exilat pe Trotki si la mai lasat in viata in exil inca 16 ani dupa ce a ajuns la putere in 1924.Si la ceilalti adversari politici Stalin le-a inscenat procese „revolutionare”,Putin ii asasineaza pur si simplu.

 11. „Putin, individ mediocru”

  Nu numai mediocru ci si tampit.

  S-a chinuit sa joace teatru intr-un interviu fake cu C. Tucker pentru a da occidentului impresia de ins echilibrat… Dupa care, nu se poate abtine si ordona suprimarea lui Navalnai – anuland orice avantaj mediatic obtinut prin „interviu”…

  Asta e mai limitat in gandire decat taranul de Hrusciov.

 12. Nu-mi vie să cred! Este o crimă ÎFIORĂTOARE! Victima regimului Putin! Știu că Putin este o bestie, dar credeam că și în nemernicie sunt limite! Dumnezeu să-l ierte și să-i întărească familia – soția și copiii – să treacă peste o așa pierdere…

 13. Nu văd acum în Rusia pe altcineva cu cunoștințele și curajul lui Navalnâi, care să poată moderniza Rusia, să o readucă în Europa democratică! O pierdere inestimabilă, fără îndoială intuită de criminalul Putin, care a scăpat astfel de el! O pierdere pentru Rusia, o pierdere pentru întreaga lume cu adevărat democratică!

 14. Amintirea lui va dainui mai mult decat cea a ticalosui asta nenoricit care i-a ajun din urma pe Hitler si Stalin. Sa ii vad eu pe aplaudaci de la noi cand s-or trezi cu rusii la poarta, daca astia sun in stare sa isi omoare un semen de al lor pentru ca a contestat puterea unui limbric ca Putin. Dar asta spune multe, limbricu e disperat, ca ii ticaie ceasul. Probabil are cosmaruri cum e carat pe capota masinii ca dezaxatul de Gaddafi. Sper ca americanii sa il bage la parnaie pe Dumb ca sa ii taie limbricului orice speranta.

 15. Un om de valoare disparut cu dispret, dus la cercul polar sa nu poata interveni nimeni, dar nu trebuie sa disperam, cine ridica sabia de sabie va pieri. RIP Navalnîi!, ai devenit un erou international, Dumnezeu il va ierta pentru orice altceva ar fi facut el, ca om.

 16. Regimul criminal al lui Putler și-a îndeplinit și ultimul deziderat : asasinarea și a ultimului mare opozant al căpcăunului de la Kremlin și a clicii acestuia.
  Moartea premeditată a lui Navalnîi judecat și închis ca unul dintre cei mai mari criminali ai istoriei după un simulacru de judecată în cel mai abject stil stalinist, vine după încercări repetate ale odiosului de la Kremlin de asasinare prin otrăvire.
  Asasinarea lui Navalnîi vine după uciderea tuturor marilor opozanți ai regimului Kriminal al lui Putin, în țară și în străinătate printre care Boris Nemțov, Ana Politovskaia, Boris Berezovski, Aleksandr Litvinenko și mulți alții.
  Țările democratice ar trebui încă o dată să ia aminte că un regim cu astfel de crime este un pericol constant pentru pacea lumii și să acționeze în consecință.

 17. Rușii trăiesc în evul mediu. 4 din6 luni am trăit la izolare la Aiud in 1894 pentru trecerea frauduloasă a frontierei.Pot să înțeleg ce simte familia lui.Scheiß rusen.Ei ne au adus fericirea .

 18. Ce mai pot spune acum susținătorii lui Putin când Navalnii a fost ucis chiar daca era închis. Putin daca era bărbat și avea caracter și putere de decizie asupra celorlalți din spate nu permitea uciderea lui.Se simțeau amenințati și vulnerabili din cauză că sânt slabi așa că a fost ucis.A fost un rus adevărat,până în ultima clipa,care a sacrificat viața sa pentru binele tuturor rușilor!!!așa cum Putin încă are de demonstrat!

 19. Poate in acest ceas Occidentul se va trezi. Acest om a fost sacrificat de occident care la trimis inapoi in Rusia unde putin la omorat lent dar sigur. Ucraina va avea aceasi soarta va muri lent si sigur daca occidentul nu trimite ajutoarele necesare. Degeaba ni se spun stiri ca Ucraina e viteaza. Ori cata tehnica militara superioara ar avea Ucraina totusi conteaza numarul de soldati pe care Rusia ii are. Rusia s-a echipat repede folosind China, Corea de Nord Iranul iar occidentul vb si vb si vb, parole parole parole. Tot ce a fost in est a fost sacrificat de sute de ani pentru linistea occidentului, Polonia, Cehia, Romania, Bulgaria….

 20. Așteptăm o poziție de la Nehammer și Orban,cei care sunt slugile lui Putler în mijlocul Europei și ,care, fac afaceri cu cei mai cruzi criminali din Secolul XXI .În plus Austria și Ungaria oferă o platformă majoră de spionaj și diversiune pentru Imperiul Răului,numit și Imperiul Orcilor Criminali!

 21. Văd că sunt activați mulți europiteci rusofobi să dea din clanță. Vor face icter și atât.

 22. @ 19:48 ghita

  Vorbeste direct cu mine,lasa dedublarea..stii ca pot.😃

 23. Evident ne este !
  Pe Navalnîi l-au curățat Urcacii.
  Sa deturneZe atenția de la Avdeevka, unde VITEJII Azovieni, „FLOAREA” Armatei Urcace, MUTĂ DECISIV fugind în derută în toate direcțiile.
  Degeaba, vor fi deNaZificati TOTAL și DEFINITIV, maRog…🤣

 24. A disparut agentul lui Sorosh trimis in misiune, mare paguba-n ciuperci.

 25. Cam neadaptat si or.os.to.van individul, altul mai bun n-au gasit soroshishtii?

 26. Ce coincidenţă stranie! Doamna Navalnîi se afla, ca mare om politic de importanţă planetară ce este, întâmplător la conferinţa de aşa zisă securitate de la München şi tot din întâmplare avea şi discursul emoţionant despre moartea gigantului politic Serghei gata scris (şi aprobat, să nu uităm!) Minunaea asta nu mai poate fi depăşită în minunăţie decât de găsirea paşaportului pilotului amator Ata în ruinele World Trade Center după un incendiu cu temperaturi de peste 700 grade Celsius. Sau eventual de mărirea sumei de asigurare pentru acelasi Word Trade Center cu câteva săptămâni înainte de atacul surpriză efectuat de.. hmmm… Ata… Or fi oamenii proşti – da chiar aşa????

 27. Citesc la comentarii si ma minunez: „liberul” dat de interpretul rolului de presedinte al Ucrainei la Canabis se referă cumva și la plata soldei mercenarilor pe tastatură în.. natură? Și chiar nu mai găsește Messy-ul mercenari doar cu jumătate de creier extirpat? Mare ți-e Doamne grădina…

 28. A fost un fraier, o victimă sigură, nu se va schimba nimic în Rusia, e o dictatura absolută , doar o lovitura de stat din interior dar în nici un caz acum

 29. Fără Navalnîi, Rusia va fi și mai săracă. Chiar că nu mai nimeni Rusia care sa merite respectul. Până si tânără generație este pierduta.

 30. În esență, răposatul Navalnîi a mizat pe cartea CIA, pe care rușii o citiseră deja în anii lui Elțîn și pe care, categoric, nu mai vor s-o răsfoiască.
  De aici sprijinul firav de care s-a bucurat el în rândul cetățenilor, cu sau fără represiunea putinistă. La Kremlin e nevoie de cu totul altceva decât o marionetă a Americii.

 31. Romania a renuntzat la slavona cam demultzishor:
  -grafia Алексей Навальный e o provocare in genul „slava”
  INCA UN PAS PE CALEA DEZNATIONALIZARII ROMANILOR!

 32. Mâine deschide rusu celula și să vezi, uite-l măi pe Navalniy, el de fapt dormea și au crezut toți că ai dat măi papucii, ieși mah la plimbare să te vadă lumea

 33. Am un vis, ca Nawalny sa devina intr-o sa devina presedintele Rusiei, sa faca gheipraid la Moscova si sa o ia de sotie pe Vitale Cojocaru!

 34. De morti numai de bine, dar zdreanta asta si mort si-ar mai merita o grenada in gura! A murit ca un vierme, la cosul de gunoi al istoriei, unde v-a ajunge tota „elita politica” supusa, de unde cu siguranta nu v- lipsi nici stejarul gaunos de la cotroceni!

 35. IO sunt mai CINIC;
  CARE sunt Convingerile lui Navalnai?
  Ca, SIMPLUL Fapt ca dizidezi injurandu-l pe SEFuu’ in Functie, NU cred ca te face AUTOMAT „dizident”.
  Dizident a fost Si Ala, Hodorkovski, DUPA ce a fost intarcat de la FURAT.
  CUM dizideaza UNu;;, CUM devien frecventabil si Erou …
  CE ANUME A VRUT, simplu, clar, precis.

 36. Si hotii au convingeri dar incearca sa-i convinga pe ceilalati ca totul e altfel.

 37. Brusc și straniu,în perioada în care. UCR disperată este la pământ si cerșește bani și proiectile iar disperații repetitivi din spatele lui Biden-pempars sunt aproape de a pierde un nou mandat,moare brusc Navalai !Asta după ce maică-sa, miercuri,l-a vizitat și l-a văzut viu si
  vesel ! Prost este Putin,să -si mai lege o piatra de picior în condițiile in care avea toate atuurile in mână ! Amerlocii si executanții lor din perfidul Albion,l-au sacrificat pe bietul Navalnai,așa umflat de presă și fara prea mulți adepți cum era,pentru ei! De asemenea vin alegerile prezidențiale în Rusia si Putin nu are rival ! In rest,unii foarte docți, judecă situațiile precum copii de grădiniță ce se joaca la groapa cu nisip ! S-au inversat rolurile din vechile filmele rusești! Acum rușii sunt răi,prosti și cruzi iar amerlocii și nemții sunt etici,deștepți și umani !

 38. De ce va mira decesul acestui om daca metoda de vizibilă și practicata inclusiv in Romania? Omul e sănătos tun din toate investigațiile medicale, dar fiind supus stresului o lungă perioadă de timp, cade din picioare spontan și poate muti daca nuce nimeni din jur interesat de viață respectivului cetățean! Omul a avut o, în termeni medical, „Sincopă” și trebuia sa i se pina un Holter cel puțin pentru 24 ore sa ii urmărească circulația sângelui cu pornire de la inima spre organism și mai ales spre creier, creierul fiind nealimentar suficient cu sânge de la inima, inima nu mai are putere să pompeze sânge spre creier pentru aerisire și hrană, după care, tratament medicamentos sau invaziv direct prin vene pentru deblocarea venelor foarte subțiri care alimentează creierul cu sânge! Scuze pentru amănunte, am trecut prin aceste faze grave și știu despre ce este vorba, aceste amănunte le știu nu din Romania, strict de la strainezia și în România forțez practică gen punct ochit, punct lovit. Cum sa aibă interes rusica să trăiască acest om, sau, poate medicii real profesioniști sunt doar pentru puțin?!

 39. Rusia nu va fi niciodată „modernizată” deoarece rusul de rând nu va accepta niciodată că femeia poate fi bărbat şi bărbatul poate fi femeie – ŞI TOT NICIODATĂ RUSIA NU VA FI ÎNVINSĂ!
  Deci, cele câteva grupuri de 1000 … 2000 de maidanezi care din când în când fac zarvă prin piete, nu contează. În plus, voi ăştia care-l faceţi pe Putin în toate felurile nu uitaţi un aspect important: ÎN SPATELE LUI PUTIN EXISTĂ 1000 DE PUTINI MAI PUTINI DECÂT PUTIN! Acum aveţi marele noroc că Putin este un tip echilibrat – DACĂ ÎN LOCUL LUI ERA MEDVEDEV CE FĂCEAŢI BĂ VITEJILOR?
  Pentru mine şi cei ca mine şi ruşii şi ucrainienii, din punctul de vedere al poziţiei lor faţă de România, nu mi-s pe plac. Dar zâmbesc amar când văd o Americă în care primul om din stat este un cacănpampers senil cum încearcă să bage Rusia în corzi – ESTE HILAR, ZĂU AŞA! CUM PUTEM SĂ AVEM ÎNCREDERE ÎNTR-O AMERICĂ CE ŞCHIOAPĂ. CUM PUTEM SĂ AVEM ÎNCREDERE ÎN CEI CE AU FUGIT DIN VIETNAM, BOSNIA, IRAK, AFGANISTAN?

 40. Observ aici lătrăi indignați, cu spume la guri, combătând la ordin moartea lui Navalniy. Dar ați auzit, măi slugi plecate, de unul Gonzalo Lira, ziarist american, arestat la Kiev, mort recent în închisorile lui Zelinski?? Unde erați atunci ca să vă lătrați indignarea pentru uciderea unui ziarist, arestat pentru vederile lui politice? Nici Baiden-Alzheimer nu a bâiguit niciun cuvânt de protest. Băi oameni de două parale, într-o declarație recentă Navalniy al vostru spunea că nu are nimic de reproșat condițiilor de detenție, camera sau hrana. Singur s-a întors în Rusia din occident, deși știa că este urmărit penal, s-a întors ca să facă spectacol. Ce vină are Putin că ăsta a murit să zicem de un AVC, chestie întâlnită din ce în ce mai des la oameni relativ tineri?

 41. Navalnii a fost un fraier care a crezut ca poate lupta impotriva criminalului de la Kremlin.
  Si-a dat viata ptr o turma de cioloveci imbecilizati, gata sa-l pupe si-n dos pe sceleratul cracanat.
  Mai ramane sa speram ca vom afla odata de metoda cu care a fost asasinat: tot cu Noviciok, bayaie, sau l-au sinucis aruncandu-l de la etaj?……[Rumburak]

 42. Un pion nenorocit al occidentului, a căriu moarte e inspre lătratul imbecil al occidentalului pedofil..drogat.,Era de sacrificat exact la momentul potrivit,. Și asta ar trebui să de a de gîndit oricui,,. de ce moare opoziția in campanie electorală.. Nu e mîna lui Putin, e mîna altora, poate ukrani, poate americani, care acu sunt in război cu rusia și recurg la orice fel de dibversiune.. arucă in aer și NS2 .. Ai de stat lucid, treaz și să vezi in detalii evenimentele..

 43. Amu stind strimb si judecind drept , Navaniy fiind considerat asa cum era considerat de autoritatile ruse , nu stiu cum ar fi trimis ” scrisoarea” catre Vitalie… Poate prin curier. Da las pe altii cu supozitiile…..

 44. Trebuie să înțelegeți că principalii lideri bolșevici care au preluat Rusia nu erau ruși.
  I-au urât pe ruși.
  I-au urât pe creștini.
  Conduși de ura rasială, au torturat și au sacrificat milioane de ruși fără nici cea mai mică remușcare.
  Revoluția din octombrie nu a fost ceea ce voi numiți „Revoluția Rusă”.
  A fost invazia și cucerirea populației ruse.
  Mulți dintre compatrioții mei au suferit crime oribile pe care niciodată în întreaga istorie a umanității nu au trebuit să le sufere popoarele sau națiunile.
  Acest fapt nu poate fi subestimat.
  Fără evrei nu ar fi existat bolșevism.
  Pentru un evreu, nimic nu este mai jignitor decât adevărul.
  Din 1918 până în 1957, teroriștii evrei însetați de sânge au ucis 66.000.000 de oameni.
  Bolșevismul a efectuat cel mai mare masacru uman din toate timpurile.
  Faptul că cea mai mare parte a lumii ignoră astăzi această realitate este o dovadă că media globală în sine este în mâinile ucigașilor.

  Aleksandr Soljenițîn – Two Hundred Years Together

 45. Navalny a fost omul CIA, proxi BND, si a jucat rolul lui VI Lenin, probabil ar fi urmat sa participe la alegerile din martie , pe fondul unui Maidan rus, daca lucrurile decurgeau conform planului, dar ….. a fost incarcerat. A avut soarta lui Nemtsov ptr ca nici el nu a vrut sa plece din Rusia. Hodorcovski, evreu fiind a fost eliberat de lobyul evreiesc si acum traieste in Occident. l ati mai auzit vorbind ?…..nu, ptr ca asta a fost intelegerea. Navalny a avut sansa sa ramana si el in Occident dar nu a vrut sau …..a fost trimis, ptr ca ei credeau in posibilitatea de a se impune ca in Ukraiina….. Rusia este slabita etc. Intre timp, a izbucnit razboiul din Ukraiina unde Rusia rezista bine , daca ar fi fost invinsa sau cel putin sifonata , lucrurile ar fi decurs in favoarea lui Navalny, dar …
  Mesajul este ca Rusia si marile puteri nu glumesc in aceste situatii, daca vor sa si mentina pozitiile …..
  ce ar fi fost Rusia cu acest Zelenski la putere ?;;;;; no mercy !
  Si Prigojin a crezutr in steaua lui ca probabil cu ceva sprijin extern si cu popularitate se poate …… da, dar nu peste tot, in special in marile puteri care isi numesc liderii , nu sunt impusi de afara.
  Nu este nimic nou sub soare .
  Dumnezeu sa l odihneasca in pace !

  Mesa

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.