Ultimele trupe americane au părăsit duminică Irakul

Armata americană a părăsit duminică dimineaţă Irakul, la aproape nouă ani de la declanşarea ofensivei şi înlăturarea de la putere a dictatorului Saddam Hussein, lăsând această ţară bogată în petrol într-o gravă criză politică.

Ultimul convoi compus din 110 vehicule ce transportau aproximativ 500 de militari a traversat frontiera la ora 7.30 (6.30, ora României). Ultimul vehicul a trecut opt minute mai târziu, potrivit Mediafax.ro.

În urmă cu opt ani şi nouă luni, forţele americane au trecut această frontieră în sens invers, în cadrul „Operaţiunii Iraqi Freedom”, ce avea să devină cel mai controversat război după cel din Vietnam, desfăşurat cu jumătate de secol înainte.

Armata americană, care a avut în Irak până la 170.000 de militari în punctul maxim al luptei contra insurecţiei, a abandonat astăzi 505 baze. Numai 157 de militari vor mai rămâne în această ţară, responsabili cu antrenarea forţelor irakiene, dar şi un contingent de puşcaşi marini, pentru a proteja ambasada.

Retragerea a fost întâmpinată cu aplauze de unii soldaţi americani, vizibil uşuraţi că misiunea s-a încheiat. Alţii se întrebau însă cum vor reacţiona irakienii când vor descoperi că americanii au plecat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.