
Ministrul de Externe german Annalena Baerbock a avut parte de un moment umilitor în timpul conferinței de presă cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, luni, când a efectuat o vizită neanunțată la Kiev.
Baerbock a anunțat că Germania va oferi Kievului ajutoare umanitare de 20 de milioane de euro, ceea ce va ridica la 380 de milioane de euro suma totală oferită de Berlin în acest an. Ministrul german a vizitat apoi o centrala electrică de la marginea Kievului și a propus construirea unei mari ferme eoliene la Cerbobîl, energia verde ce urmează a fi produsă aici fiind, în opinia ei, ”o nouă versiune a păcii”.
Însă discuțiile cele mai importante au fost despre livrarea de către Germania a rachetelor de croazieră Taurus, produse de concernul european MBDA. Guvernul de la Berlin amână decizia, exprimându-și îngrijorarea că forțele ucrainene ar putea folosi racheta cu o rază de acțiune de 500 de km pentru a lovi obiective din Rusia. Cancelarul Olaf Scholz a purtat discuții cu MBDA pentru o posibilă reducere a razei de acțiune a rachetelor ce urmează să fie trimise în Ucraina.
Ministrul Kuleba a făcut presiuni pentru livrarea acestor arme și a produs un moment umilitor pentru omoloaga din Germania. Întrebat de reporter dacă discuțiile cu Baerbock îi dau speranțe în ce privește rachetele Taurus, Kuleba răspunde: ”Nu, nu aș spune că Annalena a trecut dincolo de poziția oficială a guvernului german”. Apoi, uitându-se în ochii lui Baerbock, a spus: ”Dar o veți face oricum. Este doar o chestiune de timp și nu știu de ce pierdem timpul. Nu există nici măcar un argument obiectiv împotriva acestui lucru. Haideți să o facem. Cu cât o facem mai repede, cu atât mai mare va fi mulțumirea noastră”, a spus ministrul ucrainean.
Poate că ministrul de Externe de la Kiev a fost iritat de faptul că Baerbock a insistat în timpul discuției pe mai multe măsuri anticorupție în Ucraina, scriu unii comentatori, și de aici acel ”o veți face oricum”. Însă nu este pentru prima dată când Kuleba a luat în derâdere reticența Germaniei de a trimite arme. În luna ianuarie, după ce cancelarul Scholz a exclus livrarea unor avioane de luptă, Kuleba a spus: ”Germania o va face oricum mai târziu. Am văzut asta și cu obuzierele autopropulsate, și cu sistemul antiaerian IRIS-T, și cu vehiculele Marder, și cu sistemele Patriot”.
Poate cel mai relevant comentariu apărut în mediul online după conferința de presă de la Kiev este următorul: ”Așadar, iată cum un protectorat al SUA (Germania) este ridiculizat în mod public de un interpus al Americii (Ucraina). Unul dintre dezavantajele alinierii militare este următorul: interesul alianței este definit de liderul alianței și este întotdeauna interesul suprem”.
Ucraineanul Kuleba știe foarte bine și din proprie experiență unde se formulează politica externă a Germaniei. De aici și declarațiile obraznice de la ultimul Summit NATO privind lipsa de susținere din partea aliaților, de aici și țâfna în relația cu Polonia sau România când vine vorba despre importul cerealelor ieftine din Ucraina, chiar și modul în care Kievul a tras de mânecă Bucureștiul în recentul caz al donei prăbușite pe teritoriul României.
Pentru statele mai puțin influente din UE, această condiție este mai ușor de acceptat și este chiar de dorit. De ce să se mai obosească guvernele să formuleze o politică externă, când ea poate fi concepută de consilierii numărului trei din Departamentul de Stat (Victoria Nuland)? De ce să se obosească militarii să mai conceapă o strategie de apărare, când ea poate veni direct de la Pentagon? Este suficient ca șeful statului să spună că țara are cele mai puternice garanții de securitate din istoria sa (în cazul României a făcut-o și Traian Băsescu, și Klaus Iohannis, cu câteva zile în urmă, iar apoi a sărit cu aceeași afirmație și Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO) și gata cu strategia. Uneori, precum în cazul Poloniei, strategiile de apărare menționează că NATO suplimentează securitatea tarii, nu înlocuiește de-a dreptul apărarea suverană.
Pentru Germania, care, după invazia rusă în Ucraina, a avut zero creștere economică, criză energetică datorată încetării importurilor din Rusia, prezență tot mai redusă pe piața chineză și investiții chineze tot ai puține (la solicitarea SUA în conflictul cu China), expunerea publică de către un ministru de la Kiev a statutului real al țării este mai greu de digerat.
Dincolo de lipsa de diplomație, declarația lui Dmitro Kuleba relevă o realitate despre care oficialii germani nu vor să vorbească nici măcar în șoaptă la ședințele de guvern – vasalizarea Europei. În aprilie anul acesta, European Council on Foreign Relations a publicat un eseu – ”Arta vasalizării: cum războiul Rusiei în Ucraina a transformat relația transatlantică”. ”De la începutul războiului din Ucraina, mulți oficiali ai administrației SUA și-au exprimat viziunea că europenii se pot plânge și se pot lamenta, însă dependența lor tot mai mare de SUA în ce privește securitatea îi va face să accepte politicile economice concepute pentru menținerea rolului Americii în securitatea globală. Aceasta este esența vasalizării”. În plus, Europa nu mai este deloc frontul principal pentru SUA, așa cum a fost în Războiul Rece. Acum, Europa este un front secundar care trebuie să ajute la marea confruntare dintre SUA și China.
În 2019, la preluarea șefiei executivului UE, Ursula von der Leyen anunța o ”Comisie geopolitică”. Nu numai ucrainenii și americanii râd acum de ambițiile fostului ministru german al Apărării ajuns în fruntea UE. O fac, amar, și europenii, în frunte cu conaționalii ei. Comisia ”geopolitică” de la Bruxelles a trebuit să înghită legea americana pentru reducerea inflației (cel mai ambițios plan de investiții din SUA, care atrage companiile europene peste Ocean, reducând baza industrială a Europei), o lege la a cărei dezbatere în Congresul SUA nu s-a vorbit o clipă despre impactul asupra aliaților europeni.
Amintitul articol publicat de ECFR arată că transformarea Europei într-un vasal al Americii nu este o soluție înțeleaptă, cel puțin în contextul războiului din Ucraina. Privind strict la Germania, ”vasalizarea” produce mai multe partide considerate extremiste la Bruxelles și Washington. Ruperea unei aripi din Partidul Stângii, o aripă considerată pro-rusă și anti-imigrație, va întări aceste curente, reprezentate deja tot mai consistent de Alternativa pentru Germania.
Foarte bine i-a facut…
Ar trebui si ea sa faca la fel spunandu-i ca nemultumitului i se ia darul.
Ce fel de umilinta? Ce, Germania mai este tara? Au ajuns sa-si bata toti joc de ea: Ucraina, Polonia, SUA, etc. A ramas ca proasta fara gaz dupa ce si-au sabotat singuri cu asistenta americana conductele de gaze. Astazi Ucraina este deasupra Germaniei si poate sa spele pe jos cu toti demintarii germani. Germania este pe farasul istoriei, se ridica acum noul stat khazar pe teritoriul Ucrainei.
Tot mai multzi ishi dau seama ca U-Kraina nu este o tzara ci un regim nazist ucigash care nu se va opri din ucis dupa ce extermina Rushii, Romanii, Slovacii, Maghiarii, Polonezii, Chinezii, Indienii, Africanii, etc. Cei care au distrus conducta de gaze nu vor ezita sa ucida Germanii folosind chiar shi armamentul furnizat lor de guvernul tradator German. Deja papa Francis este pe lista mortzii Myrotvorets shi nazistii pushi de CIA la Kiev pregatesc un atentat terorist la Vatican.
Apropo de Victoria Nuland…trebuie să i se recunoască calitatea de fondatoare
a liniei transparente instituite de ea in politica americana acum 9 ani
(https://www.youtube.com/watch?v=L2XNN0Yt6D8)
Lasa sa mai primeasca si nemtii placuța suedeză, să vadă cum e.
Atitudinea lui Kuleba de sef de promotie de la Cluj (zambetul lui Ciorbea)
merita si el toate palmele posibile. Noroc ca exista cineva care le aplica si lui
si sefului lui destule.
sinețar cu Norma de hrana nr.3
Va dati seama din ce postura si cu ce perspectivă vorbeste asta? Cum cunoaste gestiunea la zi a puscoacelor NATO si cat de usor se ajunge magazioner șef-șefuț la armurărie? Daca si unul Geoana a ajuns tufecciu-ajutaj p-acolo? Dar in ce criza de timp au intrat fascistii de la N ? Biden e din nou in Vietnam, la intrarea desenată, pe care o stie, a Chinei, cu Trick or treating, de parca n-ar mai fi sigur ca Kennedy a fost un berlinez sadea.., da nici Kuleba
`CE AU AJUNS MÂNDRII,CORECȚII ȘI HARNICII GERMANI?!!!PUȚIN SPUS :O MINGE SEMIUMFLATĂ IZBITĂ CU PICIORUL ȘI CU BÎTA DE UCRAINII OBRAZNICI!
…în WW2, și ocupată militar de 78 de ani de S.U.A.!
Că amerlocii au redus numărul bazelor militare amerloce de pe teritoriul Germaniei de la 110 la 35, și numărul soldaților staționați acolo, asta nu schimbă statutul de OCUPATĂ! Bombele nucleare amerloce depozitate pe teritoriul Germaniei FĂRĂ A CERE APROBAREA POPORULUI GERMAN la fel spune ce statut are țara… VASALĂ! Iar în 1963 slugile „de-nazificate” PUSE de amerloci în Bundestag-ul inventat de amerloci ca să mimeze „democratizarea” au votat CORCIREA POPORULUI GERMAN cu turkaleți MUSULMANI, prin adoptarea așa-numitei legi a gastarbeiterilor. Special TURCI! Nu europeni creștini (italieni, spanioli, portughezi, greci, care șomau în țările lor!), ci ASIATICI NUSULMANI! Conform Programului Kalergi de amestecare a populațiilor, promovat de masoni prin așa-zisa „Uniune Europeană” (că așa-zișii „părinți fondatori”, papagalii care au inițiat birocratic C.E.C.O. la finalul „Planului Marshall”, erau tot SLUGI AMERLOCE, controlate din culise!).
DISTRUGEȚI iUniunea Ioropenisă, filială masonă amerlocă!
Fugi ma cu simt enorm si mai bune vezi monstrosul ucrak!
Rusia învinsă de ucraci?
Niciodată! Eu nu sunt cu Rusia dar sa incercam sa vedem realitățile!
America stie ca Rusia nu poate fi învinsă! Darcontinua războiul pt a rezliza :
1.slăbirea cât mai mult a Rusiei
2. ingenuncherea Europei
3. distrugerea UCRAINEI pt a o tine
sub ascultare totală
Se pare ca aceste obiective sunt deja atinse in buna măsură.
Kuleba e obraznic pentru ca stie ca ajunge cu o injuratura lui Adolf Netaniahu la Scholtz si asta trimite, nu numai arme si bani, ci mii de nemtoaice virgine ca sa se distreze soldati evrei. In plus, ii obliga pe toti nemti sa se lase sodomizati cu evrei din Israel.