Un cadou de la UDMR de „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni”

Update Parlamentarii UDMR au depus, miercuri, un proiect de lege privind declararea zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, drept sărbătoare oficială a comunităţii maghiare din România.

Potrivit proiectului, angajatorii ar urma să acorde o zi liberă, în data de 15 martie, la cerere, persoanelor aparținând comunității maghiare, pentru participarea la manifestările dedicate comemorării zilei de 15 martie.

În document se mai solicită ca „în localitățile unde trăiesc persoane aparținând comunității maghiare, autoritățile administrației publice locale și județene, instituțiile publice să poată organiza manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie, iar fondurile necesare organizării acestora să poată fi asigurate din bugetele locale ale autorităților publice locale și județene și instituțiilor publice”.

Proiectul de lege mai prevede ca, în 15 martie, posturile publice de radio și televiziune să transmită evenimentele comemorative, în cadrul unor emisiuni speciale.

„Ziua de 15 martie este, pentru maghiarii din România, un simbol al drepturilor și libertăților comunității. Tocmai din acest motiv ne dorim ca statul român să recunoască prin lege această zi ca sărbătoare oficială a comunității maghiare din România”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, citat într-un comunicat al UDMR, după ce reprezentanții Uniunii au depus, miercuri, proiectul de lege la Senat.

Între timp, manifestări dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni sunt programate miercuri în mai multe oraşe din România.

La Oradea, reprezentanţii din Bihor ai UDMR şi cei ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, ambele reprezentând comunitatea maghiară, organizează, miercuri, acţiuni separate pentru a marca „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni”, solicitând în acest sens autorizaţii separate administraţiei locale.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Oradea citați de News.ro, Partidul Popular Maghiar din Transilvania a depus primul o solicitare către administraţia locală pentru autorizarea unor manifestări pentru a marca „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni” şi „Revoluţia Maghiară de la 1848”, sărbătorite în 15 martie, iar ulterior o cerere în acest sens a fost depusă şi de UDMR.

Cele două organizaţii, chiar dacă ambele reprezintă comunitatea maghiară din Bihor, vor organiza acţiuni separate, dar relativ similare, respectiv depuneri de coroane şi alocuţiuni la statuia lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii, un marş pe strada Republicii şi depuneri de coroane la bustul poetului Petofi Sandor din parcul care îi poartă numele în Oradea.

Cele două manifestări organizate, miercuri, la Oradea, de PPMT şi UDMR se vor desfăşura la aproximativ două ore distanţă în urma unor înţelegeri avute de către liderii celor două formaţiuni şi reprezentanţii administraţiei locale.

Potrivit unui buletin de presă al UDMR, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, va fi prezent, miercuri, la Salonta, în judeţul Bihor, pentru a participa la comemorarea eroilor Revoluţiei Paşoptiste. Sursa citată precizează că liderul formaţiunii va rosti un discurs festiv la statuia lui Kossuth, la ora 18,00.

Manifestări pentru marcarea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni şi a Revoluţiei Maghiare de la 1848 sunt programate, miercuri, şi la Târgu Mureş, însă nu sunt anunţate două astfel de evenimente diferite, ca la Oradea.

Purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureş, Adina Chiş, a declarat, marţi, pentru News.ro, că la Târgu Mureş vor avea loc în 15 martie adunări publice comemorative declarate, la statuia lui Bernady Gyorgy, statuia lui Petofi Sandor şi la Monumentul Secuilor Martiri, în intervalul orar 11,00-18,00.

Evenimentele de la Târgu Mureş sunt organizate atât de UDMR, cât şi de PPMT, însă liderii celor două formaţiuni nu au anunţat expres că acestea vor fi separate.

Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni va fi sărbătorită şi în municipiul Miercurea Ciuc, evenimente premergătoare având loc încă de marţi seară, când în Biserica Sfânta Cruce a avut loc Concertul Corului de fete al Liceului Kossuth Lajos din Cegléd (Ungaria), urmat apoi de un spectacol al Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita, desfăşurat la Cinematograful ŢCsíki Mozi”.

Manifestările de miercuri au început la ora 11,00, cu un moment comemorativ la Şcoala Generală „Petőfi Sándor”, iar de la ora 16,00 vor avea loc o festivitate de comemorare şi depuneri de coroane la statuia Gál Sándor.

La ora 17,00, este programată festivitatea de comemorare, urmată de depuneri de coroane în Piaţa Cetăţii la statuile revoluţionarilor Petőfi Sándor şi Nicolae Bălcescu. Festivitatea se desfăşoară cu participarea corului de fete al Gimnaziului Kossuth Lajos din Cegléd (Ungaria), corul mixt al Liceului de Artă „Nagy István” din municipiu, formaţia „Mihó Attila és barátai”, respectiv Fanfara din Sânsimion.

Manifestările de la Miercurea Ciuc se vor încheia cu concertul Orchestrei de Cameră Ciuc la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Primăria municipiului Miercurea Ciuc a anunţat că ziua de 15 martie este zi liberă, iar administraţia locală nu va avea program de lucru cu publicul. O situaţie similară este şi la Primăria din Sfântu Gheorghe, excepţie fiind doar Direcţia Finanţe Publice Municipale, unde se lucrează în program normal.

În judeţul Covasna, manifestările dedicate Zilei de 15 Martie la Sfântu Gheorghe vor începe la ora 10.00, cu depuneri de coroane de flori la monumentele mai multor eroi ai Revoluţiei de la 1848, printre care Gabor Aron şi Nicolae Bălcescu. La ora 14,30 va avea loc o procesiune pe străzile principale din municipiu, participanţii urmând să pornească din mai multe părţi ale oraşului spre Piaţa centrală, unde, începând cu ora 16.00, va avea loc o adunare festivă.

Programul mai cuprinde discursul primarului Antal Arpad, momente artistice, o slujbă religioasă, dar şi intonarea imnului Ungariei şi a imnului secuiesc.

Pe durata manifestărilor, pe mai multe străzi din Sfântu Gheorghe vor fi restricţii de circulaţie.

Ca în fiecare an, manifestări comemorative vor avea loc şi în municipiul Târgu Secuiesc, tot din judeţul Covasna. Astfel, la ora 11.00 va avea loc o paradă a husarilor, dar şi a păstrătorilor de tradiţii şi a căruţelor venite din localităţile învecinate, care vor defila în centrul oraşului.

La statuia revoluţionarului Gabor Aron vor fi depuse coroane de flori, vor fi rostite discursuri şi va fi susţinut un program artistic.

Manifestările de la Târgu Secuiesc se vor încheia cu un spectacol la Casa de Cultură din municipiu.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcată de comunitatea maghiară şi în Arad.

Astfel, potrivit UDMR Arad, la manifestările din 15 martie vor participa doar lideri locali ai comunităţii maghiare, care vor depune coroane de flori, începând cu ora 16,30, la baza Statuii Libertăţii, simbol al Revoluţiei Maghiare de la 1848-1849, amplasată în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare.

În cursul serii de miercuri, de la ora 18,00 va avea loc un spectacol la Teatrul de Stat din Arad.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.