„Un etaj mai jos”, una dintre „comorile ascunse” ale Festivalului de la Toronto

Cu o săptămână înainte de a ajunge pe ecranele cinematografelor din România, filmul Un etaj mai jos a avut premiera nord-americană la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto Film Festival, în prezenţa regizorului Radu Muntean. Sâmbătă, pe 12 septembrie, pelicula a fost proiectată în Bell Lightbox Center, în secţiunea Contemporary World Cinema, o a doua proiecţie fiind programată pe 14 septembrie. Un etaj mai jos ajunge de vineri, 18 septembrie, în cinematografele din România.

Filmul a avut prima vizionare sâmbătă, cu sala plină, la Bell Lightbox Center, cel mai modern şi dichisit multiplexarthouse pe care l-am văzut. Înţeleg de la distribuitorul canadian că tot aici va rula filmul, când va fi lansat în cinematografe. Cronicile au fost foarte bune până acum, iar după vizionare aproape toată sala a rămas la o întâlnire cu noi. Oamenii sunt extrem de dezinhibaţi pe-aici, întreabă tot ce le treceprin cap”, povesteşte Radu Muntean, aflat pentru prima dată la Toronto.

În primele cronici din festival, filmul a fost comparat, ca subiect şi mod de a construi tensiunea, cu Rear Window, al lui Alfred Hitchcock. „Noul Cinema Românesc devine hitchcockian în comentariul lui Muntean la filmul Rear Window”, notează Now Toronto. „Muntean îşi stăpâneşte remarcabil scenele, lăsându-le să curgă până la capăt, scene foarte bine regizate care spun totul despre lucrurile nespuse”, remarcă Waytooindie.com.

Teodor Corban şi Iulian Postelnicu

E un film despre voyeuri şi secrete, care pare filmat de cineva la fel de vinovat de posibila crimă care a avut loc. E un thriller modern, făcut cu un minim de mijloace şi cu tehnici de povestire clasice, iar combinaţia asta lucrează perfect în favoarea filmului”, scrie Toronto Film Scene. „Este una dintre comorile ascunse ale ediţiei de anul acesta”, conchide cronicarul.

Cine-vue.com îl compară cu renumitul Caché (2005), al lui Michael Haneke, pentru felul în care abordează tema vinovăţiei, a remuşcării.

Filmul spune povestea lui Pătraşcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.

În prima săptămână de lansare, Un etaj mai jos poate fi văzut în Bucureşti, Cluj, Constanţa, Braşov, Piteşti, Ploieşti, Oradea, Brăila, Târgu Mureş, Botoşani, Slobozia, Bârlad, Odobeşti, Focşani, Aiud. Proiecţii speciale, în prezenţa echipei, vor avea loc în weekendul de lansare la Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.

Teodor Corban

Un etaj mai jos a avut premiera mondială la Cannes, în selecţia oficială Un Certain Regard. În octombrie, va fi proiectat la cel mai important eveniment de gen din Marea Britanie, BFI London Film Festival.

Radu Munteanse află la al cincilea lungmetraj din carieră şi la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenarişti, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecţionate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectivUn etaj mai jos.

Un etaj mai jos este distribuit în România de Transilvania Film.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.