Un miliard de euro pentru Hidroelectrica

Compania de stat Hidroelectrica își propune să strângă peste 1 miliard de euro (1,07 miliarde de dolari) în ceea ce se anunță a fi una dintre cele mai mari oferte publice inițiale (IPO) din Europa de până acum în acest an, a declarat o sursă apropiată de acest subiect pentru Reuters.

Hidroelectrica a anunțat ieri că intenționează să listeze până la 20% din acțiunile sale la Bursa de Valori București până luna viitoare. Băncile de investiții vor începe să primească ordine de cumpărare de acțiuni de la investitori după ce autoritatea locală de supraveghere a valorilor mobiliare va aproba prospectul pentru vânzarea acțiunilor.

Oferta va include acţiunile existente deţinute de Fondul Proprietatea, un fond de investiţii administrat de Franklin Templeton. Fondul şi-a evaluat participaţia de 20% din Hidroelectrica la 2,2 miliarde de euro în luna aprilie 2023, ceea ce implică o valoare a capitalului propriu al companiei de peste 10 miliarde de euro.

Cu toate acestea, Fondul a afirmat anul trecut că s-ar putea să nu-şi poată vinde întreaga participaţie în cadrul unui IPO intern, după ce a renunţat la planurile de listare dublă a acţiunilor la Londra şi Bucureşti, notează Reuters.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Grupul deține și operează 182 de hidrocentrale, cinci stații de pompare și un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producție totală instalată a activelor hidroenergetice ale Societății este împărțită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei și stații de pompare.

Societatea deține un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW și o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Între 2018 și 2022, Societatea a avut o cotă de piață de aproximativ 29% având în vedere energia totală generată și livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei).

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 și de 15 TWh în 2020 (toate acestea reprezentând cantitatea brută de producție). Producția din 2022 reflectă condițiile hidrologice mai puțin favorabile din cauza secetei severe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4554 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Asa tradatorilor, vindeti pe preturi de nimic tot ce inca mai e profitabil in tara asta. Streangul va asteapta!

  2. VÂNZAREA DE ACȚIUNI ÎN PERIOADĂ DE CRIZĂ este un JAF! Dacă FP și-a evaluat participația de 20% la 2,2 mld. cum și cui vindeți voi trădăorilor, aceeași cotă de 20% numai cu 1 mld? Iată SCADENȚA !!!! Dar voi adormiților, ce-ați crezut că se va întâmpla la o DATORIE EXTERNA A STATULUI DE 150 MLD. DOLARI + încă pe atât datoriile firmelor și ALTOR ENTITĂȚI private române ? De ce se împrumuta Cațu , Orban si acum Câciu, fară ^număr în pandemie, ? SĂ STAȚI VOI ACASĂ , să luați bani nemunciți , cum vor acum și toate * băgătoarele de seamă de prin școalele și * fabricile de diplome? / Dați vina pe *speciali , dar numai la * școalele de gradați e îmbulzeală la înscriere , la Politehnică *suflă vântul! Puțini au ^tras semnalul la LEGEA GUVERNANȚEI CORPORATIVE , votată acum 2 săptămâni ,*prefesorii erau la Piață pt. * mălaiul lor. HIDROELECTRICA e prima , urmează ROMSILVA , ROMGAZ , TRANSGAZ . TRANSELECTRICA , NUCLEARELECTRICA etc . HIDROELECTRICA NU ÎNSEAMNĂ NUMAI PRODUCȚIA DE ELECTRICITATE SIGURĂ , IEFTINĂ , NEPOLUANTĂ . Hidroelectrica ADMINISTREAZĂ și DISPECERIZEAZĂ SURSELE și REZERVA DE APĂ A ȚĂRII . OPTIMIZEAZĂ DEBITELE PT. ASIGURAREA SERVITUȚILOR – fauna , vegetația acvatică și adiacentă albiilor , APĂRAREA TERITORIULUI LA VIITURI etc . PROFITUL și EXPLOATAREA INTENSIVĂ VA DICTA , CĂ TOT SE ÎNTREBAU NIȘTE IDIOȚI *JURNALISTI , de ce anul trecut -2022- hidroagregatele , n-au funcționat la capacitate . Așa au învățat ei la SNSPA și la *școalele ieducate de Joian , Ciocolacu , măciuca , Gorghiu , Firea , Turcan etc , la care *femeile de serviciu și * bonele supraveghetoarele școlerilor , vor lefuri mari.

  3. Miliardul „strâns” de Hidroelectrica se va transforma, peste noapte, în … 5 miliarde … la datoria externă a României !

  4. Profitul net pe anul 2022 la hidroelectrica este de 4 394 378 205 lei…adica aproape 1 miliard euro…pentru un singur an
    Valoarea reala a acestei companii este probabil de peste 20 miliarde de euro…si chiar mai mult…
    Iohanis vnazatorul de tara (ca si cei dinaintea lui) francmasoni pupincuristi … satanisti francmasoni sodomiti si pedofili care se dau „Iluminati elitisti”…astia ne conduc si ne vnad

  5. Nu prea se leaga. Se intentioneaza listarea actiunilor detinute de Fondul Proprietatea, 20 %, nu cele detinute de statul roman prin Ministerul Energiei. Rigoarea este absolut necesara. Poate le cumpara chiar statul roman. Asa vom avea si noi 100 %, o companie de interes strategic major.

  6. din … mormanu’ de fier vechi al epocii comuniste …

  7. În 2020 , CEZ România a vândut parcurile eoliene Fântânele- Cogealac 600 MW , Hidroelectrica n-a putut achiziționa acest cel mai mare parc eolian cu care se integra perfect în SEN , funcționând ALTERNATIV , pe perioadele de acumulare în lacuri . S-A OPUS FONDUL PROPRIETATEA , ACEST JEFUITOR AL AVERII NAȚIONALE . Un * glumeț , mai afirmă posibilitatea extinderii * participațiilor statului .^ MARE E GRĂDINA TA , DOAMNE !^

  8. …ma intreb cum au ajuns actiunile la acest fond, proprietatea?…ma intreb de fapt, ce este acest fond, proprietatea?…din cate stiu, a fost infiintat de stat, prin acordarea unor cote de actiuni din cele mai profitabile firme sub administrare privata, daca nu ma insel…care o fi fost scopul?…

  9. …am citit putin: este unu dintre cele mai mari tunuri date avutiei nationale…in 2005 parca tot bombonel era la butoane, asa-i?…

  10. Daca va fi listata la Bursa vor creste Facturile ! Ca trebuie sa plătească bani investitorilor de pe Bursa !

  11. Se vor face investitii dar cati bani se baga in investitii tot asa de multi bani trebuie sa-si scoată din facturi plus bani de profit !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.