Un muzeu și-ar putea închide în curând porțile

Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie și-ar putea închide în curând porțile.

Situat în centrul municipiului Orăștie, fiind înființat în anul 1952, din dorința unui grup de localnici care s-au constituit într-un „colectiv voluntar”. Inițial, patrimoniul cuprindea aproximativ 800 de exponate care au provenit din donații, constând în instalații tehnice, unelte, ceramică, monede, vase și multe alte materiale ilustrative pentru evoluția nivelului de viață a locuitorilor acestor meleaguri, a rămas „la mâna” politrucilor.

Desființarea Secției de Etnografie și Artă Populară Orăștie este din nou adusă în vedere angajaților acestei se secții muzeale ne mai ținându-se cont de cel 69 de ani de tradiție muzeală la Orăștie. Muzeul din Orăștie și-a desfășurat neîntrerupt activitatea, acumulând valori patrimoniale importante, un număr de peste 13000 bunurile de patrimoniu între care peste 100 clasate în categoria Tezaur și Fond. Personalul calificat în domeniile etnografiei, conservării bunurilor culturale, arheologiei a valorificat potențialul patrimoniului cultural, artistic și științific sub forma expozițiilor temporare, comunicărilor științifice, studiilor și articolelor de specialitate, făcând din instituția muzeală orăștiană o prezență vie cu un factor educativ față de populația școlară, comunitățile locale și zonale prezentând valorile tezaurizate publicului vizitator din țară și străinătate.

Prin Adresele nr. 2366, 2367, 2369, 2370, 2368, 2371 personalul încadrat în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară Orăștie, respectiv Căstăian Mihai Cristian, Căsălean Adrian Cătălin, Bogdan Maria Iustina, Bogdan Sorina Valeria, Șendroiu Daniela Cristina, Avram Elena Narcisa (vezi pdf „Secția Orăștie reorganizare si desființare”) sunt înștiințați asupra desființării Secției de Etnografie și Artă Populară Orăștie, care ar avea la bază Adresa Consiliului Județean Hunedoara nr. 9812/09.06.2021 înregistrată la MCDR sub nr. 2337/10.06.2021. Aceasta are în anexă Adresa nr. 633/ 08.06.2021 a Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara.

Cu toate că acte arată, în conținutul lor, se solicită către MCDR transferul la DGAMPT a unor angajați, precum: supraveghetorii de la Cetatea Costești – Blidaru și Luncani – Piatra Roșie, a unui muncitor calificat de la Casa Memorială Drăgan Munteanu și a unui gestionar – custode de la Casa – Muzeu Avram Iancu de la Baia de Criș și Complexul de Monumente Țebea. Hotărârea doamnei Manager Liliana Țolaș, depășește nejustificat și nefundamentat solicitarea C.J. Hunedoara. Oare de ce?

Să fie oare multiplele sesizări făcute de arheologul dr. Căstăian Mihai privind distrugerea patrimoniului național, lucru care încurcă planurile ce conduc politic și fără studii cultura Hunedoreană?

Să fie oare dorința celor de la Consiliu Județean și al Primăriei Municipiului Orăștie de preluare cu ori ce preț a imobilului în care se află astăzi Muzeul de Etnografie și Artă Populară, fapt care s-a mai repetat și în anii precedenți însă fără succes?

Să fie oare atenționările repetate făcute de arheologul dr. Căstăian Mihai asupra distrugerilor făcute în acest an în centrul Orăștiei, în timpul reabilitărilor la rețele de apă, canalizare, energie electrică și gaz, încurcând astfel Primăria Orăștiană să facă ce vor și după cum îi duce capul?

Nu putem ști, așa că am cerut informații de la cei ce sunt implicați:

În urmă cu aproximativ trei săptămâni am fost informați că în imobilul în care își desfășoară activitatea secția de la Orăștie a avut loc un incident prin desprinderea unor grinzi de susținere. Nu au fost persoane rănite, iar patrimoniul nu a fost afectat. În acest context, pentru a nu pune în pericol colecția s-a luat decizia depozitării patrimoniului într-un spațiu pus la dispoziție de Primăria Orăștie.

Angajații își vor desfășura activitatea în continuare în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva după cum urmează: doi angajați în cadrul secției de Arheologie, iar patru în cadrul secției de Istorie.

În ceea ce privește imobilul, CJ Hunedoara nu poate investi pentru reparații, acesta fiind predat administrației locale. În 2022 vor fi finalizate lucrările la Muzeul Civilizației Dacice, unde va fi mutat patrimoniul.

Desigur, toate aceste măsuri vor fi realizate după obținerea avizului de la Ministerul Culturii.

După finalizarea lucrărilor la noul muzeu, se va decide numărul de angajați de acolo”, transmite purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Hunedoara, Bogdan-Marius Hăulică.

Spațiul actualei Secții de Etnografie și Folclor din Orăștie a fost cedat, la schimb, printr-un protocol încheiat între Primăria Municipiului Orăștie și Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, la schimb, la data, 2018, când a fost cedată CJ clădirea în care va fi noul muzeu (fostul colegiu Kun)”, spun reprezentanții Primăriei Orăștiene. Deci în mod normal aparține Primăriei Orăștie.

Opriți desființare a Secției de Etnografie și Artă Populară Orăștie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Dan Orghici 130 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Să se desființeze și clădirea sa fie cedată unui ONG luptător pentru drepturile lgbtq.

  2. In general, romanii nu au pretuire pentru obiecte de patrimoniu, cladiri, case memoriale, obiecte de folosint- ceramica, covoare, costume nationaleetc.. Toate merg vandute la straini, ori demolate pentru mafia imobiliara. In scoli nu se mai invata nimic despre patrimoniul national si identitate nationala. Dar avem analfabeti functionali fara numar.

  3. Tot ce a fost si reprezinta patrimoniu cultural, se vinde, sau, cadouri, si in ultima instanta se arunca la gunoi. Stiti prea bine cine e capul acestor facaturi. Cladirea se va transfera in patrimoniu personal si dupa, inchiriere straineza.

  4. înființat în anul 1952?!!
    Atunci normnal .. muzeul trebe sa fier inchis! jos comunismul!!!

  5. @ gore
    Va fi transformat într-o frumoasă crâșmă cu terasă. Pentru doritorii de mititei și bere.

  6. Se cunoaște c-au venit progresiștii USR+ și liberalii, cu președintele lor german. Mai urmează să se mai construiasacă acolo cladiri de birouri corporatiste și cartiere de tefeliști. Să nu uite să le tragă metrou.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.