Vânzare concesiunii  Pas important: ExxonMobil negociază exclusiv cu Romgaz

Compania de stat Romgaz şi gigantul american ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul acordă societății românești un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni (până la data de 15 Octombrie 2021) („Acordul de Exclusivitate”) cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

Romgaz a făcut la finalul lunii martie o ofertă firmei americane ExxonMobil pentru ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adancă.

În proiect mai este implicată și compania OMV Petrom.

Directorul general al Romgaz, Aristotel Jude, declara, după ce a trimis oferta, că societatea pe care o conduce este pregătită să preia participaţia ExxonMobil la proiectul gazelor de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, iar modalitatea de finanţare va fi una mixtă, formată din surse proprii şi surse atrase. În acest sens, compania ar urma să emită inclusiv obligațiuni.

Americanii au anunțat că părăsesc Marea Neagră iar în locul lor ar putea veni cei de la Romgaz. În aceste condiții, OMV Petrom va acționa ca operator al perimetrului Neptun Deep. “Marea Neagră este o oportunitate unica pentru România și suntem angajați să contribuim la materializarea ei. OMV Petrom are o experiența de peste 40 de ani ca operator în Marea Neagră și beneficiază, de asemenea, de capabilitățile internaționale în operațiuni de mare adâncime ale grupului OMV”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

În perimetrul Neptun Deep s-ar afla un zăcământ estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

6 Comentarii

  1. „Peak Oil” este o înșelătorie. Oameni de știință precum Thomas Gold au descoperit că petrolul este creat în cantități nelimitate sub pământ. Relatat în ScienceDaily, cercetătorii de la Institutul Regal de Tehnologie (KTH) din Stockholm au reușit să demonstreze că fosilele de la animale și plante nu sunt necesare pentru generarea de țiței și gaze naturale. Avem pe planetă energie absolut gratuită (vezi Joe Cell), tehnologie de tip Tesla de zeci de ani, probabil peste 100 de ani. Numeroși inventatori au rulat mașini pe aer, electricitate, apă, în timp ce carburatorul Pogue din 1935 a obținut 130 de mile per galon (209 km cu aproape 4 litri de benzină) ! Alti numeroși inventatori au fost asasinați, unul Steven J. Smith, recent (octombrie 2010). Bermen a aflat de la Skorzeny că la sufocat personal pe Nikola Tesla la 6 ianuarie 1943, ajutat de nazistul Reinhard Gehlen. Tesla avea atunci 86 de ani. Potrivit lui Skorzeny, el și Gehlen l-au manipulat pe Tesla în ziua precedentă, ca sa le dezvăluie detaliile celor mai importante descoperiri ale sale. După crimă, au furat conținutul seifului, care apoi a fost livrat nazistilor. Rețineți, bineînțeles, că armata SUA a repatriat pe deplin această comoară inovativă prin proiectul Paperclip la sfârșitul războiului. (MIT and Cold Fusion: A Special Report)

  2. e vorba in articol de Romgaz sau de OMV PETROM????la inceput e romgaz iar la sfarsit declara OMV

  3. Super-combinaţie, Bobiţă! Adică îl faci pe fraier să cumpere tot de la el, tu n-ai băgat nimic și tot el marcă banu’, te-ai prins? Asta și cu Bechtel e cele mai tari combinaţii, nenicule!

  4. Chiar daca este o mare prostie aceea de a rascumpara o concesiune pe care tu Romania ai acordat-o unor venetici, tot merita platita aceasta si a-i scoate pe americani din Marea Neagra. Mai bine asa decat plati nesfarsite pe Patrioatele ruginite ale partenerului strategic. A propos! care Parteneriat?

  5. Dacă nu era vorba de gheșeft, Exonn era amendată că nu scoate nimic, pt că n-au de gând, n-au avut niciodată. Așa a fost plănuit de la început. Dacă oamenii și-ar da seama pe ce lume trăiesc, nu mâine, azi ar scoate furcile.

  6. Romgaz trebuie să nu lase din ghiară zăcământul uriaș din Marea Negră. Acolo sunt rezerve mult mai mari decât ce spune estimarea oficială. În raporturile (sexuale) cu OMV-Petrom, Romgaz trebuie să fie tata iar OMV mama, nu invers cum este acum. Nu poți să lași compania de auto-satisfăcuți OMV să țină în șah și să blocheze dezvoltarea economică a României, cu petrochimia tăiată și vândută la fier vechi, prin refuzul de a face noi investiții în exploatare și generare de curent electric etc. Asta după ce proștii secolului, românii, au dat OMV pe mână toată resursa de petrol a României, subliniez TOATĂ, dar și JUMĂTATE din cea de gaz natural, plus o uriașă capacitate de rafinare și distribuție. O avere INCOMENSURABILĂ făcută cadou statului Austria, prin OMV, care a făcut astfel profituri enorme ținând totodată dezvoltarea domeniului din România la nivelul de țară de lumea a treia.
    Cu genul acesta de politici criminale, am ajus cu 5 milioane de români fugiți din țară și cu o prăbușire demografică record în lume, a doua rată de depopulare după Siria, unde e război civil de 12 ani. Treziți-vă din prostie, stimați politicieni români, nu mai dați resursele țării pe mâna unor rechini și rechinași economici, și începeți să investiți miliarde de euro, oficial sau pe șestache, în companiile românești Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz etc. astfel încât acestea să nu mai fie anemice și să devină poli de dezvoltare a României. OMV-urile și alte companii profitoare de acest tip, nu vor scoate niciodată România din înfeudare deoarece nu au niciun interes.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.