Dezinfectanți cu probleme în spitale din România. Reacția Ministrului Sănătății!

UPDATE. Dezinfectanţii pentru spitale care nu îndeplineau standardele corespunzătoare privind distrugerea microbilor au fost utilizaţi în peste 30 de spitale din ţară, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

„Menţionez că aceste biocide se folosesc pentru dezinfecţia suprafeţelor şi pentru dezinfecţia instrumentarului, instrumentarul care merge ulterior la sterilizare. Pot să vă spun că sunt în peste 30 de spitale din toată ţara , dar repet în momentul în care s-a constatat această neconformitate s-a reverificat şi apoi s-a dispus retragerea acestor produse. Analizele au fost făcute din proprie iniţiativă, noi efectuăm controale tematice, noi am spus că ne interesează siguranţa pacienţilor, se pare că nu am fost luaţi în serios de către anumiţi producători şi distribuitori”, a declarat Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul Sănătăţii.

Poliţiştii fac percheziţii, marţi, în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la domiciliile unor persoane fizice şi la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale care ar fi vândut unor spitale dezinfectanţi care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor. 

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, fac, marţi dimineaţă, cinci percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova, la domiciliile unor persoane fizice şi la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale ce produc, importă şi comercializează produse biocide.

Reprezentanţii Poliţiei Române au anunţat că acţiunea se desfăşoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate.

Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate şi vândute către diverse spitale produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor, care însă nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor.

Reamintim  aici și de scandalul dezinfectanților diluați în care a fost implicată compania Hexi Pharma, scandal care a început în luna mai 2016. Fostul patron, Dan Condrea, s-a sinucis la scurt timp de la începutul anchetei.Compania Hexi Pharma a fost condamnată și primește o amendă penală de 2,6 milioane de lei. Judecătorii au mai dispus dizolvarea companiei.  

Tribunalul București a hotărât miercuri amendarea companiei Hexi Pharma cu suma de 2,6 milioane de lei, amendă penală, pentru înșelarea peste 300 de spitale din România, cărora le-a vândut dezinfectanți diluați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. infecţiile de tip hexi se vindecă doar cu AK-ul şi nici atunci nu e sigur, dar trebuie încercat tratamentul…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.