Un om de afaceri local a adus cu elicopterul un „şeic” să facă afaceri la Cluj

Într-unul dintre cele mai cunoscute dosare instrumentate de DNA în ultima perioadă, cel al retrocedării ilegale a 43.000 de hectare de pădure, în care au fost trimişi în judecată, printre alţii, foştii deputaţi PSD Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc, apare un episod hilar din „businessul” clujean, potrivit informațiilor  ziuadecj.realitatea.net.

Jurnaliştii de la ziare.com, care au studiat sentinţa magistraţilor în acest caz, au descoperit mărturii inedite ale ale inculpaţilor din dosar. Prinţul Paltin-Sturdza, beneficiarul retrocedărilor, a dezvăluit lipsa de încredere faţă de unul dintre intermediari, afaceristul Ioan Gheorghe Varga, cunoscut clujenilor sub numele de „Neluţu Varga”, cel despre care se spune că ar fi patronul din umbră al clubului de fotbal CFR.

Neluţu Varga trebuia să îi faciliteze lui Paltin-Sturdza o întâlnire cu şeful Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, vicepreşedinte PSD Bacău. Omul de afaceri clujean ar fi indus în eroare şi alte persoane atunci când ar fi derulat alte afaceri: „Înainte să ajung la întâlnirea programată cu Ghelasă, bănuind că Varga este în stare să însceneze o întâlnire cu acest Ghelasă, m-am uitat pe Internet să caut o imagine cu Ghelasă. Această bănuială am avut-o deoarece auzisem de la Voinea o relatare despre faptul că, pentru a perfecţiona o tranzacţie, Varga adusese într-un elicopter un rrom îmbrăcat în şeic”, a declarat Paltin-Sturdza.

Sotia prinţului, Gabriela Rodica Zaharia, a confimat acest lucru şi a relatat alte detalii. „Am uitat să spun că între timp am aflat despre Varga că are foarte multe datorii, că este un împătimit al jocurilor de noroc şi circulă şi o poveste care spunea că, pentru a-l convinge pe un individ să-i dea bani, Varga l-a îmbrăcat pe un rrom în emir şi l-a dus cu elicopterul şi, cu toate că cel care trebuia să dea banii îl cunoştea pe Varga şi apucăturile lui, a dat totuşi 250.000 euro”, a povestit Zaharia.

Sentinţe blânde cu executare în dosarul retrocedărilor

Foştii deputaţi PSD, Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc, au profitat la maximum de cele mai favorabile prevederi din Codul Penal şi au primit, în luna mai, sentinţe de 2 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, după ce au făcut denunţuri şi au recunoscut faptele, mai scriu jurnaliştiid de la ziare.com.

Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă. Instanţa supremă a decis, totodată, să îl achite pe Andrei Hrebenciuc pentru infracţiunea de constituire de grup infracţional, să schimbe încadrarea juridică la acesta din spălare de bani în instigare la spălare de bani şi, totodată, să-l achite pentru infracţiunea de instogare la spălare de bani.

Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare a banilor.

Judecător Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, Dan Costin Bengescu a fost condamnat la 2 ani şi luni pentru trafic de influenţă, Iosif Kadas a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă, iar Sorin Ion Iacob, la 2 ani şi 6 luni de închisoare, tot pentru cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Gabriela Sturdza a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influenţă, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influenţă. Fostul şef Romsilva, Adam Crăciunescu, a fost achitat pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Şi Iulian Burlan, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel au fost achitaţi. Decizia instanţei supreme nu este definitivă.

 

Preluare integrală ziuadecj.realitatea.net.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Astia au furat o suprafata de padure cat un judet si au primit cu suspendare, pilda e ca trebuie sa furi mult ca sa ai de unde sa dai, daca furi putin esti luat de fraier.

  2. Da pădurea măcar mai există, sau între timp a fost deja tăiată de austrieci?

  3. Mai tari sunt manevrele de la EnergoBit bănișorii de buzunar ai lui Gadola Jr. ! Statul doarme sau mai bine zis se face ca doarme in instituții controlate suta la suta de mafia de la Cluj !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.