Un pas înainte în tranzacția care va rezolva căldura Capitalei

Producătorul de energie al Capitalei, Elcen, anunță că a început testul creditorului privat prudent, procedură esențială pentru a face posibilă apariția unui sistem unic de producţie şi distribuţie a energiei termice în Capitală, mai eficient și mai sigur.

Acest tip de analiză este unul dintre elementele-cheie în cazul unor tranzacții de implică active ale statului. Este un pas fără de care nu se poate obține acordul Consiliului Concurenței și apoi pentru ca afacerea să nu fie considerată de Comisia Europeană drept ajutor de stat, iar compania nou-creeată să poată atrage ulterior finanțări importante pentru modernizarea rețelei. “Noi ne ținem serios de treabă. Am văzut că dl primar Nicușor Dan s-a declarat favorabil apariției SACET, vorbind despre o potențială tranzacție de preluare a Elcen de către compania municipală Termoenergetica. Pentru asta, însă, nu sunt suficiente doar intențiile, este o întreagă procedură de parcurs. De aceea, am decis să facem noi primul pas, fiindcă scopul este ca, în final, bucureștenii să nu mai fie victime sigure în timpul iernii, fără căldură și apă caldă. Acum, așteptăm un răspuns similar al Municipalității, adică o măsură concretă. Epoca declarațiilor politice a trecut. A venit momentul faptelor”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator al Sierra Quadrant – administratorul judiciar al ELCEN.

Testul creditorului privat prudent este o analiză care se aplică când statul are calitatea de creditor al beneficiarului măsurii, respectiv beneficiarul (societate privată sau publică) înregistrează datorii către bugetul de stat sau către bugetul altei entităţi ce administrează resurse de stat, la nivel central sau local. Ideea de bază a acestui principiu este aceea că un creditor privat caută să obţină plata unui procent cât mai mare din sumele datorate de un debitor aflat în dificultate financiară.

Pentru ca o potențială tranzacție Termoenergetica-Elcen să ajungă în faza finală este însă nevoie ca și compania municipală Termoenergetică să parcurgă o etapă similară, testului vânzătorului privat prudent. Procedura reprezintă o evaluare comparativă a tratamentului statului față de beneficiarul măsurii în oglindă cu comportamentul unui investitor privat față de aceeași companie, dacă ar fi într-o ipostaza similară statului. În cazul în care comportamentul statului este comparabil cu cel al investitorului privat ipotetic, atunci nu este implicat ajutor de stat.

“Crearea SACET este în acest moment unica soluție în favoarea bucureștenilor, fiindcă falimentul RADET și apariția noii companii Termoenergetica nu a adus vreo evoluție pozitivă în privința alimentării Capitalei cu apă caldă și căldură. Dimpotrivă, noua companie a acumulat rapid datorii de peste 420 de milioane de lei către Elcen, punându-ne în situația de a întârzia plățile către furnizorii de gaze, de exemplu”, a mai declarat Ovidiu Neacșu.

Datoria de 420 de milioane de lei reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către ELCEN, în perioada februarie-mai 2020. Faptul că Termoenergetica a acumulat asemenea datorii într-o perioadă atât de scurtă pune sub semnul întrebării modul în care compania administrează acest serviciu social de care depind sute de mii de familii în perspectiva sezonului de iarnă 2021-2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Se schimba Repartitoarele , se v-or Monta Repartitoare la Calorifere , pe baza de Radio .

  2. Recomand conserve de căldură. Acum avem prea mult cald. Mă mir că ăștia de la #userefărăpenali și #usereîncălzireglobală încă nu au inventat asta. Probabil erau ocupați cu BLM și cu LGBTQ sau alte chestii neimportante din viața cotidiană românească. Apoi iarna frumos deschidem câte o conservă de căldură și nu mai trebe pornită centrala! Ce ziceți?

  3. nici o s.c. nu-i de vina ca primaria nu plateste subventia intentionat si asteapta sa plateasca guvernul de la buget, adica de catre cei care nu-s beneficiari !!! Trebuie sa se termine cu subventionarea caldurii in cel mai bogat oras din tara, asta e o magarie tipic bucuresteana.

    Articolul este o prosteala, ori plateste olimpicul infantil, ori pleaca.

  4. Și la vară cald!!! Mai ttrebuie reactivate Baile populare unde să se meargă cu familia o dată la două saptămâni, spre a proteja resursele de apă ale planetei. Nine asta sină pentru săraci și colonii. Restul civilizații și civilizatorii gasesc scuze ca ei să facă duș si de două ori pe zi.

  5. Bucurestenii si-au platit intotdeauna consumatia reala chiar si mai mult,dovada fiind comparatia cu pretul platit de cei cu o centrala simpla de apartament care intodeauna a fost mai mic decat pretul platit la sistemul Radet-Elcen,asa cum se zice ca a fost el subventionat, statul si Primaria platind pretul asazisei subventii,care de fapt este o vrajeala ca este pretul vreunei subventiei la pretul caldurii si apei calde ci este pretul pentru pierderile din sistem pentru care cetateanul nu are nicio vina,ci vina este a politrucilor de dreapta si primarilor lor care au stapanit Bucurestiul zeci de ani si care au luat banul de la cetateni, dar nu au facut lucrarile necesare ca sa nu mai fie pierderi,ciordind banul in scopuri personale si de parid,ca doar de unde si-au facut atatia bugetari viloace de au umplut pamantul de nu mai exista niciun loc liber pe tarlale si pe langa balti.Acum cand s-au acumulat datorii imense,iar sistemul este tot vraiste si cu aceleasi pierderi mari,vor ca toate sa le arunce tot pe cetateanul care nu are nicio vina,ca doar nu o sa le vanda smecherilor nimeni viloacele care sa acopere preturile si datoriile,bagand vrajeala pe o colaborare privata care sa arunce niste preturi uriase pe cetateni si la o adica,daca iese cu tulburari,sa dispara privata ca magaru-n ceatza.

  6. Ca pentru vrajeala de inceput ii asigura pe cetateni ca la iarna vor avea caldura si apa calda de parca ar dezgropa GRATIS pana atunci tot Bucurestiul,ar schimba GRATIS toata tzevaraia veche si l-ar ingropa la loc.Numai ca flacaii care se cred ei smecheri nu spun la ce preturi garanteaza ei apa si caldura si daca mai garanteaza cati au sa mai ramana cu apartamentele care multe vor fi evacuate si scoase la licitatie pentru datorii la intretinere asa cum au mai fost praduiti mii de cetateni pe vremea lui Boc-Basescu cand la Primaria capitalei erau liste lungi cu apartamente evacuate si scoase la licitatie pentru ca oamenii nu mai puteau sa isi pateasca intretinerea datorita luminosului regim de dreapta care acum s-a catzarat iar la butoane si umbla cu aceleasi porcarii ca sa se umple geambasii lor cu alte mii de apartamente.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.