Ministerul Energiei notifică oficial Primăria Capitalei în privința fuziunii ELCEN – Termoenergetica

Ministerul Energiei a notificat Primăria Generală privind Memorandumul aprobat în cadrul ședinței Guvernului României din data de 31.01.2024, ce are ca temă: ,,Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET), respectiv producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice în Municipiul București, în vederea utilizării optime a resurselor de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului, sănătății populației și dezvoltării durabile.”

În contextul măsurilor stabilite în secțiunea a doua a Memorandumului recent aprobat, se solicită Primăriei Municipiului București să transmită un punct de vedere către Ministerul Energiei. Acesta ar trebui să reflecte acordul de principiu (neangajant) pentru fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (C.M.T.E.B.).

Scopul fuziunii este de a asigura crearea unui serviciu public integrat de alimentare cu energie termică, operat printr-un sistem centralizat și integrat de energie termică (SACET) în Municipiul București. Această inițiativă este vitală pentru îmbunătățirea eficienței și sustenabilității furnizării energiei termice în capitală, având un impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor.
Într-un efort continuu de a îmbunătăți furnizarea de energie termică în capitala României, Ministerul Energiei face un apel public către Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan, pentru a se alătura dialogului inițiat încă din august 2023. Până în prezent, acest apel nu a primit un răspuns, iar Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, subliniază necesitatea unei colaborări strânse și eficiente pentru binele cetățenilor din București.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Ieri au rămas fără căldură și apă caldă peste 200.000 de bucureșteni, din aproape 1500 de blocuri. Este pur și simplu inadmisibil. Noi facem tot ceea ce depinde de ministerul energiei pentru rezolvarea acestei probleme, alocând bani din Fondul pentru Modernizare atât pentru modernizarea CET-urilor, cât și pentru reabilitarea rețelei. Am lansat deja de două săptămâni un apel de peste jumătate de miliard de euro pentru investiții în rețele de termoficare, cu alocarea fondurilor pe principiul primul venit – primul servit. Din păcate, până astăzi Primăria Municipiului București nu a depus niciun proiect, deși problema este extrem de gravă. La fel de grav este și faptul că Termoenergetica, o companie a Primăriei Generale, datorează la zi ELCEN, companie a Ministerului Energiei, aproximativ 800 de milioane lei.

Îl invit pe Primarul Nicușor Dan să găsim împreună o soluționare rapidă a nevoilor bucureștenilor. Trebuie să lucrăm în echipă pentru a ne asigura că bucureștenii trăiesc în 2024 la standardele unei capitale europene, beneficiind de apă caldă și căldură. Investiția în modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică nu este doar o necesitate tehnică, ci și o obligație morală față de bucureșteni.

O singură companie pentru producție, transport, distribuție și furnizare a agentului termic pentru apă caldă și căldură pentru bucureșteni – am propus deja soluția necesară și a fost aprobată prin memorandum de guvern. Așa vom putea reduce facturile bucureștenilor cu întreținerea, ca Gcal să fie 400 lei ca la Oradea, nu 1000 de lei ca în Bucureștiul de azi. Se poate face până în 2025, totul e să vrea și Primăria București.

Sistemul integrat este singura soluție durabilă pentru a asigura bucureștenilor căldură și apă caldă în casele lor, dar este și o oportunitate pentru a permite Primăriei Generale să își crească bugetul de investiții pe termen mediu și lung, să gândească și să acționeze strategic. Îl aștept pe Nicușor Dan la masă să punem pe hârtie toți pașii următori și să găsim soluții.”
Ministerul Energiei reiterează importanța colaborării între autoritățile naționale și locale pentru implementarea cu succes a acestui proiect vital pentru Capitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4548 Articole
Author

6 Comentarii

 1. Domnule Burduja, tevile alea care crapa sunt de pe vremea cand dumneata nu erai nascut. Daca toti primarii de pana acum nu se preocupau de borduri, autostrazi suspendate, paranghelii etc. in loc sa le inlocuisca, nu ar mai fi probleme acum.

 2. Nu o sa plătească Elcenul Tevile Sparte ! Tot Bucurestenii or sa plătească Preturile Umflate la Apa si Caldura !

 3. Revin. Firea e cea care, cu sprijinul PSD-ului care era atunci la guvernare, a rupt RADET-ul in doua trecand distributia (botezata Termoenergetica) in subordinea primariei, adica a ei. Scopul a fost reducerea cantitatii de caldura distribuite populatiei pentru a scadea suma datorata ca subventie a gigacaloriei. Din acel moment au inceput avariile, tevi sparte si cazane explodate, cele mai multe neputand fi reperate, si culmea , doar cand era ger. La 10-15-20 de grade afara frigeau caloriferele. Si deasemenea, sperietoarea cu zecile de mii de tone de apa calda pierdute pe zi (2000 tone pe ora – oficial). Este cat se poate de evident ca trebuia sa se revina la formula initiala, dar sunt convis ca va costa. Primaria va reduce mult sau va anula subventia.

 4. 1.
  CAND pot a aCINE, CAND, DE CE, CUM le-a SEPARAT?
  Sa LE fie LUATI Banii Furati,
  ASHA ar trebui, da’ NU are (INCA) Cine …:)

  2. CAND pot a a afla si O, dupa Peste Juma de Secol de INTREBAT, incepand de la COIMUNISTI:

  De CE Troulla MEA si chiar si ale Tuturor Cetatenilor ROMANI
  SE CER BANI PE NIMIC, adica pe Energia RFEMNENTA a ABURului scapat din Ghearele Tribinelor cu ABUR SiupraIncalzit si care DA Energia Calorica in Energie ELECTRICA pe car eo PLATESTI la CONTORUL electric?
  CE ramane ABUR SUb 400 de Grade Celsius NU se mai poate folosi la NIMIC altCEVA DECAT la Incalzirea qvasiGRATIS a Blocurilor de Locuinte si la Baile si Bucatariile OAMENILOR totusi QVASI gratis am zis, pen’ca TREBUIE acest ABUR adus la Punctul TERMIC si distribuit sa incalzeasca APA in Conductele de Calorifere si la PREPARAREA Apei Calde Menajere (Bucatarii) si aceste Operatiuni au un COST, dar MINIM, NU un Cost Calculat TICALOS ca f’un Combustibil ARS pentru asta … 🙂
  ASTEPT de Juma de Secol Raspunsul!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.