Versatilul Viktor Orban își asigură ”imunitatea” europeană

Un prim învingător în lupta pentru Europa

Cu nouă luni înaintea alegerilor europene din mai 2019, presa de pe continent dă semnalul începerii ”bătăliei pentru Europa”. Taberele se profilează tot mai limpede. Una dintre ele este condusă de președintele Franței, Emmanuel Macron, care nu o are însă de partea sa pe cancelara Angela Merkel. De partea cealaltă, liderii nu sunt bine conturați, însă orientarea pare tot mai clară – una antiimigrație, înclinată către viziunea suveranistă, în dauna integrării europene mai adânci.

Globaliști contra naționaliști

Revista britanică The Spectator îl dă drept lider al acestei din urma tabere pe vicepremierul iotalian Mateo Salvini, președintele Ligii, cel mai puternic partid italian în sondaje la acest moment, cu accente de extremă dreapta, antiimigrație și euroscepticism. The Spectator vorbește despre o ”aversiune personală între Macron și Salvini, care se va transforma într-o luptă pentru mințile și inimile europenilor”. ”Naționalismul lui Salvini și globalismul lui Macron sunt cele două viziuni pentru viitorul Europei. Electoratul nu i-a iertat pe lideri pentru deschiderea în fața migratiei, în 2015”, scrie The Spectator. ”Salvini poate să vulnerabilizeze orice lider. Președintele francez este încă în faza de ucenicie. Și fiecare vas cu imigranți care apare la orizont în sudul Europei face să planeze o umbră asupra apelurilor lui Macron la solidaritate europeană”, scrie The Spectator. Conflictul dintre liderii francez și italian pleacă de la problema imigranților pe care Italia îi primește, ca poartă de intrare, și pe care Franța îi blochează la frontiera comună, de la haosul din Libia post-Gaddafi, unde ambele foste puteri coloniale se luptă să-și instaleze la putere un guvern favorabil afacerilor cu petrol

Angela Merkel îl susține indirect pe Viktor Orban

Rolul lui Matteo Salvini poate fi însă subminat de un alt personaj, cu o susținere redutabilă – cea recent anunțată de cancelara Angela Merkel. Este vorba despre Manfred Weber, vicpreședintele Uniunii Creștin Sociale din Bavaria, acum președintele grupului PPE din Parlamentul European. Merkel a declarat că îl susține pe Weber drept cap de listă al PPE și, astfel, drept candidat al PPE pentru șefia viitoarei Comisii Europene, începând din toamna anului 2019.

Imediat, presa liberală europeană a criticat-o pe Merkel. Motivul: Weber este un susținător al politicilor antiimigrație, este mai degrabă un eurosceptic și, cel mai important, este unul dintre marii susținători ai premierului ungar Viktor Orban în PPE.  Publicația Politico l-a atacat pe Weber pentru lipsa de experiență, pentru că ar fi primul președinte al CE care nu numai că nu a fost premier în țara sa, dar nu a fost nici măcar ministru sau parlamentar (Weber a fost ales doar în parlamentul bavarez, nu în cel federal). Weber ar fi un personaj cunoscut doar în culisele Bruxellesului și în orașul natal din Bavaria, acolo unde are domiciliul și acum, scrie Politico.

Cel mai grav însă în viziunea presei liberale este că Weber îl susține pe Viktor Orban. Când Comisia pentru Libertăți Civile din PE a acuzat regimul Orban că subminează valorile europene, Weber a catalogat raportul drept ”părtinitor și motivat politic”, că PE se transformă într-un ”Big Brother”.  Când OSCE a prezentat alegerile din Ungaria drept ”libere însă nu corecte”, Weber a spus că Orban a inregistrat o ”victorie clară”. Weber a fost cel care nu s-a ridicat niciodată, alături de alți membri PPE, pentru a susține acuzații împotriva derapajelor lui Viktor Orban, nici când acesta a pornit atacurile împotriva ONG-urilor și Universității Central Europene a lui George Soros, nici când a închis gura presei ungare, nici când a avut o retorică cu accente antisemite.

Așadar, premierul Ungariei poate avea un aliat și un prieten în cea mai importanta poziție executivă din UE, începând din 2019. Hopurile pe care trebuie să le depășească Weber sunt importante. În primul rând, el trebuie să câstige cursa din cadrul PPE, unde Republicanii din Franța îl pot propune pe Michel Barnier, experimentatul negociatror pentru Brexit, care poate obține sprijinul partidelor conservatoare din multe state UE. În al doilea rând, candidatul Germaniei va trebui să înfrunte coaliția europeană pusă la cale de Emmanuel Macron împreună cu liberalii europeni din ALDE. Potrivit presei, candidata ALDE și a lui Macron va fi Margrethe Vestager, fost ministru al Economiei în Danemraca și acum comisar pentru Concurență. Obsesia politicienilor și birocraților de la Bruxelles de a de a urma algoritmul promovării femeilor în funcții de conducere și campaniile împotriva corporațiilor americane ale lui Vestager îi pot da prima șansă.

”Lupta pentru Europa” ce va atinge apogeul în 2019 abia a început, iar candidații se pot schimba. Un lucru pare însă stabilit – Viktor Orban este pretutindeni și are mari șanse de a ieși câștigător indiferent de rezultat. Orban este apropiat atât de euroscepticul declarat Matteo Salvini, cât și de mai moderatul Manfred Weber. Iar dacă niciuna dintre aceste tabere nu va ieși învingătoare în fața globaliștilor conduși de Emmanuel Macron, rămâne extrem de relevantă poziția Angelei Merkel de a susține un politician apropiat de viziunile lui Viktor Orban, un semnal că Berlinul preferă apropierea și nu confruntarea cu liderul de la Budapesta. Strategia lui Orban de a se prezenta ca răul cel mai mic atât în țară (în fața extremei-drepte Jobbik, a doua forță politică din Ungaria), cât și in UE (unde a șantajat PPE, care are mari sanse de rămâne cel mai puternic partid european, cu sciziunea și apariția unei ”Ligi a Ligilor” cu sprijinul lui Matteo Slavini) pare să aibă câștig de cauză. Asta va asigura guvernului ungar nu numai scutirea de acțiuni punitive concrete ale Bruxellesului, ci și cât mai mulți ochi închiși și atitudine binevoitoare față de mari afaceri ale statului maghiar la care alte guverne central și est-europene nici nu pot visa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Angela Merkel este Cancelar Zombie.
    Adictia puternica la Heroina Puterii o face vulnerabila si in acelasi timp mult mai periculoasa decit Ana Pauker pentru interesele tarilor din Estul Europei si UK. Primatele mioritice ar face bine sa-si faca serios temele si sa numeasca Urangutani agresivi la Brussels pentru perioada in care Romania detine Presedintia UE.
    Recuperati toti banii jefuiti de catre corporatiile europene plus dobinda aferenta. UE- noul URSS – nu crede in lacrimi !
    Autostrazi, Armata, Scoli si Spitale nu se fac cu bani imprumutati. Nu ratati oportunitati istorice pentru zimbete de complezenta si stringeri de mina !

    • Mă nărodule, tu ai impresia că dacă România va avea în sertar ștampila UE pentru 6 luni va influența vreo decizie a granzilor UE! Mare-i grădina! Și mic e gardul!

  2. ……” De ce se spune ca ungurii sunt mai destepti decat romanii in plan extern dar..si in plan intern..!!!???.. Au venit pe meleaguri europene in urma dacilor, fetele lor nu sunt mai frumoase ca ale noastre, nici baietii lor nu sunt mai frumosi ca ai nostri..dar… UN CONTE UNGUR I-A SARUTAT MANA IMPARATESEI SISI SI UNGARIA A INTRAT IN IMPERIUL AUSTROUNGAR PE USA DIN FATA, CONGRESMENI SI BOGATANI AMERICANI, DEPUTATI GERMANI, SI MULTI LIDERI INTERNATIONALI INFLUENTI SUNT INSURATI CU UNGUROAICE CARE VORBESC UNGURESTE CU COPIII LOR , ETC….

  3. Vazind dezastrul ce Dna Merkel a facut in Europa cred ca venirea la putere a nationalistilor este singura scapare!
    Economic Germania statea bine! Cu sume astronomice investite pentru valul de invadatori nu mai este pe roze.
    Europa lui Dl Junker si Dna Merkel au stors popoarele Europei ca sa se imbogateasca Germania.
    Politic nici asa vazind despotismul impus. Ascunderea sistematica a adevarului ca germanii sint omoriti in drum, in fiecare zi un mort!
    Eu cred ca o alta Europa este necesara si asta facuta in respect al popoarelor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.