Reacții în lanț, după ipoteza lansată de Macron

NATO nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina pentru a lupta în războiul cu Rusia, au declarat marţi agenţiei EFE oficiali ai Alianţei, idee care nu a fost discutată nici în cadrul UE, potrivit unui purtător de cuvânt comunitar, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus această posibilitate.

„NATO şi aliaţii săi oferă un ajutor militar fără precedent Ucrainei. Este ceea ce am făcut începând din 2014 şi l-am intensificat după invazia rusă pe scară extinsă. Dar nu există planuri de a trimite trupe ale NATO pe teren în Ucraina”, au semnalat oficialii din cadrul NATO, neprecizaţi.

Posibilitatea trimiterii unor trupe combatante în Ucraina „nu a fost discutată la nivelul” UE, a declarat la rândul său un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano.

Statele Unite nu vor trimite trupe combatante în Ucraina, a precizat şi Casa Albă, după ce în ziua precedentă preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat o posibilă desfăşurare de trupe terestre străine în sprijinul armatei ucrainene în războiul cu Rusia.

„Preşedintele Biden a fost clar asupra faptului că Statele Unite nu vor trimite soldaţi să lupte în Ucraina”, a declarat, potrivit Reuters şi AFP, purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională al SUA, Adrienne Watson, după ce Biden s-a întâlnit la Casa Albă cu o delegaţie a Congresului pentru a discuta despre ajutorul oferit Ucrainei.

La finalul unei conferinţe internaţionale de susţinere a Ucrainei la care au participat luni la Paris circa 20 de şefi de stat şi de guvern, preşedintele Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a explicat el, în timp ce trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, „trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război”.

Dar Joe Biden consideră că „drumul către victorie” al Ucrainei trece prin noul pachet de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari destinat acesteia şi pentru care el a cerut aprobarea Congresului, dar care este în continuare blocat de republicani în Camera Reprezentanţilor, după ce a fost aprobat de Senatul majoritar democrat, a mai spus purtătoarea de cuvânt de la Washington.

„În ce priveşte Ucraina, cred că nevoia de acţiune este urgentă (…) Consecinţele inacţiunii zilnice sunt teribile”, a indicat Biden la începutul întâlnirii cu reprezentanţii Congresului, aceştia fiind, din partea Camerei Reprezentanţilor, preşedintele republican al acesteia, Mike Johnson, şi democratul Hakeem Jeffries, iar din partea Senatului, democratul Chuck Schumer şi republicanul Mitch McConnell.

Mike Johnson este cel care până în prezent a refuzat dezbaterea proiectului de lege care cuprinde noul ajutor destinat Ucrainei, proiect în care democraţii au inclus la pachet de asemenea un ajutor pentru Israel – încercând să-i forţeze astfel pe republicani să-l aprobe – şi o reformă a politicii SUA privind migraţia, reformă cerută de republicanii din tabăra apropiată lui Donald Trump, dar pe care aceştia o consideră insuficientă întrucât nu combate îndeajuns migraţia ilegală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

22 de Comentarii

  1. Aud că unuia, Macrou/n i-a fătat mintea să trimită cătane din țări membre NATO să-l ajute pe Cerșenski în lupta s-a neînfricată contra lui Putin. Dacă se ajunge acolo eu aș propune ca România să trimită câțiva „voluntiri”, care sau dovedit aprigi susținători ai cerșetorului de la Kiev. În fruntea listei l-aș pune pe trântorul național, iubitor de vile luxoase, Iohannis, comandat de Ciucă, că tot are experiență de luptă cu popota și magazia de bocanci, dealer de armament american și nici Ciolacu nu se cade să lipsească, tot este dedicat trup și suflet cauzei ucra, cu orice risc și plată din partea României. Tot în acest eșalon aș mai include gheneralii părerologi prin mass media noastră cea „supra independentă”. Era să uit un personaj deosebit de important, care este sugrumat de emoție când vorbește despre Jeglenski, plin de ură față de Putin și ai lui, Radu Tudor, secondat de Prelipceanu cum să lipsească acești indivizi din detașamentul foarte dedicat luptei antirusești. Ca băieți de trupă, ordonanțe se mai găsesc câțiva trepăduși, fătuci, postaci, care militează peste tot, hotărâți să servească cauza ucra. Poate așa scăpăm de ei și facem un bine și românilor.

  2. Avet i curaj sa luptati cu Russia?
    Avet i pe dracu. Va manca Russia intr o saptamana.

  3. „Posibilitatea _(trimiterii unor trupe combatante în Ucraina)_ „nu..”.

    A se citi: NU PUTEM TRIMITE TRUPE”.

    Doar limbaj gramatical.

    Diplomatii stapanesc limbajul gramatical, in limba materna. Indiferent de traducere. Gramatica este aceeasi.

  4. Mai departe e problema ca au nevoie de sprijin aerian NATO, artilerie NATO, etc.
    Pot trimite trupe de mercenari, dar ele nu se mai pot numi trupe NATO.
    E un interes legitim a apara un viitor membru NATO. Finlanda a primit în perioada preaderarii garanții din partea NATO.

  5. E un interes legitim al NATO de a pune capăt distrugerii mediului și pierderilor economice ale membrilor care se învecinează cu zona de război. Ne-au plecat turiștii și investitorii din regiune, au produs un val uriaș de imigranți, stam cu ro.alert și buncăre de beton pe străzi, stam sub presiunea atacului nuclear sau a accidentelor atomice la centralele nucleare, etc.

  6. Putin ar trebui să pună încă 250 de mii de perechi de bocanci pe front ca să terminăm odată cu minciuna asta . Occidentalii chiar vor să ”lupte” până la ultimul ucrainian . După care ce popor e la rând ? Polonezii ? Românii ? Cine urmează în strategia asta tembelă ? Suntem conduși de pshihopați (in toată lumea , nu numai în occident) ? Cum am ajuns aici ?

  7. NATO i-a trimis Ucrainei, în ultimii 2 ani, armament de ultimă generație în mari cantități. Plus instructori, plus mercenari, plus bani.
    Cu toate astea, armata rusă, fără a forța prea mult, reușește să câștige – și încă pe plan strategic!
    Inițial ni se spunea că rușii sunt niște bețivi analfabeți înarmați cu pușcoace ruginite, care vor fi iute distruși de măreața armată a Kievului, instruită și echipată de Occident încă din 2014.
    Acum aflăm că trupele lui Putin pot cuceri Europa, iar ukranii sunt înarmați doar cu prăștii, ceea ce impune intrarea în luptă directă a super-soldaților NATO, cu super-armele lor secrete (?).
    Asta e propagandă de calitate Est, Refurbished, sau Second Hand.

  8. Acest „Micron” este supra frustrat caci a pierdut in ultimii 2 ani 4 tari Africane in favoarea Rusiei: Mali, Niger, Burkina Faso si Gabon. Urmeaza sa se elibereze de ei si Senegal.

  9. S-a aflat !
    MACRON a zis prostia asta in care nici el nu crede pentru ca „zgomotul” mass-mediatic al acestei stiri
    sa acopere ce urmaza imediat in GAZA !

    😀 SHALOM ! 🙂

    IQ=?
    😉
    [PS: In „politica” nimic nu e ce pare ! De aceea POLITICA e numita „arta de-a prostii multimile” 🙂 !❤️❤️❤️]

  10. Si atunci cine e responsabil pentru delirul lui Macron? Sotia strabunica nu-i mai da piureul de mere si morcovi la timp si are caderi de glicemie?

  11. Nu NATO trimite, ci tarile care au semnat acorduri cu Ucraina (iar Romania a semnat un astfel de acord). Acele tari risca represalii fara sa se mai bazeze pe articolul 5 al NATO (articol care oricum nu a fost aplicat niciodata). In felul asta SUA s-a spalat pe maini de responsabilitati dupa ce si-a vazut sacii in caruta (banii incasati pe armament plus slabirea Europei), si lasa tarile europene sa se stranga de gat cu rusii.

  12. Decizia e luata, Nato va lupta impotriva Rusiei. Dar trebuie mai intai ca babuinii occidentali, platitorii de taxe pe banii carora se duce acest razboi sa accepte aceasta ideie. Macroul a lasat doar bulgarele sa se rostogoleasca la vale tocmai spre a raspandi in neuronii babuinilor cum Rusia trebuie infranta cu orice sacrificiu.

  13. Asa de bine l-au ajutat europenii pe Zelenschi ca aceasta va pirede curand jumatate de tara iar nato va trece la cele vesnice. Impreuna cu UE , bineinteles.

  14. Aici îi din domeniul Psiheei.. Sau sindromul lui Bou-Naparte..

  15. Nu îmi este deloc simpatic domnul Macron, dar în actualul context, atitudinea dumnealui mi se pare absolut logică.
    Nu te poți situa de partea, așa zis, bună a istoriei doar pe jumătate. Asta înseamnă că cealaltă jumătate este de „partea rea” a istoriei. La fel cum nu poți fi învingător doar pe jumătate. Ăsta e „joc” de totul sau nimic.
    Știu că ceea ce zic eu nu va fi pe placul „Ministerului Adevărului”, dar politica asta de „participă, dar nu se bagă” este dezavuată de partea masculină a omenirii. Ori, războiul a fost din totdeauna și rămâne un „joc” pentru bărbații maturi.
    Mai pe scurt, situația a avansat atât de mult, încât putem vorbi ori de PACE și diplomație, ori de război. Calea de mijloc nu mai există.

  16. Și pentru a argumenta ceea ce am zis mai sus voi da un citat din celebra lucrare „Arta războiului” a lui Sun Tzu, lucrare care se studiază și azi în toate academiile militare și de afaceri.
    Deci, iată citatul:
    „Nu există niciun exemplu de națiune care să beneficieze de pe urma unui război prelungit”.

  17. E rușinos să aparții de o organizație teroristă, belicoasă, care-ți ia taxa de protecție,..care una zice și alta face, care demonstrat e condusă de un senil și are membrii aiuriți sau disperați din motive de incompetență și greșeli majore nepermise. Unde s-a ajuns de la promisiunea de ajutor cu niște căști, ca acu să dai f16 și trupe terestre..pe lîngă arme letale, rachete cu rază lungă, tancuri, drone, informații din satelit, plus miliardele fără număr…Nu știu cine nu observă ticălosul din pictură,..

  18. Trimiteti militari in Urcaina ca acolo le raman oasele de gunoaie occidentale plus Polonia si RO sint primele care o iau pe cocoasa rau de tot

  19. Teoria mea e mai simplă și e bazată pe evenimtele recent petrecute în Galia.
    După fuga rușinoasă, dar sănătoasă de la târgul agricol unde Micronul (unitate de măsură a curajului galic) era așteptat de fermierii furioși ce-i promisesera o bătută cu strigături, avea și el nevoie de un „speech” prin care să-și mulțumească stăpânii (care-l pot scapa din brate, distrați de spectacol) și în același timp să le bage frica-n sân dușmanilor republicii.
    Cocoțat pe tribună pentru a nu i se vedea micimea, cu privirea încruntată și cu gesturi ample a dat drumul unei cavalcade de „promisiuni” belicoase ce a lăsat cu gura căscată publicul spectator și a înroșit promterele televiziunilor. Intr-un moment de repaos al discursului, acesta fuse surprins privind în zare, probabil gândindu-se la tratamentul unilitor la care Volodea Judocanul îl supuse, așezându-l în capătul unei mese interminabil de lungi de unde se vedea și mai mic.
    Și uite-așa micul Napoleon și-a expus planul diabolic prin care speră să împuște doi iepuri dintr-o lovitură: opoziția care nu-l lasă să doarmă la Elisse și pe Volodea Vicleanul.
    La fel cum românii merită ce e mai bun, cred eu că și frâncii, din moment ce-l lasă la conducere pe piticul atomic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.